Invitat de onoare la SUMMITUL Primăriilor 2024 de la Târgu Mureș, László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a evidențiat importanța dezvoltării durabile, ca pilon esențial pentru viitorul administrației locale și centrale.

László Borbély a explicat ce înseamnă dezvoltarea durabilă, a vorbit despre nevoia formării experților în dezvoltare durabilă care să ofere consultanță administrațiilor locale și despre înfiinţarea Centrului de Excelență în domeniul dezvoltării durabile pentru administrația publică.

 

Dezvoltarea durabilă: o schimbare de mentalitate

 

Borbély a definit dezvoltarea durabilă ca fiind o schimbare de mentalitate, necesară pentru a construi comunități mai reziliente. Dezvoltarea durabilă, a explicat el, nu înseamnă doar proiecte de infrastructură, ci și viziune, leadership și implicare comunitară.

 

Inițiative concrete pentru un viitor sustenabil

 

La finele lui 2025, România va avea 2.000 de experți în dezvoltare durabilă (o nouă meserie în țara noastră), dintre care 1.600 vor funcționa la nivel local. Acești experți vor contribui la implementarea strategiilor locale, asigurând coerență și continuitate.

În același timp, va funcționa un Centru de Excelență în domeniul dezvoltării durabile, care va ajuta autoritatea publică locală. Centrul va facilita implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 și va susține întregul demers guvernamental pentru elaborarea de politici coerente și inovatoare. 

 

Leadership și colaborare

 

În încheiere, Borbély a făcut apel la autoritățile locale să își asume un rol activ în promovarea sustenabilității. „Omul sfințește locul”, a declarat el, subliniind importanța leadershipului și a implicării comunitare.
Dezvoltarea durabilă, a concluzionat Borbély, nu este doar o strategie națională, ci un parteneriat între instituții și oameni, menit să creeze o Românie mai bună, atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare.