Această postare vorbește despre caracteristicile grinzi de lemn stratificat, despre utilizarea lor versatilă în arhitectură. Vă prezentăm un proiect arhitectural unic, al cărui designer și-a construit estetica unică pe minunățiile lemnului.

 Szász Zsolt - Planuri 3D

Pavilionul Ciuc, proiectat de arhitectul inginer Szász Zsolt de la Equartist Architects, este un proiect în care abordarea îndrăzneață a designerului se bazează pe superbele caracteristici ale lemnului și pe posibilitățile sale unice de prelucrare.

Maiestria prelucrării lemnului se remarcă în crearea grindelor curbate stratificate, prin care se valorifică flexibilitatea lemnului.

În procesul de fabricație a grinzilor stratificate, lameluțele subțiri de lemn sunt lipite împreună. Prin această metodă, se pot crea grinzi de orice lungime și diametru. Grinda lipită astfel este mult mai rezistentă decât o grindă simplă de lemn, nu se deformează și nu se crăpă. Grinzile stratificate dimensionate sunt potrivite pentru traversarea spațiilor mari și pentru construirea de structuri portante cu încărcături mari.

Plăcile subțiri de lemn se îndoaie frumos și pot fi modelate în mod unic. Astfel, din simplele lamele de lemn se pot modela grinzi curbate incredibil de puternice, cu cunoștințe tehnice adecvate. Creativitatea designerului poate zbura, deoarece acest proces permite realizarea formelor mai complexe, a curburilor mai îndrăznețe. Cu grinzi curbate unic proiectate, chiar și cel mai simplu spațiu capătă o nouă înțelegere. Impactul estetic al grinzilor curbate este neprețuit într-un anumit spațiu. Este o oportunitate pentru designer să iasă în evidență din mulțime, dând caracter lucrării sale.

Atunci când luăm în mână un proiect nou, nu întotdeauna observăm întrebările profesionale ascunse în plan. Adesea, cele mai elaborate planuri pot ascunde întrebări profesionale pe care, să spunem, nici măcar designerul nu le-a luat în considerare. Se întâmplă să privim planul și să deducem pașii de realizare, dificultățile, dar uneori nu observăm provocările reale la început. Acest lucru este caracteristic fiecărui proiect unic și reprezintă una dintre provocările acestuia. Pentru un produs, fiecare detaliu este deja elaborat, rezolvat, de aceea planurile și produsele pregătite sunt avantajoase.

Pavilionul Ciuc, conceput de Szász Zsolt, oferă un loc și un tratament demn unei ape minerale, iar forma sa de pălărie distinctivă devine un veritabil bijuterii în inima Miercurea Ciuc.

Chiar și în etapa de proiectare, vedeam în el oportunități promițătoare, însă adevăratele provocări le-am descoperit pe parcursul lucrării, în timpul realizării.

Arh. Szász Zsolt - Vedere structurală

Fiecare element structural al acestui pavilion în formă de pălărie este curbat, având forme arcuite. Aspectul interesant este că aceste elemente de lemn nu sunt doar curbate într-o direcție, ci se îndoaie în două direcții, deoarece elementele de susținere curbate se întind în jur.

Execuția proiectului a fost cu adevărat unică, necesitând o mare flexibilitate și munca în echipă. Pentru acest pavilion în formă de pălărie, nu doar prelucrăm lemnul, ci, putem spune că, re-creăm lemnul însuși. Putem spune că acestea sunt adevăratele provocări din domeniul prelucrării lemnului, punând la încercare cunoștințele profesionale, creativitatea, de aceea le numim adevărate opere de artă.

Managerul de proiect pentru această lucrare a fost arhitectul Korondi Árcsó, Balázs Imola, care a organizat și coordonat diferitele lucrări de specialitate și a adus cea mai bună parte din proiect cu o mare modestie profesională. Lucrările de prelucrare a lemnului au fost coordonate de proiectantul și tehnicianul nostru de producție, Tamás Tibor Botond, care a găsit răspunsuri potrivite pentru orice întrebare legată de prelucrarea lemnului.

 

Realizarea curburilor de 90 cm prevăzute în proiect a fost una dintre cele mai mari provocări. După o mică cercetare, am aflat că nu era întâmplător, deoarece în țară nimeni nu se angaja să execute astfel de curbe cu un unghi atât de mic.

Cred că singurul nostru proiectant de producție, Tibi, a fost încântat de această evoluție. El a văzut această situație ca pe o provocare și a fost bucuros să facă ceva ce nu a mai făcut până acum și poate că niciun altul nu a făcut. Cred că n-ar fi putut găsi o persoană mai potrivită pentru această sarcină, deoarece această muncă necesită experiență profesională dobândită din muncă practică. O persoană care a lucrat cu lemnul încă din copilărie și care cunoaște nu numai forțele, ci și slăbiciunile lemnului. Da, pentru că în cazul grinzilor de lemn curbate, folosim, așa cum am putea spune, o latură aparent slabă a lemnului, exact capacitatea sa de a se îndoi.

De aceea simt că legătura dintre om și lemn este foarte intimă, deoarece avem multe în comun cu lemnul: suntem unici, la fel ca fiecare bucată de lemn, dar nu suntem perfecți. Dar cumva, prin defectele noastre, imperfecțiunile noastre, suntem cu adevărat oameni și, în felul nostru, totuși, suntem perfecți. De aceea este atât de minunat materialul lemnului, pentru că nu este perfect și tocmai prin defectele și slăbiciunile sale poate fi folosit într-o varietate atât de mare de moduri.

Am început cu entuziasm pregătirile: achiziționarea cleștelor, calcularea grosimii straturilor, șabloane, teste. Primele experimente. Al doilea experiment a precedat producția efectivă.

Încetul cu încetul, în tăcerea atelierului, au fost create elementele cheie ale pavilionului, unul câte unul. Coloane curbate, grinzi arcuite, elemente în formă de inel au rupt liniștea obișnuită a atelierului.

Practic fiecare element al structurii este o muncă de prelucrare a lemnului complet unică. Aș dori să subliniez munca fraților Lukács din atelierul nostru: Lukács Zoltán, Balázs și Jenő, meșteri tâmplari, precum și contribuția lui István Boér, care sunt pilonii de bază ai afacerii noastre de aproape 20 de ani. Le felicităm și le mulțumim pentru această muncă minunată!

După ce meșterii au pregătit fiecare element cu o potrivire corespunzătoare, a venit momentul primei asamblări de probă în curtea noastră, unde am asamblat elementele structurale ale pălăriei. Am testat și lucrările de tinichigerie în avans.

De mai multe ori, designerul a venit să ne vadă pentru a discuta diferitele detalii și soluții.

Aceste proiecte funcționează ca adevărate echipe. Deoarece, așa cum am menționat, nici măcar proiectanții nu pot anticipa toate circumstanțele și detalii, proiectul se dezvoltă și în timpul procesului. În astfel de situații, comunicarea joacă un rol crucial. Designerul, managerul de proiect, proiectantul de producție și meșterul, care în cele din urmă realizează lucrarea, pot ajunge la soluțiile potrivite, la rezultatele finale numai prin colaborare.

Un alt element remarcabil al construcției, care stă singur ca o lucrare de artă, este poarta forjată, realizată de meșterii fierari Zoltán Tófalvi și Lóránd Vas.

În concluzie, acest proiect a fost un proces complex, în care s-au ivit multe provocări neprevăzute și în care am realizat că, cu cunoștințele potrivite, răbdare și multă muncă, putem obține rezultate de care putem fi cu adevărat mândri.

În cele din urmă, rezultatul vorbește de la sine!