În contextul bugetului de 1,239 miliarde de euro alocați prin PNRR în domeniul Managementului Deșeurilor - Componenta C3, Conart Structuri își propune să ajute Primăriile din România să-și ducă sistemele de management al deșeurilor la următorul nivel prin interme-diul unor soluții inovative bazate pe containere subterane inteligente. Soluția garantează administrațiilor locale o reducere cu peste 30% a costurilor operative pentru gestionarea deșeurilor, încurajează colectarea selectivă și este oferită ,,la cheie”.

Orice Primărie care se decide asupra unui astfel de sistem beneficiază de servicii complete din partea Conart Structuri – de la consultanță tehnică, proiectare, pregătirea dosarului pentru accesare fonduri prin PNRR, până la execuție și punere în funcțiune. Toate aceste lucruri fac implementarea unor astfel de sisteme mai simplă ca oricând. Am stat așadar de vorbă cu Daniel Rațiu, Sales Manager Conart Structuri într-un nou interviu despre aceste sisteme și oportunitatea finanțării lor prin PNRR.

Interviu cu Daniel Rațiu, Sales Manager Conart Structuri, despre SOTKON, cel mai inovativ sistem de containere subterane dezvoltat până în prezent la nivel mondial.

 

Înainte de a discuta despre noutățile pe care le aveți, să le reamintim încă o dată cititorilor noștri despre ce este, cum funcționează și ce beneficii aduc sistemele dumneavoastră de management al deșeurilor.

Sistemele de management al deșeurilor de la SOTKON sunt sisteme de gestionare a deșeurilor care au în componență containere subterane smart, controlate digital. Deșeurile se colectează și se depozitează selectiv, în containere aflate în subteran.

Așadar, un prim beneficiu esențial pentru comunitatea în care se amplasează astfel de sisteme este faptul că reduc neplăcerile specifice sistemelor tradiționale cu containere supraterane sau cu rampe de gunoi ticsite, care dincolo de faptul că sunt inestetice, degajă și un miros greu de suportat. Experiența este înlocuită cu un sistem mult mai prietenos cu mediul și mult mai plăcut, inclusiv din punct de vedere estetic. 

Componenta Smart a acestor sisteme de gestionare a deșeurilor presupune acces controlat pentru fiecare utilizator și senzori de încărcare, cu ajutorul cărora Primăriile sau operatorii de salubritate pot avea acces în timp real la rapoarte cu gradul de încărcare alcontainerelor, pot monitoriza utilizatorii și pot eficientiza traseele de colectare.

În ediția din iulie 2021 a Revistei Ghidul Primăriilor ați prezentat cel mai inovativ sistem de containere subterane dezvoltat până în prezent la nivel mondial. Care este mesajul cheie pe care doriți să-l transmiteți în 2022 administrațiilor locale?

Digitalizarea în domeniul colectării deșeurilor este mai aproape decât ne imaginăm. Următorul nivel în managementul deșeurilor este aici și poate fi accesat de către fiecare Unitate Administrativ Teritorială, prin PNRR. Compania noastră propune un pachet de servicii și produse complet digitalizate și pune la dispoziția fiecărui parte-ner soluția integrată: consultanță, proiectare, execuție, finanțare.

 

Știm că sunteți în contact cu mulți primari din România. Care sunt cele mai mari provocări în domeniul managementului deșeurilor resimțite pe plan local și cu ce soluții veniți pentru a-i ajuta?

Una dintre cele mai mari provocări în domeniu este legată de infra-structura de colectare, care în momentul de față, de cele mai multe ori nu este dimensionată corespunzător. Din aceste considerente, capacitatea redusă și frecvența de colectare foarte mare creează disconfort vizual și olfactiv greu de suportat.

Lipsa unui sistem de acces și măsurare corespunzător este un alt inconvenient întâlnit la nivelul Primăriilor care, din lipsă de trasabilitate, duce la blocaje Operator versus UAT.

Pentru rezolvarea acestor probleme propunem sisteme de colectare de mare capacitate 3/5 mc, care ocupă o suprafață redusă și permit controlul atât al utilizatorilor, cât și al colectorului. Soluția digitală propusă este testată de peste 15 ani în țările din vestul Europei și oferă o imagine foarte clară asupra persoanelor care utilizează containerele noastre. La o implementare integrată, imaginea generală asupra utilizatorilor (cine, când, cât și ce cantități aruncă) este una foarte exactă și se poate implementa foarte ușor sistemul ,,plătești cât arunci”.

Gradul de încărcare poate fi monitorizat de la distanță cu ajutorul unor senzori ultrasonici de umplere, care elimină situațiile neplăcute de apariție a deșeurilor din jurul zonelor de colectare. Monitorizarea permanentă a gradului de încărcare poate duce la reduceri de costuri în operare de peste 30%.

Containerele subterane Sotkon sunt soluții 100% eligibile prin PNRR, prin Componenta C3 - Managementului Deșeurilor. Cum ajută Conart Structuri administrațiile locale să implementeze aceste sisteme de management al deșeurilor prin PNRR?

Avem o echipă completă de specialiști care pot propune soluții personalizate, în funcție de nevoile identificate în teren. Ne ocupăm de toate documentele necesare implementării: de la constituirea dosarului de finanțare, ridicări topografice, studii geotehnice și studii de fezabilitate, până la proiectarea și execuția sistemului propriu-zis. Practic, singurul lucru care îi rămâne de făcut unei Primării este să își manifeste interesul pentru implementarea unui astfel de program.

 

Care sunt etapele pe care le parcurgeți împreună cu administrația locală pentru implementarea sistemului, cu fonduri PNRR?

În primul rând avem nevoie de o imagine foarte clară asupra zonelor alocate pentru implementarea unui astfel de sistem. Mai precis vorbim despre stabilirea de comun acord a punctelor de colectare și identificarea documentației de amplasare existentă. Acesta este primul și cel mai important pas care trebuie făcut cu prioritate de către administrațiile locale.

Următoarea etapă în implementare cade în sarcina noastră și se referă la întocmirea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic aferent. Pe baza acestor documente se va constitui dosarul de accesare a fondurilor.

După aprobarea dosarului de finanțare, se pot efectua lucrările propriu zise de montaj și punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare.

Ne puteți oferi un scurt ghid de bune practici pentru îmbunătățirea guvernanței locale în domeniul gestionării deșeurilor?

Campaniile de conștientizare și informare la nivel local considerăm că reprezintă o componentă foarte importantă pentru perioada imediat următoare. Apariția unor programe școlare cu privire la bunele practici în domeniul reciclării și fixarea acestor cunoștințe în rândul celor mici ar aduce la o responsabilizare mai mare în rândul populației. De asemenea, este necesară apariția și dezvoltarea unor infrastructuri de colectare adecvate și performante la nivelul administrațiilor locale, pentru a facilita procesul de colectare și va-lorificare a materialelor reciclabile.

Colectarea și separarea deșeurilor la sursă poate duce la implementarea unor politici care încurajează reciclarea. În plus, reducerea costurilor cu privire la factura de salubritate se face diferențiat la nivelul populației, în funcție de gradul de selectare (,,Plătești cât arunci”).

Acest gen de politici funcționează în Vest de mai bine de 10 ani și cu cât mai multe se vor implementa și în România, cu atât ne vom mișca mai repede ca țară în direcția potrivită.


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/37eqYjM
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT