
INTERVIU EXCLUSIV GHIDUL PRIMĂRIILOR cu Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata despre creșterea atractivității și competitivității turistice a stațiunii balneoclimaterice și despre noul parc industrial din localitatea Sovata
Sovata este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din România şi cea mai pitorească staţiune a Transilvaniei.
Situată în Ținutul Sării, la o altitudine de circa 500 de metri, la poalele Munților Harghita, aceasteia i se mai spune și „Perla județului Mureș”. Sovata este un nume reprezentativ pentru apele sărate şi efectele benefice ale acestora, cunoscute turiștilor din ţară şi din întreaga lume. De asemenea, Lacul Ursu atrage anual mii de turişti, care pleacă cu amintiri de neuitat, oferite atât de lacurile sărate, cât şi de peisajele naturale pitoreşti.
Vilele de lemn bogat ornamentate din staţiunea Sovata, construite în primele decenii ale sec.XX, constituie un patrimoniu arhitectural şi artistic unic, fiind şi ele o atracţie pentru turişti.
Industria şi turismul în Sovata cunosc o dezvoltare susţinută, asigurată de instituţiile administraţiei publice locale - dinamismul acestui proces recomandă localitatea atât turiştilor, cât şi investitorilor.
Care credeti că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?
Fiind la al doilea mandat este evident că trebuie să continuăm proiectele pe care le-am început în primul mandat. Totodată trebuie să începem proiecte de dezvoltare care vor fi fructificate în următorul mandat. În mod sigur această perioadă a pandemiei perturbă destul de mult situația și putem spune că perioada aceasta nu se compară cu niciuna din anii anteriori, dar totuși viața trebuie să meargă mai departe.
Pe lângă proiectele de infrastructură, de modernizare și de dezvoltare trebuie să întărim și consimțământul cetățenilor de a trăi în comunitate și de a se bucura de o viață normal.
Care credeti că vor fi principalele provocări din mandatul dumneavoastră de primar?
În primul și primul rând cel mai mare obstacol poate să fie sănătatea populației. Eu consider că dacă omul este sănătos și este în putere, atunci nu există obstacol și poate realiza orice, evident prin diplomație și prin respectarea reciprocă.
Care considerați că a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca primar în mandatul anterior?
În mandatul anterior am reușit să modernizăm rețeaua stradală. Trebuie să continuăm acest demers fiindcă mai avem câteva străzi nefinalizate. Sunt străzi unde mai avem probleme cu rețeaua de canalizare și în momentul de față executăm lucrări de reparație. Evident, după aceste reparații, vom putea asfalta aceste străzi.
De asemenea, un proiect ambițios la care lucrăm este amenajarea unui parc industrial în localitatea Sovata. Ramura principală a industriei din Sovata este turismul, dar din fericire, s-au dezvoltat de-a lungul timpului câteva ramuri industrial locale (de exemplu prelucrarea lemnului și a laptelui) care au în prezent realizări impresionante. Prin aceste experiențe accumulate ne-am dat seama că este foarte important să ne orientăm eforturile și în această direcție, astfel încât economia locală să se dezvolte pe mai multe piloni.
Unul din trendurile actuale în dezvoltarea urbană încurajat și finanțat de UE este conceptul de „oraș verde”, concept care înglobează de la parcuri și spații verzi, până la transport electric în comun și sistem de management al deșeurilor care nu poluează. Ce proiecte aveți în această direcție?
Localitatea Sovata este alcătuită din orașul Sovata și Stațiunea Sovata. În stațiune se află rezervația naturală Lacul Ursu pe o suprafață de 79 de hectare. În această arie, imediat lângă drumul de asfalt, a fost amenajat drumul Sării, o cale pentru recreere în natură.
Sovata este un oraș verde, trebuie să avem și în continuare mare grijă să ocrotim natura, iar colegii noștri sunt pe teren în fiecare zi și au grijă de acest tezaur care ne înconjoară.
În plus, în momentul de față avem în derulare un parc unde vom amanaja un amfiteatru cu o capacitate de 500 de persoane pentru spectacole în aer liber.
În același timp trebuie să continuăm și gestiunea deșeurilor. După părerea mea, nu numai gestionarea deșeurilor este o provocare, ci și schimbarea mentalității cetățenilor care generează deșeuri. Suntem pe calea bună, facem progrese, oamenii încep să conștientizeze importanța selectării deșeurilor, importanța păstrării curate a locurilor publice din localitatea Sovata, unde suntem chiar în mijlocul naturii.
Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începeți acest nou mandat?
Perioada aceasta de pandemie ne-a tras atenția nu numai în cadrul instituției, ci și ca cetățean că se pot rezolva online foarte multe probleme și este mult mai eficient și rapid. Conducerea primăriei punea destul de mare accent pe această direcție și până acum, dar acum procesul digitalizării a fost accentuat.
De exemplu, am modernizat site-ul web al primăriei www.primariasovata.ro și împreună cu cetățeni am început să gestionăm în mediul online problemele cetățenești.
Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest nou mandat?
Realizările niciodată nu vin de la sine, trebuie depus mult efort și multă atenție. Eu sunt mândru de echipa mea cu care lucrez și deja avem experiența acumulată de la an la an.
Este evident că nu fiecare încercare este câștigătoare, dar evaluăm experiențele neplăcute, nereușite și astfel învățăm și avansăm.
Eu consider că pentru un plan de dezvoltare pe termen lung și mediu sustenabil este foarte important să ne reînnoim și să ne adaptăm de fiecare dată când se ivește o necesitate sau o oportunitate. Pe baza acestui plan comandăm proiecte de execuție pe care putem să depunem pentru absorbția fondurilor europene.
Pe lângă problemele și realizările mandatului meu, consider că un conducător al unei instituții publice precum primăria trebuie să asigure pentru cetățeni bunăstare și consens în localitate, unde să existe pace și înțelegere între cetățeni. Oamenii trebuie că simtă că fac parte dintr-o comunitate unită care merge în direcția bună.
Eu cred că noi suntem în direcția bună și ritmul este aproape optim, sperăm că putem să mai accelerăm puțin viteza, dar cea mai importantă este sănătatea oamenilor, mai ales în această perioadă, pe care trebuie să o ocrotim.
Pentru detalii despre proiectele Primăriei Sovata: www.primariasovata.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2QwoUex
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/2OVtoew