ROMÂNIA are în acest moment în derulare cu finanțarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin fonduri PNRR, un număr de 522 de proiecte de investiții pentru CENTRE DE COLECTARE PRIN APORT VOLUNTAR, destinate comunităților locale.

Lista completă se găsește la acest link: Lista finala_proiecte_selectate_CAV_12_06_2023_site.xlsx (mmap.ro)

Cu câteva excepții (care au valoarea finanțării mai mare), majoritatea proiectelor au valoarea eligibilă de 3,8 milioane Lei.

Așa se ajunge la suma eligibilă pentru toate cele 522 de aproximativ 2 miliarde de Lei, respectiv 400 de milioane de Euro.

Din perspectiva masei structurii din oțel, fiecărui proiect îi revin aproximativ 20 de tone. Se ajunge astfel la o masă totală de aproximativ 10.500 de tone de oțe uzinat.

ANAZ , ca asociație cu competențe în domeniul protecție anticorozive, atrage atenția riscului ca o bună parte din aceste investiții, din motive generate de specificațiile documentației tehnice sau de lipsa de informare referitoare la standardele actuale și la bunele practici europene pentru sustenabilitate, să aducă în curând (un prim orizont este aproximativ 3 ani) costuri semnificative de întreținere. 

Câteva aspecte exemplificative care trebuiesc cu celeritate îmbunătățite și pe care ANAZ le-a identificat în documentațiile tehnice publice parcurse sunt:

  1. Lipsa informațiilor referitoare la mediul de corozivitate conform SR EN ISO 9223:2012 (cel mai frecvent este vorba despre mediul de corozivitate C3, definit pentru zone urbane/industriale)
  2. Lipsa informațiilor referitoare la durata de viață așteptată a investiției. A se vedea Memorandumul privind BIM al Guvernului României din septembrie 2022, METODOLOGIEBIM2022.pdf (psc.ro).
  3. Utilizare de standarde foarte vechi și/sau lipsa trimiterii clare la standarde actuale în vigoare care să definească metoda de protecție anticorozivă aleasă (date esențiale atât pentru beneficiar, cât și pentru ofertanți).

Menționăm că:

I) Prin zincare termică în conformitate cu standardul de zincare SR EN ISO 1461:2022 (imersie în baie de zinc topit), pentru structura Centrului de Colectare cu Aport Voluntar, se realizează o depunere metalurgică a unui strat mediu de peste 100 de microni de zinc, fapt care va duce pentru mediul de corozivitate C3 (în care se pierd între 0.7 și 2 microni de zinc /an) la o protecție anticorozivă de PESTE 50 DE ANI FĂRĂ NICI UN COST DE ÎNTREȚINERE și fără opriri operaționale generate de întreținere.

II) Dacă din motive de cromatică se dorește vopsire, se poate aplica suplimentar strat de vopsea peste zinc, ajungându-se la așa numitul sistem duplex.

III) Zincarea termică este sustenabilă și complet predictibilă, iar pentru că are și costul cel mai redus (inclusiv în comparație cu vopsirea, care trebuie executată conform cu standardul SR EN ISO 12944:2018), reprezintă cea mai utilizată metodă de protecție anticorozivă la nivelul Uniunii Europene!

IV) Capacitățile de volum de zincare și logistice ale zincatorilor din România pot realiza serviciul de zincare termică a tuturor celor 522 de proiecte aflate în diferite faze de execuție.

V) În cazul ZINCĂRII TERMICE, costul pentru protecția anticorozivă pentru minim 50 de ani a structurii cu masa de 19,9 t este de maxim 1750 Lei/tonă, respectiv, 35000 Lei pentru o lucrare completă, reprezentând  0,91 % din suma medie a valorii eligibile pentru proiect afișată de Ministerul Mediului (3,8 milioane de Lei)

 

Există motive reale de optimism, există UAT-uri care au ales deja această metodă de protecție anticoroziv, iar unul dintre exemplele de bună practică este Primăria Comunei Corund, jedețul Neamț. Pe pagina ANAZ, la secțiunea România Zincată se găsește un material care prezintă această realizare notabilă. Centre de colectare selectivă – Asociația Națională a Zincatorilor (anaz.ro)

ANAZ vă stă la dispoziție cu consultanță gratuită pentru alegerea soluției corecte de protecție anticorozivă realizată cu tehnologie actuală, chiar la noi acasă, în ROMÂNIA

Ne găsiți pe pagina www.anaz.ro la secțiunea Contact

Contact – Asociația Națională a Zincatorilor (anaz.ro)

 

Colectivul tehnic ANAZ