
Stațiunea turistică Polovragi este înscrisă în prestigioasa competiție internațională Best Tourism Villages 2023. De asemenea, Polovragi s-a numărat printre cele 7 finaliste ale competiției naționale DESTINAȚIA ANULUI 2023, la secțiunea STAȚIUNI TURISTICE, alături de alte stațiuni cu tradiție în turismul românesc.
România participă cu 5 propuneri la concursul Best Tourism Villages, ediția 2023, lansat de Organizația Mondială a Turismului (OMT): Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți), Gura Siriului (județul Buzău), Biertan (județul Sibiu) și Ciocănești (județul Suceava). Rezultatele vor fi transmise în luna decembrie 2023, iar satele înscrise în competiție vor fi parte integrantă a rutei cultural turistice ,,Ruta satelor tradiționale turistice din România”, dezvoltată la nivel național de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Epure Gheorghe, Primarul Comunei Polovragi, a prezentat pentru Ghidul Primăriilor care sunt punctele forte ale comunei, evidențiind motivele pentru care Polovragi se bucură de recunoaștere și apreciere din partea turiștilor români și străini.
Interviu cu Epure Gheorghe, Primarul Comunei Polovragi, județul Gorj
Care sunt punctele forte și avantajele competitive ale Comunei Polovragi?
Turismul s-a dezvoltat foarte mult în Comuna Polovragi. De-a lungul timpului s-a produs o creștere semnificativă a afacerilor din domeniul turismului. Afacerile existente s-au dezvoltat și ele, s-au creat noi locuri de muncă și s-au extins facilitățile de petrecere a timpului liber.
În anul 2006 existau 3 pensiuni în Polovragi, cu un număr de 26 de camere, iar în prezent sunt 23 de pensiuni, cu un număr de 253 de camere de cazare. De asemenea, mai mulți întreprinzători dezvoltă sau intenționează să dezvolte noi afaceri, să diversifice activitățile de petrecere a timpului liber pentru turiști și să adauge noi facilități, precum piscine, bazine de înot, terenuri de sport, trasee de cățărare de tip Via Ferrata, tiroliană, stâni turistice, etc.
De asemenea, a crescut nivelul veniturilor membrilor comunității care se ocupă de agricultură și creșterea animalelor, deoarece dezvoltarea facilităților de cazare și servire a mesei a generat creșterea cererii de produse locale de origine vegetală și animală. Astfel, a fost susținută creșterea nivelului de venituri pentru locuitorii comunei și sustenabilitatea afacerilor din domeniul agriculturii.
Un alt punct forte al comunității noastre este faptul că ne cunoaștem și ne valorizăm patrimoniul natural și cultural. Iar turismul ne oferă din plin oportunitatea de a promova patrimoniul natural, social și cultural al satului. Ne mândrim cu tradițiile noastre, cu atracțiile naturale și culturale pe care le moștenim și pe care dorim să le facem cunoscute. Considerăm că diversitatea resurselor naturale și culturale, patrimoniul nostru material și imaterial întregește lumea în care vrem să trăim și creează premisele unui viitor sustenabil al comunității noastre rurale.
Angajamentul comunității noastre de a păstra nealterate tradițiile și modul de viață ancestral al oamenilor, deoarece conservarea și valorizarea resurselor locale naturale și culturale contribuie la reziliența culturală și socială a comunităților rurale.
În plus, la Polovragi există resurse naturale și culturale unice în spațiul românesc și european: Cheile Oltețului, care este cel mai îngust canion din Europa - se întinde pe o distanță de 1,5 km; Peștera Polovragi, care este a treia cea mai vizitată peșteră din România, are 800 de metri de galerie vizitabilă (și 10 kilometri cartați de speologi) și găzduieşte o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci de peşteră din Ordinul Microchiroptera; Mănăstirea Polovragi, cu o vechime de 500 de ani; Pădurea Polovragi, care este arie naturală protejată pentru castanul comestibil și vegetația de tip mediteranean; Nedeia de la Polovragi este una dintre cele mai mai vechi sărbători ale României, atestată documentar încă din sec. al XVII – lea.
Pentru a susține turismul, care este motorul dezvoltării comunei, aveți nevoie de dezvoltarea infrastructurii turistice. Ce investiții plănuiți pentru a facilita accesul turiștilor în zonă?
Primul obiectiv este să modernizăm toate drumurile din satele comunei Polovragi. Apoi vizăm dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în comuna Polovragi, cu localitățile aparținătoare (Polovragi, Racovița), reabilitarea curții interioare a Căminului Cultural, realizare trotuar și accese către Căminul Cultural și Complexul Comercial din Centrul Civic, construire și dotare parcare pentru obiective turistice în comuna Polovragi, construire Sală de sport cu tribună de 180 de locuri, asfaltare și modernizare drumuri în satul de vacanță Luncile Oltețului, extindere rețea de canalizare în satul de vacanță Luncile Oltețului, mărire capacitate și extindere rețea de alimentare cu apă în comuna Polovragi, modernizare infrastructură de transport drumuri, străzi de interes local, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, construire piste pentru biciclete și alte vehicule electrice, îmbunătățirea serviciilor publice pentru creșterea calității vieții cetățenilor, prin implementarea unor infrastructuri inteligente Ia nivelul comunei Polovragi.
Ce investiții majore vor fi derulate cu prioritate în Polovragi până la finalul anului 2024?
Până la finalul anului 2024 dorim să finalizăm modernizarea drumurilor sătești în comuna Polovragi, plus înființare rețea de apă în cătun Rudărie, înființare sistem de canalizare și stație de epurare ape uzate menajere în satele Racovița și Polovragi, reabilitare, modernizare și extindere Centru de zi pentru servicii sociale în sat Racovița, creșterea eficienței energetice și scăderea amprentei ecologice a Primăriei Polovragi, prin clădirile publice și iluminatul public, realizare lucrări de înregistrare sistematică în sectoare cadastrale, extindere Cămin cultural și amenajare parcare, reabilitare și dotare Dispensar Uman, construire și dotare parcare pentru obiective turistice în comuna Polovragi, construire Sală de sport cu tribună de 180 de locuri, amenajare pentru apărare împotriva inundațiilor pe pârâul Tărâia și afluenți, asfaltare și modernizare drumuri în satul de vacanță Luncile Oltețului, extindere rețea de canalizare în satul de vacanță, mărire capacitate rețea și extindere rețea de alimentare cu apă în comuna Polovragi, modernizare infrastructură de transport drumuri, străzi de interes local, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, construire piste pentru biciclete și alte vehicule electrice în comună, consolidare seismică și renovare energetică moderată a Școlii din sat Racovița, îmbunătățirea seviciilor publice pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul comunei, construire și dotare Centru Comunitar lntegrat pentru furnizarea serviciilor medico-sociale, actualizare și transpunere în format digital/ GIS a Planului Urbanistic General (PUG) și a Regulamentului Local de Urbanism, construire și dotare Centru de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, înființarea unui centru de prelucrare a legumelor și fructelor.
Ce patrimoniu cultural și spiritual adăpostește Comuna Polovragi? Ce tradiții unice, ce meșteșuguri sau obiceiuri inedite se păstrează în Comuna Polovragi?
În Comuna Polovragi găsim un patrimoniu natural absolut impresionat: Peștera Polovragi, Peștera Săbăreanu, Cheile Oltețului, Crucea lui Ursache, Oborul Jidovilor, alături de un bogat patrimoniu cultural. Dintre obiectivele religioase amintim Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Polovragi, Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Biserica „Sf. Nicolae”, Biserica „Sf. Mihail și Gavril”. În domeniul sculpturii amintim Poarta de intrare în Comuna Polovragi, precum și celebra Tabără de sculpultura din poiana Mănăstirii Polovragi.
Meșteșugurile locale cu care ne mândrim sunt țesături, cusături, cioplituri, împletituri în lemn, sculptura în lemn, șindrilitul, fierăritul. Alte tradiții și obiceiuri: Capra, Ursul, Plugușorul, Buhaiul, obiceiuri de nuntă (Mersul în chemat cu fetele și băieții, furatul miresei), obiceiuri de Sânziene (Văruțele, coronița peste casă), obiceiuri de Bobotează (furatul busuiocului, obiceiul pentru visatul ursitului), obiceiul de Dragobete (pentru înfrumusețare și aflatul ursitului), obiceiuri de Înălțare (obiceiul leușteanului).
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale:
https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ