
În România, piaţa deşeurilor din construcţii şi demolări nu respectă legislația în vigoare și nu există încă o trasabilitate clară a acestui proces de colectare – reciclare. În aceste condiții, salvarea poate veni din direcția primăriilor locale care au posibilitatea să condiționeze avizele de construire/ demolare/ renovare de obligativitatea asigurării sortării deşeurilor la sursă, în vederea valorificării componentelor reutilizabile sau eliminării lor în cadrul depozitelor de deşeuri.
Interviu cu Narcis Avram-Jurca, Directorul General RECICLARE MOLOZ SRL
În 2021 ne aflăm în situația în care reciclăm doar 11% din totalul deșeurilor municipale și până în 2025 trebuie să ajungem la 55%. Cum vom atinge această țintă?
România stă prost în ceea ce privește managementul deșeurilor, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Deocamdată nu avem infrastructura eficientă de colectare separată a deșeurilor, nu se monitorizează, nici sancționează procesul, populația nu este educată corespunzător. Efortul trebuie să fie comun: al autorităților, al companiilor, al oamenilor la nivel individual. Durează, însă trebuie să ne asumăm faptul că managementul deșeurilor este o prioritate pentru noi toți.
Care este situația deșeurilor din construcții sau demolări în România?
Reglementările românești stipulează obligația pentru generatorii de deșeuri și administrațiile publice locale de a atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare a materialului de 70% din cantitatea de masă de resturi nepericuloase din construcții și demolări. Conform OUG 92/2021, crește considerabil amenda pentru eliminarea neconformă a deșeurilor (se vor putea da amenzi de până la 70.000 lei, în condițiile în care, până acum, maximul pentru astfel de abateri era de 40.000 lei). În sectorul construcțiilor, principala obligație îi va viza pe titularii unor autorizații de construcție sau de desființare. Aceștia vor avea îndatorirea să arate ce vor face cu deșeurile rezultate în urma activităților specifice, cum vor sorta anumite tipuri de deșeuri, precum și alte obligații.
Unde interveniți dumneavoastră în acest flux de colectare - reciclare?
Compania Reciclare Moloz SRL are ca obiectiv principal colectarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor, în principal cele din construcții și demolări.Compania pune la dispozitia beneficiarilor, spre închiriere, containere pentru încărcarea deșeurilor. Deşeurile reciclabile pot fi colectate şi într-un singur container, care este ulterior transportat la staţia de procesare, unde sortarea deşeurilor se face manual sau automatizat (extragerea reziduurilor mai mari, precum: lemn, metale, materiale plastice). Asigurăm servicii de transport la amplasamentul centrului de colectare a materialelor rezultate din construcții, gratuit pentru locații aflate la mai puțin de 30 km de sediul nostru. La centrul de colectare se face recepția și descărcarea pe platforma special amenajată pentru recepționarea și sortarea materialului.
Care este rolul consiliilor locale și al primăriilor în creșterea gradului de recuperare și reciclare a materialelor din construcții?
În cea mai mare parte a ţărilor din Uniunea Europeană se reciclează betonul, cărămizile şi asfaltul, dar şi un procent important din pământ şi balast. În România, reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări este aproape nulă. Din experiența noastră, am văzut că românii înțeleg importanța reducerii deșeurilor și a reciclării, acolo unde primăriile oferă infrastructură, informații și penalizează aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor.Consiliile locale pot interveni în condiţionarea primirii avizelor de construire/ demolare/ renovare/ modificare, de obligativitatea asigurării sortării deşeurilor la sursă, în vederea valorificării componentelor reutilizabile/reciclabile sau eliminării în spaţii amenajate special, din cadrul depozitelor de deşeuri. Primăriile sunt responsabile de includerea în caietele de sarcini pentru contractarea operatorilor de salubritate (sau completarea contractelor existente) cu colectarea programată, pe zile diferite, a tipurilor de deșeuri separate la sursă.
RECICLARE MOLOZ
Domeniu: reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări
0756.032.147 | narcisavram@reciclaremoloz.ro | www.reciclaremoloz.ro
Sediu social: Str. 1 Mai, Nr. 39, Petreşti, mun. Sebeş, jud. Alba
Punct de lucru: Str.Devei, nr.17, Vinţu de Jos, jud. Alba
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3HvsStT