Tehnologia inteligentă este folosită pentru a determina, în timp real, calitatea aerului și a informa permanent comunitățile despre nivelul emisiilor și al mirosurilor, într-un proiect ce îmbină transparența și soluțiile smart.Se întâmplă chiar acum, în primul trimestru al anului 2022, iar autor este compania de ecologizare industrială Ecomaster Servicii Ecologice, care a instalat echipamente inteligente pentru monitorizarea emisiilor și a mirosurilor, în urma unei investiții de 110.000 Euro, în imediata vecinătate a parcului de joacă din Stoenești și a grădiniței din Târgșoru Nou. Astfel, compania monitorizează în timp real parametrii și calitatea aerului în imediata vecinătate a celor două locații, esențiale pentru locuitorii din comuna Ariceștii Rahtivani, cea mai apropiată localitate de centrul de ecologizare Ecopark operat în zonă.

„Am luat o măsura suplimentară, inteligentă, pentru a asigura locuitorii satelor învecinate punctului nostru de lucru din Ariceștii Rahtivani că suntem profesioniști în gestionarea deșeurilor, dar și că suntem mereu atenți la comunitate. Cu ajutorul colegilor noștri pregătiți pe această nișă, implicarea noastră susține România în alinierea la cerințele europene în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și impactul asupra mediului”, a declarat Teodor Diana, Manager General Ecomaster Servicii Ecologice.

Cele două echipamente independente sunt compuse din analizoare a calității aerului, stații meteo și panouri fotovoltaice, pentru independență energetică. Analizoarele de calitate a aerului sunt echipate cu senzori pentru măsurarea particulelor fine PM 2,5 si PM10, a dioxidului de sulf, a hidrogenului sulfurat, a amoniacului și a compușilor organici volatili, compuși chimici ce pot afecta sănătatea locuitorilor.

Stațiile inteligente sunt dotate cu o stație meteo proprie pentru determinarea temperaturii, direcției preponderente a vântului, presiunii atmosferice, umidității, vitezei vântului, cantității de precipitații, radiațiilor solare, indexului UV. De asemenea, acestea au și un panou fotovoltaic ce asigură independența energetică. Operarea are loc printr-un software de monitorizare și analiză a valorilor înregistrate, raportare și cartografiere. Sunt prezente și un modul de gestionare a sesizărilor privind disconfortul olfactiv, un modul de prognozare a impactului olfactiv, olfactometru portabil cu software pentru monitorizarea și analiza dispersiei mirosurilor.

Pentru a asigura informarea corectă, accesibilă, în timp real, a locuitorilor, toate datele înregistrate vor fi în permanență publice. Reprezentanții Ecomaster au solicitat deja acordul Primăriei Ariceștii Rahtivani pentru afișarea rezultatelor pe panourile electronice existente în Târgșoru Nou și Stoenești. Independent, compania va comunica proactiv rezultatele, pe www.ecomaster.ro. Ca și în exemplul primelor două echipamente inteligente, orice nouă amplasare a dispozitivelor de măsurare sau afișaj este efectuată exclusiv în baza acordurilor necesare furnizate de primăria localității ce beneficiază de monitorizare și informare.

Calitatea aerului, măsurată și anterior, cu sprijinul auditorilor independențiDincolo de deschiderea față de soluțiile smart și beneficiile pe care acestea le aduc comunităților, în spiritul responsabilității proactive față de locuitorii din regiune, începând din luna februarie 2021 și până în prezent, Ecomaster derulează o campanie permanentă de evaluare a calității aerului, în cele două localități menționate, parte a comunei Ariceștii Rahtivani.

Punctele de prelevare a probelor au fost amplasate calculat, pe direcția vântului, și au fost poziționate cât mai aproape de zona de activitate a companiei. Pe parcursul anilor 2021 și 2022, Ecomaster a monitorizat și va monitoriza permanent prezența potențialilor poluanți nocivi precum dioxidul de sulf, dioxidul de azot, amoniacul, hidrogenul sulfurat, benzenul sau compușii organici volatili care, în afara parametrilor normali, ar putea afecta sănătatea populației. Demersul sprijină procesul de combatere a poluării aerului şi de prevenire a oricărui potențial disconfort.

Determinările realizate de către laboratorul terț acreditat ISO 17025 Balint Analitika Kft din Ungaria arată că toate valorile înregistrate sunt considerabil sub limitele admisibile impuse de legislația în vigoare. Pe întreaga perioadă a monitorizării, de la începutul activității Ecomaster în acest punct de lucru și până în prezent, toate determinările efectuate asupra indicatorilor de mediu - apă subterană, aer și sol, în conformitate cu cerințele Autorizației Integrate de Mediu, dar și suplimentar acestora, s-au situat sub valorile-limită prevăzute de legislația specifică.

Încă de la înființarea punctului de lucru din Ariceștii Rahtivani, Ecomaster monitorizează anual toți parametrii de impact, conform cerințelor impuse de Autorizația Integrată de Mediu. Rezultatele analizelor sunt și au fost mereu conforme, ținute sub stricta supraveghere a departamentului de mediu Ecomaster și raportate în permanență autorităților, la nivel național.

Ecomaster derulează, proactiv, toți pașii necesari și ia măsurile preventive pentru a se asigura că impactul activităților pe care le derulează este minim, permanent sub limitele legale, iar populația din proximitatea punctelor de activitate nu are nivelul de confort afectat în niciun mod. De asemenea, compania adoptă soluțiile inteligente, pentru un plus de confort al comunităților din proximitatea punctelor sale de lucru.

Ecomaster Servicii Ecologice oferă servicii de colectare, transport, stocare temporară, tratare și eliminarea finală prin depozitarea sau valorificarea deșeurilor periculoase și nepericuloase. Compania derulează activități și servicii ecologice industriale de tipul: decontaminare situri, curățiri de rezervoare, separatoare, răcitoare, condensatoare și alte echipamente industriale din rafinării.

Ecomaster operează cel mai mare depozit de deșeuri periculoase și nepericuloase construit la standarde europene, cu o capacitate proiectată de 1,000,000 tone. Misiunea Ecomaster Servicii Ecologice este de a furniza servicii performante de calitate, competitive, fără impact asupra mediului.

 


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT