
Interviu cu un expert în domeniu, Constantin Marinescu, Directorul General al companiei H2O International, lider pe piața soluțiilor pentru tratarea apei
Potabilizarea apei la sate, comune și orașe este de o importanță vitală, dar și un imperativ susținut de Uniunea Europeană. Potabilizarea apei se poate realiza prin instalarea unor stații de tratare apă adaptate la aplicație. Pentru fiecare localitate, configurația stației de tratare apă depinde de parametri care trebuiesc corectați și de volumul de apă potabilă necesar zilnic. Pentru a afla mai multe detalii, am cerut părerea Directorului General H2O International, Constantin Marinescu, expert de peste 22 de ani în sisteme și soluții pentru tratarea, filtrarea și potabilizarea apei.
Ce trebuie avut în vedere la achiziția unei stații de tratare a apei?
Sursele de apă, indiferent dacă sunt de adâncime (foraje) sau de suprafață, sunt fluctuante din punct de vedere al calităților fizico-chimice, organoleptice și bacteriologice. Tehnologia folosită trebuie să corespundă acestor particularități și să asigure eliminarea contaminanților specifici, concomitent cu asigurarea volumului de apă potabilă necesar zilnic. În funcție de sursa de apă, foraj sau apă de suprafață, se aleg stații pentru tratarea apei particularizate în funcție de contaminanții care trebuie eliminați. Tratarea apei este un termen generic. O stație de tratare este o stație destinată eliminării diverșilor contaminanți, care fac apa să fie declarată NEpotabilă. Calitatea apei nu se poate determina vizual: ce se vede este mult mai puțin periculos decât ce NU se vede în apă. De aceea, primul pas pe care trebuie să îl facă primăriile este analizarea parametrilor apei la fiecare foraj, analiză cât mai completă, care să includă și o Balanţă Ionică.
Însă, atenție: doar clorinarea nu este suficientă pentru a asigura potabilizarea apei, datorită următoarelor aspecte: nu distruge toate bacteriile, nu distruge virusurile, nu elimină substante nocive, ci chiar creează unele, nu îmbunătățește gust, miros, culoare, nu elimină sedimentele, particulele aflate în suspensie, nu reduce turbiditatea.
Pentru obținerea unei calități corespunzătoare și constante a apei în timp, este nevoie ca aceasta să parcurgă mai multe etape de tratare, în funcție de parametri sursei de apă și metoda de tratare care să nu introducă alte elemente nocive în locul celor corectate.
Ce soluții tehnologice propuneți primăriilor pentru potabilizarea apei și pentru stocarea și distribuția de apă potabilă în localitățile din România?
Așa cum am menționat mai sus, soluțiile tehnologice diferă în funcție de parametri apei. Spre exemplu:
a. Rezervor colectare apă de la foraj/foraje + Filtrare suspensii solide grosiere (100 microni) + Dezinfecție primară + Filtrare suspensii solide mai mari de 25-50 microni + Filtrare cu carbon granular activat + Clorinare pentru distribuție;
b. Pentru apa cu depășiri ale valorilor la Fier si Mangan: aceeași configurație ca la punctul a + Deferizare/Demanganizare cu medii catalitice;
c. Pentru apa cu conținut de Azotat/Nitrat depăsit: aceeași configurație ca la punctul a + Denitrificare cu schimbători de ioni specializați pe NO3, în funcție de valoarea clorurilor existente inițial în apa sau Osmoza Inversă cu remineralizare și reglare pH;
d. Pentru apa cu conținut de Amonium (NH4) depășit: până la 1 mg/l aceeași configurație ca la punctul a. Peste 1 mg/l aceeași configurație ca la punctul a + Osmoza Inversă cu remineralizare și reglare pH;
e. Diverse alte tehnologii, în funcție de parametrii apei de tratat – aerare+clorinare pentru Hidrogen sulfurat, dedurizare, sterilizare cu ultraviolete, etc.
Prin ce se diferențiază compania H2O Internațional față de alți competitori? Care sunt punctele forte ale companiei?
Echipa noastră are pregătire solidă în domeniul tratării apei, prin școlarizare la firme de prestigiu din SUA, Israel, Europa. Avem personal tehnic specializat, sediu și depozit propriu, stoc consistent de echipamente și componente, dorința de a furniza apă potabilă tratată corect și nu în ultimul rând oferim corectitudine: nu vindem doar ca să vindem, ci ca să oferim cele mai bune soluții.
Ce beneficii pot avea primăriile dacă aleg serviciile dumneavoastră?
În primul rând oferim CONSULTANȚĂ GRATUITĂ pentru stabilirea/verificarea tehnologiei de tratare și dimensionarea corectă a echipamentelor. Asigurăm livrare în cele mai multe cazuri în termen scurt, de 3-5 zile, oferim termen de execuție scurt, de 2-5 zile, precum și garanție contractuală de 24 de luni, service rapid în garanție și post-garanție și oferim instruire personalului beneficiar.
Cum se inovează în domeniul dumneavoastră și ce tehnologii noi folosiți?
Studiem intens și continuu. Ne punem la curent cu cele mai noi tehnologii și medii de filtrare existente. Facem tot timpul teste pilot cu medii noi de filtrare, prin resurse proprii și dezvoltăm noi metode de tratare mai eficiente și mai economice, prin sintetizarea experienței acumulate, nu numai la testele pilot, dar și de la fiecare locație unde sunt alte probleme și alți parametri ai apei, optimizând astfel fluxul de tratare.
Ce mesaj aveți pentru primarii care doresc să ia cea mai bună decizie în legătură cu achiziționarea unei stații de tratare apă?
Întrucât stațiile de tratare comunale se realizează în marea majoritate prin accesarea de fonduri, punctul de plecare esențial este PROIECTAREA și primăriile nu au cum să știe dacă ce propune proiectantul este corect sau nu. În marea lor majoritate, proiectanții nu au studii în tratarea apei și dimensionarea echipamentelor necesare sau fac Copy-Paste după proiecte mai vechi, chiar dacă se potrivesc sau nu. În general apelează la diverși furnizori de echipamente, comercianți mai stabili sau “turiști”, care le dau oferte mai mult sau mai puțin potrivite, în funcție de gradul fiecăruia de pregătire în domeniu, dar și de gradul de corectitudine al fiecăruia. Sfatul este ca înainte să semneze documentația de proiectare, să apeleze la firme cu experiență solidă, firme stabile, cu referințe multiple. Un simplu studiu al referințelor, care, în general sunt parțiale pe net, poate aduce un avantaj major. De aceea am înființat, cam târziu evident, domeniul
https://alimentari-comunale.ro/
Câteva exemple de stații de tratare a apei realizate de H2O International
Deferizare, Demanganizare și eliminare amonium, Debit 360 mc/zi, Statie de potabilizare apă – eliminare Fe = 2.6 mg/l ; Mn = 1.6 mg/l; NH4 (Amoniu) = 6 mg/l
Deferizare, Demanganizare și eliminare amoniu (NH4)18 mg/litru, Debit 750mc/zi
Demanganizare apă 480 mc/zi
Date de contact H2O International
Domeniu de expertiză: șisteme și soluții pentru tratarea, filtrarea și potabilizarea apei
vanzari@apa.ro | www.alimentari-comunale.ro | www.apa.ro | www.osmoza-inversa.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT