
INTERVIU EXCLUSIV GHIDUL PRIMĂRIILOR cu Mariana Gâju, prim-președintele Asociației Comunelor din România și primarul comunei Cumpăna, județul Constanța despre rolul AcoR în reprezentarea intereselor comunelor și despre strategia de transformare a localității Cumpăna în Smart Village.
Sunteți prim-președinte al Asociației Comunelor din România. Cum funcționează AcoR și cum sprijină concret dezvoltarea comunelor din România?
Din anul 2004 sunt președintele Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din România și prim-vicepreședinte al AcoR. De-a lungul anilor, Asociația Comunelor din România a participat activ la îmbunătăţirea cadrului legislativ care vizează interesele comunelor, prin realizarea unui parteneriat activ şi constant cu administraţia publică judeţeană şi administraţia publică centrală, a ajutat la implementarea strategiilor şi a programelor pentru stimularea dezvoltării sociale şi economice, echilibrate şi durabile a mediului rural, în vederea eliminării accelerate a diferenţelor de civilizaţie faţă de mediul urban, a oferit posibilitatea fiecărei comune din cadrul asociaţiei de a-şi construi şi afirma identitatea locală în spaţiul naţional, european şi internațional.
Sunteți primar al comunei Cumpăna de 20 de ani. Cum s-a schimbat comuna în acești ani?
Aș dori să menționez în primul rând faptul că la momentul preluării funcției de primar, în anul 2000, comuna Cumpăna avea un număr de 9.300 locuitori și 368,5 hectare de teren intravilan, iar la momentul acestui interviu numărăm 18.200 locuitori și 1.101,97 hectare de teren intravilan. Așadar, în perioada 2000-2020 au fost introduse în intravilanul localității 733,47 ha și au fost construite 3518 de locuințe.
În cei 20 de ani de când sunt primarul comunei am realizat foarte multe investiții în infrastructură, alimentare cu gaze naturale, electricitate, investiții în drumuri, poduri, punți pietonale, proiecte pentru protecția mediului, investiții în educație, cultură, sănătate și am demarat modernizarea administrației publice locale. În ceea ce privește infrastructura, avem un număr de 100 străzi asfaltate, însumând 76 km de drum asfaltat dintr-un total de 102 km, dar în continuare eforturile administrației publice locale sunt îndreptate în special spre acest sector foarte important pentru locuitori și nu numai.
Care sunt obiectivele mandatului 2020 – 2024 și viziunea pentru dezvoltarea proiectului ,,Cumpăna Smart Village”?
Pentru perioada 2020 – 2024 avem propuse și înaintate pentru finanțare următoarele proiecte:
- Construire “Nod rutier Cumpăna A4 (km16+700)” - finanțare de la Ministerul Transporturilor/Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
- Construire locuinţe pentru tineri în regim de închiriere – 64 unități locative și locuințe pentru specialiști (medici, profesori) - finanțare de la Agenția Națională pentru Locuințe București.
- Extinderea părții carosabile, canalizare pluvială, iluminat public și amenajare pistă bicicliști pe drumul DN39E - finanțare de la Ministerul Transporturilor/Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
- Realizare unui proiect pilot de aplicare a tehnologiilor inteligente - Cumpăna Smart Village, parc industrial şi ştiinţific INOVOLUTION, pe o suprafaţă de 10 ha. Proiectul a fost depus în anul 2019, derulat în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” Constanţa.
- Construire Parc de producţie şi prestări servicii, pe o suprafaţă de 20 ha, ca urmare a aderării comunei Cumpăna, în anul 2020, la Asociația CLUSTER MEDGREEN-Cluster pentru promovarea afacerilor specializate în ecotehnologii și surse alternative de energie.
- Modernizare şi reabilitare drumuri, inclusiv trotuare - 10 km - depus în anul 2020 - finanțare de la Compania Naţională de Investiţii.
- Amenajare trotuare în comuna Cumpăna – finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației
- Înființarea unei Stații de producere a energiei electrice și termice prin prelucrarea deșeurilor menajere – finanțare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare- axa 6.1).
- Centru Civic în comuna Cumpăna - finanțare de Compania Națională de Investiții, proiect în execuţie 2020.
- Construire Cămin pentru persoane vârstnice.
Primăria Cumpana este cunoscută pentru proiectele implementate cu fonduri europene. Ce sfaturi aveți pentru primarii care nu au reușit până acum să acceseze fonduri europene?
Răspunsul pe scurt ar fi: munca în echipă! O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană oportunitățile pe care țara noastră le-a avut în materie de fonduri europene au crescut în mod semnificativ. Încă de la acel moment, împreună cu echipa din aparatul de specialitate al Primăriei am început să accesăm astfel de fonduri. Trebuie să recunosc faptul că de un real ajutor au fost și schimburile de cunoștințe și de know-how cu localitățile din Uniunea Europeană cu care comuna Cumpăna este înfrățită, având foarte multe de învățat cu privire la accesarea de fonduri europene. Cred un prim îndemn ar fi acela de înființare a unui serviciu/departament de achiziții publice din care să facă parte atât tineri ale căror idei sunt întotdeauna îndreptate spre nou și modern, dar și de persoane experimentate care păstrează echilibrul atât de necesar într-o astfel de activitate. Dar cel mai bun îndemn este acesta: ordonatorul principal de credite să urmărească drumul pe care îl parcurge proiectul înaintat la ministere.
Care sunt principalele provocări legate de infrastructură și ce proiecte aveți în această direcție?
Cu privire la acest subiect ar fi multe de spus, dar principala provocare o reprezintă identificarea acelor antreprenori serioși, cu experiență în domeniu și cu suficiente resurse umane și materiale care să poată duce la bun sfârșit toate proiectele de infrastructură. Este importantă modificarea Legii achizițiilor publice pentru ca să nu fie schimbate regulile în timpul implementării proiectelor, iar ghidurile de eligibilitate să nu discrimineze comunele mici (1000 locuitori), dar nici comunele mari (10.000 – 20.000 locuitori) cuprinse în Zonele Metropolitane.
În ce stadiu se află proiectul pentru cele două parcuri industriale pe care doriți să le construiți la intrarea și la ieșirea din localitate? Care este strategia de urmat pentru a transforma Cumpăna într-un Smart Village?
Cele două parcuri industriale se referă la continuarea unei strategii de dezvoltare durabilă a comunei care a fost definită pentru a pune în valoare principalele avantaje ale comunei noastre. Astfel, parcul industrial de la ieșire din comună este legat de specificul agricol și de creșterea animalelor și își propune să atragă investitori din sectorul agro-alimentar. Am reușit să inițiem un parteneriat cu un mare producător industrial din domeniul panificației și sperăm ca planurile de realizare a unei mari unități de fabricație să fie finalizate în următorii ani. De asemenea, pentru a facilita accesul unor întreprinderi de acest profil, lucrăm la un proiect de colectare a apelor uzate și procesare a nămolurilor care să colecteze apele uzate de pe platforma zootehnică și platforma industrială.
Parcul industrial și științific care a fost aprobat de Consiliul Local pentru zona aflată la intrarea în comună, a fost inițiat în parteneriat cu Clusterul de inovare MEDGreen și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră pentru realizarea unui nod de referință pentru Industria 4.0 în SE Europei, cu accent pe digitalizare și tehnologii de fabricație moderne. În prezent, ne aflăm în etapa de definitivare a conceptului și proiectului tehnic al acestui parc și de a identifica posibilele surse de finanțare.
Strategia pentru a transforma comuna noastră într-un ”Smart Village” a fost dezbătută atât în ședința de Consiliu Local, cât și la întâlnirile organizate cu locuitorii comunei și are în vedere integrarea tehnologiilor digitale și de comunicație în mod gradual în activitatea întregii comunități. Astfel, prin proiectele pe care le-am implementat, dezvoltăm infrastructura și accesul la serviciile de transfer de date prin internet. Serviciile Primăriei și ale societăților de gospodărie comunală au fost structurate pentru accesul online și în continuare lucrăm la creșterea vizibilității și a accesabilității acestor servicii.
Pentru detalii despre proiectele Primăriei Cumpăna: www.primaria-cumpana.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2QwoUex
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/2OVtoew