Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră în calitate de Președinte al Consiliului Județean Maramureș? 

Obiectivul principal pe care îl am pentru acest mandat este să creștem nivelul de trai al maramureșenilor și să dezvoltăm acest județ pentru ca oamenii să se bucure de un trai mai bun, la ei acasă. În acest sens, avem multe proiecte în derulare, pentru care muncim în fiecare zi la Consiliul Județean Maramureș, proiecte ambițioase, care odată finalizate vor aduce bunăstare maramureșenilor și dezvoltare în județul Maramureș. Investițiile prioritare, pe care mi le-am asumat încă din campania electorală pentru alegerile locale și pe care le-am prezentat maramureșenilor în Planul meu pentru Maramureș, sunt cele de reabilitare și dezvoltare a infrastructurii rutiere, de dezvoltare a turismului, de dezvoltare a rețelelor de utilități publice, precum gaze naturale, canalizare și apă, și, nu în ultimul rând, construirea de parcuri industriale în județul nostru, pentru atragerea de investiții care să aducă locuri de muncă mai bine plătite pentru maramureșeni.

În prezent, facem pași importanți pentru implementarea proiectelor majore de infrastructură. Podul peste Tisa este un proiect transfrontalier foarte important pentru Maramureșul istoric și pentru comunitatea ucraineană din județul nostru, dar și pentru dezvoltarea economiei prin asigurarea conectivității cu coridoarele de transport transeuropene, crescând astfel mobilitatea populației și a schimburilor comerciale de mărfuri. Drumurile expres Baia Mare - Satu Mare și Baia Mare - Jibou sunt două proiecte majore pentru infrastructura rutieră, care vor conecta județul Maramureș la coridoarele de transport naționale și europene. Apoi, avem variantele ocolitoare pentru municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, pentru orașul Șomcuta Mare, Borșa, Vișeu de Sus și localitatea Copalnic-Mănăștur. Tot la capitolul reabilitare infrastructură rutieră, avem și Proiectul Mara-Nord, un proiect în valoare de peste 100 de milioane de euro, care prevede reabilitarea a 5 loturi de drum județean, iar tot în acest proiect vom include și variantele ocolitoare pentru Borșa, Vișeu de Sus, Șomcuta Mare și Copalnic-Mănăștur, rezultând astfel peste 100 de kilometri de drum județean reabilitat. Construirea pasajelor supraterane de la Clubul Văcarilor și Italsofa din Baia Mare reprezintă, de asemenea, două obiective de investiții absolut necesare pentru decongestionarea traficului de la cele două intrări principale în municipiul Baia Mare, respectiv Recea și Satu Nou de Jos. Un alt obiectiv major, prioritar pentru mine, este realizarea de parcuri industriale în Maramureș și popularea lor prin atragerea investitorilor în județul nostru. În acest fel, dezvoltăm economia județului, creăm locuri noi de muncă pentru maramureșeni și creștem nivelul de trai în Maramureș.

Pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș vom construi un nou terminal, iar prin schema de ajutor de stat pe care Comisia Europeană a aprobat-o, vom oferi subvenții în valoare de 1,2 milioane de euro operatorilor aerieni care vor opera zboruri internaționale de linie, regulate, spre și dinspre Aeroportul Internațional Maramureș. Tot la proiecte prioritare putem vorbi despre Barajul Runcu, un proiect care odată finalizat va asigura alimentarea cu apă a localităților din Maramureșul istoric, va avea rol de apărare a populației de riscul inundaţiilor care s-ar putea produce pe râurile Mara şi Iza şi va furniza energie electrică. Și, nu în ultimul rând, vreau să punctez că au început deja lucrările pentru proiectul de extindere a conductei de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus - Borșa. Acesta este un proiect vital pentru locuitorii din zona Maramureșului istoric, un proiect declarat de importanță națională. În prezent, doar 26 de UAT-uri din 76 existente în Maramureș au acces la gaze naturale, ceea ce ne obligă să rezolvăm această problemă, pentru bunăstarea maramureșenilor.

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Planul Național de Investiții “Anghel Saligny”?

Prin Planul Național de Investiții ,,Anghel Saligny” vom depune proiectele pentru realizarea pasajelor supraterane de la Clubul Văcarilor și Italsofa și proiectele de reabilitare a peste 100 de kilometri de drum județean.

Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit sau urmează să pregătiți pentru perioada de programare 2021-2027?

Cele mai importante proiecte de dezvoltare a județului le vom finanța din bani europeni în programul 2021 - 2027. În primul rând, avem proiectele de infrastructură de transport, și anume: drumurile expres Baia Mare - Satu Mare, Baia Mare - Jibou, proiectul Mara-Nord, care cuprinde reabilitarea a cinci loturi de drum județean și realizarea a patru variante ocolitoare, proiectele de realizare a variantelor ocolitoare pentru cele două municipii de județ, Baia Mare și Sighetu Marmației, construirea Podului peste Tisa, extinderea și modernizarea unui nou terminal la Aeroportul Internațional Maramureș și reabilitarea unor drumuri turistice din județ.La capitolul patrimoniu cultural și dezvoltarea turismului, vom realiza din bani europeni proiectele reabilitare a Castelului Teleki din Pribilești, a Muzeului de Istorie din Baia Mare și a Teatrului de Vară - Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Și pentru realizarea parcurilor industriale din județ vom folosi bani europeni, astfel că infrastructura și utilitățile pentru parcurile industriale le vom realiza cu fonduri europene. Bani europeni vom accesa și pentru realizarea piețelor tradiționale și a centrelor de legume-fructe, iar proiectul de construire a unui Aquapark în zona orașului Baia Sprie îl vom finanța tot prin fonduri europene. De asemenea, și proiectele pentru digitalizare le vom implementa cu bani europeni.

Ce tipuri de proiecte digitale aveți în vedere pentru Maramureș?

Pentru dezvoltarea infrastructurii de IT în județul Maramureș vom realiza un centru de date - Cloud Maramureș care va cuprinde toate serviciile publice din județul Maramureș și va facilita atât interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile publice, cât și interacțiunea dintre reprezentanții mediului de afaceri și administrația publică. Tot prin crearea acestui cloud vom contribui direct la eficientizarea managementului documentelor Consiliului Județean Maramureș și a instituțiilor subordonate, pe principiul utilizării a cât mai puțină hârtie, protejând astfel și mediul înconjurător. Tot la capitolul digitalizare, vom realiza un sistem de infrastructură digitală prin care să putem supraveghea toate drumurile județene din Maramureș. În acest fel, vom putea avea un control mai bun al traficului rutier din județ. Un alt proiect în acest sens este crearea de stații de autobuz inteligente și implementarea unui sistem de e-ticketing pentru transportul public în comun. Sunt proiecte importante, care vor face mai ușoară viața maramureșenilor și interacțiunea acestora cu instituțiile administrației. 

Cum vă propuneți să să gestionați problema colectării selective și a reciclării în județ? 

Managementul deșeurilor în județul Maramureș este, din păcate, o problemă veche, care a fost gestionată în mod greșit timp de mai bine de zece ani. Însă, acum trebuie să soluționăm această problemă de depozitare și reciclare a deșeurile din județ, iar până la finalizarea Depozitului de deșeuri de la Fărcașa, în 2023, am găsit o soluție pe termen mediu, care să ne permită să gestionăm deșeurile fără a avea costuri mari. Drept urmare, în luna august a acestui an am demarat toate procedurile necesare pentru declararea stării de alertă pe deșeuri pe teritoriul județului Maramureș. Următorul pas este implementarea unui plan de măsuri bine stabilit, astfel încât, în cel mai scurt timp să avem o gestiune eficientă a deșeurilor în județul Maramureș, până la finalizarea SMID. Planul de măsuri va începe cu exproprierea unui teren pe raza județului Maramureș. Apoi vom proiecta și executa un depozit temporar de deșeuri, vom face achiziție de dotări, astfel încât cantitatea depusă pe depozitul temporar să fie de maximum 50% din totalul cantității de deșeuri rezultate. Următorul pas implică înființarea serviciului public de management al deșeurilor al județului Maramureș, care va avea ca obiective principale: verificarea operatorilor economici din domeniu, astfel încât să își respecte toate angajamentele contractuale pe care le au, reducerea cantităților de deșeuri depozitate prin colectare selectivă și printr-o verificare mai atentă a UAT-urilor care au obligația de a implementa colectarea selectivă.

Pentru detalii despre proiectele Consiliului Județean Maramureș: cjmaramures.ro

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT