Asistența socială în contextul de astăzi, este un serviciu foarte complex care generează multiple responsabilități cu privire la persoanele defavorizate. În acest articol mi-am propus să fac o scurtă trecere în revistă a responsabilităților si provocărilor acestui serviciu  precum și a soluțiilor aferente.
Pentru a înțelege mai bine complexitatea Serviciului de Asistență Socială menționez doar câteva din principalele responsabilități ale acestuia: 

● în primul rând, o atenție deosebită este acordată copiilor minori aflați în dificultate, a căror situație este monitorizată pentru a se identifica problemele acestora într-un stadiu incipient, având rolul de a proteja copilul și de a-l menține în cadrul familiei, atât timp cât este în siguranță;
● reprezentarea persoanelor în vârstă, perioadă a vieții care întâmpină nevoi specifice: de îngrijire medicală, hrănire, socializare, ocrotire și asigurarea unui climat adecvat;
● persoanele cu handicap reprezintă o categorie pe care o gestionează parțial acest serviciu, prin efectuare de evaluări a nevoilor specifice și asigurarea unui îngrijitor, la nevoie. 

● o mulțime de ajutoare de stat și ajutoare din fonduri europene, fie ele sub formă financiară sau în produse care trebuie gestionate foarte riguros, deoarece de ele depind o categorie de oameni aflați la limita sărăciei.

● la nivelul comunelor acest serviciu include și Autoritatea Tutelară. aceasta necesită multă atenție și studiu deoarece este responsabilă de administrarea persoanelor fără discernământ minore sau majore. Codul Civil atribuie în mod clar responsabilități serviciului de autoritate tutelară privind persoanele care au un reprezentant legal numit de instanță.

În ce privește provocările serviciului de asistență socială, acestea în general rezultă din faptul că personalul este în general insuficient. De obicei toate atribuțiile enumerate anterior sunt alocate unei singure persoane, deși legislația prevede minim trei dintre care o persoană să aibă studii superioare de specialitate și experiență relevantă în domeniu.   

De aceea doresc să subliniez importanța formării continue a personalului ca principală soluție, în special atunci când membrii serviciului de asistență nu au neapărat experiență sau studii în domeniu. 
Bunele practici în acest sens sunt pe de-o parte cursurile de specialitate. Un astfel de curs durează cam 10 zile și poate fi un punct foarte bun de plecare în înțelegerea legislației, normelor de aplicare, procedurilor și instrumentelor de lucru.   
O altă bună practică în acest sens este  susținerea angajaților cu un asistent social extern, cu experiență solidă în domeniu de la care aceștia să poată învăța din mers, în timp ce lucrează efectiv alături de acesta în rezolvarea problemelor din activitatea lor de zi cu zi.  
Ideal este când se apelează atât la soluția cursurilor cât și la mentoratul pe care îl poate asigura un asistent social senior.

O altă provocare sunt persoanele fără adăpost care aparțin comunității și pentru care Primăriile ar trebui să aibă contracte de colaborare cu centre rezidențiale, astfel încât să poată rezolva urgențele care apar în aceste cazuri.

În concluzie, responsabilitățile serviciului de asistență socială din cadrul unei primării sunt deosebit de complexe, iar pentru îndeplinirea lor se impune existența unui personal capabil să înțeleagă legislația din domeniu, normele de aplicare, procedurile și instrumentele de lucru care se impun. Deoarece acest personal este în general insuficient, vreau să subliniez importanța investiției în programe de formare continuă, astfel încât chiar dacă într-o primărie există doar o singură persoană desemnată în acest serviciu, aceasta să fie cât mai bine pregătită. În al doilea rând, aș vrea să subliniez și importanța unei bune colaborări între autoritățile locale și centrele sociale din comunitate pentru a putea gestiona în mod corespunzător diferite situații punctuale ale persoanelor fără adăpost sau vârstnicilor cu nevoi speciale de îngrijire.


Mircea Scridon este un asistent social cu 10 ani de experiență în domeniu. Are o amplă experiență în colaborarea cu primăriile pe dezvoltarea serviciilor interne de asistență socială. Actualmente este Directorul Centrului Medico-Social din Deda, județul Mureș.

 

Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Primăvară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Revista nu se comercializează și se distribuie gratuit tuturor primăriilor din țară.

Pentru a vizualiza online revista, click aici:  https://bit.ly/2QwoUex

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:  https://bit.ly/2OVtoew