
Traficul auto intens, industria, dispariţia accelerată a spaţiilor verzi, corelată cu creşterea necontrolată a numărului de construcții, au dus în ultimii ani Brașovul în topul celor mai poluate orașe din România. Administrația actuală, condusă de primarul Allen Coliban și-a asumat că Brașovul va deveni Capitala Verde a României și a demarat deja primele măsuri pentru atingerea obiectivului. Astfel, Brașovul este acum, în premieră, primul municipiu din România care folosește 100% energie verde. Toate instituțiile din subordinea Primăriei Brașov folosesc energie provenită din surse regenerabile (se folosește energie verde inclusiv pentru producerea zăpezii în Poiana Brașov). În plus, administrația a achiziționat cea mai mare flotă de autobuze electrice din România, plus troleibuze noi și a demarat proiecte pentru înverzirea orașului, pentru colectare și reciclare deșeuri. Primarul a declarat, într-un interviu pentru Ghidul Primăriilor că unul dintre proiectele care vor avea un impact major în dinamica mobilității urbane va fi ,,Calea Verde”, reprezentat de o rețea de piste de biciclete proiectată să lege toate cartierele orașului.
Interviu exclusiv Ghidul Primăriilor cu primarul Allen Coliban
Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării Municipiului Brașov?
Atestat documentar prima oară la 1235, Brașovul este al doilea cel mai mare oraș din România, după suprafață. Iar în prezent, orașul nostru este în continuă dezvoltare.
Totuși, o parte din această dezvoltare s-a făcut haotic în trecut, chiar tăind din pădurile Brașovului, care dau farmec orașului. Acest lucru nu mai trebuie să se întâmple, nu voi permite să ne transformăm într-o favelă de dragul profitului, suntem un oraș european, cu o istorie aparte.
În partea de nord, unde este zona de câmpie, a existat iarăși o dezvoltate haotică, noii locuitori neavând acces la serviciile publice de bază.
Am început demersurile pentru a trece străzile în proprietatea Primăriei și să le asfaltăm, am conectat zona la transportul public și acum avem planuri concrete pentru ca și cetățenii din zona nouă să beneficieze de infrastructură educațională: creșe, grădinițe, școli.
Brașovul este un oraș bine gospodărit, dar ceea ce ne dorim este să trecem la nivelul următor, asta înseamnă proiecte de anvergură.
Vara aceasta ar trebui să înceapă lucrările la Sala Polivalentă, cu o capacitate de 11.000 de locuri, în valoare de 280 de milioane de lei, care este cel mai mare proiect de infrastructură sportivă al orașului, unde se vor putea desfășura și diverse evenimente.
De altfel, am avansat mult și pe subiectul Spitalului Regional Brașov, care va vea 31 secţii, 77 de specialităţi, 972 de paturi, o îmbunătățire considerabilă a infrastructurii spitalicești din Brașov.
Principalul proiect anunțat în campania dumneavoastră electorală a fost Brașov, Capitala Verde a României. Ce demersuri a întreprins administrația locală pentru atingerea obiectivelor din cadrul acestui proiect?
Brașovul a devenit un lider din acest punct de vedere, anul trecut am organizat prima ediție a Forumului Orașelor Verzi, unde am avut invitați reprezentanți din multe orașe din România, dar și din Europa. La FOV, am fost primul oraș din România care și-a asumat neutralitatea climatică până în 2050 și de ceva timp luăm măsuri în acest sens.
Regia noastră publică de transport deține cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și multe troleibuze noi, încurajând transportul public.
Iarăși, suntem prima primărie din România care folosește 100% energie verde, de la iluminatul public, la producerea zăpezii.
În oraș am instalat 3 aparate “Petrică”, ce îți oferă bilete de autobuz în schimbul ambalajelor băuturilor, ecoinsule pentru colectare selectivă, dar și coșuri de gunoi pentru colectare selectivă.
Avem multe proiecte pentru înverzirea orașului la care lucrăm, dar poate că cel mai important este ,,Calea Verde”, o rețea de piste de biciclete care să lege toate cartierele orașului.
Ce proiecte importante se regăsesc în Strategia Smart City a Municipiului Brașov?
În primul rând, suntem mândri de faptul că anul acesta, Brașovul a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect Smart City, în cadrul Galei Industriei Smart City.
Gradul de digitalizare al Primăriei Brașov este printre cele mai mari din țară, majoritatea interacțiunilor cetățean - administrație publică se pot desfășura online.
Că tot vorbeam de energie verde, iluminatul public din oraș este gestionat inteligent, poți să îți cumperi bilet de autobuz de pe telefon sau direct cu cardul și fluidizăm traficul cu ajutorul semafoarelor inteligente, avem discuții în mod constant cu ambasadori pentru a vedea cum putem îmbunătăți constant partea de smart city, în special ambasadori din nordul Europei.
Pentru a crește și mai mult siguranța publică, am lansat licitația pentru achiziționarea și instalarea a 1010 camere de supraveghere moderne, care au posibilitatea să citească numere de înmatriculare și să detecteze mișcările suspecte, având o rezoluție de 1080p și zoom optic de 30x.
Brașovul este cel mai vizitat oraș din România, după Capitală. Ce faceți ca să promovați turismul?
De curând, am intrat în competiția ,,Destinația Anului”, unde am câștigat titlul de cel mai popular oraș de city-break din Ardeal, iar acum suntem în finală, unde sperăm să câștigăm locul 1 pe țară.
De câteva luni, am început să ne promovăm turistic prin intermediul paginii de TikTok a Primăriei, unde avem videoclipuri despre Târgul de Crăciun, muzee sau Grădina Zoologică, ce au adunat milioane de vizualizări organice, e o modalitate foarte eficientă de promovare pentru noi.
Vara anului trecut a fost vara cu cele mai multe evenimente culturale, deoarece am alocat mai mulți bani culturii și, la fel de important, avem un dialog constant și transparent cu oamenii din domeniul cultural. Pentru vara anului acesta am alocat mai mulți bani culturii și cu siguranță va fi o vară bogată din punct de vedere al evenimentelor culturale.
Unul dintre lucrurile care lipsesc la Brașov sunt festivalurile de muzică pentru tineri, așa că am avut discuții și încheiat acorduri cu cei mai buni oameni din România la acest capitol, cu cei de la Electric Castle și Untold. Aceste noi festivaluri pe care le concep acești organizatori vor avea loc pe Platforma Rulmentul, respectiv în Poiana Brașov. Primul eveniment trebuia să aibă loc la începutul anului, dar restricțiile de Covid-19 nu au mai permis desfășurarea acestuia. Însă, acum că situația s-a schimbat, abia așteptăm anul 2023. Aceste evenimente înseamnă distracție pentru tinerii de pretutindeni, dar și venituri noi la bugetul local.
Că tot am menționat Poiana Brașov, o vom menține ca principala stațiune montană din România. Ultimul sezon de schi a adus peste 2.000.000 de treceri prin turnicheți, lucru care ne obligă să îmbunătățim constant calitatea experienței de schi. Pentru a reduce cozile, am introdus posibilitatea de a cumpăra intrări online și am înființat linia 100 de autobuz, care preia turiștii din Gară până la pârtie. Urmează să instalăm sisteme de nocturne pe mai multe pârtii și să creăm infrastructură nouă de transport pe cablu. Totodată, vom transforma Poiana Brașov într-o stațiune de 4 anotimpuri, un proiect important în acest sens este construirea unei sănii de vară.
Pentru că aveți o carieră de peste 10 ani în IT, vrem să vă întrebăm cum își propune Brașovul să devină un important centru IT și să atragă investiții și noi specialiști?
Pe cifre, vedem o creștere a sectorului IT la Brașov. Principalul lucru pe care îl putem face ca autoritate locală este să continuăm să creștem calitatea vieții în Brașov, pentru a-I încuraja pe IT-iști să se mute în orașul nostru, deoarece munca în IT este genul de muncă ce se poate desfășura și remote.
Un alt lucru important pe care îl putem face este să creăm punți de legătură între companii și instituții, un astfel de model este cel dintre Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național Cyberint, Universitatea „Transilvania” Brașov, Atos Convergence Creators SRL și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, care a culminat în deschiderea unui hub de securitate cibernetică, CyberHub.
În paralel, avem discuții constante cu ambasadori și antreprenori români din domeniul IT pentru a impulsiona acest sector atât de important pentru economie.
Din zona mediului academic, o problemă cu care ne confruntăm este exodul tinerilor. După finalizarea liceului, o bună parte dintre ei aleg să studieze în alte orașe sau în străinătate, un motiv fiind acela că oferta domeniilor de studii este limitată. În acest sens, am încheiat un protocol cu Universitatea Ion Mincu din București pentru a aduce studii de licență și masterat în domeniul arhitecturii la Brașov. Acest program a debutat deja, zeci de tineri au venit să facă internship la Primăria Brașov, învățând ceva practic, dar ajutându-ne și pe noi.
Avem discuții avansate și cu alte universități, care să suplinească nevoile administrației locale și ale firmelor din Brașov.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ