INTERVIU EXCLUSIV GHIDUL PRIMĂRIILOR cu Ionuț-Florin Pucheanu, primarul municipiului Galați despre cele 700 de proiecte care vizează modernizarea Capitalei Dunărene a României, despre planul de reabilitare a cartierelor, despre proiectele locale de infrastructură și despre premiera digitalizării certificatelor de urbanism.

 

Care sunt obiectivele mandatului 2020–2024 și viziunea pentru continuarea dezvoltării orașului Galaţi?

Proiectele pe care le-am prezentat gălățenilor înainte de alegerile de anul trecut reprezintă în primul rând continuitate, dar vizează în egală măsură modernizarea Galațiului. De departe, cel mai ambițios proiect este acela de transformare a Falezei Dunării. Faleza este o emblemă a orașului nostru și trebuie tratată ca atare. Îmi doresc o modernizare completă, cu spații verzi, amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de relaxare și parcări subterane. Dar mai presus de toate îmi doresc să punem în valoare sculpturile în metal amplasate aici, o expoziție cu mare valoare artistică.

Desigur din proiectele mele nu lipsesc modernizarea marilor străzi și bulevarde, construirea de noi parcări supraetajate și subterane și mai multe locuri de parcare la nivel în toate cartierele. Și pentru că tot am ajuns la capitolul cartiere, trebuie să amintesc faptul că, de puțin timp, au fost lansate în licitaţie publică contractele de achiziţie pentru modernizarea sistemului rutier şi regenerarea urbană a nu mai puțin de 13 cartiere. Este cel mai mare plan de reabilitare a cartierelor ce s-a desfășurat vreodată în Galați, un proiect cu o valoare totală de peste 121 milioane de lei.

Nu am neglijat nici segmentul social. Îmi doresc să putem să înființăm noi centre medicale de permanență în cartierele orașului și facem deja investiții serioase pentru construirea și reabilitarea școlilor, grădinițelor și creșelor din oraș. 

Cum vă pregătiți pentru a absorbi noile fonduri europene disponibile începând din acest an și ce proiecte prioritare veți dezvolta cu finanțare europeană?

Avem un portofoliu consistent de proiecte și am identificat destul de multe activități eligibile conform noii perioade de programare, proiecte care se regăsesc și în Strategia de dezvoltare durabilă 2021-2027 a municipiului Galați. Avem peste 700 de proiecte în diferite stadii, iar peste 10 la sută au deja un stadiu de maturitate fiind clasificate pe domenii de intervenție pentru finanțare pe Programul Operațional Tranziție Justă, Programul Operațional Regional 2021-2027 și Planul Național de Redresare și Reziliență. Oricum, domeniile prioritare de acțiune rămân sănătatea, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, regenerarea urbană, educaţia, eficienţa energetică, digitalizarea, social, energia verde, parcuri și patrimoniu cultural. 

 

Știm că s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro în infrastructură în ultimii ani. Ce proiecte aveți de continuat în această direcție și care sunt acum principalele provocări legate de infrastructură?

De departe, cele mai mari proiecte derulate de Primărie au în centru dezvoltarea infrastructurii. Aș aminti la acest capitol unul dintre planurile noastre care vizează refacerea completă a uneia dintre axele ce străbate orașul. Este cea mai mare investiţie în infrastructură din ultimii 30 de ani. Vorbim despre modernizarea completă, prin intermediul a două proiecte, a străzilor Siderurgiştilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc. Valoarea acestor proiecte cu finanțare europeană depășește 40 de milioane de euro. Acestora li se adaugă proiectul pentru centura Galațiului, la care se lucrează deja, un proiect în care suntem parteneri alături de Consiliul Județean.

V-ați alăturat celor 500 de mari orașe ale lumii care s-au angajat să aplice măsuri de reducere a poluării. Care este planul de acțiuni pentru a susține acest obiectiv?

Pentru mine, semnarea acestui document înseamnă o asumare pe termen lung, pentru un trai sănătos pentru noi și pentru copiii noștri. Lucrăm la un plan de acțiuni ce va fi supus aprobării Consiliului Local. Până atunci, în toate deciziile vom lua în calcul această chestiune. Modernizarea transportului public de călători este una dintre măsurile importante din acest plan. Îmi doresc ca pe străzile Galațiului să circule cât mai multe mașini nepoluante. Administrația locală trebuie să fie un exemplu, așa că pe străzile Galațiului circulă deja două autobuze hibrid dintr-un lot de 20 care vor ajunge aici în următoarele luni. La acest lucru se adaugă două contracte de achiziție, unul cu finanțare europeană obținută de Primăria Galați, iar celălalt cu fonduri europene obținute prin intermediul Ministerul Dezvoltării, pentru achiziția a 18 tramvaie noi.

Ne preocupă și plantările de copaci, numai pentru începutul acestui an am inițiat un program de plantare a peste 1000 de arbori. Peste toate acestea avem proiecte ample de regenerare a unor zone verzi din Galați. Vorbim în acest caz despre proiectul de amenajare a Văii Țiglinei și de transformare a curții unei vechi uzine de apă într-o zonă verde, modernă.

 

Cum va arăta viața culturală a orașului Galați în 2021?

Vremurile pe care le trăim au pus fără îndoială la grea încercare nu doar economia, educația sau administrația, ci și instituțiile de cultură. Cred că trebuie să ne întrebăm toți ce putem face pentru ca actul de cultură să supraviețuiască și nu vorbesc aici doar despre instituțiile de cultură subvenționate de către municipalitate, ci despre întregul fenomen în sine. Din punctul meu de vedere, atunci când vorbim despre cultura unui oraș, vorbim despre identitatea lui. Administrația locală nu are, așadar, o altă opțiune decât să continue să sprijine cultura. În anul ce a trecut, unul extrem de complicat, instituțiile de cultură aflate în subordinea municipalității au făcut eforturi să supraviețuiască, să se reinventeze și sunt convins că vor face, cu susținerea noastră, tot ce este de făcut pentru identitatea culturală a Galaţiului. 

Un alt trend foarte important la nivelul UE, accelerat acum și de pandemie este digitalizarea, mai precis creșterea capacității instituțiilor de a oferi servicii online cetățenilor lor. Cum stau lucrurile în acest sens în cadrul primăriei dumneavoastră și cum vedeți evoluția acestei zone în următorii patru ani?

Continuăm la Galați toate programele legate de digitalizare și încercăm să fim cât mai deschiși în legătură cu acest subiect. Un exemplu, primul care îmi vine acum în minte, este emiterea la sfârșitul anului trecut a primului certificat de urbanism în format 100% digital, folosind semnătură electronică la distanţă. Primăria Galați a fost prima astfel de instituţie din România care a adoptat emiterea certificatelor de urbanism prin fluxuri integral digitale.

Cred însă că, dincolo de provocările tehnice pe care le presupune digitalizarea, ar trebui să discutăm cel puțin la fel de aprins și despre programe coerente de conștientizare pentru utilizarea serviciilor digitale. Există, pe lângă dificultățile pe care administrația publică le are în implementarea digitalizării, și un fel de rezistență la schimbare. Sunt convins însă că evoluția tehnologiei și inițierea acestor programe de conștientizare vor duce implicit la rezolvarea problemei.

Pentru detalii despre proiectele Primăriei Galați: www.primariagalati.ro 

Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.

Pentru a vizualiza online revista, click aici:  https://bit.ly/2QwoUex

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:  https://bit.ly/2OVtoew