MODEL DE BUNĂ GUVERNARE: cum a ajuns Ciugudul una dintre cele mai importante comunități Smart Village din România, cu servicii publice digitalizate, școală smart și soluții de reducere a consumului de energie

 
Interviu cu Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud


Celebra comună Ciugud din județul Alba a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de aproximativ 33 de milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Ciugudul găzduiește cel mai mare teren de golf din România și este de câțiva ani un punct important pe harta mondială a golfului, are o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 55 de hectare, din care 33 de hectare sunt ocupate, iar restul de aproximativ 15 hectare sunt disponibile pentru noi investiții și este un reper în administrație pentru conceptul de Smart Village. Cum au fost posibile toate acestea și multe altele? Aflăm de la Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud, într-un interviu exclusiv acordat redacției Ghidul Primăriilor.


Ciugud este cea mai dezvoltată comună din România. Cum ați reușit domnule primar această performanță? Care este modelul dumneavoastră de bună guvernare locală?

Despre noi se spune de multe ori „Ciugud to be true” ca și când tot ceea ce vei vedea aici este prea frumos ca să fie adevărat pentru o comună românească. Cu riscul de a repeta obsesiv, vă spunem că la Ciugud este doar NORMALITATEA care ar trebui să se regăsească în fiecare sat din România. Este normalitatea pe care o merită fiecare român. Iar această normalitate se construiește doar dacă crezi în comunitatea ta, în oamenii care, la rândul lor, au avut încredere în tine să îi reprezinți. De aici, alături de o echipă de oameni profesioniști, poți începe să visezi, iar apoi prin muncă și seriozitate să transformi visele în realitate.

 

Avem nevoie de modele de urmat și de exemple de bună guvernare în administrația publică. De aceea, salutăm proiectul inedit al Primăriei Ciugud care derulează programe prin care acordă mentorat colegilor din administrația publică. Cum decurge acest program? 

Noi, echipa administrativă a Comunei Ciugud, am arătat că se poate și că suntem mereu deschiși să împărtășim din lucrurile bune pe care le-am făcut, dar și să învățăm din alte exemple pozitive. De aceea am lansat un program de mentorat prin care facem schimburi de experiență și împărtășim exemplele de bună practică cu alți colegi din țară. 

 

Cum considerați că s-ar putea replica la nivel național conceptul de Smart Village implementat la Ciugud? 

De câțiva ani, Ciugud este principalul promotor al conceptului „Smart Village” și ne bucurăm că, în anul 2020, Guvernul României a preluat acest concept folosind comuna noastră ca studiu de caz. În 2021 ne propunem să conturăm cât mai bine acest concept, astfel încât „Smart Village” să însemne un proiect de reformă și dezvoltare inteligentă a satului românesc, însă păstrându-se identitatea rurală. Pentru Ciugud, „smart village” înseamnă servicii publice la un click distanță, școală smart și soluții de reducere a consumului de energie și de protejarea a mediului înconjurător. În 2021 am început să lucrăm la profilul acestui sat al viitorului, un sat care se dezvoltă inteligent folosindu-și resursele locale și tehnologia, însă păstrându-și identitatea rurală nealterată. 


Sunteți în topul localităților din România care au accesat masiv fonduri europene. Cum ați reușit? 

Am vorbit și voi încerca să vorbesc mereu despre cât de importante au fost fondurile europene pentru Ciugud. Banii europeni se văd, aproape la orice pas, în satele Ciugudului și nu cred că aș putea să îmi imaginez unde ar fi fost comuna noastră dacă nu erau finanțările europene. În spatele acestor proiecte sunt însă OAMENI…specialiștii administrației locale care au gândit și scris proiectele și cetățenii care au îndrăznit să creadă în dezvoltarea europeană a Ciugudului. La Ciugud am învățat și că oamenii sunt adevărata valoare. Doar într-o echipă poți realiza proiectele pe care ți le propui. De aceea muncim împreună, învățăm unii de la alții, ne recunoaștem greșelile și le îndreptăm, gândim proiecte alături de comunitate…la Ciugud suntem mai mult decât o echipă. Suntem o FAMILIE! Cred că în tot ceea ce faci este important să ai viziune, să faci lucrurile cu profesionalism, să muncești cu dedicare și să ai curaj și încredere că nu există „nu pot”. Când am ajuns în primărie în anul 2000, nu exista nici măcar un calculator, iar adresele se redactau la mașina de scris. Acum, în 2021, Ciugudul este una dintre cele mai importante comunități „Smart Village” din România cu servicii publice digitalizate, aplicații și softuri inteligente. Primăria avea în 2000 venituri totale de aproximativ 15.000 de euro și datorii care se ridicau la aproape 100.000 de euro. În prezent Ciugud a ajuns la aproape 33 de milioane de euro fonduri europene absorbite, ceea ce înseamnă peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. 


Sunteți unul dintre puținii primari care a înțeles că fără cadastrul sistematic nu se poate realiza digitalizarea. Ați mers însă mai departe și ați implementat în premieră un proiect GIS inovator de digitalizare a serviciilor de urbanism și de cadastru. Ce facilități oferiți cetățenilor și cum se simplifică administrarea domeniului public? 

Digitalizarea este importantă în orice compartiment al primăriei, cu atât mai mult în domeniul cadastrului și publicității imobiliare sau urbanismului. Astfel, la nivelul comunei am finalizat cadastrul general, Ciugudul fiind printre primele comune din județul Alba cadastrată integral. Următorul pas este digitalizarea serviciilor de urbanism și de cadastru și facem acest lucru prin implementarea unui proiect GIS inovator. În final cetățenii vor putea obține electronic, într-un timp rapid, certificatul de urbanism, vor putea depune documentele și solicita electronic autorizația de construire, dar totodată vor putea avea acces direct pe o aplicație de tip hartă la toate informațiile urbanistice de care au nevoie. 


Cum ați crescut capacitatea primăriei de a oferi servicii online cetățenilor? Cum funcționează proiectul ,,Cardul cetățeanului”?

Ciugudul este de câțiva ani un promotor activ al conceptului Smart Village, prin care încercăm să demonstrăm că digitalizarea serviciilor publice este o necesitate și o formă de respect față de cetățean. Suntem prima și, din păcate, singura primărie de comună din România care oferă cetățenilor posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor locale prin intermediul stațiilor de plată de tip „self pay”. Serviciul este implementat împreună cu compania Selfpay și reprezintă o metodă de plată a impozitelor și taxelor pentru proprietăți aflate în raza de administrare a Comunei Ciugud. Plata în cadrul serviciului se poate face prin scanarea codului de bare de pe înștiințarea de plată, a „cardului cetățeanului” (un card primit de fiecare cetățean) sau prin introducerea manuală CNP/CUI. Procesul durează 2-3 minute și este cel mai rapid mod de plată cu numerar a taxelor și impozitelor locale. În 2020, soluțiile smart de plată puse la dispoziția cetățenilor de Primăria Comunei Ciugud au fost folosite pentru aproape 80% din plățile efectuate de cetățeni. 

Ce proiecte inedite de Smart Village ați implementat în Ciugud? 

Proiectul nostru de suflet rămâne „Ciugud Smart School”, inițiativa prin care, în toamna anului 2019, am deschis prima școală „smart” din mediul rural din România. Implementarea proiectului a continuat în 2020, iar pandemia ne-a demonstrat că ceea ce construisem noi, cu un an în urmă, era soluția pentru ca educația să continue, chiar și atunci când școlile sunt închise. Dar, poate că proiectul cel mai inedit din ultima perioadă este cel prin care am lansat propria monedă virtuală: CIUGUban.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective. Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel. Acesta a fost numit „ Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare. 

Pentru detalii despre proiectele Primăriei Ciugud: www.primariaciugud.ro sau www.facebook.com/primariaciugud


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0