La Summitul Primăriilor 2024, în cadrul Panelului „Turismul, motor pentru dezvoltarea locală”, primarii Nicolae Moldovan din Beclean și Cristian Laza din Sânmartin au discutat despre impactul turismului asupra comunităților locale și despre cum au dezvoltat, cu finanțare europeană, stațiunile Băile Figa și Băile Felix.


Sub moderarea Adrianei Săftoiu, expert în comunicare politică și public speaking, s-au evidențiat provocările și realizările acestor stațiuni, precum și strategiile care au transformat zonele respective în destinații turistice atractive.

 

 

Ideile principale discutate în panel:

 

Băile Figa – O poveste de succes accesibilă publicului larg

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean a explicat cum a dezvoltat, de la zero, cu ajutorul fondurilor europene, stațiunea Băile Figa. Până în anul 2000, terenul unde se află astăzi Băile Figa era o pășune, fără nicio infrastructură turistică. Ideea transformării zonei într-o stațiune turistică a început în anul 2000, însă, inițial, administrația nu a reușit să obțină finanțare guvernamentală pentru proiect. În cele din urmă, între 2005 și 2010, proiectul a prins contur datorită fondurilor europene, care au acoperit 90% din costurile investiției.

În prezent, stațiunea Băile Figa atrage aproximativ 200.000 de turiști anual, generând un rulaj de 5 milioane de euro. Capacitatea de cazare din stațiune a ajuns la 2000 de locuri, dezvoltarea acestora datorându-se în mare parte investitorilor privați. „Cea mai mare provocare a fost să convingem privații să investească în zonă,” a declarat primarul Moldovan, menționând că peste 200 de investitori au contribuit la extinderea și modernizarea stațiunii.

 

Băile Felix – O stațiune de lux pentru un public variat

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, a evidențiat transformările pe care stațiunea Băile Felix le-a cunoscut în ultimii ani, datorită unei „munci consistente” și accesării fondurilor europene. În prezent, stațiunea Băile Felix atrage în medie 300.000 de turiști anual.

Băile Felix și Băile 1 Mai au beneficiat de investiții europene majore pentru modernizare, care au crescut standardele de confort și facilități, atrăgând un public divers, de la turiști tineri, până la familii cu copii. Spre deosebire de Băile Figa, Băile Felix se remarcă prin facilități de lux, hoteluri de 4 și 5 stele și o orientare redusă către turismul social – mai puțin de 10% din turiști vin pentru acest tip de turism. Cristian Laza a subliniat importanța echipei de implementare din primărie în succesul proiectelor, menționând că rolul acesteia este esențial nu doar în obținerea finanțării, ci și în gestionarea tuturor etapelor ulterioare.