Trecerile de pietoni nesemaforizate și neiluminate corespunzător, precum și semnalizarea rutieră neconformă prezintă un risc crescut de accidente rutiere, pe tot teritoriul României.
Studiile internaționale au arătat că iluminarea corespunzătoare pe timpul nopții sporește siguranța șoferilor în trafic. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 1,35 milioane de oameni mor anual în accidente rutiere la nivel global, iar condițiile de iluminat precare sunt un factor semnificativ. OMS scoate în evidență că drumurile bine iluminate pot reduce numărul accidentelor cu până la 30%. 
La noi în țară, datele colectate de Poliția Română arată că accidentele nocturne reprezintă un procent semnificativ din totalul accidentelor rutiere. Zonele bine iluminate au rate mai mici de accidente comparativ cu cele slab iluminate. Un raport anual a indicat că îmbunătățirea iluminatului stradal în anumite regiuni a contribuit la reducerea accidentelor cu 15%.

 

My image

 

Ce obligații au administratorii de drumuri din România începând cu luna octombrie 2024

 

În urmă cu 2 ani, pe 4 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial textul Legii 278/2022. Potrivit acestuia, toate trecerile de pietoni nesemaforizate, dar semnalizate, trebuie iluminate corespunzător. Această sarcină va reveni administratorilor de drumuri care au avut la dispoziție 2 ani să se supună acestor prevederi. 
În alineatul din art. 72 se spune că „Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților.” Iar neîndeplinirea obligației de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni va fi considerată contravenție și va fi pedepsită cu amendă. 
Deoarece subiectul este de interes pentru autoritățile locale – ele fiind responsabile cu iluminatul public, ne-am propus să căutăm soluții alături de Overall Company, promotori ai soluțiilor de semnalizare rutieră cu alimentare solară în România.

My image

Overall Company este un integrator de soluții de iluminat

 

Overall Company a fost înființată în anul 2003, odată cu brand-ul SolarArt, fiind promotorii soluțiilor de semnalizare rutieră cu alimentare solară în România. Overall Company a furnizat pentru CNAIR în România sute de stâlpi de iluminat alimentați cu panouri solare și baterii, precum și alte produse inovative, gândite special pentru a salva vieți. Acestea au fost amplasate în locurile identificate de Poliția Română - Direcția Rutieră ca fiind zone cu risc ridicat de accidente rutiere, numite „puncte negre”.

Pentru echipa Overall, siguranța circulației și eficiența energetică sunt priorități esențiale în toate proiectele de iluminat stradal: „Dorim să aducem lumină și siguranță în comunitățile noastre, prin transformarea străzilor și zonelor publice în spații luminoase, sigure și ecologice, implementând soluții inteligente și eficiente” a declarat Adelin VAICĂR, General Manager Overall Company.

Compania furnizează și implementează soluții de iluminat pentru companii precum Romgaz, Transgaz, Neveon România, Continental, OMV, NEPI Rockcastle, Vesta investment, Renault Sibiu, UTI Construction and Facility Management, TIAB SA. Iar ultimele proiecte de modernizare completă a iluminatului au fost realizate pentru Maternitatea Cugir, Hotel Cindrel, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Spitalul Obregia București, Spitalul Colentina, Aeroportul Cluj Napoca, numeroase scoli, gradinite, etc.

Portofoliul impresionat de clienți și proiectele inovatoare derulate în toată țara de Overall Company au în spate câteva angajamente clare: „Nu facem niciodată rabat de la calitate. Colaborăm cu producători de top din Europa și Coreea de Sud, oferim 5 ani garanție pentru toate produsele noastre, livrăm rapid din stoc și garantăm un pachet complet de servicii (audit, proiectare, livrare, instalare, mentenanță). Și întotdeaua găsim cele mai bune soluții energetice pentru investiții care se amortizează în 6-12 luni” a adăugat Adelin VAICĂR, General Manager Overall Company.

 

My image

 

Sisteme solar smart pentru iluminare, semnalizare și presemnalizare trecere pietoni 


„Înainte de orice, suntem oameni, participanți la trafic, părinți și cetățeni ai acestei țări. Ne dorim drumuri sigure, și cât mai puține vieți curmate prematur” declară reprezentanții Overall Company care propun administrațiilor locale un sistem complet de semnalizare care include:
·    Stâlp de 5m înălțime, cu sistem de fixare
·    Indicator trecere de pietoni
·    Cutie acumulator cu sistem de fixare pe stâlp
·    Panou solar cu sistem de fixare pe stâlp
·    Lampă cu controller și cârjă aferentă
·    Semafor de avertizare cu sistem de fixare pe stâlp, culoare galben intermitent.

Cum funcționează sistemul

Sistemul este proiectat pentru a se activa automat la înserare, iluminând trecerea de pietoni la 30% din intensitate. La detectarea pietonilor, intensitatea luminii crește la 100%. Semaforul de avertizare, amplasat deasupra indicatorului de trecere pentru pietoni, funcționează 24 de ore, în sistem intermitent.

Beneficiile sistemului solar smart

Sistemul solar smart oferă vizibilitate îmbunătățită pentru pietoni și conducători auto prin semnale complete, inclusiv flash-uri de la semafor. Acesta funcționează eficient și pe timp de noapte, chiar și în iernile cu zile mai scurte, oferind avertizare la 100 de metri înainte de semafor pentru șoferi. Overall Company asigură instalare facilă Plug and Play și oferă o garanție de 5 ani pentru sistemul solar smart.

Avantajele energetice și ecologice

Utilizarea energiei solare pentru iluminatul stradal este atât ecologică, cât și economică, reducând amprenta de carbon și dependența de rețeaua electrică principală. Bateriile Li-Ion, similare cu cele folosite în telefoanele mobile, oferă o durată de viață mare și performanțe superioare pe termen lung.
Impactul asupra comunităților locale
Implementarea acestui sistem are un impact pozitiv asupra comunităților locale, măsurabil prin reducerea numărului de accidente și decese, creșterea siguranței publice și, în final, prin crearea unor orașe mai moderne și sustenabile, în care viața contează.

 

Iluminat arhitectural

 

Serviciile de iluminat arhitectural oferite de Overall Company aduc un plus estetic și funcțional clădirilor și spațiilor exterioare, accentuând detaliile arhitecturale. Aceste servicii implică utilizarea tehnologiilor avansate de iluminat pentru a evidenția fațadele, monumentele istorice și elementele de design urban. Prin implementarea unor soluții eficiente și ecologice, iluminatul arhitectural sporește atractivitatea orașelor, dar contribuie și la promovarea identității culturale și la îmbunătățirea siguranței publice.

 

Audit luminotehnic personalizat

 

Înainte de a demara orice proiect de iluminat pentru instituții publice, Overall Company realizează un audit luminotehnic detaliat și personalizat, plecând de la ideea că fiecare instituție are nevoi unice, iar iluminatul trebuie să fie adaptat pentru a asigura condiții optime în funcție de activitățile desfășurate. Prin intermediul auditului, echipa Overall evaluează eficiența actuală a sistemului de iluminat și identifică oportunitățile de îmbunătățire a calității luminii și eficientizare a costurilor.

De ce avem nevoie de Audit luminotehnic? Ne răspunde Adelin VAICĂR: „Un client din sectorul automotive, confruntat cu reclamații privind calitatea iluminatului în procesul de control al calității, a beneficiat de serviciile noastre. Măsurătorile au indicat un nivel de iluminare de 350 lx, sub standardul industriei de 1.000 lx. Problema a fost rezolvată prin reconfigurarea amplasamentului și înlocuirea corpurilor de iluminat. Un alt client, urmând recomandările noastre post-audit, a recuperat investiția în doar 6 luni, într-un mediu de lucru fără lumina naturală și cu un program de lucru extins. Oferim acest serviciu de audit luminotehnic fără costuri, ca parte a angajamentului nostru pentru transparență și conștientizare în domeniul iluminatului.”


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista