Nica Alin Adrian, Președintele Consiliului Județean Timiș, despre cum vrea să aducă Timișul la nivel european prin investiții în infrastructură, sănătate, cultură
După ce timp de 16 ani a fost primarul comunei Dudeștii Noi și a schimbat complet fața comunei prin investiții cu fonduri europene în valoare de peste 28 de milioane de euro (fiind și prima comună din România care a accesat primii bani europeni în 2007), Nica Alin Adrian, Președintele Consiliului Județean Timiș detaliază pentru Ghidul Primărilor proiectele de investiții ale județului și prioritățile mandatului său.

Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră de Președinte al Consiliului Județean Timiș? 

Prioritatea zero este atragerea de fonduri europene, dar și de finanțări naționale. Ritmul de dezvoltare pe care ni l-am propus la preluarea mandatului poate fi susținut doar prin accesarea de programe naționale și externe. Avem în lucru proiecte majore, de sute de milioane de euro, un nou stadion, o maternitate la standarde înalte, o nouă descărcare de pe autostradă - cu legătură în centura Timișoarei, cât și modernizarea liniei de cale ferată Reșița - Timișoara, cu introducerea trenurilor tramvai. Toate acestea se pot face doar accesând finanțări externe, sau cu sprijin de la Guvern. Fiecare dintre aceste proiecte reprezintă în sine o prioritate, eforturile noastre îndreptându-se spre rezultate. 

Cum vă propuneți să reformați administrația locală în acest mandat?

Implementarea unei noi culturi organizaționale și trasarea direcțiilor strategice sunt foarte importante pentru orice instituție, administrație sau societate. Până acum, politica și administrația de multe ori s-au făcut după ureche, fără o gândire strategică, ceea ce afectează eficacitatea actului administrativ. În primele luni, noi pe asta ne-am bazat, să schimbăm modul de gândire al angajaților, să folosim resursa umană în mod eficient, astfel încât să fie performantă, să aibă inițiativă și să exceleze, să se regăsească în direcțiile pe care dorim să le imprimăm instituției. Responsabilizare și putere. Asta este ceea ce vreau să dau angajaților și cred că este una dintre direcțiile care o să asigure succesul nostru în anii viitori. Practic, e o schimbare de paradigmă. De asemenea, vreau să folosesc și să potențez calitățile oamenilor. Fiecare trebuie să strălucească în felul său, să aibă șansa să performeze. De asemenea, vorbim aici de libertate de inițiativă și răspundere prin asumare.

Cum arată bugetul 2021 al județului Timiș și care este strategia de dezvoltare județeană?

Bugetul pe 2021 al Consiliului Județean Timiș este de 785.321.000 lei, mai mare decât anul trecut, când era 635.000.000 lei. Pentru funcționarea aparatului CJT au fost prevăzuți 337.028.000 de milioane lei, iar pentru dezvoltare 165.915.000 și investiții aproximativ 285.015.000 lei. Comparativ, anul trecut pentru funcționare era alocată suma de 355.000.000 lei, iar pentru dezvoltare și investiții aproximativ 280.000.000 lei. Cu o parte din banii de investiții, Consiliul Județean Timiș continuă o serie de lucrări deja începute: Modernizare DJ 691 Dumbrăvița – Autostradă: lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 - Centura Timișoara și Centura Timișoara -  Autostrada A1 - 21.000.000 lei; Modernizare drum județean DJ 693 pentru interconectare la A1 (AR) și pod peste Mureș la Pecica județul Arad - 9.591.000 lei; Reabilitarea infrastructurii de navigație a canalului Bega - cofinanţare - 545.000 lei (proiectul prevede reluarea navigației pe Bega până la granița cu Serbia); Modernizare DJ 593 Parța - Foeni - 2.000 lei (lucrarea este pe ultima sută de metri, banii prevăzuți sunt pentru ultimele cheltuieli înainte de finalizarea reparațiilor); Centru de colectare legume - fructe în județul Timiș - comuna Tomnatic - 6.000.000 lei.

Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit sau urmează să pregătiți pentru perioada de programare 2021-2027 pentru județul Timiș? Care vor fi axele prioritare de finanțare eligibile?

După câștigarea Consiliului Județean am depus și câștigat cinci proiecte încă din primele 100 de zile, din care trei sunt deja contractate. Vorbim de o direcție de dezvoltare, care s-a transferat de la primărie la județ.Aplicăm pentru finanțare europeană și în ceea ce privește crearea unei noi legături rutiere, la patru benzi, între Centura Timișoarei și Autostrada A1. De asemenea, am lansat un proiect îndrăzneț, avându-i ca parteneri pe vecinii noștri din Caraș - Severin, o rețea de mijloace de transport tip tram - train care să lege cele două județe, prin care vor fi modernizate două rute de cale ferată, Reșița Sud - Bocșa - Timișoara Nord și asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia”, cât și Voiteg - Stamora Moravița.

Ce proiecte importante de infrastructură mare se află în lucru sau urmează să fie demarate în județul dumneavoastră?

Avem în derulare proiecte majore pe mai multe domenii de dezvoltare. Menționez aici o nouă maternitate, în Timișoara, în valoare de 50 de milioane de lei, pe fonduri europene. Lucrăm și la extinderea la patru benzi a două drumuri județene, căi de acces în Timișoara, pe relația Dumbrăvița și Moșnița Nouă, de zeci de milioane de lei, prin PNDL sau finanțare europeană. 

Care este strategia județeană pentru Managementul Deșeurilor?
Avem deja de ani buni implementat un sistem de management al deșeurilor integrat, punctul central fiind deponeul ecologic de la Ghizela. Însă, pe lângă infrastructura ce vizează managementul deșeurilor, este nevoie și de o schimbare de mentalitate la nivelul comunității. Aici, rolul cel mai important îl au școlile, cât și factorii direct implicați. Derulăm în mod constant campanii de conștientizare printre copii, dar și de informare prin mass-media și nu numai. Nu este suficient să punem la dispoziție infrastructura, ci trebuie să ne asigurăm că cetățenii știu și vor să o folosească, cu referire directă aici la reciclare, un capitol deficitar la nivelul întregii țări.

Cum a fost gândită strategia pentru dezvoltare turistică în județul dumneavoastră? Ce proiecte de interes pentru turiști ar merita menționate?

La nivelul anului 2018, județul Timiș a înregistrat un număr de 380.000 de turiști, ceea ce ne plasează pe locul 10 în topul județelor după numărul de turiști, cu mult în spatele Clujului, care a beneficiat de aportul a peste 660.000 de turiști. Acest aspect arată nevoia Timișului de a se orienta spre o simbioză a turismului cu divertismentul și cultura, așa cum a procedat și județul Cluj în ultimii ani.
În sensul proiectelor concrete din domeniul turistic pe care ne propunem să le vedem finalizate într-un program multianual, menționez construirea unui Complex acvatic termal și a unui parc tematic în proximitatea Timișoarei, reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii balneare din județ sau transformarea zonelor viticole ale județului în vectori de dezvoltare a turismului. În plus, avem deja în lucru strategia turistică a județului, prin care vom stabili un brand și vom construi în jurul lui. Avem în lucru și reabilitarea unor puncte de interes pe harta turistică a județului. Astfel, valorificăm, prin fonduri europene, situl arheologic de la Parța și conacul familie Mocioni.

Cum vă propuneți să atrageți noi investitori în județul Timiș și care sunt zonele cele mai ofertante pentru companiile private? 
În acest sens, ne propunem eficientizarea Parcului Industrial și Tehnologic Timișoara (PITT) și dezvoltarea a trei puncte de lucru în județ, colaborând cu orașele din județ pentru atragerea investitorilor prin punerea la dispoziție a infrastructurii necesare, specifică PITT, integrând și operaționalizând Centrul de Transfer Tehnologic. De asemenea, am înființat Consiliul de Strategie și Consiliere Economică, mecanism consultativ care aduce la aceeași masă decidenții publici, reprezentanții mediului de afaceri și cei ai mediului universitar din domeniul economic, pentru formarea unor opinii și strategii coordonate pentru o dezvoltare economică inteligentă și sustenabilă a județului și atragerea investitorilor.

Cum va fi revitalizată viața culturală în județ?
CJ Timiș are responsabilitatea de a promova valorile culturale naționale și locale și de a asigura accesul la cultură al cetățenilor județului.
Instituțiile culturale importante ale Timișului (Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Centrul pentru Cultură și Artă al Județului Timiș, Biblioteca Județeană) trebuie utilizate la capacitatea și potențialul lor. În acest sens, am demarat o campanie de finanțare și de investiții pentru a repune în valoare adevăratele comori culturale ale Banatului, în special în zona activităților muzeale. În ceea ce privește infrastructura culturală, Consiliul Județean trebuie să investească pentru a preveni degradarea și neutilizarea spațiilor care îi aparțin. De exemplu, avem în lucru reabilitarea castelului Huniade, pentru care vom aplica pentru finanțare prin PNRR. În acest sens, realizăm din bugetul județului proiectul tehnic, pentru a putea avea un proiect matur cât mai rapid.
Totodată, trebuie să ne asigurăm că titlul ,, Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”, câștigat prin multe eforturi, va produce efecte de multiplicare și de difuziune la nivelul întregului județ în 2023, cât și mulți ani după.
Pentru detalii suplimentare despre activitatea CJ Timiș: www.cjtimis.ro

 



Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0