
Interviu cu Delicoti Vasile, primarul comunei Poarta Albă, județul Constanța
Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut
acestea în comunitatea locală?
Toate proiectele sunt o prioritate pentru comunitatea locală, au fost și sunt de un impact mare întregii comunității. Dar, vă pot enumera câteva proiecte care au fost finalizate în acesti 4 ani:
Proiectul "Reabilitate și extindere Școala generală nr.1 Corp1, Corp3”, unde elevii beneficiază de clasele noi, frumos reabilitate cât și de o sală de sport modernă
Canalizarea menajeră în zona D cât și Extinderea sistemului de canalizare menajeră în zona centrală a localității
Modernizarea tramă stradală în Poarta Albă, sat Nazarcea și cartier zona D
Grădinița cu program prelungit "6 grupe"
Grădinița cu program normal cu 3 Săli de clasă
Finalizarea unui Centrul Medical
Urmează finalizarea proiectului înființare distribuție gaze naturale și asfaltare rutieră și pietonală care este în derulare.
Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?
Toate proiectele propuse sunt o prioritate pentru noi, nu putem spune că sunt unele mai importante decât altele, toate contribuie aproape în aceeași măsură la creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Dar, principalul proiect care se află încă în derulare, este rețeaua de distribuție gaze naturale în Comuna Poarta Albă, care urmează a fii finalizat curând, dar și proiectele pentru care am obținut finanțare:
Creșterea eficienței energetice a clădirii publice Dispensar Uman (P+1E) comuna Poarta Albă, Județul Constanța
Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în unitatea de învățământ din Comuna Poarta Albă, grădinița cu Program Normal Nazarcea Sat
Sistematizare infrastructura rutieră și pietonala în Cartierele ZONA D și ZONA E din Comuna Poarta Albă
Alimentare cu apă și înființare canalizare menajera Zona E
Înființare Piste Ciclisti
Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor
guvernamentale?
Valoarea fondurilor europene atrase în comunitatea noastră în cei 4 ani este de 59.092.472,65 lei .
Valoarea fondurilor guvernamentale atrase în comunitatea noastră în cei 4 ani este de 33.416.194,81 lei.
Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre (exemplu - km asfaltați, număr locuri de muncă, valoare şomaj, număr afaceri noi, număr instituții de învățământ sau culturale renovate sau construite, număr blocuri ANL, creşteri buget local, etc)?
În anul acesta au început lucrările pentru un bloc ANL. Urmează finalizarea rețelei de gaze
naturale
Au fost asfaltati un număr de 2 km. Au fost finalizate două grădinițe și o școala " Grădinița cu program prelungit 6 grupe" și "Grădinița cu program normal cu 3 Săli de clasa"
Reabilitate și extindere școala generală nr.1 Corp1, Corp3.
Rețea de canalizare în număr de 10km.
Există forță de muncă cu calificare necesară pentru diferite activități, având în vedere societățile care sunt deschise în comună, iar rata de somaj începe și sperăm să scadă
Dincolo de proiecte de investitii, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală
în cei 4 ani?
Administrația publică locală este aproape de cetățean și vine în sprijinul fiecăruia pentru rezolvarea tuturor problemelor gospodăreşti, edilitare evenimente cultural-artistice și sportive, și nu în ultimul rând, suntem alături și de investitorii care au veni si vor sa vina în comună
Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul
mandatului dumneavoastră de primar şi cum ați gestionat aceste situații?
O provocare pentru majoritatea primărilor o reprezintă sursele de finanțare pentru demararea proiectelor, având în vedere birocrația, legile foarte stufoase cât și complexitatea lor dar, pentru că ne dorim să fim într-o continuă dezvoltare, ne-am trasat mai multe obiective pe care cu siguranță le vom atinge indiferent de piedicile birocratice și pe care le vom gestiona în orice situație cu seriozitate. Dar, fără accesarea fondurilor europene şi susţinerea finanțărilor prin programele promovate de guvern, investițiile nu pot fi făcute doar din bugetul comunelor niciodată. Comuna este într-o continua dezvoltare, drept urmare suntem conştienţi de faptul că absorția fondurilor este şi va fi primordială.
Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpului acestui mandat, lecție
care ar putea fi utilă şi altor primari?
Consider că principala lecție este nevoia de apropriere în vederea înțelegerii doleanțelor fiecărui cetățean. Beneficiul meu major este experiența acumulată, faptul că poți să identifici cu usurință lucrurile bune și mai puțin bune în toate, experiența m-a ajutat să fiu mai aproape de ei și de așteptările lor, cunoscundu-i îndeaprope. Uneori, cea mai bună alegere pe care o poți face este aceea de a merge mai departe indiferent de situație și că principalul scop este dezvoltarea comunei.
Doriţi să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității
dumneavoastră?
Din perspectivă personală consider că principalii factori care au contribuit și contribuie la realegerea mea sunt dezvoltarea comunei, aproprierea de oameni şi responsabilitatea. Desigur, că doar cu ajutorul exprimării deschise şi cu o corelaţie comună în ceea ce privesc iniţiativele locale ne putem dezvolta şi ajunge acolo unde ne dorim.
Dacă există aspecte suplimentare pe care doriți să le adăugați sau să le evidențiați în privința
realizărilor şi direcției viitoare, vă rugăm să le împărtășiți.
Administrația publică locală este într-o continuă dezvoltare tocmai de aceea avem în plan multe proiecte, atât în desfășurare cât şi noi, care vizează sectorul de producție energetică printr-un parc fotovoltaic dar și educațional, social, medical.