După București, Clujul investeşte cea mai mare sumă din ţară în dezvoltarea judeţului (cca. 57% din bugetul județului, adică 521.550.000 de lei), așadar, am vrut să aflăm de la Alin Tișe, Președintele CJ Cluj către ce tipuri de investiții sunt canalizați banii și care sunt direcţiile de acţiune strategică pe care le are în vedere până în anul 2024.

 

Care sunt principalele realizări ale Consiliului Județean Cluj pentru anul 2021?

Anul 2021 a fost unul extrem de provocator și a necesitat găsirea unui echilibru bugetar care să permită atât continuarea proiectelor de investiții prioritare, deja începute sau aflate în faze extrem de avansate, cât și susținerea sectorului medical clujean în lupta împotriva epidemiei de Covid-19. Astfel, în 2021, am reușit să avansăm extrem de mult cu două dintre cele mai importante proiecte de investiții din domeniul medical asumate de Consiliul Județean Cluj și al căror impact regional este unul deosebit: Centrul Integrat de Transplant și Spitalul Pediatric Monobloc Cluj. În valoare de cca. 500 de milioane de euro, ambele proiecte finanțate prin fonduri europene sunt extrem aproape de stadiul licitației de execuție, astfel, încât ne dorim ca, încă din cursul acestui an să putem pune prima lopată de mortar pe șantiere. În paralel, am continuat lucrările la reabilitare a rețelei de drumuri județene, una dintre cele mai lungi din Transilvania, în lungime totală de cca. 1300 de km. Am intervenit, astfel, pe 37 de drumuri județene, însumând peste 360 de km, dintre care am asfaltat cca. 155 de km. Acestora li se adaugă cei peste 800 de km asfaltați în perioada 2016-2020, astfel încât cca. 90% dintre toate drumurile județene clujene beneficiau la sfârșitul anului 2021 de cel puțin un strat de asfalt. De asemenea, alături de operatorul regional Compania de Apă „Someș” S.A. am continuat efortul de racordare la apă a clujenilor, atât prin derularea mega-proiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro finanțat pe POIM, cât și din fonduri proprii. Am reușit, astfel, până la finele anului trecut, să avem, împreună cu județul Sălaj, peste 300 de localități deservite, cca. 850 de mii de beneficiari, dar și peste 6.000 de km de rețea de apă și canalizare.

Care sunt nevoile actuale de dezvoltare ale judeţului Cluj și care sunt direcţiile de acţiune strategică pe care le aveți în vedere până în anul 2024?

Nevoile actuale de dezvoltare ale județului Cluj sunt cuprinse, în principal, în noua Strategie de dezvoltare durabilă a județului Cluj, document care face parte din Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj și care urmărește principalele obiective de îndeplinit în perspectiva anului 2030. Potrivit acestui document elaborat împreună cu experții Băncii Mondiale, Consiliul Județean Cluj vizează continuarea proiectelor prioritare deja începute și care au intrat într-o logică legal-administrativă extrem de clară, motiv pentru care ne vom focusa pe construirea și modernizarea infrastructurii de sănătate, reabilitarea drumurilor județene, extinderea rețelelor de apă și canalizare pentru clujeni, dar și pe alte proiecte de tip „Smart” care aduc un plus calității vieții.

În prezent, Clujul investeşte cea mai mare sumă din ţară în dezvoltarea judeţului, după Bucureşti, conform datelor Recorder. Ce tipuri de investiții derulați cu prioritate și în ce zone?

Într-adevăr, Județul Cluj este un exemplu la nivel național din punctul de vedere al portofoliului de proiecte și al valorii acestuia. Fără să ne referim la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, care are în pregătire două mari proiecte de investiții – Metroul și Centura Metropolitană, Consiliul Județean Cluj a reușit și în acest an să aloce către partea de dezvoltare cca. 57% din bugetul județului, nu mai puțin de  521.550.000 de lei. Acești bani vor fi folosiți, cu precădere, pentru cofinanțarea proiectelor europene, diferența fiind folosită pentru implementarea investițiilor proprii și ale instituțiilor subordonate, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor județene și pentru spitalele publice din județ. Conform bugetului recent aprobat de Consiliul Județean, în 2022 va fi alocată din fondurile proprii suma de 78.000.000 de lei, în creștere cu 10 milioane față de anul precedent. Cele mai importante alocări, respectiv cca. 28.700.000 de lei, sunt destinate celor două mari proiecte din domeniul medical asumate de Consiliul Județean: Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant. La acestea se adaugă alte 7.200.000 de lei pentru susținerea activității și dotarea celor 17 spitale clujene. De asemenea, peste 9.000.000 de lei au fost alocate pentru pregătirea proiectelor europene în vederea depunerii spre finanțare.

Ce proiecte importante de infrastructură mare se află în lucru sau urmează să fie demarate în județul dumneavoastră?
Dintre cele mai importante proiecte de investiții demarate sau care urmează să fie demarate în județul Cluj și care au o valoare de aproape 1 miliard de euro, majoritatea bani europeni, sunt:  

• Demararea lucrărilor de execuție a Centrului Integrat de Transplant Cluj, unicul de acest fel din România și din sud-estul Europei. În valoare de peste 200 de milioane de euro, bani asigurați din PNRR, acesta va oferi servicii medicale comparabile cu cele ale celebrului spital AKH din Viena, aici urmând se fie efectuate 4 tipuri de transplant: renal, de plămân, de cord și hepatic. 

• Demararea lucrărilor de execuție a Spitalul Pediatric Monobloc Cluj, primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică. Cu o valoare estimată de cca 300 de milioane de euro, acesta va deservi aprox. 50.000 de copii/an din întreaga țară. Proiectul este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR. 

• Demararea lucrărilor de execuție a Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, singurul de acest fel din regiunea de nord-vest a României. În valoare de cca. 215 milioane de lei, acesta va asigura tratamentul complex pt. aprox. 3.500 de pacienți/an. 

• Continuarea investițiilor în modernizarea rețelei de drumuri județene a Clujului, cu un obiectiv asumat: 100% drumuri județene asfaltate și modernizate până în 2025! În acest an Consiliul Județean va aloca suma de 75 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor și demararea altor noi. 

• Continuarea investițiilor în implementarea cel mai mare proiect regional de apă, pe fonduri europene, din România, în valoare totală de cca. 355,6 milioane de euro. În contextul în care, în acest moment, Clujul are toate grădinițele și școlile racordate la apă curentă și toalete indoor, județul nostru va deveni, în 2024, singurul din România cu 99% din populație racordată la apă potabilă. 

20% din fondurile alocate României prin PNRR se vor duce către digitalizare. Ce tipuri de proiecte digitale aveți în vedere pentru Cluj?

Unul dintre cele mai importante proiecte de tip „Smart” care urmărește digitalizarea activității Consiliului Județean Cluj este proiectul Smart Territory, aflat deja în implementare. Acest proiect din fonduri europene vizează, în principal, digitalizarea instituției și îmbunătățirea serviciilor administrative pe care aceasta le oferă, prin reducerea interacțiunii fizice a cetățeanului cu funcționarii din cadrul Consiliului Județean Cluj. În valoare de cca. 800 mii de euro, acesta presupune dezvoltarea a trei  aplicații software inovative: Atlas Teritorial, Ghișeu Unic și Digitalizare Arhivă.

Ce noutăți include strategia pentru dezvoltare turistică în județul dumneavoastră? 

O prioritate a administrației județene este și accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor arhitectonice, în vederea introducerii acestora în circuitele turistice funcţionale. Deopotrivă este încurajat atât turismul de masă prin promovarea unor destinații și evenimente cultural artistice consacrate, cât și turismul de nișă și alternativ. Dintre proiectele de interes turistic putem menționa: finalizarea procesului de renovare a castelului Banffy din localitatea Răscruci și deschiderea porților pentru turiști, amenajarea unui nou domeniu schiabil, pe versantul estic al muntelui Vlădeasa, însumând ~ 50 de km de pârtii, dezvoltarea continuă a infrastructurii din zona Cheile Turzii și promovarea zonei atât pentru spectacolul pe care îl oferă, cât și pentru flora și fauna acestei zone, dezvoltarea Țării Moților în parteneriat cu UAT-uri din județele învecinate, în vederea dezvoltării infrastructurii și promovării patrimoniului natural, istoric și cultural, revitalizarea și extinderea Parcului Național Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia, prin intermediul unei investiții de aproximativ 12 mil. euro, etc.

 


 

Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT