
În cei 26 de ani de administrație, primarul Ion Ciocea a reușit să schimbe complet fața comunei Bustuchin prin proiecte de investiții raportate la nevoile comunității. Capacitatea administrației locale de a atrage fonduri europene a reprezentat motorul dezvoltării, 70% dintre proiectele de investiții fiind finalizate cu fonduri europene și 30% cu bani obținuți din programele naționale. Întrebat de Ghidul Primăriilor cum a reușit să ajungă în topul celor mai longevivi primari în funcție, cu 7 mandate câștigate, Ion Ciocea a declarat că ,,longevitatea în administrație este un atribut al sincerității, al seriozității, al încrederii cetățenilor și mai ales al proiectelor realizate, care duc la creșterea calității vieții în comunitate.”
Interviu cu Ion Ciocea, primarul Comunei Bustuchin din judetul Gorj
Sunteți în topul celor mai longevivi primari în funcție, cu 7 mandate câștigate până în prezent. Care sunt lecțiile cele mai importante pe care le-ați învățat de-a lungul celor 26 de ani de administrație locală?
Longevitatea este un atribut al sincerității, seriozității, încrederii cetățeniilor și mai ales al proiectelor realizate, care duc la creșterea calității vieții în comunitate.
În administrație nu putem vorbi despre lecții, mai degrabă punem pe primul plan realizările, ideile care se transpun în teme de proiectare, acestea fiind inspirate din realitatea problemelor comunității, care devin investiții în domeniul social, medical, educațional, cultural etc, neavând alte preocupări personale decât dorința de a crea locuri de muncă în comunitate, care duc la creșterea calității vietii.
Deci nu putem vorbi despre lecții învățate, ci despre proiecte executate.
Ce este unic la Bustuchin ? Care sunt punctele forte ale comunei? De ce este sau poate fi interesantă comuna Bustuchin pentru investitori?
Comuna Bustuchin este interesantă pentru investitori deoarece are bogății naturale: gaze, cărbune, petrol, material lemnos. De asemenea, este foarte interesantă și pentru turism datorită zonelor de deal, unde se pot realiza trasee de ciclism, motociclism, drumeții. De altfel, unul dintre proiectele mele de suflet pentru viitor este realizarea unui parc rural, cu suprafața de 50 hectare, în care să pot cuprinde parcuri de aventuri, trasee turistice de motociclism și ATV-uri și un parc zoologic. Dacă vorbim despre unicitate, pot considera realizarea unei Centrale Fotovoltaice, care din energie solară aduce venituri suplimentare comunei.
Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării comunei Bustuchin?
Dezvoltarea comunei Bustuchin continuă prin proiecte de creare de locuri de muncă, prin darea în folosință a unui depozit de refrigerare-congelare prin care se vor crea locuri de muncă în comunitate, dar și prin încurajarea micilor producători de a cultiva produse agricole. Continuăm dezvoltarea serviciilor publice comunitare, viziune creată prin strategia de dezvoltare locală pe termen mediu și lung, revizuită în anul 2021.
În prezent, care sunt cele mai mari provocări și nevoi ale locuitorilor comunei Bustuchin? Și cum vă propuneți să le soluționați?
Până de curând, nevoile cetățenilor au fost legate de infrastructura comunei, sistemul de apă - canal, învățământ, educație. În prezent mă axez pe problemele sociale și medicale. Având în vedere problemele sociale ale persoanelor cu venituri reduse, cât și cele cu dizabilități din comună, am creat un Centru Multifuncțional Social și Medical prin care am atras fonduri europene de aproximativ 1 milion de euro, având în vedere reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Prin înființarea acestui centru avem servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici.
Prin Centrul de zi și socializare pentru petrecerea timpului liber se dorește continuarea acestor servicii, prin atragerea de fonduri europene, prin fonduri din programul PNRR, unde am depus un proiect în valoare de 324.770 Euro pentru înființarea unui centru permanent de servicii sociale pentru bătrâni.
Câți bani europeni ați atras în comună de când sunteți primar? Ce investiții noi plănuiți să realizați cu fonduri europene?
Nu doresc să dau o cifră exactă, dar pot să estimez că UAT Bustuchin a realizat 70% din investiții cu bani europeni și 30% cu bani din programele naționale, un procent scăzut ca urmare a nesupunerii politice în fața președinților de partid, lucru ce m-a ambiționat să muncesc mai mult pentru a nu sta la mâna politicienilor și să atrag fonduri europene pentru a crea locuri de muncă, pentru a schimba fața comunității, ce a dus la trai mai bun, aspecte ce asigură sustenabilitatea economică a comunei.
Gândurile și ideile de viitor sunt de a rezolva problema socială prin realizarea unui Centru de zi pentru bătrâni, realizarea unei microcentrale fotovoltaice pentru producția de energie verde, iar prin punerea în funcțiune a depozitului de refrigerare-congelare vom ajuta la integrarea producătorilor locali în lanțul agro-alimentar.
De asemenea, prin parcul rural dorim să atragem fonduri europene, naționale, dar și din bugetul local. Dorim amenajarea de spații de agrement, locații de camping, turism rural, tabere pentru copii, servicii și activități de divertisment de care se pot bucura locuitorii comunei, dar și vizitatorii acesteia, fiind un punct cu potențial de a schimba viața cetățeanului, prin relaxare în zilele de weekend, cât și în celelalte zile, în funcție de timp, disponibilitate și dorință.
Centrul Multifuncțional din Bustuchin este un proiect de investiții important, realizat cu fonduri europene. Anul trecut a fost inaugurat și bazinul de înot. Ce impact a avut deschiderea acestui centru pentru comunitate?
Prin deschiderea Centrului Multifuncțional din Bustuchin și prin implementarea activităților din cadrul proiectului Furnizare de servicii sociale și medicale prin Centrul Multifuncțional în comuna Bustuchin, județul Gorj, proiect care s-a pliat pe scopul și obiectivele centrului, un grup țintă de peste 300 de persoane au putut beneficia de suport social și medical, după cum urmează:
• 90 de persoane vârstnice au beneficiat și beneficiază în continuare de servicii medicale - electroterapie, fizioterapie, vitaminizări etc;
• 60 de bătrâni beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu și activități de socializare prin Centrul de zi de socializare și petrecere a timpului liber;
• 70 de copii beneficiază de cursuri de înot și aquaterapie, participă de asemenea în campanii de non-discriminare și ecologizare;
• 90 de persoane sunt calificate ca și îngrijitor la domiciliu, ospătari, fochiști, electricieni, instalatori apă-canal, lăcătuși construcții metalice sau sunt sprijinite în găsirea unui loc de muncă;
• 40 de persoane au fost pregătite ca și antreprenori, 10 persoane primind finanțare de circa 25000 de euro, cu care și-au înființat o afacere (ex: ateliere de confecții metalice și mase plastice, frizerie, atelier de mobilă, after-school, spălătorii auto, vulcanizare, atelier auto etc). Considerăm că prin acest centru am reușit să creștem calitatea vieții pentru 300 de cetățeni ai localității Bustuchin și totodată să creăm locuri de muncă în comunitate, peste 36 de locuri de muncă.
Pentru detalii despre proiectele Primăriei Bustuchin: www.primaria-bustuchin.ro
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ