
Interviu cu Albu Alexandru, primarul comunei Bănia, județul Caraș-Severin
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Până la finalul acestui mandat , mi-am propus să finalizez cele două investiții pentru care au fost semnate contractele de finanțare prin Programul Național de Investiții ,, Anghel Saligny":
Canalizare Menajeră și stații de epurare Comuna Bănia, Județul Caraș-Severin
Alimentare cu apă localitatea Gârbovăț și suplimentare sursă în localitatea Bănia, comuna Bănia , județul Caraș-Severin.
După finalizarea celor două obiective de investiții, mi-am propus să accesez un proiect de refacere și modernizare a drumurilor comunale și străzilor din localitățile Bănia și Gârbovăț, realizarea de alei pietonale și piste de biciclete, modernizare parcuri și centre civice în Comuna Bănia.
Un alt obiectiv pe care mi l-am propus spre realizare în acest mandat este reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Căminului Cultural Bănia și construirea a două capele , una în localitatea Bănia și una în localitatea Gârbovăț si dotarea lor cu mașini funerare.
În cadrul Căminului Cultural Bănia îmi doresc să amenajez un atelier mesteșugăresc pentru promovarea mesteșugurilor și a lucrului manual și să amenajez și să dotez Biblioteca și Muzeul.
Deasemenea îmi doresc să amenajez și să dotez un centru de joacă și de recreere pentru copiii din Comuna Bănia, să amenajez un spațiu de campare și grătar pentru turiști, să reabilitez morile de apă din Comuna Bănia, să amenajez un spațiu de promovare a produselor autohtone , să amenajez trasee turistice și cicloturistice montane cu legături între Valea Almăjului si Clisura Dunării.
O altă dorință a mea este să reabilitez, să imprejmuiesc și să dotez Terenul de Fotbal de pe Valea Satului, Cabana de pe Valea Satului, 23 August, Biserica Turcească și iazurile piscicole.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Prin Programul Național de Investitii Anghel Saligny, au prioritate cele două obiective strategice în faza de implementare:
- Canalizare menajera și stații de epurare comuna Bănia, județul Caraș-Severin
- Alimentare cu apă localitatea Gârbovăț și suplimentare sursă în localitatea Bănia, comuna Bănia , judetul Caraș-Severin.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, urmează să derulăm, pentru elevii din ciclul gimnazial de la școala Bănia în perioada 2025-2026, un proiect prin schema de Granturi PNRAS, runda a II -a, seria a III-a, care are ca și obiectiv final reducerea părăsirii timpurii a școlii prin realizarea de investiții sistemice pentru diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi și creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională.
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
În anul 2025, prioritar în planul anual al achizițiilor publice avem următoarele obiective:
- Canalizare Menajeră și stații de epurare Comuna Bănia, Județul Caraș-Severin
- Alimentare cu apă localitatea Gârbovăț și suplimentare sursă în localitatea Bănia, Comuna Bănia , Judetul Caraș-Severin.
- Schema de Granturi PNRAS, runda a II – a
- Reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural, sat Bănia, comuna Bănia, județul Caras Severin
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Din punctul meu de vedere, Comuna Bănia are un potențial turistic ridicat care trebuie descoperit și pus in practică.
Comuna Bănia oferă oportunități de drumeție și ciclism, oferă peisaje spectaculoase , fiind o destinație ideală pentru iubitorii de natură
Deasemenea, păstrează tradițiile și obiceiurile locale, oferind vizitatorilor o perspectivă autentică asupra culturii bănățene.
În acest mandat, îmi doresc să dezvolt potențialul turistic al unității administrativ – teritoriale. Scopul meu este ca cetățenii comunei să învețe să ofere servicii turistice, să atragă turiștii și să își promoveze produsele din gospodărie.
Deasemenea îmi doresc să fie descoperite frumusețea și potențialul zonei. Sunt un fiu al satului și știu ce are de oferit comuna mea: bogății naturale , natură sălbatică și neexplorată, zone turistice extraordinare, aer pur , oază de liniste si relaxare, verde total.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Îmi propun să susțin mediul de afaceri local prin oferirea de oferirea de facilități fiscale, sprijin în oferirea autorizațiilor , dar și prin dezvoltarea infrastructurii necesare pentru afaceri.