Într-un context economic și social plin de provocări, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației rămâne o instituție-cheie pentru implementarea unor proiecte vitale în România. Sub conducerea lui Cseke Attila, ministerul prioritizează investițiile strategice menite să reducă disparitățile teritoriale, să modernizeze infrastructura și să sprijine familiile tinere prin inițiative precum construirea de creșe și consolidarea clădirilor cu risc seismic. Prin programele derulate, ministerul continuă să ofere soluții concrete la problemele stringente cu care se confruntă administrațiile locale.

În acest interviu exclusiv, ministrul Cseke Attila ne oferă o perspectivă detaliată asupra priorităților mandatului său, explicând modul în care planurile de investiții, precum cele din cadrul PNRR și Programul „Anghel Saligny,” vor contribui la dezvoltarea comunităților locale. Totodată, ministrul subliniază importanța capacității administrative și a colaborării dintre autoritățile centrale și cele locale pentru a asigura implementarea sustenabilă a proiectelor.

Interviu Ghidul Primăriilor cu Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

 

Care sunt prioritățile noului mandat de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației? 

Un obiectiv major îl constituie accelerarea construcției de creșe noi, prin Programul guvernamental de construire de creșe „ Sf. Ana”, inițiat în primul meu mandat, prin care venim în ajutorul familiilor tinere și încurajăm creșterea natalității. Acest program este esențial pentru susținerea unei educații de calitate a antepreșcolarilor. Totodată, răspundem la cea mai mare provocare cu care se confruntă România în prezent: declinul demografic. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ministerul a finalizat până acum construcția a 8 creșe, iar obiectivul, pentru anul 2025, este să se finalizeze și să se predea beneficiarilor 75 de creșe în total, în condițiile în care, din fonduri naționale, sunt în construcție alte peste 100 de creșe.

O altă prioritate o constituie achitarea facturilor restante pentru toate programele de investiții pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării, atât cele derulate din fonduri europene, prin PNRR, pentru a nu pierde această sursă de finanțare, cât și cele guvernamentale, finanțate prin PNDL, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, precum și prin Compania Națională de Investiții.

 

Care sunt noutățile acestui an pentru programele de investiții derulate de Ministerul Dezvoltării? 

Pentru implementarea eficientă a programelor de investiții și pentru a aduce modificările mult necesare domeniilor de specialitate, prioritate este adoptarea, în primăvara acestui an, a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care introduce o serie de reforme ample, precum reducerea termenelor de avizare și de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, eliminarea avizelor „în cascadă”, crearea unei platforme digitale naționale și reducerea costurilor legate de acestea pentru cetățeni.

Totodată, reducerea numărului de taxe și tarife pentru servicii publice efectuate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, dar și crearea unor platforme digitale pentru ANL și CNI, așa cum am făcut în anul 2022, pentru depunerea proiectelor prin PNRR și Programul Anghel Saligny, astfel încât să asigurăm vizibilitatea și transparența acestora.

 

My image

 

Ce obiective de investiții vor fi finanțate cu prioritate în România în 2025? Având în vedere contextul economic actual, cum ar trebui să gândească primarii investițiile și cum ar trebui să le prioritizeze, astfel încât să răspundă nevoilor comunităților și să obțină finanțare?

Alături de construirea de creșe noi, vom acorda finanțare pentru investițiile în derulare. Ministerul Dezvoltării a publicat deja, spre dezbatere publică, două proiecte de Hotărâre de Guvern care stabilesc sisteme clare de priorități pentru plata facturilor depuse pe investițiile finanțate atât din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cât și din Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), derulate în anul 2025, de către Compania Națională de Investiții. Dorim să oferim transparență și predictibilitate  administrațiilor locale.

La finalul anului 2024, ministerul a alocat 900 de milioane de lei pentru plata tuturor cererilor de plată restante în cazul proiectelor de investiții derulate de minister prin CNI. În continuare, pentru cererile de plată care urmează să le primească ministerul, am stabilit o serie de priorități. 
Vom plăti jumătate din bugetul alocat lucrărilor care sunt aproape de finalizare, cel puțin 80% din lucrări fiind deja realizate, urmate de lucrările avansate, unde cel puțin 40% din construcție a fost finalizată, iar apoi și pentru noile investiții. Acest sistem, care este valabil atât pentru investițiile derulate prin CNI, cât și pentru investițiile care au cereri de plată restante, finanțate prin programul Anghel Saligny, va permite finanțarea finalizării tuturor obiectivelor de investiții, care depășesc rata de execuție de 80%.  

Prin Programul național de investiții Anghel Saligny vom acorda, pe lângă investițiile derulate prin CNI, sprijin investițiilor în rețelele edilitare (alimentare cu apă, canalizare)  de finalizare, urmând investițiile în rețelele de gaz. Sigur, vom plăti și facturile depuse pentru lucrările de modernizare a drumurilor, dar doar un sfert din bugetul total va fi alocat acestor investiții. În acest fel, vom putea plăti datoriile, iar pentru acest lucru este necesar să avem un sistem de priorități, deoarece pentru investițiile finanțate din Anghel Saligny și din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) există cereri de plată, în valoare de 4,1 miliarde de lei, care nu au fost plătite. Vom putea accepta noi facturi doar după ce vom plăti aceste datorii.

 

PNDL, prin caracterul său multianual, poate fi considerat un program de finanțare de succes, apreciat de primari, în cadrul celor două etape fiind finanțate și finalizate un număr considerabil de obiective de investiții. Preconizați lansarea unei noi etape, a treia? Dacă da, vor fi eligibile aceleași tipuri de obiective de investiții?

PNDL I și II sunt programe care se apropie de final, atenția noastră se îndreaptă spre finalizarea investițiilor. În schimb, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”,  lansat în anul 2021, sprijinim investiții importante pentru comunitățile locale, precum modernizarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare, modernizarea și extinderea rețelelor de gaze, și modernizarea drumurilor. 

Important este ca toate obiectivele finanțate prin aceste programe să fie realizate în parametri optimi și în mod echilibrat, pentru a conduce la reducerea disparităților teritoriale. Eu cred în nevoia de dezvoltare, pentru că dezvoltarea este motorul economiei! 

 

My image

 

Care sunt motivele pentru care absorbţia de fonduri din PNRR este încă foarte mică? Cum putem evita riscul ca România să nu reușească să cheltuiască suma alocată?

Din păcate, multe dintre investițiile în derulare au fost oprite din cauza facturilor neplătite, iar plata acestor datorii este o prioritate. Pentru obiectivele finanțate prin PNRR, există datorii de 1,7 miliarde de lei, iar aceste facturi vor fi plătite cât mai curând, pentru că nu vrem ca România să piardă fonduri europene.

 

Implementarea sustenabilă a investițiilor depinde și de capacitatea administrativă a UAT-urilor. Cum vă propuneți să consolidați capacitatea administrativă la nivel de Primărie / Consiliu Județean pentru a evita blocajele birocratice și pentru a respecta calendarul de implementare a proiectelor de investiții? 

În vederea consolidării capacității administrative la nivel local, avem, ca prioritare, pe termen mediu, Legea pentru reducerea disparităților teritoriale, în vederea creării unor mecanisme de modernizare a zonelor mai puțin dezvoltate, Legea Capitalei, necesară pentru clarificarea procedurilor și a relațiilor administrative dintre Primăria Generală și primăriile de sector, dar și implementarea, de către unitățile administrativ-teritoriale, a consorțiilor administrative, pentru accesul sporit al cetățenilor la servicii de calitate. 

 

În perioada 2022 – 2023, MDLPA a dezvoltat, în premieră, mai multe programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Ce ar trebui să știe primarii despre aceste programe și cum vă propuneți să le implementați la nivel local?

Prin cele patru programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic, create în perioada 2022-2023, sunt deja în derulare 64 de proiecte care vizează siguranța seismică a locuințelor și clădirilor publice și sunt vizate, de asemenea, 2 spitale și 30 de școli. Ceea ce este foarte important de știut este că, prin aceste programe, statul suportă integral plata lucrărilor de consolidare. Pentru prima dată, prin aceste programe, statul finanțează consolidarea seismică a clădirilor publice, cum sunt spitalele, școlile, grădinițele, creșele, și orice altă clădire publică unde poate fi periclitată viața oamenilor în caz de un cutremur major. Astfel, este extrem de important ca autoritățile locale să se implice în prioritizarea acestor investiții, astfel încât clădirile care prezintă vulnerabilități la cutremure să fie puse în siguranță cât mai rapid.

 

Ce mesaj aveți pentru primarii din România în acest an dificil din punct de vedere economic?

Dezvoltarea nu se va opri nici în actualul climat economic. Cererile de plată vor fi plătite, pe baza unor priorități comunicate transparent, astfel încât acest sistem să fie previzibil pentru fiecare administrație publică locală, dar și pentru antreprenorii care execută aceste lucrări. 

Vom dezvolta România, vom ținti reducerea disparităților de dezvoltare, și vom susține investiții care răspund la cele mai importante provocări cu care se confruntă România. 


Interviu publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XIV, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-14/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista