
Interviu cu Primarul din Rășinari, Bogdan Bucur
Aflat la al patrulea mandat, primarul din Rășinari, Bogdan Bucur continuă strategia de dezvoltare turistică a comunei, dar nu pierde din vedere nici investițiile gândite pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a locuitorilor: rețeaua de gaze, digitalizarea serviciilor oferite de primărie și investiții în cele două școli din localitate.
Care sunt obiectivele și viziunea pentru continuarea dezvoltării comunei Rășinari? Cum vă propuneți să modernizați în continuare comuna și să creșteți nivelul de trai al locuitorilor?
În primul rând trebuie realizat rețeaua de distribuție gaze naturale în comuna Rășinari. Este investiția majoră de care cetățenii comunei au nevoie. În ceea ce privește viziunea de dezvoltare, pe lângă asigurarea celor mai bune condiții de trai pentru cetățenii comunei, ne dorim o dezvoltare a domeniului turistic. Comuna este favorizată de așezarea la poalele munților și oferă turiștilor puncte de belvedere, păduri de conifere, aer nepoluat, trasee de drumeție și biciclete, arhitectură tradițională. În plus, comuna este atractivă și din punct de vedere cultural. Aici s-au născut poetul Octavian Goga și filosoful Emil Cioran. Comuna face parte din regiunea Mărginimea Sibiului și a obținul titlul de Destinație EDEN în gastronomie și turism. De asemenea, organizăm multe evenimente culturale și sportive pentru localnici și pentru atragerea turiștilor. Concluzionând, prioritățile noului mandat sunt: rețeaua de gaz, realizarea unei zone de agrement pe Valea Ștezii (pe drumul spre Păltiniș), dezvoltarea și realizarea de trasee de drumeție și piste de biciclete, dezvoltarea potențialului turistic al comunei, digitalizarea serviciilor oferite de primărie, asigurarea unei educații la cel mai înalt nivel pentru elevii celor două școli din localitate.
Cum vă pregătiți pentru a accesa noile fonduri europene disponibile în curând și ce proiecte prioritare veți dezvolta cu finanțare europeană?
În ceea ce privește absorția fondurilor europene, urmărim toate liniile de finanțare care se adresează mediului rural, ne implicăm în realizarea strategiilor de dezvoltare pentru a finanța proiectele viabile și necesare comunităților noastre. Avem o echipă de lucru pe fonduri europene care lucrează pe un proiect interreg RAMSAT, în colaborare cu ADR Centru. De asemenea, la Rășinari are sediul GAL Mărginimea Sibiului cu ajutorul căruia finanțăm proiecte în zona noastră.
Cum vă propuneți să sprijiniți micii (sau marii) investitori și producători locali din Rășinari?
În principal în domeniul turismului, informăm și îi ajutăm pe cei care doresc să dezvolte o afacere prin fonduri europene, îi sprijinim pe micii producători prin organizarea de târguri (ex. Festivalul Brânzei și al Țuicii), pe cei care păstrează tradițiile din bătrâni. În ceea ce privește marii investitori, Sibiul se află la doar 10 km de Rășinari, așadar, foarte mulți rășinăreni lucrează în parcurile industriale de acolo, de aceea ne dorim să aducem industrii poluante în comună, ci să dezvoltăm potențialul turistic și cultural al zonei.
Ce proiecte din zona digitalizării ați implementat sau urmează să implementați în comuna Rășinari?
În ceea ce privește digitalizarea, avem primăria online unde cetățenii pot să își plăteasca taxele și impozitele sau să acceseze informațiile legate de administrația publică. La obiectivele turistice din localitate avem coduri QR pentru ca aceste obiective să poată fi vizitate online, un traseu Questo organizat în localitate, suntem în implemetarea unui proiect finanțat prin AFM pentru iluminat inteligent în toată comuna. De asemenea, am asigurat pentru toți elevii de la cele două școli tablete pentru învățământul online, pentru școli platforme de educație și laptopuri pentru învățători și profesori. Acum lucrăm la harți pentru traseele de enduro și modalități de plată pentru taxa de folosire a drumurilor și potecilor de către cei care practică acest sport. De asemenea, vom amenaja în localitate zone pentru WiFi Free.
O altă provocare pentru orașele și satele din România: colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Ce strategie veți urma pentru a vă alinia directivelor Europene?
Pe lângă cele 12 puncte de colectare selectivă, fiecare gospodărie are în acest moment pubelă galbenă pentru plastic și pubelă pentru compost, colectăm de câteva ori pe an deșeurile mari și de asemenea, deșeurile din moloz. Prin ADI EcoMediu de la nivelul județului dorim să construim o stație de tratare mecanică pentru reducerea deșeurilor menajere.
Comuna are o agendă culturală bogată. Ce pregătiți pentru perioada următoare în Rășinari și ce evenimente sunt de neratat?
Agenda culturală a comunei este bogată și se derulează de-a lungul întregului an: de la târguri de Paște și de Crăciun, la celebrele festivaluri: Festivalul Brânzei și al Țuicii, Festivalul Vărzarului, Festivalul Dumitru Giurcă Notar, Festivalul Tradițiilor Culinare, Ziua Tineretului, Zilele sportive ale Rășinariului, Alergarea montană Urme pe Play, etc.
Rășinari este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din România. Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră care ar putea să atragă noi turiști?
Comuna noastră atrage turiști din toată țara prin relieful deosebit, arhitectura satului cu străduțe înguste și cu porți mari, bisericile, un muzeu etnografic, un muzeu episcopal și o colecție muzeală privată, casele unde s-au născut Octavian Goga și Emil Cioran. De asemenea, Rășinari este și o destinație gastronomică. Sunt renumiți producătorii de brânză de Sibiu, dar și producătorii de mezeluri. Oferta gastronomică tradițională din restaurante este foarte atractivă pentru turiști, care pot degusta mâncăruri din carne de oaie, păstramă, sloi, preparate tradiționale realizate după rețete tradiționale. Spectacole oferite de Ansamblul de Dansuri Călușerul, precum și șezătoarele unde se ascultă povești și tinerele țes și cost diferite obiecte sunt cărți de vizită pentru comuna noastră.
Rășinari este o zonă încărcată de tradiții. Cum păstrați aceste tradiții încă vii și cum le promovați?
Suținem activitatea ansamblului de dansuri care are aproximatin 120 de persoane, de la 4 ani până la 25 de ani și trupa de teatru de amatori care joacă piesa Nunta Ciobănească. Am organizat diferite cursuri, în cadrul cărora cei care doresc să învețe să cânte la un anumit instrument să poată face acest lucru. Am dotat Căminul Cultural cu instrumente, avem o colaborare foarte bună cu teatrul Aurel Manea din Turda, împreună cu care implicăm tinerii din Rășinari în diferte activități culturale. Prin Festivalul concurs Dumitru Giurcă Notar promovăm și premiem tinerele talente de muzică populară.
Ce localități înfrățite are comuna Rășinari și cum colaborează cu acestea? Ce ați învățat din experienta localităților înfrățite și cum se face schimbul de experiență?
Avem înfrățiri cu localitățile Civreux din Franța, Sebechleby din Slovacia și Corjova din Republica Moldova. Schimburile de experiență au vizat în mod specia educația, profesori și elevi au vizitat școli din aceste localități sau au fost vizitați de partenerii noștri. La Festivalul Brînzei și al Țuicii au participat și partenerii noștri și ne-au prezentat gastronomia proprie, care a fost foarte apreciată. De asemenea, prezentarea tradițiilor din fiecare localitate ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine. Schimburile de experiență s-au derulat între copii, consilieri locali și locuitori din fiecare localitate. În cadrul acestor proiecte am alocat bani din bugetul local (10.000 Euro) pentru o investiție de canalizare menajeră derulată în Corjova.
Pentru detalii despre proiectele Primăriei Rășinari: primaria-rasinari.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT