
Eveniment organizat de ICI București, în colaborare cu Ghidul Primăriilor
Pe data de 19 ianuarie 2024, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București și Ghidul Primăriilor au semnat un protocol de colaborare privind consolidarea eforturilor în promovarea comunicării eficiente și a colaborării dintre administraţiile publice locale și mediul de afaceri. Concret, acest parteneriat strategic își propune să sprijine dezvoltarea comunităților locale prin facilitarea accesului la tehnologii și soluții informatice de ultimă generație, precum și prin favorizarea schimbului eficient de informații și expertiză între instituțiile publice și companiile private.
Evenimentul „Digitalizare și Inovare în administrația publică", organizat pe data de 22 februarie 2024, la București, de către ICI București, împreună cu Ghidul Primăriilor, a avut drept scop schimbul de idei și bune practici în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în modernizarea serviciilor publice.
În cadrul evenimentului, peste 40 de UAT-uri au descoperit cum pot să beneficieze de tehnologii precum blockchain și NFT pentru a-și îmbunătăți serviciile publice și a construi un brand puternic pentru orașul, comuna sau sectorul pe care îl reprezintă. Luând parte la discuții nu doar informative, dar și inspiraţionale, concentrate pe tema securităţii cibernetice și dezvoltarea competențelor digitale, participanții au avut oportunitatea de a-și consolida cunoștințele în domeniul digital.
În cadrul evenimentului au fost prezentate platforme digitale de interoperabilitate ce facilitează interacțiunea cu cetăţenii, mediul academic, companii private sau societatea civilă, marcând un pas important către o administrație publică mai modernă și mai orientată spre nevoile cetățenilor.
Discuțiile din cadrul evenimentului au evidențiat angajamentul ferm pentru inovare și adaptare la noile cerințe ale societății digitale, conducând la soluții concrete și durabile pentru provocările pe care le întâmpinăm în era digitală.
În deschiderea evenimentului, Dr. Ing. Adrian Victor VEVERA, Director General ICI București a subliniat importanța digitalizării în administrație: „La ICI, recunoaștem importanța unei relații solide cu cetățenii și ne angajăm să vă oferim soluții care să crească satisfacția cetățeanului în raport cu activitatea pe care o desfășurați în primări. Prin soluțiile noastre digitale inovatoare, dorim să îmbunătățim relația cu cetățenii, să facilităm interacțiunea cu aceștia și să vă furnizăm date relevante pentru implementarea eficientă a strategiei de dezvoltare locale. Astfel, ne dorim să contribuim la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile pe care le reprezentați.”
Dl. George TURCU, Managing Partner Ghidul Primăriilor și moderator al evenimentului a adăugat: „Ghidul Primăriilor este un spațiu de colaborare, susținere, educație și promovare pentru administrația locală. De aceea suntem aici, împreună cu partenerii noștri de la ICI București, pentru a conecta idei și a sprijini dezvoltarea comunităților locale. Iar astăzi, cuvântul cheie este digitalizarea.”
Prima prezentare a d-lui dr. ing. Paul NICULESCU-MIZIL GHEORGHE, Şef Compartiment Transfer Tehnologic la ICI București, a fost despre „Blockchain și active digitale NFT-uri”, prezentând oportunitățile pe care le oferă tehnologiile Blockchain și NFT-urile pentru administrațiile locale. S-a vorbit despre soluțiile inovatoare de economisire a cheltuielilor prin emisiune de colecţii, în vederea realizării unui brand de oraș/ comună, dar și despre primul marketplace-ul instituțional pentru NFT-uri realizat de ICI București, în colaborare cu MultiversX. ICI D|SERVICES reprezintă o platformă de generație următoare de tip Web3 și este prima platformă instituțională de tranzacționare de active digitale NFT din Europa.
A urmat prezentarea făcută de dl. Florin VIDU, Șef al Serviciului ICISOC – furnizor de servicii de Securitate cibernetică din cadrul ICI București, care a operaționalizat un centru specializat - ICISOC pentru furnizarea de servicii de securitate privind datele, rețelele și sistemele informatice ale instituțiilor și autorităților publice centrale și locale și, de asemenea, ale altor entități private. Astfel au fost prezentate serviciile integrate de tip SOC (Security Operation Center - precum detecție și blocare intruziuni; detecție anomalii; detecție vulnerabilități; identificare incidente și evenimente în timp real și elaborare analize detaliate de Securitate), Servicii de consultanță pentru elaborarea de planuri/norme/proceduri personalizate în scopul creșterii nivelului de securitate informatică și o platformă software pentru lucrul colaborativ și backup centralizat, pusă la dispoziția autorităților locale.
Următoarea prezentare a d-nei dr.ec. Ioana PETCU, cercetător științific III și manager de proiecte de digitalizare în cadrul Serviciului Cloud Computing ICIPRO, a avut loc în cadrul secțiunii dedicate competențelor digitale, evidenţiind gama variată de cursuri de formare și perfecționare de competențe specifice domeniului IT&C oferite de Centrul de Pregătire și Formare Profesională Continuă al ICI București. Răspunzând întrebărilor venite din sală, d-na Petcu a subliniat faptul că aceste cursuri se adresează atât angajaților din sectorul public, cât și cetăţenilor, prin autoritățile locale care pot accesa fonduri pentru dezvoltarea competențelor digitale, aspect care a stârnit interesul publicului prezent la eveniment.
În continuare, d-na Petcu a trecut în revistă pilonii digitalizării în administrația publică, explicând concepte cheie precum digitizare, digitalizare, transformare digitală, automatizare și inovare, făcând o trecere firească la următoarea prezentare Platforme digitale de interoperabilitate în interacţiunea cu cetăţenii.
Dl. mat. Paul Vasile, Sef Serviciu Securitate cibernetică alături de Dl. Victor Ştefan Cucu, programator în cadrul aceluiași serviciu, au prezentat un exemplu de bună practică pentru administraţia publică – o platformă de interoperabilitate pentru interacţiunea digitală cu cetățenii, soluție digitală dezvoltată, implementată și pusă în funcţiune de ICI București în cadrul unui UAT.
Evenimentul „Digitalizare și Inovare în administrația publică” a marcat astfel debutul unei serii de evenimente dedicate procesului de digitalizare în administrația publică.
Pentru detalii despre evenimentele viitoare organizate de ICI & Ghidul Primăriilor: www.ici.ro și www.ghidulprimariilor.ro
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XI, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-11/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista