Andreea-Iuliana Crîmpiță-Matei, primarul Comunei Mihăești din județul Argeș, face parte din generația tânără de primari. Are doar 37 de ani și ambiții mari pentru comuna în care s-a născut. Preluând modelul consolidat la nivel european, primarul vrea să susțină parteneriatele de tip public-privat, pe care le consideră o soluție complementară binevenită pentru investiții publice stategice.

Ghidul Primăriilor a vrut să afle ce viziune are primarul Andreea-Iuliana Crîmpiță-Matei pentru dezvoltarea locală, care sunt punctele forte ale localității și de ce este interesantă Comuna Mihăești pentru investitori.


Interviu cu Andreea-Iuliana Crîmpiță-Matei, primarul Comunei Mihăești din județul Argeș

 

Care sunt cele mai importante realizări ale primilor 2 ani de mandat? Și care au fost principalele provocări, dar și cea mai importantă lecție învățată? 

Primii ani de mandat la conducerea Primăriei Comunei Mihăești au venit cu provocări majore, cu multă muncă, cu realizări și satisfacții, cu critici, dar și cu încurajări. 
Obiectivul major al administrației locale și implicit al meu, ca ales al comunității, este respectarea legalității și a intereselor cetățenilor, identificarea proiectelor prioritare ale comunei și atragerea fondurilor necesare implementării acestora, găsirea de soluții la solicitările cetățenilor, prin implicarea directă și promptă în rezolvarea acestora, dar și continuarea dezvoltării edilitare. 
Ca și realizări ale primilor doi ani de mandat aș puncta: modernizarea rețelei de drumuri comunale, execuție foraj pentru alimentare cu apă în satul Valea Popii, canalizare ape uzate menajere și stație de epurare în satul Drăghici, construire gradiniță cu program normal în sat Mihăești, actualizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism al Comunei Mihăești – obiectiv de investiții în derulare, înregistrarea Primăriei Mihăești în Sistemul Național Electronic de Plată on-line a taxelor și impozitelor locale utilizând cardul bancar (SNEP) și instalarea unui POS la sediul Primăriei Mihăești, 
servicii de întocmire a documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții privind ,,Amenajare șanțuri pereate în comuna Mihaești" și pentru obiectivul de investiții privind ,,Extindere rețea de alimentare cu apă în comuna Mihăești", lucrări de reparații exterioare la Sala de Sport Mihăești, servicii arhivare documente Primăria Mihăești, instalație încălzire centrală gaze la Școala Primără Furnicoși, locuri  de joacă în satele Furnicoși și Mihăești, refacere podeț dalat în satul Văcarea, reabilitare anexă Cămin Cultural Mihăști, asigurarea scurgerii apei pluviale pe partea dreaptă a DC 314 Valea lui Bugeac, extindere sistem de supraveghere video la nivelul comunei Mihăești cu încă 12 camere video.
Au fost depuse cereri de finanțare în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru următoarele obiective de investiții: achiziționare echipamente TIC, refacere drumuri comunale și locale, extindere rețea canalizare în satele Văcarea și Valea Popii, inclusiv racorduri în satele Mihăești și Valea Bradului, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, creșterea eficientizării energetice a sediului Primăriei.
Așa cum am susținut întotdeauna, administrația publică se face în echipă: primar, consiliu local, viceprimar și specialiști, care să fie permanent în slujba cetăţenilor şi să acţioneze în conformitate cu interesele acestora, pentru a le crea condiţii civilizate, atât în comunitate, cât şi în contact cu instituţia primăriei.
Am învăţat în primul rând din critici și am înţeles că rostul nostru este să  muncim cu profesionalism și cu onestitate, să demonstrăm că avem în vedere interesul public și că ne dorim o comunicare deschisă și transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între Primăria Comunei Mihăești și cetățeni.

My image

Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării Comunei Mihăești?

Avem ca domeniu prioritar de intervenție reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale de transport și a infrastructurii tehnico-edilitare care determină progresul economic și social al unei comunități.
În viitorul apropiat ne dorim să stimulăm un mediu investiţional favorabil creării de noi locuri de muncă, să creăm un mediu ecologic, cu  atitudini responsabile faţă de natură, pentru că ne confruntăm tot mai des în ultima perioadă cu problema deșeurilor abandonate la întâmplare. De asemenea, pe lista priorităților se află digitalizarea serviciile publice. 

 

Ce proiecte de investiții vizați pentru acest mandat și cu ce surse de finanțare?

Consider că una dintre cele mai importante investiții și cea mai profitabilă  este investiția în viitor, în copiii noștri, în educația lor. Acesta este motivul pentru care țin foarte mult ca  proiectul construirii Școlii cu clasele I-VIII să se concretizeze pe perioada acestui mandat. O altă investiție vizează amenajarea de acostamente, șanțuri pereate și rigole. De asemenea, vrem să investim într-un sistem inteligent de producere și stocare a energiei din surse alternative (panouri fotovoltaice) și să înființăm un azil de bătrâni.
Proiectele care vor contribui la dezvoltarea economică a localității vor fi finanțate din bugetul local, din fonduri nerambursabile guvernamentale şi/sau europene sau fondurile rambursabile. La aceste surse de finanțare se adaugă posibilitatea dezvoltării parteneriatelor de tip public-privat, care s-au dovedit a fi soluția potrivită pentru rezolvarea anumitor probleme comunitare în multe dintre statele europene dezvoltate. Fiecare dintre aceste posibile modalități de susținere a proiectelor locale prezintă avantaje şi dezavantaje. Alegerea unei surse de finanțare optime necesită o bună cunoaștere a legislației naționale în vigoare, a programelor de finanțare disponibile și, mai ales, a nevoilor/problemelor cu care se confruntă comunitatea locală.

My image

Care sunt punctele forte ale comunei Mihăești? De ce este interesantă Comuna Mihăești pentru investitori?

Punctele forte ale Comunei Mihăești sunt: varietatea reliefului și bogăția florei, faunei și a resurselor naturale, nivelul crescut de conectivitate a comunei datorită principalei căi rutiere care o străbate E574/DN73 și a căii ferate Golești – Câmpulung Muscel, apropierea de Pitești, Mioveni și Câmpulung – poli urbani de creștere regională și potențială piață de desfacere pentru mărfurile și produsele locale. De asemenea, comuna are potenţial în privinţa dezvoltării domeniului zootehnic și agroturismului, condiţii naturale propice dezvoltării agriculturii capabile să obţină produse ecologice, potențial de dezvoltare a meseriilor tradiționale prin existența meșterilor populari, existenţa forţei de muncǎ disponibilǎ la costuri rezonabile. În plus, Mihăești este zonă atractivă din punct de vedere turistic şi peisagistic.

My image

De ce este atractivă comuna din punct de vedere turistic? 
Mihăeștiul este vatra unui echilibru spiritual, a unei lumi trecute și prezente, care pune în valoare locurile și improvizează scara timpului. Timpul trece altfel în paradisul rural și trecerea dintre anotimpuri e altfel, mult mai lină. Cei de la oraș spun că ne-am pierdut anotimpurile, că ele se contopesc. Mergeți la țară și o să vedeți că nu e deloc așa. Nimic nu se compară cu liniștea nopților în care nu se aud decât greierii, cu ceața dimineții care se ridică din lunci, cu răcoarea serilor, cu mirosul de fân și răpăitul ploii de vară pe acoperiș. Suntem cu adevărat norocoși că încă mai avem astfel de locuri.
Comuna Mihăeşti este situată de-a lungul albiei Râului Târgului, pe şoseaua ce duce spre Câmpulung Muscel, într-o zonă colinară, pe o suprafaţă de 34 km pătraţi, cu o populaţie de aproximativ 6.000 de persoane și compusă din şapte sate: Mihăeşti, Drăghici, Valea Popii, Văcarea, Furnicoşi, Valea Bradului și Rudeni. În comuna Mihăeşti se găsesc bisericile „Sfântul Ioan Botezătorul” din Furnicoşi (datând din 1810) şi „Sfântul Nicolae” (1767) din Valea Bradului, ambele monumente istorice de arhitectură de interes naţional. În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş ca monumente de interes local: şcoala veche (începutul secolului al XX-lea) din satul Mihăeşti şi casa Iorgulescu (secolul al XIX-lea) din satul Drăghici.
O valoarea deosebită pentru noi o are Parcul dendrologic, amenajare peisagistică de excepţie, operă a ilustrului iniţiator de rezervaţii naturale naţionale, inginer Iuliu Moldovan, al cărui bust este amplasat în zona centrală a parcului. Parcul are 65 hectare, suprafaţă în care vegetează specii arbustive şi arboricole de mare valoare ştiinţifică. 
Trebuie să acceptăm că fiecare generație își vede viața altfel structurată și adaugă noi valori la cele vechi. Important este să facem ceea ce trebuie pentru a ne menține baza solidă pe care s-a ridicat vechiul sat aflat acum în transformare. Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul.


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Toamna 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3SxM2Un
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ