
Interviu cu Pasconi Tiberiu, primarul comunei Totești, județul Hunedoara
Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut acestea în comunitatea locală?
Principalele realizări ale mandatului 2020-2024 sunt următoarele:
- Reactualizare Plan Urbanistic General al comunei Totești, realizat din bugetul local
- Grădinița cu Program Prelungit în sat Paclisa, comuna Totești, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală
- Reabilitare Cămin Cultural în sat Totești, comuna Totești, finanțat Agenția Finanțării Investițiilor Rurale
- Extindere canalizare comuna Totești, județul Hunedoara, finanțat prin Fondul European Agricol de Dezvolatre Rurală
- Extindere rețea de distribuție apă Totești, Paclisa, comuna Totești, realizat din bugetul local
- Extindere rețea de distribuție apă în satul Reea, comuna Totești, județul Hunedoara, realizat din bugetul local
- Execuție branșamente în localitatea Cîrnești, realizat din bugetul local
- Extinderea rețelelor de apă în localitatea Cîrnești, comuna Totești, realizat din bugetul local
- Extindere rețele de canalizare în localitatile Paclisa și Totești, comuna Totești, județul Hunedoara, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală
- Rețea de alimentare cu apă în satul Cîrnești și branșamente, realizat din bugetul local
- Extindere rețea de alimentare cu apă și branșamente în satele Paclisa,Totești și Reea, realizat din bugetul local
- Extindere rețea de apă și branșamente în satele Paclisa și Cîrnești cu refacere îmbrăcăminte rutieră, realizat din bugetul local
- Modernizare infrastructura rutieră comuna Totești, județul Hunedoara, finanțat prin Fondul European Agricol de Dezvolatre Rurală
- Modernizare infrastructură rutieră în comuna Totești, județul Hunedoara, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală
Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?
A fost emis ordinul de începere pentru lucrările aferente Eficientizării energetice a Dispensarului medical uman din comuna Totești.
Sunt în curs de finalizare lucrările pentru obiectivele de investiții:
- “Reabilitare, modernizare și dotare cămin Cultural în satul Reea” finanțat prin Agenția Finanțării Investițiilor Rurale
- “Modernizare sistemului de iluminat public stradal în comuna Totești, județul Hunedoara”, finanțat prin Administrația Fondului de Mediu
În etapa de finalizare a procedurilor de achiziție lucrări avem următoarele proiecte:
-“Modernizare drumuri de interes local în Comuna Totești, județul Hunedoara”, finanțat prin Programul Național de Investiții –Anghel Saligny
-“Reabilitarea moderată a Școlii generale I-VIII și a grădiniței din localitatea Totești, comuna Totești, județul Hunedoara, în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii” , Programul Național de Redresare și Reziliență, componenta 10
-Îmbunătățirea eficienței energetice pentru clădirea căminul cultural din satul Cîrnești, comuna Totești, Programul Național de Redresare și Reziliență, componenta 10
-Construire centru de colectare deșeuri prin aport voluntar în comuna Totești, județul Hunedoara, Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3
Sunt în curs de licitație și lucrările aferente obiectivului de investiții: ,,ÎNFIINȚARE REȚEA DE DISTRIBUȚIE ŞI BRANŞAMENTE GAZE NATURALE ÎN LOCALITĂȚILE TOTEŞTI, PĂCLIŞA, CÎRNEŞTI ŞI REEA, COMUNA TOTEȘTI, JUDEȚUL HUNEDOARA", un proiect foarte important pentru comunitatea noastră.
În curs de licitație se află și lucrările de eficientizare energetică penrtu Școala și Grădinița din localitatea Cîrnești.
Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor guvernamentale?
Valoarea fondurior europene atrase în comunitate în ultimii 4 ani, sunt de aproximativ: 42.360.000 lei, iar valoarea fondurilor guvernamentale în sumă aproximativă de 13.876.000 lei.
Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre (exemplu - km asfaltați, număr locuri de muncă, valoare șomaj, număr afaceri noi, număr instituții de învățământ sau culturale renovate sau construite, număr blocuri ANL, creșteri buget local, etc)?
În mandatul desfășurat în perioada 2020-2024 s-au asfaltat aproximativ 20 km.
S-au înfințat 2 locuri de muncă prin 2 proiecte atrase în comunitate, respective: “Achiziționare sistem de supraveghere video în comuna Totești, județul Hunedoara” și „Dotarea compartimentului de gospodărire comunală din comuna Totești, județul Hunedoara cu un utilaj multifuncțional de tip buldoexcavator”
În acest mandat s-a reabilitat Căminul Cultural din satul Totești; Căminul Cultural de la Reea aflându se în curs de finalizare.
În cel mai scurt timp o săse semneze contractul de lucrări pentru Căminul Cultural Cîrnești și pentru Școala generală Totești, iar pentru Căminul Cultural din satul Paclisa s-a depus proiect pentru eficientizare pe AFM.
S-a realizat și o construcție nouă în satul Paclisa, respectiv o Grădinița cu Program Prelungit
Dincolo de proiecte de investitii, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală în cei 4 ani?
- În acest mandat am încercat să readucem la viață tradițiile: în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă se organizează concert de colinde pentru cetățenii comunei Totești, la căminul cultural Cârnești. Copiii de la școli pregătesc scenete și colinde, iar ca răsplata, Moș Crăciun îi așteaptă lângă bradul frumos împodobit cu sacul plin de cadouri. Cu prilejul sărbatorii “Înălțarea Domnului” , la Căminul Cultural din Cârnești se organizează tradiționala nedee, unde are loc spectacol popular cu artiștii din zona.
În fiecare an, în primul weekend din luna octombrie, primăria comunei Totești organizează Târgul de Toamnă și expoziția de ovine-rasa Ţurcana Breaza.
În cadrul acestui eveniment se desfășoare mai multe activități artistice, culturale și sportive:
-promovarea tradițiilor populare și a tinerelor talente , spectacol muzical și dansuri tradiționale
-premierea de către dl primar a persoanelor vârstnice(de peste 90 de ani) de pe raza comunei
-premierea de către dl primar a cuplurilor care sărbătoresc peste 50 de ani de căsătorie, de pe raza comunei
-competiții sportive, campionat de fotbal între satele comunei și premierea echipei câștigătoare
-Susținerea financiară a bisericilor.
Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul mandatului dumneavoastră de primar și cum ați gestionat aceste situații?
Principalele provocări birocratice cu care m-am confruntat în acest mandat au fost:
-buget limitat pentru susținerea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor depuse
-procese birocratice complicate, care îngreunează implementarea proiectelor(ex: obținerea avizelor/autorizatiilor
Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpului acestui mandat, lecție care ar putea fi utilă și altor primari?
Funcția de primar vine cu multe resposabilități și probleme, iar pentru a putea face față trebuie să existe o comunicare eficientă cu cetățenii și cu personalul administrativ din cadrul primăriei. Comunicarea deschisă și transparența este cheia succesului.
Doriți să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității dumneavoastră?
Da,cu siguranță o să candidez din nou. Deși în comuna Totești s-au realizat multe investiții și locuitorii beneficiază de toate utilitățile necesare, îmi doresc să continui modernizarea și înfrumusețarea acestei comune, așa cum mi-am propus încă de la primul mandat, din anul 2008.