
Primăria Sectorului 6 din București a traversat un amplu proces de digitalizare, care a avut ca obiective principale lansarea primei aplicații dedicate cetățenilor, implementarea unei aplicații informatice care să susțină digitalizarea proceselor de înregistrare și arhivare a documentelor, inventarierea parcărilor, realizarea interconectării Primăriei Sectorului 6 cu RAR și BAAR, aplicația GIS cu inventarierea semnelor de circulație, a trecerilor de pietoni și a străzilor, aplicația GIS de gestiune a rețelelor subterane, realizarea hărții lucrărilor edilitare, registrul spațiilor verzi în format GIS, inventarierea locurilor de joacă la nivel de sector etc.
Ghidul Primăriilor a solicitat companiei
Nanoterra să explice cum, pornind de la date geospațiale, a ajutat Primăria Sectorului 6 să implementeze soluția GIS care a optimizat procesele administrative ale primăriei şi a simplificat interacțiunea cu cetățenii.
1. Modulul Parcări
Pentru inventarierea și gestionarea locurilor de parcare din Sectorul 6
Înainte de a fi implementat Modulul Parcări la nivelul administrației locale, sistemul de arhivare pe hârtie vechi de peste 20 de ani a creat o abordare ineficientă și consumatoare de timp pentru gestionarea parcărilor, făcând practic imposibilă identificarea rapidă a cetățenilor atunci când era necesar.
Pentru implementarea Modulului Parcări, echipa Nanoterra a trebuit să caute în dosare schițele locurilor de parcare, schițe pe care le-a digitizat în aplicația online. Apoi s-a operat sincronizarea datelor despre cetățeni cu datele despre locurile de parcare și datele despre străzile și blocurile din Sectorul 6.
Înainte de implementarea acestui modul, cererile pentru locurile de parcare se realizau de către cetățeni direct la ghișeu, iar deseori se formau cozi. Pentru a rezolva această problemă, Nanoterra a dezvoltat o platformă online pentru alocarea unui loc de parcare de reședință, (https://parcari.adps6.ro/), în care ulterior au fost adăugate mai multe funcționalități pe care cetățenii le pot accesa online: actualizare date contract, actualizare solicitare existentă, solicitare loc SMART (parcări supraetajate), mașină secundară / mașină de ocazie, solicitare loc de parcare biciclete, parcare cu plată, rezilierere contract.
Administrația locală a Sectorului 6 a pus accent pe transparența decizională, astfel încât cetățenii să poată verifica alocarea acestor locuri de parcare. Astfel, pentru locurile atribuite prin aplicație se afișează numărul solicitării și anul în care a fost atribuit, pentru ca cetățenii să poată verifica dacă locurile respective au fost atribuite conform regulamentului de atribuire a locurilor de parcare.
Platforma este conectată la:
• Serviciul taxe și impozite pentru a ști în timp real situația plăților și datoriilor;
• Ghiseul.ro pentru a se face plăți în timp real pentru locurile smart;
• RAR pentru a se cunoaște în timp real starea inspecțiilor periodice pentru mașinile pentru care se solicita loc de parcare;
• BAAR pentru verificarea valabilității contractului de asigurare RCA;
• Poliția locală pentru verificare din teren a situației locurilor de parcare și a ocupanților acestora;
• Serviciul ridicări auto prin care se știe în timp real ce mașină, la ce dată, de către cine, de unde a fost ridicată și unde se află aceasta, cetățeanul putând verifica acest lucru online.
Realizarea interconectării Primăriei Sectorului 6 cu RAR și BAAR, în vederea verificării automate a mașinilor dacă au ITP valabil și asigurare RCA
În cadrul acestui proiect, Registrul Auto Român va asigura Sectorului 6 al Municipiului București accesul în baza de date proprie, în vederea verificării valabilității ITP-ului la momentul interogării, pentru autoturismele care fac obiectul solicitărilor de închiriere a unui loc de parcare în Sectorul 6. Referința care stă la baza interogării este numărul de identificare al vehiculelor. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România va asigura Sectorului 6 al Municipiului București accesul în baza de date proprie, în vederea verificării valabilității contractului de asigurare RCA. De asemenea, interconectarea Primăriei Sectorului 6 cu RAR și BAAR va oferi posibilitatea verificării de către Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6 a vehiculelor abandonate.
În urma acestei implementări, Primăria Sectorului 6 are evidența clară a tuturor locurilor de parcare și acest proces se poate gestiona eficient și transparent. Acum se pot genera diferite tipuri de rapoarte (nr. total locuri de parcare, nr. parcări, nr. parcări ocupate / libere, nr. locuri persoane cu dizabilități, etc.), se pot genera contractele direct din aplicație (se completează automat cu datele cetățeanului și locul de parcare).
2. Modulul Locuri de Joacă
Pentru inventarierea și gestionarea mobilierului urban și a locurilor de joacă din Sectorul 6
În acest modul sunt inventariate toate locurile de joacă la nivel de sector. În plus, cu ajutorul aplicației mobile, se inventariază și se gestionează mobilierul urban.
Locurile de joacă sunt digitizate în detaliu, se pot genera rapoarte cu privire la suprafețele locurilor de joacă, suprafața tartan, suprafața alei, lungime gard, nr. de băncuțe, nr. de coșuri de gunoi, cișmele și tipurile de aparate de joacă.
3. Modulul Indicatoare Rutiere
Aplicația GIS cu inventarierea semnelor de circulație, a trecerilor de pietoni și a străzilor
Această aplicație GIS urmărește inventarierea semnelor de circulație, a trecerilor de pietoni și a străzilor, pentru o analiză a soluțiilor ce pot fi implementate. În această aplicație sunt specificate semnificația semnelor de circulație, garanția de care beneficiază, precum și data când au fost montate. În ceea ce privește trecerile de pietoni, aplicația cuprinde informații cu privire la firma care a efectuat lucrările în cauză, garanția de care beneficiază trecerile de pietoni, vopseaua folosită pentru trasarea marcajelor. În ceea ce privește străzile, aplicația cuprinde evidența acestora, ele aflându-se atât în administrarea Consiliului Local Sector 6, cât și în administrarea Primăriei Muncipiului București. De asemenea, pentru străzile aflate în administrarea Consiliului Local Sector 6, aplicația oferă informații cu privire la operatorii economici responsabili cu lucrările de întreținere și reparații curente, precum și cu privire la garanția de care beneficiază.
4. Modulul Lucrări Edilitare
În acest modul
https://lucrari-edilitare.primarie6.ro/ denumit Harta lucrărilor edilitare sunt gestionate toate lucrările edilitare la nivel de sector, iar cetățenii au acces la informațiile cu privire la: tipul lucrării, compania care le realizează, data de începere și de sfârșit a acestora, precum și perioada de depășire a termenului limită. De asemenea, harta ne prezintă și dacă terenul a fost readus la situația anterioară lucrărilor, precum și fotografii de la fața locului. Cetățenii pot înregistra sesizări în legătură cu o lucrare edilitară, pot încărca poze și vor primi email cu situația sesizării respective.
Această hartă este una interactivă și a fost implementată cu scopul de a asigura transparență față de cetățenii Sectorului 6 în ceea ce privește zonele afectate de lucrări.
5. Modulul Spații Verzi
Registrul spațiilor verzi în format GIS
Registrul spațiilor verzi în format GIS reprezintă inventarierea și gestiunea spațiilor verzi, a arborilor și arbuștilor, a gardurilor vii, după specificațiile legii în vigoare (Legea 24/2007). Echipele de la departamentul de spații verzi folosesc aplicația mobilă a acestui modul pentru activitățile desfășurate în teren asupra spațiilor verzi aferente blocurilor.
6. Modulul Rețele Subterane
Aplicație desktop GIS de gestiune a rețelelor subterane
Este o aplicație desktop GIS de gestiune a rețelelor subterane (apă, canalizare, curent, servicii telefonie, etc) dezvoltată în sprijinul autorităților locale, pentru eficientizarea deciziilor de organizare și management a infrastructurii.
Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția X, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-10/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista