Articol realizat de Andreea Pahonțu

În 2023, numeroase comunități din România nu au acces la electricitate și condițiile de bază pentru educație sunt departe de a fi asigurate. Unii copii învață încă la lumina lumânării și ratează cursurile școlare pentru că nu au haine sau încălțăminte adecvate. Cu astfel de probleme se confruntă și comuna sibiană Hoghilag, în special comunitățile vulnerabile din satul Valchid. Dar aceasta este doar o parte a poveștii. Dacă acum 7 - 8 ani Hoghilag era privită ca o comună fără speranță, fără viitor, în prezent lucrurile se schimbă de la o zi la alta, cu ajutorul unui om care a decis să pună lucrurile în mișcare.

 

2 mandate de primar, 4 mandate de consilier local

 

Nicolae Lazăr este primar PSD în comuna Hoghilag, la al doilea mandat. Pe primul l-a obținut cu o susținere de 55%, iar al doilea mandat l-a câștigat în 2020 cu peste 85% din voturi.
Înainte de a deveni primar, Nicolae Lazăr a fost inginer silvic și consilier local timp de 16 ani (4 mandate), experiențe care l-au ajutat să înțeleagă nevoie reale și profunde ale comunității.
Conduce o comună formată din trei sate (Hoghilag, Prod și Valchid), cu o populație totală de 2300 de locuitori, caracterizată printr-o creștere semnificativă a natalității în rândul familiilor vulnerabile.

 

Prima şcoală smart dintr-o comunitate vulnerabilă

 

Investiția în educație este văzută drept singura cale de a ajuta comunitățile pe termen lung: „Cea mai mare realizare pentru mine, ca primar, este faptul că am conștientizat că educația este direcția pe care trebuie să mergem. Sigur, noi investim acum în apă, canal, drumuri, dar toate sunt în zadar dacă nu există o populație educată, o comunitate care să știe să folosească aceste beneficii. Din păcate, rezultatele investițiilor se vor vedea peste 10 - 15 ani. Dar noi ne bucurăm de fiecare rezultat și considerăm că mergem într-o direcție bună.”
Pentru a descuraja abandonul școlar și pentru a face școala mai atractivă, anul trecut, în Valchid a fost inaugurată prima şcoală smart dintr-o comunitate vulnerabilă, dotată cu tablete, laptopuri, table smart, sisteme de sonorizare, supraveghere video și sisteme performante de securitate. Şcoala a costat 800 de mii de lei şi a fost construită în locul vechii unități de învățământ, care avea toaleta în curte.

 

My image

Foto: Prima şcoală smart dintr-o comunitate vulnerabilă, la Valchid. Arhiva Primăriei Hoghilag

 

Acum se construiește a doua școală smart din comună, la Hoghilag, un complex educativ și sportiv de peste 3 milioane de euro, cu dotări ultramoderne, inclusiv bază sportivă.
Tot la Hoghilag există o grădiniță cu program prelungit: ,,Grădiniță în care copiii noștri stau până la ora 16:00 și au asigurat totul gratuit. Ei mănâncă, dorm, învață să se spele pe mâini și pe dinți. Încercăm de mici să-i ducem pe o cale bună și să-i ținem cât mai multe ore într-un mediu sănătos.”
La Valchid se lucrează în acest moment la o nouă grădiniță și intenția autorităților locale este ca și aceasta să ofere program prelungit.
Toate aceste investiții au fost posibile datorită unei combinații ingenioase de surse de finanțare, incluzând fonduri europene, guvernamentale, buget local și chiar donații.

Dar totuși, nimic nu ar fi fost posibil fără experiențele personale care i-au deschis orizonturile aspiraționale primarului din Hoghilag: „Am fost și am văzut cum arată o școală din Germania, am fost și am văzut cum arată o școală din Luxemburg. Și am putut observa modul în care aceste instituții privesc copiii, ca pe niște comori neprețuite, ca pe mici bulgări de aur. Acest lucru m-a pus pe gânduri: putem să-i considerăm la fel și pe ai noștri?”
Și așa a început totul: clădiri noi și mentalități noi. Primarul povestește că provocarea majoră nu a fost să construiască școala smart, ci să transforme mentalitatea cadrelor didactice: ,,Vă spun, a fost o luptă fantastică cu mentalitatea profesorilor.” Și s-a implicat personal în reorientarea dascălilor către adevăratele valori pedagogice, către schimbarea paradigmei în care se derula relația profesor – elev și către un sistem lipsit de discriminare, care valorizează fiecare copil. Și crede că acum lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună.

 

My image

Foto: Prima şcoală smart dintr-o comunitate vulnerabilă, la Valchid. Arhiva Primăriei Hoghilag

 

Relația specială cu copiii

 

În fiecare dimineață, primarul Lazăr primește de la mediatorul școlar, prin WhatsApp, rapoarte cu absenteismul școlar și problemele individuale ale copiilor, inclusiv motivele absențelor. Aceste rapoarte sunt analizate rapid, iar primarul caută soluții pentru a rezolva situațiile semnalate.
Înainte de interviu, primarul mi-a furnizat 2 astfel de rapoarte care evidențiază cruda realitate din comunitățile respective: copii fără haine și încălțăminte, absențe frecvente la școală, copii bolnavi de scabie, părinți care încurajează absenteismul copiilor și îi trimit la muncă, pentru a aduce bani în casă.
Uneori, când timpul îi permite, primarul se alătură copiilor la masa de prânz: ,,Faptul că uneori merg la grădiniță și mănânc alături de acești copii și văd 30 de micuți care vin să mă strângă în brațe, e ceva de neimaginat. Nimic material nu poate aduce această satisfacție pe care o ai atunci când ești între acei copii minunați.“

 

Investiții de aproximativ 18 milioane de euro în comunitate

 

De curând, 69 de familii vulnerabile din comuna Hoghilag au primit gratuit electricitate printr-un proiect finanțat prin Innovation Norway (Granturile SEE și Norvegiene). Proiectul a presupus montarea unor panouri fotovoltaice pentru cele 69 de gospodării, locuințe care nu au fost niciodată racordate la electricitate. Primarul raportează toate realizările la copii, așadar face un calcul simplu și constată, cu emoție, că aproximativ 280 de copii sunt impactați de această investiție.
În acest moment întreaga comunitate este în șantier. În cele 3 sate, lucrările la sistemele de apă și canal sunt foarte avansate. În două sate se lucrează la sistemele de gaz, iar asfaltarea se află în faza de proiectare. În plus, se lucrează la un nou cămin cultural, la nouă grădiniță și la noua școală smart.

 

My image

Foto: Grădinița cu program prelungit din Hoghilag. Arhiva Primăriei Hoghilag

 

Povești cu flori și raze de soare din Hoghilag

 

Ce m-a impresionat în mod deosebit este că aici, în Hoghilag, există o abordare educațională inovatoare, în premieră națională. Copiii de aici studiază istoria locală la disciplinele opționale, mai exact studiază cele trei monografii ale satelor, pentru a aprecia valorile comunității, pentru a înțelege trecutul demn, dar zbuciumat al locurilor și pentru a avea șansa de a proiecta un viitor mai bun. În plus, la ceremoniile de căsătorie, primarul oferă în dar tinerilor căsătoriți monografia satului din care fac parte.
Iar toate aceste realizări notabile au devenit posibile prin contribuția altruistă a domnului Florea, cetățean din Hoghilag, care a tradus gratuit cele trei monografii, aducându-le astfel în patrimoniul cultural local: ,,Așa aflăm și noi etimologia localităților noastre. De exemplu, satul Prod vine din săsescul Prudn și înseamnă Prundiș. Valchid vine din săsescul Waldhâdjn și înseamnă Colibele dintre Pădure. Iar Hoghilag vine din săsescul Holwelagen și înseamnă Satul Lunii. Sunt niște denumiri extraordinar de frumoase.”

 

My image

Foto: Cele trei monografii din Hoghilag. Arhivă Primăria Hoghilag

 

Tot la nivel de premieră, Primăria Hoghilag a cumpărat, cu bunăvoința Protopopiatului Sighișoara, Biserica Evanghelică din Hoghilag, cu simbolica sumă de 1 euro și astfel a devenit singura primărie din România care deține în proprietate o biserică declarată monument istoric. Iar de atunci, primarul a găsit soluții și Biserica a prins viață, după ce a stat zeci de ani în paragină.
Restaurarea acoperișului s-a realizat cu „Ambulanța pentru monumente” și practic, monumentul istoric este pus în siguranță și repus în circuitul turistic.
Un alt proiect despre care primarul Lazăr povestește cu mult entuzism și despre care crede că va pune Hoghilagul de harta turistică a iubitorilor de arhitectură și frumos este Ruta Caselor Tradiționale, prin care 8 case superbe, cu arhitectură tradițională săsească vor fi recondiționate: ,,Practic se finanțează 10 - 12 proiecte, prin care în fiecare astfel de comunitate se reabilitează 8 case, cu o valoare de maximum 60.000 de euro pentru fiecare locuință. Și această rută începe din nordul României și se termină în sud.”

 

My image

Foto: Hoghilag - „Tărâmul Tuberozelor”. Arhiva Primăriei Hoghilag

 

Sărbătoarea Tuberozelor: 25.000 de turiști în 2 zile

Hoghilag este prima localitate din România în care se cultivă tuberoze. Ele au fost aduse de către sași în perioada Imperiului Austro-Ungar. La început le-au cultivat sașii, iar apoi românii au preluat de la ei această îndeletnicire.
În prezent, în Hoghilag se cultivă aproximativ 500.000 de tuberoze. ,,Este o floare pretențioasă, înflorește o dată la trei ani. Este greu de imaginat cât este de complicat să o cultivi. Sașii ziceau că această floare seamănă cu un copil căruia îi place să stea cu picioarele în apă și cu capul la soare, adică are nevoie de multă umiditate și de mult soare.“
Și în august, când sunt înflorite, toată comuna se bucură de parfumul inconfundabil al tuberozelor. Iar povestea aceasta atrage din ce în ce mai mulți turiști din toată țara, mai ales în perioada Sărbătorii Tuberozelor.

În acest an, Hoghilagul a avut peste 25.000 de turiști în două zile și primarul se declară mulțumit de rezultate: ,,Am văzut potențialul acestei povești. Îmi aduc aminte de Noaptea Tuberozelor, prima ediție, de acum 7 ani. Atunci au venit câteva sute de turiști și acum am ajuns la 25.000 de turiști în două zile, ceea ce nu este puțin.”
Tuberoza de Hoghilag va fi, în curând, prima floare din România protejată la nivel european. Echipa primăriei a pregătit, sub îndrumarea expertului agricol Ionuţ Diaconeasa, dosarul prin care se solicită Comisiei Europene acordarea Indicației Geografice Protejate „tuberozei de Hoghilag”. Aceasta ar urma să fie prima floare din România și a treia din Uniunea Europeană, care va primi certificarea prin care va fi protejată la nivel european. Miza este foarte mare pentru că această certificare va aduce noi fonduri în comunitate, noi oportunități de dezvoltare și finanțări speciale care se acordă produselor certificate.

Ducând povestea mai departe, cu ajutorul primăriei, cultivatorii de tuberoze s-au constituit într-o asociatie - Asociația Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag - prin care au deschis un magazin local, în Turnul Bisericii Evanghelice, în cadrul căruia toți producătorii locali își vând produsele - brânză, miere, produse din tuberoze, zacuscă etc. Tot prin asociație, anul trecut, producătorii au primit gratuit sisteme de irigații, îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere și alte substanțe necesare pentru cultivarea tuberozelor.
Primarul a facilitat o colaborare cu lanțul de magazine Profi și o parte dintre producătorii locali au început deja să-și vândă produsele în aceste magazine.

 

În loc de încheiere

 

Din Hoghilag izvorăște o poveste plină de inspirație, un exemplu de ,,AȘA DA”. Vom mai auzi despre primarul de Hoghilag și despre realizările lui. Despre cum o comună fără speranță, fără nicio perspectivă de dezvoltare a devenit „Tărâmul Tuberozelor”, datorită unui om și echipei lui: „Acum 7 - 8 ani eram o comună fără speranță, fără viitor, o comună în care rata delicvenței era crescută. Iar acum am devenit „Tărâmul Tuberozelor”. Cred că aceasta este cea mai mare realizare a noastră - această schimbare fantastică de imagine și de perspectivă.“


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista