Articol semnat de Adriana Săftoiu

 

IaÈ™iul e din ce în ce mai atractiv pentru mediul de afaceri, situându-se printre primele cinci oraÈ™e din È›ară care cunosc o dezvoltare economică puternică. În luna aprilie, s-a inaugurat cel mai mare mall din Moldova, „mai mare decât mall-ul din Băneasa”, apreciază primarul oraÈ™ului, Mihai Chirica, încă de la începutul dialogului nostru. Au fost investiÈ›i 150 de milioane de euro, urmând încă 10 milioane de euro pentru străzile de acces până la viitoarea È™osea de centură. „Și vor veni È™i alÈ›ii. Totul È›ine de felul în care te poziÈ›ionezi. Să nu-i încurci foarte mult, să nu le oferi perspective sumbre, negative”, afirmă edilul.
Ne spune că tocmai s-a întors de la BucureÈ™ti, unde a avut o întâlnire privată cu ambasadorul Japoniei, Takashi Katae, È™i cu reprezentanÈ›ii JETRO pentru organizarea ediÈ›iei a 3-a, în perioada 23 - 26 octombrie, a Forumului Romanian-Japanese Innovation, unde Republica Moldova va fi partener. S-a întâlnit È™i cu ambasadoarea Indiei, Manika Jain, care, conform celor relatate de către primarul IaÈ™iului, a declarat că, „alături de alte popoare asiatice, mai puÈ›in China, trebuie să îÈ™i facă intrarea în Europa, în Occident”. Prilej pentru edil să sublinieze că „România nu începe cu BucureÈ™tiul, iar oportunitățile de afaceri sunt în oraÈ™e strategice care pot contribui într-un mod activ la dezvoltarea relaÈ›iilor bilaterale, cum sunt ConstanÈ›a, IaÈ™i, TimiÈ™oara, Cluj-Napoca, Oradea, porÈ›ile de intrare spre È›ară, spre Europa Unită È™i Europa mai puÈ›in unită”.

Foto: Inaugurare Muzeu Istorie Naturală Iași

 

„Corectitudinea”, atuul primarului Chirica

 

Interesul pentru IaÈ™i vine È™i din „deschiderea pe care am arătat-o, îndeosebi după începerea războiului din Ucraina, în care am devenit foarte rapid o poartă de comunicare atât cu tragedia ucrainenilor, dar È™i cu pericolele în care se află, din păcate, în prezent Republica Moldova”. Edilul consideră că IaÈ™iul rămâne „cel mai vizibil oraÈ™ privind accesul spre comunitatea europeană a Republicii Moldova. BucureÈ™tiul este È™i mai stângaci È™i mai neomogen È™i mai dezinteresat de viitorul Republicii Moldova din această perspectivă, pe când aici, noi avem contacte zilnice, permanente, È™i la nivel personal, È™i la nivel instituÈ›ional, astfel încât cred că noi putem deveni mult mai uÈ™or un partener pe acest subiect”. Mihai Chirica a fost, de altfel, un susÈ›inător „pe față” al Referendumului din Republică privind aderarea la UE. „E dreptul meu să susÈ›in cauza unor români care, din păcate, se află într-o situaÈ›ie mai puÈ›in plăcută, inclusiv al românilor din CernăuÈ›i, chiar dacă autorităților din Ucraina nu le-a convenit”. 
Crede că atuul lui pentru care ieÈ™enii i-au acordat al treilea mandat este „corectitudinea” față de electorat. SusÈ›ine că nu s-a schimbat deloc de când ocupă fotoliul de primar, că e „modest, dar controlat, ca să nu fie penibil”. „N-am gardă de corp, nu m-am îmbrăcat altfel, n-am vorbit altfel. N-am promis mai mult decât am reuÈ™it să fac È™i mi-am păstrat acest echilibru în dialogul meu cu cetățenii. Nu i-am urât niciodată pe cei care nu m-au votat, dimpotrivă, cred că i-am iubit uneori mai mult, pentru că aÈ™a trebuie să-i tratezi, ca pe fiul risipitor. Și am rămas constat în relaÈ›ia dintre mine È™i ei”. 

 

Administrația de proximitate

 

Îl întreb cu ce a început administrarea oraÈ™ului. „În primul rând, cea mai grea misiune a fost să ridic acel văl de ruÈ™ine care acoperea IaÈ™iul datorită unor scandaluri sexuale extrem de penibile pentru un oraÈ™ care se dorea a fi cultural, istoric È™i cu rezonanță în cultura naÈ›ională È™i universală”. A demarat „proiecte de imagine”, inclusiv pentru poliÈ›ia locală. „Am înfiinÈ›at o divizie de poliÈ›ie călare, am scos poliÈ›ia în stradă, am înfiinÈ›at compartimente de dialog permanent cu cetățenii È™i, uÈ™or-uÈ™or, am reuÈ™it să temperez acest val de ruÈ™ine". În opinia lui, scandalul în cauză a contat mai mult în percepÈ›ia publică decât eventuale fapte de corupÈ›ie. „Că È™tiÈ›i vorba aceea, a furat, dar a È™i făcut”. După „spălarea ruÈ™inii”, a introdus „o noÈ›iune nouă, respectiv administraÈ›ia de proximitate” în ciuda reproÈ™urilor opoziÈ›iei care cerea proiecte „majore, megalomanice, ceva de impact”. „Eu nu îmi doream aÈ™a ceva, eu vreau să fiu aproape de scara blocului fiecărui cetățean din municipiu, ca atunci când iese din scara blocului È™i a pus piciorul în afara spaÈ›iului privat, să se simtă bine în oraÈ™ul lui. Să calce pe un pavaj de calitate, să aibă un spaÈ›iu verde de calitate, să miroase a flori, nu altceva. Să se ducă înspre o staÈ›ie de transport public, să se urce într-un mijloc de transport care nu pute cum puÈ›eau È™i care îi oferă È™i siguranță È™i să-l ducă unde doreÈ™te”. Filozofia e următoarea: „După ce reuÈ™im să ne ridicăm un pic standardul de viață È™i să ne simÈ›im mândri de oraÈ™ul nostru, începem să ne gândim È™i la proiecte majore, maiestuoase, iconice pentru mulÈ›i dintre arhitecÈ›i. Și acest lucru nu a trebuit să-l fac eu. Acest lucru l-au făcut investitorii privaÈ›i pe banii lor. Eu n-am fost decât partenerul lor”. 
Se consideră „cel mai discret partener pe care l-au avut în viaÈ›a lor investitorii, chiar mai discret decât soÈ›iile”. Nu vrea să îi încurce nici măcar cu o poză, susÈ›ine. AÈ™a au apărut proiecte ca Palas Campus. „Au venit grupuri mari de investitori care, unii, au ajuns È™i la peste 600 de milioane de euro, un singur pachet de investiÈ›ii”.
Serviciile publice le-a concentrat sub o singură unitate ca să aibă „o conducere monocefală”, „mai uÈ™or de dialogat”. Nu au avut loc scandaluri tip ‘panseluță”, dar au fost nemulÈ›umiri când a desfiinÈ›at „gardurile alea vii È™i È›epoase, sârmele din jurul parterelor unde È›ineau cățel, cada scoasă din baie, sârmele pentru rufe È™i mai È™tiu eu ce Dumnezeu”. Precizează că, acum, nemulÈ›umirile de acest tip s-au stins, iar lumea chiar solicită asemenea „curățenie”. A modernizat aleile dintre blocuri, anual existând un pachet de aproape 50 de milioane lei dedicat acestui proiect. 

Foto: Deschidere an școlar Grădinița Bucium

 

Școala are prioritate 
 

Foarte mândru, se declară convins că la IaÈ™i a început „cel mai mare program de reformă în educaÈ›ie, de la Spiru Haret, È™i cel mai mare din România”. De altfel, la începutul discuÈ›iei menÈ›ionase că la BucureÈ™ti a fost si pentru semnarea unui contract de finanÈ›are pentru un colegiu tehnic din IaÈ™i, finanÈ›at de Guvernul României, de 26 milioane de lei. „Fiecare È™coală din cele 110 pe care le avem în grijă sunt într-un proces sau au finalizat un proces de modernizare completă, de la infrastructură la dotările necesare”. Conform statisticilor, IaÈ™iul e pe primele locuri în clasamentul olimpicilor, al participări la diverse competiÈ›ii naÈ›ionale È™i internaÈ›ionale, în topul liceelor cu cele mai bune rezultate, la nivel naÈ›ional. „E ca în fotbal, bagi bani, creezi condiÈ›ii, ai rezultate”. Banii sunt din fonduri proprii, 30 la sută investiÈ›ii în reÈ›eaua È™colară, din PNRR, peste 100 de milioane de euro, È™i din programul de dezvoltare „Școli sigure È™i sănătoase", cu încă vreo 60 de milioane de euro. Sloganul lui de campanie, din 2016 până în prezent, a fost „È™coala are prioritate”. 
Crede că ar fi necesar „să se umble” la statutul educatorului, la modalitatea de selecÈ›ie a profesorilor, a părinÈ›ilor în consilii, a evaluărilor permanente. VorbeÈ™te „în calitate de părinte, de preÈ™edinte a unor comitete de părinÈ›i, ani de zile, È™i de administrator al reÈ›elei È™colare din perspectiva investiÈ›iilor. Există o ingerință inoportună în consiliile de administraÈ›ie ale È™colilor, o frică de a nu stârni dispute politice sau ideologice din partea directorilor de È™coală sau ale profesorilor în luarea deciziilor care afectează calitatea educaÈ›iei”.
După È™coală, cultura e o altă prioritate. S-a concentrat pe reabilitarea patrimoniului istoric È™i cultural al oraÈ™ului care a însemnat investiÈ›ii de sute de milioane de euro, lucrări în profunzime, „nu doar văruit pereÈ›ii”. Trece în dreptul său „ridicarea IaÈ™iului la rang de capitală istorică a României, prin legea votată în Parlamentul României È™i promulgată de preÈ™edintele Iohannis”. Asta a atras după sine È™i vizibilitate turistică, oraÈ™ul fiind declarat, în 2022, „destinaÈ›ia anului”. DeÈ™i criticat că e prea „conservator”, se felicită că a reuÈ™it să nu îl transforme într-un oraÈ™ kitsch. Enumeră câteva clădiri emblematice care erau în prag de dezastru, dar pe care le-a reabilitat: Palatul Braunstein, Baia Turcească care a devenit Centrul InternaÈ›ional de Artă Contemporană, Mitropolia Moldovei È™i Bucovinei, care a devenit un complex vizitabil cu muzee subterane, Muzeul de Istorie Naturală, Casa Berthelot, biserici monument, de pe vremea lui Ștefan cel Mare.  

 

Pagere pe măturători 

 

Salubritatea oraÈ™ului e un alt punct pe lista primarului Chirica. L-a schimbat pe directorul anterior, „un om tehnic bun, dar inhibat” cu „un domn adus din Londra” cu care a fost coleg. L-a convins să îÈ™i abandoneze afacerea È™i să vină manager la primărie unde „a făcut din Salubris cea mai performantă firmă de salubritate din România”. Ce înseamnă să fiÈ›i cea mai performantă firmă de salubritate?, îl întreb. „A reuÈ™it să organizeze activitatea astfel încât fiecare metru pătrat din oraÈ™ să fie într-un program de salubritate. A dublat numărul de angajaÈ›i, a mărit parcul de echipamente, a introdus sistemele de urmărire a vehiculelor, pagerile pe măturători. A fost un vuiet naÈ›ional că intrăm în intimitatea omului. Păi dacă jumătate din ei semnau condica È™i pe urmă mergeau în altă parte? Toate astea au făcut să crească eficienÈ›a”. PopulaÈ›ia plăteÈ™te acest serviciu È™i nu e niciun scandal.

Scandalul IaÈ™iului este scandalul apei. „IaÈ™iul are apă cam scumpă. Se întâmplă ceva acolo È™i va trebui să găsim o rezolvare”. În schimb, are o strategie aprobată pentru transformarea într-un „oraÈ™ verde”. Un prim pas, construirea unei sere pentru a asigura întreaga masă vegetală necesară. „A contribuit foarte mult la aspectul oraÈ™ului È™i contribuie în momentul de față, e o unitate care ne mănâncă o sumă de bani de vreo 79 de milioane de lei, dar care atrage foarte mult atenÈ›ia, în special a turiÈ™tilor care ne vizitează È™i cred că acest lucru contează foarte mult”. 

ReÈ›eaua de sănătate cuprinde două spitale, Spitalul de Recuperare IaÈ™i (560 de paturi), care a devenit cel mai importat centru de implant cohlear din România È™i cel mai mare de pe Europa de Est, È™i Spitalul Parhon (280 de paturi), care este Centrul Regional de transplant renal È™i cel mai mare din România. „Investim în permanență sute de milioane È™i se dezvoltă È™i tot se dezvoltă, că au devenit neîncăpătoare”.

 

Foto: Noua Sală Polivalentă din Iași cu o capacitate de peste 10.000 locuri

 

Sport și distracție
        

Cea mai mare grijă a lui este să nu rateze nicio oportunitate de finanÈ›are nerambursabilă. Pe baza unui studiu coordonat de Felix Tătaru, colaborator al Revistei Ghidul Primăriilor, despre principalele oraÈ™e ale României, s-au desprins punctele forte, dar È™i deficienÈ›ele IaÈ™iului. „Lipsa unei infrastructuri sportive, a cluburilor sportive reprezentative. Am ieÈ™it pe locul 32”. A început deja discuÈ›iile cu Compania NaÈ›ională de InvestiÈ›ii È™i a făcut un împrumut la bancă ca să înceapă construirea unui stadion municipal È™i a unei săli polivalente. Nu garantează că vor fi finalizate în acest mandat, dar sigur începute, în proporÈ›ie de 50, respectiv 70, ca realizare fizică.
Nici cu „distracÈ›ia” nu e prea bine. ÎÈ™i asumă o parte din vină. Vrând să păstreze profilul cultural-istoric a refuzat Untoldul. „Am spus că eu nu pot să aduc prezervative pe Ștefan cel Mare, adică nu pot să strâng seringi, mă blesteamă Mitropolitul”. A încercat cu două festivaluri locale, dar fără prea mult succes. 
Autostrada A8 va fi aproape 50% realizată, în 2028, urmează reconfigurarea completă a centrului, Copou „va intra în săpături”, la fel toată zona centrală prin reaÈ™ezarea liniilor de tramvai, construirea unor pasaje supraterane, pe care spune că le va termina până la sfârÈ™itul mandatului. Toate obiectivele enumerate, de la reÈ›eaua de sănătate la infrastructura rutieră, sportivă, culturală, È™colară, vor depăși 1 miliard de euro.

 

Calitatea resursei umane, o problemă

 

Principala piedică în a realiza tot ce È™i-a propus e resursa umană. „Am avut la sfârÈ™itul anului trecut un pachet masiv de pensionări pe repede înainte, cu decizia Înaltei CurÈ›i, prin care un pensionar nu mai putea funcÈ›iona. Mi-au plecat cei mai buni. Topul mi-a plecat, m-au lăsat singur în pădure”. Cei noi sunt „împrăștiaÈ›i, nu mai au capacitate de concentrare, i-au nenorocit telefoanele È™i biluÈ›ele. Nu se mai informează, nu mai È™tiu să citească, nu se mai uită în upgrade-urile legislative”. Apoi, o parte din instituÈ›iile statului român, „care ar fi trebuit să rămână niÈ™te instituÈ›ii de sprijin reciproc, au devenit niÈ™te instituÈ›ii de represiune, de exemplu veÈ™nica discuÈ›ie despre Curtea de Conturi”. Sunt prea „politizate”, prea „buzdugan, bumerang”. Fără „voință politică” nu se pot schimba. Salarii după performanță. A criticat legea salarizării unice pentru funcÈ›ionarii publici. „Facem criterii de salarizare prin tot felul de coeficienÈ›i, dar care sunt criteriile de apreciere a calității muncii?” Pare retorică întrebarea.
Dosarul cu È™ină încă există. Îmi arată o masă ca de È™edință È™i scaune pline, doldora, de dosare, de la urgenÈ›e la procuri pentru ANL, de la amenzi ale poliÈ›iei locale la mape economice. „Digitalizarea este într-o fază incipientă, pentru că toate documentele pe care le emite o autoritate publică, în momentul de față, sunt în obligaÈ›ia de a le transmite în sistem letric È™i de a le arhiva în unu-È™apte mii de exemplare, cinci ani, zece ani, o sută de ani, care ne-au făcut niÈ™te volume cât Muntele Ceahlău de hârtii È™i care cresc în continuare, È™i nu numai pentru noi”. MenÈ›ionează că È™i spitalele fac acelaÈ™i lucru, cerând spaÈ›ii de arhivare, È™colile la fel. Certificatele de urbanism se eliberează greu, în 30 de zile sau mai mult. A aflat că la GalaÈ›i s-a implementat un sistem informatic care uÈ™urează timpul de aÈ™teptare. A trimis un coleg să se inspire, poate reuÈ™esc să îl implementeze È™i la IaÈ™i, care „e mai mare decât un sector, e un oraÈ™ foarte împrăștiat, foarte divers È™i stă într-un primar È™i doi viceprimari”.

 

„Puterea corupe.”
    

„România nu e digitalizată. Asta vreau să spun”, susÈ›ine Mihai Chirica. Lucrează cu o companie olandeză, specializată în sisteme informatice, care colaborează È™i cu alte municipalități din È›ara de origine sau Belgia. „Acolo, lucrurile merg altfel pentru că primăriile nu sunt moaÈ™e comunale. Primarii sunt aleÈ™i după alte criterii, primarul este alesul poporului, nu este administratorul oraÈ™ului. Administratorul oraÈ™ului se face printr-o structură profesionistă în care primarul conlucrează cu Consiliul Local pe diverse domenii. Primarul promovează relaÈ›ii de colaborare cu alte comunităti, strategii de dezvoltare a oraÈ™ului”.
Am o părere È™i o împărtășesc. Prea multe mandate strică obrazului. Nu spune nu, deÈ™i adaugă că sunt primari care într-un mandat nu fac nimic, È™i alÈ›ii, cu câte È™ase, mai au ceva de spus. Dar „puterea corupe, strică, sistemul public epuizează”. „Dacă începi să simÈ›i că le È™tii pe toate, nu te mai laÈ™i provocat È™i dacă nu te mai laÈ™i provocat, mintea ta lâncezeÈ™te”.  Adaug eu „È™i să accepÈ›i să fii corectat”. Spune că asta nu îl deranjează, poate fi contrazis, dar „nu prea mai sunt oameni puternici care să îÈ™i asume raportul cu È™eful, să poarte un dialog”. „Eu vreau să primesc un sfat când greÈ™esc. Dacă eu spun să facem bazine de înot la grădiniÈ›e, toÈ›i sunt de acord, iar când întreb, după doi ani de zile, de ce nu-s gata, aflu că nu se poate că nu e conductă. Oare nu trebuia să mi se spună asta la început?”. Îl întreb dacă nu el È™i-a ales echipa. Ba da, dar…È™i din nou legea salarizării. „Ar fi nevoie de oameni de urbanism puternici, de arhitecÈ›i atestaÈ›i, de ingineri, dar nu vin la asemenea salarii. O lege flexibilă ar fi permis primarului să dea salarii care să atragă oameni bine pregătiÈ›i”, este opinia edilului. Primăria are 620 de angajaÈ›i. „Nu am, în momentul de față, nici măcar treizeci de ingineri, când ingineria e motorul care susÈ›ine administraÈ›ia unei instituÈ›ii”. Nu se consideră o primărie bogată, dar nici săracă. Unde sunt investiÈ›ii, sunt È™i bani. Nu a mărit impozitele că È™tie care e puterea de cumpărare a ieÈ™enilor care, altfel, sunt conÈ™tiincioÈ™i È™i îÈ™i plătesc dările. Colectarea e de 93%. 

 

Foto: Inaugurare Spital de Recuperare Medicală Iași

 

„Îmi place să fiu primar”.
 

„Vă place să fiÈ›i primar?” „Da, îmi place să fiu primar. Dar, dacă aÈ™ fi pus în situaÈ›ia de a mai împărtăși vreodată cariera aceasta, vă spun cu mâna pe suflet È™i icoana Maicii Domnului, aici e ziua Izvorul Tămăduirii, n-aÈ™ mai face-o, nu m-aÈ™ mai băga niciodată în acest proiect. Mi-aÈ™ fi văzut de cariera mea de inginer într-un domeniu extrem de niÈ™at, de cariera mea universitară È™i îmi vedeam de drumul meu”. Cea mai mare satisfacÈ›ie este atunci când cineva, pe stradă, îi spune „Vă mulÈ›umesc" È™i pe care nu-l cunoaÈ™te. 
AminteÈ™te că oameni politici, care acum sunt exemple de patriotism, la vremea lor „au fost exilaÈ›i, scuipaÈ›i, înjuraÈ›i”, cum ar fi Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza sau Alexandru Grigore Ghica ale cărui rămășiÈ›e pământeÈ™ti vrea să le aducă în Moldova. Despre Kogălniceanu a aflat recent că a fost exilat în localitatea Costuleni, satul HiliÈ›a. „L-au scalpat, l-au luat, l-au prins prin Divan, pe acolo, l-au tăvălit bine-bine, l-au condamnat È™i l-au exilat în casa parohială a Bisericii Vechi unde, de altfel, se află È™i un pocal de împărtășanie donat de el Bisericii de acolo”. Concluzia: regulile jocului nu s-au schimbat, mereu e un peÈ™te mai mare decât tine care vrea să te „pape”. 
Ne apropiem de sfârÈ™itul dialogului È™i È›ine să subliniez o „chestiune de suflet”. „Am cultivat È™i voi continua să cultiv activ relaÈ›ia dintre societate È™i biserică. Nu doar cu cea Ortodoxă, ci È™i cu Biserica Catolică, cu cultul mozaic. Suntem, cred, cel mai vizibil centru de comuniune între toate minoritățile etnice È™i minoritare din România. Biserica rămâne pentru mine principalul partener al instituÈ›iilor nestatale, pe care să le cultiv È™i să le sprijin”. Pune pe seama acestor relaÈ›ii faptul că „IaÈ™iul este în top o sută mondial la siguranță publică în ultimele clasamente. Este oraÈ™ul în care te poÈ›i plimba noaptea fără să riÈ™ti să-È›i ia unul gâtul. Și sper să rămânem aÈ™a”. 


Articol publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia XV, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-15/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista