
Skateboarding-ul este o activitate cu beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru relațiile sociale pe care le pot construi în jurul său cei care îl practică, în inima comunității din care fac parte. De aceea, numărul pasionaților formează în prezent un eșantion cu potențial de creștere important.
De regulă, copiii și adolescenții preferă acest tip de sport, în locul altor activități fizice clasice, datorită unei liste variate de motive: dinamica sa, simplitatea cu care se învață, sau accesul facil la skatepark-uri special amenajate, foarte aproape de casă.
Analizăm împreună în cele ce urmează impactul mersului pe skateboard într-o comunitate:
Ce presupune mersul pe skateboard?
Mersul pe skateboard reprezintă utilizarea unei placi special concepute pentru acest tip de activitate fizică. Dispunând de roți (câte două pentru față-spate), ce permit deplasarea pe suprafețe netede, placa este pusă în mișcare datorită forței de propulsie a practicantului.
Un skateboard se poate alege în funcție de experiență, sau de tipul de skateboarding practicat. De aceea, în prezent sunt disponibile pe piață produse variate, începând cu plăcile de dimensiuni clasice pentru skatepark sau stradă, continuând cu deja popularele longboards (cele mai lungi produse din gamă) și acoperind soluții dedicate chiar și copiilor (penny boards).
Indiferent de specificul acestui tip de activitate fizică, este recomandată purtarea unui echipament de protecție pentru skateboarding, cu rol în reducerea riscurilor de accidentare. Acesta este compus din: cască de protecție, genunchiere și cotiere, produse realizate din materiale ce pot absorbi foarte bine șocurile de impact și asigură o fixare optimă.
Cui îi este dedicat acest sport extrem?
Mersul pe skateboard poate fi învățat începând cu vârsta de 4-5 ani, pe suprafețe drepte și cu susținerea unui părinte. Este important ca învățarea dinamicii sale să aibă loc într-un spațiu liber, pentru ca cel mic să nu fie inhibat de prezenta altor practicanți în preajma sa.
Pe măsură ce se apropie de adolescență, iar dezvoltarea sa continuă să aibă loc într-un ritm susținut, acesta poate schimba primele plăci de skateboarding cu altele ce pot oferi confort și mai multă mobilitate. De asemenea, poate experimenta primele experiențe oferite de un skatepark, alegând zonele cu elemente structurale potrivite pentru experiența sa redusă:
● pumptracks - circuitele speciale de tip pumptrack permit o deplasare cu ajutorul skateboard-ului într-un ritm cu care începătorii se pot simți confortabil, pe o suprafață special concepută ce asigură aderenta foarte bună și mobilitate excelentă.
● trix ramps - aceste platforme de lansare asigură o diferență față de sol scăzută, precum și un grad de înclinație redus, fiind ideale pentru practicanții cu puțină experiență, care se familiarizează cu elementele dintr-un skatepark.
Un skatepark echipat complet trebuie să asigure și o zonă cu elemente structurale cu niveluri ale dificultății mult mai ridicate, dedicate adolescenților sau tinerilor adulți cu o experiență de 8-10 ani pe placă. Iată doar câteva exemple:
● launch ramps - platforme de lansare cu un grad de înclinație ridicat, combinate în perimetrul unui astfel de spațiu cu alte elemente: pump tracks, flat banks.
● grind rails - bare din oțel de diferite dimensiuni, dedicate practicanților cu experiență ridicată în skateboarding, ce permit alunecarea pe suprafața lor. Se pot monta direct pe sol sau pe suprafețe înclinate, în dreptul treptelor sau pe zonele de lansare.
● half pipes - dedicate tinerilor care participa la competiții de freestyle, sau celor cu experiență ridicată. Permit creativitate în realizarea unora dintre cele mai dificile trick-uri.
Care sunt beneficiile mersului pe skateboard?
La fel ca orice alt tip de miscare in aer liber, mersul pe skateboard oferă o mulțime de beneficii, sesizabile chiar de la primele sesiuni. Iată-le pe cele mai importante dintre acestea:
● Stimulează o listă variată de grupe musculare - mușchii spatelui, gambele și coapsele, grupele zonei abdominale, fesierii. Antrenarea musculaturii este ideală pentru a realiza corect trick-urile din skatepark, însă este utilă și în cadrul altor activități zilnice (împingeri, trageri, aplecări etc).
● Permite corectarea posturii - menținerea echilibrului pe un skateboard aflat în mișcare îl determină pe practicant să țină spatele drept și umerii cât mai ridicați. Postura corectă presupune păstrarea coloanei vertebrale pe o linie firească, evitându-se astfel presiunea pe zona spatelui și durerile determinate de aceasta.
● Accentuează capacitatea de concentrare - într-un skatepark, activitatea întregului grup de practicanți îl obligă pe skater să fie foarte atent la detaliile din jurul său. Astfel, se poate distra alături de prietenii săi, fără a se lovi în mod accidental de alți practicanți, sau de elementele structurale.
● Stimulează sistemul metabolic - caloriile asimilate prin alimentație vor fi transformate în energie necesară mersului pe skateboard, astfel încât riscul acumulării de kilograme în plus este unul mult mai scăzut. Totodată, efortul depus pe placă va contribui la arderea grăsimilor, skateboarding-ul fiind o activitate cardio esențială pentru sănătate.
● Permite aderarea la noi grupuri sociale - pe baza acestei activități dintr-un loc de joaca exterior, cei mici pot lega mult mai simplu prietenii cu alți puști de vârste asociate. Relațiile interumane, construite în jurul unor pasiuni comune, sunt mult mai stabile, conform studiilor realizate pe eșantioane diferite din rândul populației.
● Îmbunătățește încrederea în propriile capacități - stima de sine este foarte ridicată, în cazul celor care obișnuiesc să meargă pe skateboard. Motivul are legătură cu faptul că acest sport se învață progresiv, cu răbdare și practică, astfel că întregul proces poate oferi recompense extrem de importante pentru sănătatea mintală a individului.
● Îmbunătățește lista de activități extracurriculare - cei mici sunt mult mai tentați să utilizeze device-urile mobile sau PC-urile de gaming, odată cu terminarea orelor. De aceea, mersul pe skateboard îi poate ține departe de acestea, soluții extrem de utile pentru societatea noastră, însă asociate unui sedentarism nociv.
Ce implică amenajarea unui skatepark în comunitate?
Skatepark-ul reprezintă un loc pentru sport și socializare al tinerei generații, însă activitățile fizice derulate în perimetrul sau pot fi tentante chiar și pentru alte categorii de vârstă. De aceea, un astfel de spațiu exterior este ideal pentru o întreagă comunitate, din punct de vedere al calității stilului de viață.
Am pregătit special pentru tine un articol despre amenajarea unui skatepark, astfel încât să îți faci o idee mult mai clară despre conceperea, dezvoltarea și finalizarea unei astfel de lucrări complexe. Pentru alte informații suplimentare, suport în faza de proiect, dar și în cazul altor spețe pe care dorești să le clarificăm împreună, echipa Waterboyz îți stă oricând la dispoziție.
Îți oferim acces la cele mai importante resurse pentru construirea unui astfel de spațiu exterior în inima comunității din care faci parte, astfel încât întregul proiect avut în plan să aibă o consistență cât se poate de clară, adaptata unor obiective stabilitate cu sprijinul oferit de noi!