În cei 15 ani de mandat, în calitate de primar al orașului Brezoi, Robert Schell s-a confruntat cu provocarea de a alinia investițiile pe termen scurt, cu dezvoltarea strategică pe termen lung. Pentru a crea o strategie de succes, durabilă, a apelat la o resursă neașteptată: muzica! Din acest concept s-a dezvoltat ideea că evenimentele muzicale ar putea aduce turiști - împreună cu oportunități de investiții și o notorietate sporită pentru oraș. 

Ce putem învăța din modelul Brezoi? Faptul că muzica și festivalurile reprezintă o resursă cu un potențial uriaș pentru localitățile care doresc să-și sporească performanța economică și notorietatea. Cu o abordare inovatoare, Brezoi și-a dublat PIB-ul după ce a investit în festivaluri de muzică în aer liber organizate pe tot parcursul verii. De la blues, la rock, pop, folk, ori muzică lăutărească, la Brezoi sunt prezente toate genurile muzicale care reușesc să adune într-un singur concert peste 10.000 de oameni, la evenimente precum: Open Air Blues Festival, Barikada Folk, Live Music Summer Camp Brezoi, Șaraimanic World Festival, Electric Nights Festival, Bikers For Humanity Rock Fest, Târgul Lotrilor, Pinch Me Festival, TopPick Festival, Sports and Fun Festival „Let’s meat”, Mentor Rock Gathering etc.

 

My image

 

Interviu cu Robert Schell, primarul Orașului Brezoi


Brezoi a renăscut grație muzicii. Cum v-a venit ideea de a revigora orașul apelând la o resursă neconvențională, precum muzica? 
Într-adevăr, concilierea nevoilor stringente cu cele de dezvoltare strategică reprezintă o provocare. Soluția găsită de noi a fost să utilizăm bugetul local, extrem de restrâns, mai ales ȋntr-o comunitate mică, cu resurse limitate, pentru a asigura infrastructura şi facilitățile de bază pentru un trai decent al populației (drumuri, şcoli, spital, apă-canal, spații locative, anemajarea teritoriului, serviciile publice oferite de compartimentele din cadrul primăriei etc.) şi să atragem finanțări nerambursabile pentru obiectivele de investiții ce generează plus-valoare şi atrag dezvoltarea multi-sectorială, pe termen lung. 
Cu siguranță, evenimentele muzicale găzduite ȋn Brezoi contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Adoptarea muzicii ca intervenție ce impulsionează dezvoltarea pe mai multe paliere a venit ȋn primul rând natural, faptul că sunt un ȋmpătimit al muzicii şi al formelor artistice de calitate per ansamblu, nu a necesitat vreun studiu de fezabilitate. Apoi a venit natural prin aceea că Brezoiul şi ȋmprejurimile reprezintă un loc ideal pentru festivaluri internaționale de succes. Și nu aş fi putut să nu fiu de acord că şansa de a ȋmpărtăşi cu LUMEA frumusețile naturale de aici. Acestea sunt considerente mai degrabă emoționale, foarte importante ȋn construcția unui fenomen cultural de  anvergură. În privința considerentelor raționale, am convingerea că, pentru o viață mai bună, oamenii au nevoie nu doar de condițiile materiale, ci, poate chiar mai important, de apartenență şi educarea ȋn spiritul unor valori comune, de autodeterminare, motivație şi inspirație pentru a se implica ei ȋnşişi ȋn a-şi construi o viață mai bună. Iar muzica şi contactul cu oameni de calitate de pretutindeni aduc aici această motivație şi inspirație. 
Notorietatea, investițiile şi impactul economic al brandurilor de destinație cărora le-am dat naştere aici (Open Air Blues Festival Brezoi, Live Music Summer Camp Brezoi, #BrezoiulLumii) sunt un efect firesc al valorilor de la bază. Avut ȋn vedere şi scontat de la bun ȋnceput, desigur, ȋnsă nu reprezintă un „copy/paste”, o „formă fără fond” - de aici şi succesul. 

 

My image

 

Orașul Brezoi este astăzi un exemplu de bună practică pentru administrația locală (în multe domenii, printre care Place Branding, Management de Destinație, viziune strategică pe termen lung). Ce ar putea învăța alți primari din exemplul oferit de Brezoi?
Recomand implicare, mai multă decât o simplă execuție a „fişei postului”: convingere personală şi profesională, cunoaşterea a ceea ce poate uni o comunitate şi a paşilor de urmat ȋn direcția unui obiectiv. Apoi deschidere față de ceea ce partenerii ȋşi asumă să facă pentru comunitate şi alegerea inițiativelor ce aduc beneficii. În rest, recomand poate mai mult focus pe ceea ce diferențiază comunitatea lor de oricare alta. Desigur, noi, oraşele mici post-industriale ale României suntem toate la fel. Însă, până nu găsim fiecare esența elementelor ce ne aduce ȋn prim-plan, o viziune strategică nu poate fi implementată efectiv.

 

My image

 

Anul acesta, între 18 și 23 iulie are loc a cincea ediție Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea. Suntem curioși care este impactul acestui eveniment anual asupra bugetului local. Și ce semnifică acest eveniment pentru locuitori (la nivel de percepție, mândrie locală și venituri). 
Festivalurile din Brezoi au dublat PIB-ul acestui oraş, comparativ cu cifrele anterioare. Există şi un anumit nivel de mândrie locală, cuplat cu un nivel (mai redus) de rezistență locală, inerent oricărui proces evolutiv. Marea majoritate a locuitorilor se bucură să primească turişti, să ȋi introducă ȋn specificul local, să ȋi facă să se simtă ca acasă; se bucură să audă numele localității lor rostit de oameni din toată țara şi din alte colțuri ale lumii; ei ştiu şi simt că locul pe care ȋl numesc „acasă” merită valorizat şi are un viitor. 

 

My image

 

Brezoi a pornit într-o călătorie ambițioasă care dă roade. Ce investiții majore derulați în prezent pentru comunitate? 
Pe lângă proiectul „Mobilitate urbană durabilă”, finalizat prin realizarea celor 11,5 km de piste velo și achiziția a 3 autobuze hibrid, implementăm încă 2 proiecte din Programul Operațional Regional: unul prin care construim un nou corp de clădire lângă liceu, care va găzdui laboratoare didactice moderne și o sală de sport, proiect ce include și reabilitarea de artere rutiere din oraș; și unul prin care dăm o nouă viață și funcționalitate Parcului Central și construim un bazin de înot acoperit. Dintre noile proiecte contractate prin PNRR/CNI, pot menționa extinderea traseului pistei de biciclete, reabilitarea energetică a unui număr de 6 clădiri, unde sunt furnizate servicii publice (învățământ/sănătate/administrație); extinderea ambulatoriului Spitalului Orășenesc, extinderea rețelei de apă și canalizare în localitățile aparținătoare, un proiect amplu de digitalizare a serviciilor publice furnizate de Primărie, înființarea de centre de colectare cu aport voluntar și construirea de insule ecologice digitalizate, construirea drumului de legătură Brezoi -Drăgănești, extrem de pitoresc și cu potențial turistic. Avem și un nou proiect cultural foarte atractiv, finanțat tot din PNRR și coordonat tot de Asociația ce organizează Open Air Blues Festival Brezoi, cu o semnificativă componentă destinată celor mai tineri melomani. Dar păstrăm momentan surpriza și vom detalia totul curând. 

 

My image

 

Faceți parte din Asociația Turistică Descoperă Vâlcea (care se va transforma în Organizația de Management al Destinației), alături de Municipiului Râmnicu Vâlcea și orașele Călimănești, Băile Govora, Băile Olănești și Ocnele Mari. Cum veți colabora pentru a crește turismul local și ce obiective urmăriți prin această asociere strategică?
Ca obiectiv comun, în primul rând urmărim să furnizăm județului Vâlcea o voce coerentă și unitară în ceea ce privește viziunea de dezvoltare turistică de aici. Ne promovăm reciproc atu-urile și inițiativele, încercăm să învățăm unii de la ceilalți și toți împreună de la cei mai buni specialiști ai sectorului turistic. Ca obiectiv individual, al Brezoiului pentru Brezoi, este să ne menținem și să potențăm identitatea deja construită și să o integrăm contextului județean al domeniului ospitalității. 

 

My image

 

În 2021, oraşul Brezoi a devenit stațiune turistică de interes local. Ce perspective noi generează acest statut pentru dezvoltarea locală?
Statutul de stațiune nu conferă în mod direct beneficii remarcabile. Este mai degrabă o confirmare a faptului că am creat un model viabil de turism aici. Din păcate, MAT - Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu finanțează investiții pentru dezvoltarea stațiunilor, decât dacă acestea sunt balneoclimaterice sau dispun de pârtii de schi. Practic, depinde de noi să dăm greutate acestui statut. Am făcut deja pași importanți în acest sens. Turismul este profilul ideal al orașului Brezoi. Rezultatul muncii următorilor ani în direcția pe care am ales-o și care ne-a ales va fi poate chiar statutul de stațiune de interes național. Nu pentru „plăcuța” de la intrare din oraș, ci pentru a confirma că ceea ce am făcut în acești ani chiar a transformat Brezoiul dintr-un loc anonim într-o destinație dezirabilă. 

 

My image

Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ