.png)
Ce localități pot accesa aceste fonduri?
Vestea bună este că toate localitățile, indiferent de numărul de locuitori, pot accesa aceste fonduri pentru a implementa insule ecologice. Există un număr clar stabilit de sisteme de colectare pentru fiecare localitate, în funcție de numărul de locuitori. Astfel, localitățile cu mai puțin de 20.000 de locuitori pot implementa 25 de insule, cele cu până în 50.000 de locuitori pot instala 50 de insule ecologice, localitățile cu până la 100.000 de locuitori pot solicita fonduri pentru 100 de sisteme de colectare, cele cu până la 200.000 de locuitori pot implementa 200 de insule, iar orașele cu peste 200.001 de locuitori pot implementa 300 de insule ecologice digitalizate.
Pentru mulți edili locali din România, acest proiect poate fi un punct de referință în lupta pentru eficientizarea colectării selective a deșeurilor, capitol la care România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană.
Gradul de reciclare în țara noastră este în prezent de doar 11%, în condițiile în care media europeană este de 45%. Infrastructura depășită, lipsa unor platforme moderne de colectare a deșeurilor la nivelul comunităților și slaba educație în managementul deșeurilor sunt doar câteva dintre problemele care afectează negativ aceste statistici.
,,Proiectul cu finanțare PNRR vine să rezolve două probleme. Pe de o parte rezolvă problema colectării selective a deșeurilor (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeșeuri – resturi alimentare și vegetale), iar pe de altă parte reduce costurile de curățenie a localităților’’, spune Florin Vulpe, expertul Best Tools Company în soluții pentru managementul deșeurilor.
Ce sunt insulele ecologice digitalizate?
Insulele ecologice digitalizate sunt sisteme moderne, amplasate la nivelul comunităților, care au scopul de a eficientiza colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea pot fi platforme subterane, containere semiîngropate sau platforme supraterane. Aceste sisteme pot fi dotate cu componente inteligente: acces cu cartelă, senzori de umplere, integrarea în sistemul „smart city” etc. Platformele de colectare sunt complet personalizabile în funcție de particularitățile fiecărei localități. Acestea pot fi concepute cu mai multe fracții.
Beneficii
Insulele ecologice digitalizate vin cu un set de beneficii care au un impact direct la nivelul comunităților:
- Comunități mai curate.
- Reducerea impactului asupra sănătății publice.
- Aspect mult mai placut.
- Eliminarea mirosurilor neplăcute.
- Eliminarea accesului uman nedorit – siguranță sporită în rândul comunității.
- Prezența animalelor fără stăpân, a rozătoarelor și a insectelor în apropierea insulelor este redusă drastic.
- Reducerea amprentei la sol – ocupă un loc mult mai mic decât containerele tradiționale – Un loc de parcare în plus este mereu binevenit.
Pentru mai multe detalii despre acest proiect, dar și orice alte informații legate de sisteme pentru managementul deșeurilor, nu ezitați să ne contactați. Reprezentanții Best Tools vă stau oricând la dispoziție, vă pot ghida către soluția perfectă pentru problemele comunității pe care o reprezentați și vă pot oferi consultanță profesională.