În România, la fiecare 10 ore moare un copil cu vârsta de sub un an, iar aproape o jumătate de milion de copii sub 6 ani trăiesc în sărăcie. Politicile de sprijinire a natalității reprezintă o prioritate, în condiÈ›iile în care anul trecut în România s-au născut cei mai puÈ›ini copii din 1990 încoace, iar sporul natural înregistrat în primul semestru din 2023 a fost cel mai scăzut din ultimii 145 de ani.

Însă stimularea natalității nu este responsabilitatea exclusivă a autorităților centrale. AdministraÈ›iile locale pot face foarte multe, inclusiv prin parteneriate cu ONG-uri, pentru ca în anii ce vin, comunitățile locale să le ofere familiilor un mediu primitor È™i propice pentru a-È™i creÈ™te copiii.

De îndată ce mama È™i copilul ies de pe poarta maternității, administraÈ›ia locală îÈ™i poate asuma rolul de susÈ›inător al familiei. Unul dintre modurile de a o face este implicarea asistenÈ›ilor medicali comunitari în proiecte de susÈ›inere a mamelor È™i/sau a tinerelor familii. Un astfel de exemplu este proiectul Cutia BebeluÈ™ului, implementat în 10 judeÈ›e din România de AsociaÈ›ia SAMAS, cu finanÈ›are oferită de FundaÈ›ia OMV Petrom.

 

My image

 

Programe precum Cutia BebeluÈ™ului sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente de reducere a mortalității infantile È™i de asigurare a unei stări de sănătate adecvate atât pentru mame, cât È™i pentru nou-născuÈ›i. În prezent, în lume există circa 90 de astfel de programe, modelate după exemplul celui din Finlanda (lansat în 1938) È™i administrate fie de autorități publice centrale sau locale, fie de organizaÈ›ii neguvernamentale.

Cutia BebeluÈ™ului este exact ceea ce spune numele: o cutie de carton, care poate fi folosită ca un loc sigur de dormit pentru bebeluÈ™i, oferită mamelor din program la naÈ™tere È™i care conÈ›ine peste 60 de produse de primă necesitate pentru copil È™i mamă – scutece, hăinuÈ›e, salteluță, termometru, forfecuță de unghii, cremă anti-iritaÈ›ii etc. Toate programele de acest tip includ, de asemenea, È™i o componentă de servicii-suport – în principiu cursuri ori sesiuni de instruire cu tinerele mame (uneori È™i taÈ›ii) pe teme de alimentaÈ›ie a sugarului, prim-ajutor pentru nou-născuÈ›i, puericultură, unde È™i cum pot găsi familiile servicii medicale pentru nou-născuÈ›i È™i sugari È™.a.m.d.

My image

AdministraÈ›iile locale pot avea un rol esenÈ›ial în sprijinirea politicilor de susÈ›inere a natalității. „Se spune, pe bună dreptate, că este nevoie de un sat pentru a creÈ™te un copil”, afirmă Sînziana Ioniță-Ciurez, director executiv al AsociaÈ›iei SAMAS. „Proiectul «Cutia BebeluÈ™ului» aduce un sprijin esenÈ›ial pentru profesioniÈ™tii de la nivel local, respectiv asistenÈ›ii medicali comunitari angajaÈ›i în primării sau în centrele comunitare integrate, atât prin formare medicală continuă pe teme de sănătatea mamei È™i copilului, cât È™i ca instrument de sprijin material È™i educaÈ›ional pentru familii. Cu circa 5.300 de cutii oferite mamelor în cei doi ani de program cu finanÈ›area oferită de FundaÈ›ia OMV Petrom, în parteneriat cu AsociaÈ›ia SAMAS, proiectul este un astfel de exemplu de colaborare de succes între administraÈ›ii locale, organizaÈ›ii neguvernamentale È™i fundaÈ›ii corporative. Ceea ce dorim însă să subliniem este rolul absolut crucial pe care îl are, în calitate de partener, autoritatea publică locală prin infrastructura sa instituÈ›ională de asistenÈ›i medicali comunitari, care identifică È™i lucrează direct cu mamele beneficiare. Cutiile cu produse, cursurile pentru mame, formatorii sunt resurse care nu pot ajunge la mamele beneficiare decât prin reÈ›eaua de asistenÈ›i medicali comunitari, cu sprijinul È™i prin bunăvoinÈ›a administraÈ›iei locale. AdministraÈ›iile locale care au înÈ›eles cât este de important ca toÈ›i bebeluÈ™ii să aibă un start bun în viață sunt cele care au o viziune pe termen lung pentru viitorul comunității È™i care mizează pe cel mai important lucru dintre toate: capitalul uman.”

My image

Ce face un asistent medical comunitar

Un asistent medical comunitar identifică gospodăriile cu persoanele vulnerabile È™i/sau cu risc medicosocial din cadrul comunității, cu prioritate copiii, gravidele, lăuzele È™i femeile de vârstă fertilă. De asemenea, acesta furnizează servicii de sănătate preventive È™i de promovare a comportamentelor favorabile sănătății copiilor, gravidelor È™i lăuzelor, cu precădere celor provenind din familii sau grupuri vulnerabile.

Află mai multe despre programul derulat de Asociația SAMAS și finanțat de Fundația OMV Petrom pe cutiabebelusului.ro.


Articol publicat în Revista Ghidul Primăriilor, EdiÈ›ia XIII, prima È™i singura revistă din România în format print È™i online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-13/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista