Primarul Lucian Stanciu-Viziteu consideră că Bacăul are un mare potențial ca destinație de afaceri și subliniază că dezvoltarea economică a municipiului Bacău este sinonimă de fapt cu dezvoltarea Zonei Metropolitane.

 

Administrația locală mizează pe dezvoltarea Zonei Metropolitane Bacău pentru a sprijini creșterea economică locală și pentru atragerea de noi investitori în oraș, inclusiv companii naționale și multinaționale. Dezvoltarea Zonei Metropolitane vizează în această etapă investiții în infrastructura metropolitană, precum transportul public metropolitan și trenul urban, dar și încurajarea inițiativei antreprenoriale.

 

Interviu cu Lucian Stanciu-Viziteu, primarul orașului Bacău

 

Ce puncte forte și ce avantaje competitive are orașul Bacău?
Municipiul Bacău reprezintă un punct de referință pe harta României și un centru important pe harta orașelor din zona Moldovei. Faptul că una din cele mai mari companii din țară, mă refer aici la Dedeman, are sediul central în Bacău, și una din cele mai importante uzine din industria aeronautică, Aerostar, își desfășoară activitatea aici, cred că spune multe. Evident, am dat doar două exemple, probabil cele mai cunoscute în spațiul public, însă aș putea continua și cu alte companii de renume care, prin tradiția de zeci de ani, și-au confirmat și întărit brandul  la nivel regional, național și chiar internațional. Ca să nu mai spun de fabrici de confecții de renume care continuă să activeze în municipiul Bacău de mulți ani. Asta înseamnă că orașul nostru reprezintă un pol de interes pentru marile companii, fiind și o pepinieră pentru viitori antreprenori. De ce? Pentru că suntem o comunitate puternică, avem profesioniști în multe domenii de activitate, tineri dornici să învețe și să se dezvolte având modele în domeniul afacerilor. De aceea, de exemplu, este importantă legătura strânsă între mediul de afaceri și unitățile de învățământ băcăuane. Investițiile în educație și în infrastructură sunt printre cele mai importante aspecte pe care le am în atenție. 
Deci, punctul forte al Bacăului sunt oamenii, sunt tinerii de toate vârstele, al căror potențial este impresionant, dovadă fiind marile companii care activează în orașul nostru. Avantajele sunt concretizate în politica fiscală locală care încurajează întreprinzătorii să investească aici, creșterea nivelului de transparență al actului administrativ, în sensul că toate contractele sunt publice pe site-ul Primăriei, o eficienţă crescută a programelor de investiţii ale municipalităţii prin orientarea resurselor limitate ale comunităţii locale către investiţii pragmatice. 

 

My image

 

Care sunt prioritățile strategice pentru dezvoltarea economică a Bacăului?      
Dezvoltarea economică a Bacăului înseamnă dezvoltarea Zonei Metropolitane Bacău, pe care am resuscitat-o în ultimii doi ani și am făcut-o funcțională. Avem un studiu de trafic ce propune două linii de transport feroviar, care vor facilita transportul public în comun dinspre comunele Zonei Metropolitane către municipiu. Transportul feroviar cu trenul metropolitan se va realiza pe infrastructura de cale ferată existentă. Investiția se poate face cu fonduri europene, prin Programul de Transport 2021-2027. Alături de noul transport public metropolitan, despre care am discutat recent și cu primarii din Zona Metropolitană, trenul urban ar putea reconfigura complet modul în care ne deplasăm în municipiu și în localitățile limitrofe.

 

My image

 

Suntem parteneri în Clusterul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă Bacău, conceput ca o platformă de dialog și colaborare între principalii actori implicați în educație, mediul economic, instituțiile publice și comunitatea locală, cu scopul de a sprijini tinerii în formarea lor profesională. Vreau să creştem notorietatea Bacăului ca destinaţie de afaceri atractivă. Plecând de la ceea ce are orașul nostru, mi-am propus să redefinim poziția competitivă a Bacăului la nivel european ca destinaţie oportună de afaceri, în scopul atragerii investitorilor străini. 
Derulăm însă și programe de susținere a antreprenorilor băcăuani. Un pas nou va fi făcut prin crearea ”Hub Orizont”, prin care sprijinim start-upurilor prin programe de incubare și  inițiativele de tip ”accelerator de afaceri”. 

 

My image

 

Cum planificați să îmbunătățiți infrastructura orașului Bacău?

Pe lângă contractele cadru pe care le-am semnat cu două firme mari pentru asfaltări, reparații, trotuare, menționez lucrările care se execută la 4 coridoare de deplasări nemotorizate. Sunt proiecte care includ, pe lângă amenajarea pistelor de biciclete, și amenajare peisagistică. Este o premieră pentru orașul nostru și cred că, prin crearea infrastructurii necesare, vom încuraja deplasarea cu bicicleta prin oraș, ceea ce va mai reduce din valorile de trafic și aglomerație.
Apoi, proiectul privind Sistemul de management inteligent al traficului. În Bacău s-a vorbit despre un astfel de sistem de  vreo 10 ani. Iată că îl avem acum în execuție. E vorba de 58 de intersecții și 30 de treceri de pietoni din Bacău, care vor avea semafoare noi, camere de supraveghere și sisteme moderne de fluidizare a traficului. 
Cred că proiectul cu cel mai mare impact în acest moment este demolarea garajelor. Până acum am demolat peste 1000 de garaje. În locul „catacombelor”, fie s-au făcut reparații și amenajări punctuale de noi locuri de parcare, fie am intrat cu proiecte de investiții. 
Am  finalizat primul proiect de resistematizare a unui cartier, în zona Bradului-Tipografilor. În locul celor 17 garaje demolate, s-au făcut 90 de locuri de parcare, 16 pentru motociclete, două puncte de încărcare a mașinilor electrice, spații de joacă și de socializare. Iar dotările sunt înconjurate de spații verzi, constând în arbori și arbuști, cu un sistem de iluminat modernizat.

 

My image

 

Un al proiect de același tip este între străzile Ardealului, Martir Horia, Cloșca Martir și Mioriței. La fel, zona beneficiază de  instalații de supraveghere video și instalații de iluminat stradal și  arhitectural, platformele de gunoi reamenajate, zone verzi, loc de joacă pentru copii, dar și un spațiu pentru relaxare ce se va mobila cu elemente de mobilier urban din beton și un loc de agrement pentru adulți, cu echipamente pentru sport. În locul celor 46 de garaje, au fost create 126 de locuri de parcare, 13 locuri pentru motociclete și un rastel pentru 40 de biciclete și o zonă cu multiple funcționalități pentru toți cei care locuiesc  Este modelul pe care îl vreau replicat în zonele unde au fost demolate garaje și spațiul permite. 

 

My image

 

Ce proiecte de investiții derulați în prezent în comunitate? 
În momentul de față, Bacăul este un mare șantier. Sunt mai multe proiecte cu fonduri europene în derulare, având ca termen de finalizare sfârșitul acestui an, care vor schimba imaginea orașului. Cred că sunt cele mai multe lucrări care se execută în municipiul Bacău din ultimii 30 de ani.
Avem în lucru patru coridoare de deplasări nemotorizate. Aceste proiecte includ pe lângă amenajarea pistelor de biciclete și amenajare peisagistică. 
Se lucrează și la Sistemul de management inteligent al traficului, prin care 58 de intersecții și 30 de treceri de pietoni din Bacău vor avea semafoare noi, camere de supraveghere și sisteme moderne de fluidizare a traficului. Vor fi instalate automate de dirijare a circulației, vor fi montate echipamente care să permită comunicarea între intersecții, dispozitive acustice și dispozitive push-button, în carosabil vor fi introduse bucle inductive de trafic/senzori wireless pentru monitorizarea traficului și vor fi montate camere video și echipamente de transmitere a datelor.
Se finalizează un amplu proiect de modernizare a iluminatului public din Bacău. Sunt înlocuite 9.337 de corpuri de iluminat cu unele de tip led și montați 1954 de stâlpi metalici de iluminat. Orașul nostru va avea cca 26 de kilometri de rețea complet nouă, inclusiv lucrări de subtraversare a căilor de circulație și refacere a carosabilului. Un proiect amplu de îmbunătățire a condițiile de mediu prin reducerea emisiilor de CO2 (circa 50 %) generate de noua tehnologie LED, dar și o reducere substanțială a consumului de energie electrică, adică economii semnificative la bugetul local.
Se lucrează la modernizarea, dotarea si extinderea corpurilor Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie. Se apropie de finalizare reabilitarea Ambulatoriului și a Centrului Radiologic, care vor fi dotate în această toamnă cu echipamente moderne: computer tomograf, aparat radiologic, aparat de pletismografie și altele. 
Suntem pe ultima sută cu spațiul dedicat tinerilor antreprenori în noul incubator „Hub pentru tineret – Cinema Orizont”. 
Urmează o licitație importantă pentru zona metropolitană, respectiv pentru achiziția a 22 autobuze și 4 microbuze nepoluante și construirea a 9 staţii de încărcare rapidă pe traseele autobuzelor şi a 26 de staţii de încărcare lentă la autobază. Autobuzele ar urma să deservească municipiul Bacău și comunele învecinate.

 

My image

 

Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ