Interviu cu Simina Costan, CEO Bepco

Care este povestea companiei Bepco și prin ce vă diferențiați? 

Am pornit la drum în anul 2010, având la bază o viziune, o documentare temeinică, un grup de specialiști și mult curaj. Am ales să fim pionieri într-un domeniu nou pentru România la acea dată și ne-am inspirat din proiectele unor țări mai avansate din Europa. Am avut ambiția de a investi la noi în țară, în Brașov. Bepco este producător de energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență. Energia termică produsă este furnizată la gardul ”centralei” și asigură necesarul de consum din sistemul centralizat de încalzire al Brașovului. Energia electrică rezultată în urma procesului de cogenerare se livrează în sistemul energetic național. În toți acești ani am cooperat cu operatorul sistemului de încălzire centralizată din Brașov (care aparține de Primăria Brașov) și am realizat împreună proiecte pilot de rebranșare, precum și de contorizare individuală, soluții care asigură confortul, siguranța și un preț mai mic pentru consumatori. Prin ce ne diferențiem? Prin expertiză, experiență, curaj, determinare și spirit inovator.

Care au fost schimbările pe care le-ați adus la Brașov în termoficarea urbană?

Am implementat la Brașov  un sistem modern și o tehnologie evoluată pentru producția energiei termice. Investiția noastră a dus la o reducere cu 82% a emisiilor de CO2, dar și la un preț mai mic al energiei termice comparativ cu cea produsă de vechiul CET. În plus, soluția noastră a asigurat continuitate în furnizarea agentului termic către consumatori, lucru vital atât pentru menținerea cât și pentru creșterea încrederii acestora în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

Care sunt provocările cu care vă confruntați și cum le gestionați? 

Cea mai mare provocare este lipsa de încredere a oamenilor în sistemul centralizat și birocrația din administrația publică. Pentru reconstruirea încrederii am oferit un serviciu continuu și sigur și un preț mai mic comparativ cu cel al centralelor de apartament.O altă provocare este dată de opțiunea dezvoltatorilor imobiliari atunci când vine vorba de încălzirea pentru ansamblurile rezidențiale nou construite. Aici am venit cu ideea inovativă a ”sursei duble” de încălzire, care favorizează consumatorul final. Mai exact, apartamentul este branșat atât la o centrală de bloc /cartier (prima alegere a dezvoltatorilor), cât și la sistemul centralizat de încălzire unde costurile sunt semnificativ mai mici. În timp, clientul are posibilitatea de a testa și a alege sursa de încălzire pe care o consideră mai avantajoasă. Totuși, munca noastră nu a fost suficient recunoscută, susținută și promovată în toți acești ani, cu toate că la nivel european s-au facut progrese remarcabile în  dezvoltarea sistemelor centralizate de încălzire/răcire urbane. UE a adoptat la nivelul statelor comunitare Pactul Verde European, o foaie de parcurs a UE pentru economie durabilă. Măsurile sunt menite să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, să refacă biodiversitatea și să reducă poluarea. Obiectivul UE este acela de a deveni neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050, prin acțiuni în toate sectoarele economiei, cum ar fi: investiții în tehnologii ecologice,  decarbonizarea sectorului energetic etc.

Se poate replica modelul de la Brașov și în alte orașe? 

Avem capacitatea și know-how-ul de a replica modelul și în alte orașe, mai mici sau mai mari. Dar și de a-l îmbunătăți în funcție de noile directive UE și de tehnologiile inovatoare de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile. 

Cum vedeți viitorul în zona de termoficare? 

Ne aflăm într-un punct de cotitură. Întreaga societate trebuie să reconsidere modul în care produce și consumă energie. Brașovul a intrat în proiectul TOMORROW pentru a începe tranziția energetică, a-și securiza resursele și a fi pregătit în fața crizei climatice. Astfel, Brașovul va face parte din elita celor mai avansate orașe în proiectarea unui viitor cu emisii scăzute, alături de Leuven sau Ghent (Belgia), Växjö sau Gotheborg (Suedia), Paris sau Nantes (Franța). Avem multe planuri de dezvoltare și lucrăm la diverse proiecte: de la capacități noi de producție pe bază de hidrogen, la instalații de captare și refolosire a dioxidului de carbon. Mai multe detalii vom putea prezenta în momentul implementării lor. Obiectivul nostru este ca Brașovul să devină un oras modern, la nivel european, un oraș verde cu un sistem de încălzire nepoluant.

Date de contact: office@bepco.ro | +40 268 408 812 | www.bepco.ro

 


 

Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția de Vară 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.

Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/2Uhk5bl

Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/36IfoK0