Interviu cu Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, despre investiții în infrastructură și tranzitie digitală prin PNRR și ,,Anghel Saligny”. Ce strategie are pentru județ, câți bani și pentru ce proiecte.

Care sunt axele prioritate în jurul cărora este structurată strategia de dezvoltare județeană până în 2024? 

Am elaborat o strategie pe dezvoltare a judeţului Alba pentru perioada 2021 – 2027 pe mai multe axe prioritare, deosebit de importante în acest proces de evoluţie, ce are drept scop, în primul rând, creşterea calităţii vieţii cetăţenilor judeţului nostru. Vorbim, aşadar, despre dezvoltarea infrastructurii de transport și de utilități publice, despre potecția mediului, biodiversitate și economie circulară şi despre sprijinirea ocupării forţei de muncă şi reducerea somajului, educația și sprijinirea mediului de afaceri. De asemenea, ne concentrăm pe buna guvernanță, prin cooperare interinstituțională și parteneriate şi, nu în ultimul rând, pe atragerea de fonduri nerambursabile naționale și europene.

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Planul Național de Investiții “Anghel Saligny”?

Avem câteva proiecte de interes ce fac obiectul Planului Național de Investiții “Anghel Saligny”, în domeniul infrastructurii de transport, pentru drumuri județene. Am realizat o prioritizare a acestora și pentru unele dintre ele am depus deja cereri de finanţare. Este vorba despre trei proiecte şi anume Reabilitarea drumului judeţean DJ 705, de la limita cu judeţul Hunedoara, cu ieşire la DN 74 prin Zlatna, proiect a cărui valoare totală estimate este de 31.764,98 mii lei; Modernizarea şi consolidarea drumului judeţean DJ107V, cu o valoare totală estimată de 25.762,12 mii lei şi Consolidarea corpului de drum judeţean DJ107K, ce pleacă din Galda de Jos şi ajunge la DJ10I, prin localitatea Bârlești, proiect cu o valoare totală estimată de 25.399,86 mii lei.În continuare, se află în lucru alte patru proiecte, în vederea depunerii cererilor de finanțare. Este vorba despre modernizarea a trei drumuri judeţene, şi anume  DJ 704A (DN7 – Pianu de Jos, cu valoarea de 12.753,06 mii lei, DJ106K (tronson Vingard - Ohaba, cu valoarea de 20.566,60 mii lei) şi DJ762 (Vidrișoara - limita judeţului Hunedoara, cu valoarea de 20.210,00 mii lei), precum şi a unui pod pe drumul județean  DJ107, în valoare de 4.403,72 mii leiLungimea totală a sectoarelor de drumuri județene modernizate, reabilitate sau consolidate va fi de 51,355 km, fiind executate lucrări și pe 8 poduri de pe drumurile județene.

Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit sau urmează să pregătiți pentru perioada de programare 2021-2027 pentru județul Alba? 

Avem un portofoliu vast de proiecte în domenii strategice, cum ar fi cel de infrastructură şi dezvoltare, care cuprinde reabilitarea şi modernizarea mai multor drumuri judeţene (ca exemple aş da DJ 750 C: Sălciua de Sus (DN 75) - Dealu Caselor - Valea Largă - Vale în Jos - Ponor - Râmeţ - Valea Mănăstirii - Geoagiu de Sus - Stremţ - Teiuş (DN 1), cu o valoare totală estimată de 104.748,51 mii lei și o lungime de drum de 41,26 km sau DJ 107 G: DJ 107 D (Ocna Mureş) - Noşlac - Captalan - Copand - Stâna de Mureş - Gşbud - limita judeţului Mureş, cu o valoare totală estimată de 49.345,54 mii lei și o lungime de 19,74 km). Un alt domeniu este cel al resurselor umane şi al incluziunii sociale, iar aici un proiect important este cel de telemedicină pentru zonele greu accesibile din judeţul Alba, alături de construcţia unui Centru de Radioterapie şi extinderea Ambulatorului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. În ceea ce priveşte domeniul Mediu, eficiență energetică, resurse de energie regenerabile, schimbări climatice, avem în implementare proiecte ce vizează creşterea eficienţei energetice la diverse Centre de Îngrijire şi Asistență pentru persoane Adulte cu Dizabilități sau la locuinţe protejate. De asemenea, există proiecte şi în domeniul Turism și patrimoniu cultural, dintre care cel mai important este cel referitor la Valorificarea potențialului turistic al drumului județean Dj 107I – Transalpina de Apuseni.

20% din fondurile alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi direcționate cu prioritate către digitalizare. Ce tipuri de proiecte digitale aveți în vedere pentru Alba?

Digitalizarea este un domeniu care ne preocupă în mod deosebit şi care consider că are o importanţă strategică. Consiliul Judeţean Alba are în vedere, în cadrul acestui segment din Planul Național de Redresare și Reziliență, o serie de proiecte, printre care regăsim crearea unei platforme/eco-sistem Cloud care să asigure transferul de la lucrul clasic, pe hârtie, în online, pentru aparatul de specialitate, instituții subordonate, instituții şi firme private cu care colaborăm şi mai ales pentru comunicarea cu cetățeanul. Avem în plan implementarea, prin acest program PNRR, a unei platforme de lucru colaborativ, document management, business process flow, arhive electronice automatizate, plăți electronice, virtualizare completă a managementului documentelor în instituție. Intenționăm să modernizăm tehnologiile utilizate în instituție, astfel încât acestea să fie dezvoltate pentru cloud (cloud ready), în paralel cu noi aplicații native pentru migrația în cloud. Un alt proiect se referă la îmbunătățirea sistemului informatic al instituției, prin accesarea de programe de formare de competențe digitale avansate pentru funcționarii publici, cu scopul de a sprijini digitalizarea serviciilor interne. În fine, suntem interesaţi şi de component referitoare la schemele de finanțare pentru biblioteci, pentru ca acestea să devină hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Concret,  intenționăm utilizarea de fonduri nerambursabile pe transformarea Bibliotecii  Județene „Lucian Blaga”, şi nu numai, în hub de dezvoltare a competențelor digitale, prin modernizarea clădirilor și dotărilor acestora, precum şi a echipamentele informatice. Se dorește astfel dezvoltarea competențele digitale de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-media, crearea de conținut digital, securitatea și educația antreprenorială digitală, pentru un număr semnificativ de cetățeni din comunități defavorizate ale județului Alba.

Ce proiecte importante de infrastructură mare se află în lucru sau urmează să fie demarate în județul dumneavoastră?

În anul 2017, a fost aprobata finanţarea de către Uniunea Europeană a Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, iar contractul de finanțare a fost semnat în luna august a aceluiaşi an. Din valoarea totală de 114.079.588 euro, contribuția nerambursabilă UE a fost de 75,79%, la care s-a adăugat cea a Guvernului României, de 11,59%, o cofinanţare a beneficiarului - S.C. APA CTTA S.A. Alba Iulia, de 10,83%, diferenţa de 1,79% fiind cofinanţarea Consiliului Judeţean Alba.Cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, proiectul cuprinde trei contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale şi nouă contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, mai exact reabilitarea aducţiunilor Galda-Teiuş-Aiud-Ocna Mureş şi Galda-Blaj,  extinderea şi reabilitarea aducţiunilor Cîmpeni-Abrud şi Cîmpeni-Baia de Arieş, extinderea şi reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna şi în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, precum şi execuția de lucrări pentru extinderea sistemelor de apă în Arieșeni. De asemenea, este prevăzută extinderea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerările Aiud – Lopadea Nouă, Unirea – Războieni şi Blaj – Sâncel şi  extindere sau, după caz, reabilitare sistemului de alimentare cu apă în Cistei şi  Bucerdea Grânoasă- Crăciunelu de Jos. Proiectul prevede şi  construirea de stații de epurare apă uzată în Abrud şi Baia de Arieș şi reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești.Ca finalitate, în ceea ce priveşte  alimentarea  cu apă,  vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apa: Alba, Zlatna, Apuseni şi  Arieşeni, iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerări: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Unirea şi Războieni.

Care este strategia județeană pentru Managementul Deșeurilor?

Am aprobat prin Hotărâre de Consiliu, în anul 2021, Planul Judeţean de Gestionarea a Deşeurilor în Judeţul Alba, document prin care am definit obiectivele și a țintele noastre în conformitate cu cele cuprinse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, precum și cu prevederile existente la nivel European. Alături de prezentarea și abordarea tuturor aspectelor privind gestionarea deșeurilor care fac obiectul planificării pentru perioada 2021-2025, a fost fundamentat necesarul de investiții și politica în domeniul gestionării deșeurilor pentru perioada planificată, precum şi decizia de dezvoltare a sistemelor de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Alba şi decizia de accesare de fonduri europene în vederea realizării de investiții în domeniul gestionării deșeurilor.



Pentru detalii despre proiectele Consiliului Județean Alba: cjalba.ro

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT