Interviu cu Bota Cătălin-Grigore, primarul orașului Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud

Care sunt principalele realizări ale mandatului dumneavoastră (2020 – 2024) și ce impact au avut acestea în comunitatea locală?

Având în vedere faptul că mandatul meu a început doar din anul 2021, printr-o situație/conjuncture specială la nivel de administrația publică din orașul Sângeorz-Băi, efortul de a implementa proiectele aflate deja în derulare a fost cu atât mai mare cu cât complexitatea informațiilor și asimilarea lor a trebuit să fie făcută într-un timp scurt, pentru a putea prelua frâiele decizionale în diferite spețe care m-au pus în fața faptului împlinit. Dar cu ajutorul echipei de implementare a proiectelor din cadrul Primăriei orașului Sângeorz-Băi am reușit să finalizăm o serie de ivestiții, unele dintre ele fiind deja recepționate, iar altele în curs de recepționare. 
Proiecte recepționate:
1. „S.O.S. (Satul-Orasul-Statiunea) AQUA PRIMUS SINGEORZ-BAI”
2. „Lucrări de modernizare și reabilitare la Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi”
3. “Extindere, mansardare și lucrări de reabilitare la grădinița cu program prelungit din orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
4. “Construire și dotare grădiniță în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
5. "Achiziționarea de echipamente de protecție medicală, pentru Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi, Liceul Teoretic Solomon Halită și Grădinița cu Program Prelungit, din Orașul Sângeorz-Băi”
6. “Achiziționarea de tablete și dispozitive electronice pentru învățământ, pentru Școala Gimnazială Artemiu Publiu Alexi și Liceul Teoretic Solomon Halita, din orașul Sângeorz-Băi”
7. “Construire capelă mortuară în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
8. “Construire Complex sportiv în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
9. “Construire local Școala Gimnazială P+E cu 9 săli de clasă și anexe și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, strada Cormaia, județul Bistrița-Năsăud” - Recepție partială, obiectiv clădire Școală
10. “Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” – Centru de Tineret

De asemenea, există o serie de investiții care urmează să se deruleze în perioada următoare, pentru unele dintre ele s-au încheiat contractele de finanțare, astfel enumăr:
1. “Construirea de locuințe Nzeb plus pentru tineri în Orașul Sângeorz-Băi”
2. “Coridor de mobilitate urbană cu 3 obiective de investiție”
2.1. „Sporirea mobilității urbane în zona Lunca Mare – Valea Someșului, în orașul Sângeorz-Băi – Obiectiv de investiție Construire pod peste râul Someșul Mare”
2.2. „Coridor de mobilitate urbană între Sângeorz-Băi și localitatea Cormaia, în orașul Sângeorz-Băi”
2.3. „Sporirea mobilității urbane în zona Lunca Mare – Valea Someșului, în orașul Sângeorz-Băi – Obiectiv de investiție „Modernizare drumuri vicinale în orașul Sângeorz-Băi”
My image
3. “Regenerare urbană în orașul Sângeorz-Băi”
4.1. “REABILITARE PARC SÂNGEORZ-BĂI”
4.2. RESTRUCTURARE STRADA REPUBLICII - ZONA ADIACENTĂ ȘCOLII GIMNAZIALE ȘI LICEULUI TEORETIC, Județul Bistrița-Năsăud, oraș Sângeorz-Băi
4. “Modernizarea infrastructurii rutiere stradale în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” LOT 1
5. “Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în  orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
6. “Reabilitare și modernizare Centru Cultural Iustin Sohorca, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
7. “Reabilitare și modernizare imobil sediu Primărie, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
My image
8. „Implementare infrastructură TIC în Orașul Sângeorz-Băi”
9. „Elaborare PMUD (cu studiu de trafic) și elaborare PUG cu transpunere în GIS, la nivelul UAT Sângeorz-Băi”
10. „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale unități de învățământ preuniversitar și unități conexe, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
11. "Construire și dotare centru/bază de tratament în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud"
12. “Extindere rețea de apă și canalizare menajeră în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” - Aproximativ 10 km de străzi în total – lot 1 și lot 2
13. “Achiziția de utilaje în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” - Măturătoare stradală, buldoexcavator, etc.

În speranța că mandatul meu va avea o durată de viață lungă și prosperă, am întocmit și gândit, împreună cu echipa mea o listă cu proiecte propuse pe termen lung în orașul Sângeorz-Băi astfel:
1. Reabilitare, extindere, modernizare și dotare grădiniță, strada Teilor, nr 1D, oraș Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
2. “Reabilitare și extindere  la Liceul Teoretic Solomon Haliță în oraș Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
3. „Dezvoltare turistică prin amenajare domeniu schiabil – Nedea Țăranului, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
4. “Renovare energetică pentru clădiri rezidențiale multifamiliale în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
5. “Creșterea eficienței energetice la clădirea Sala de Sport Sângeorz-Băi”
6. “Creșterea eficienței energetice la clădirea Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi”
7. “Creșterea eficienței energetice la clădirea Smurd Sângeorz-Băi”
8. Parteneri în proiectul „MODERNIZAREA REȚELEI DE BIBLIOTECI PENTRU A DEVENI HUB-URI DE DEZVOLTARE A COMPETENȚELOR DIGITALE, DIN CADRUL PLANULUI NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR) – HUB COMUNA MĂRĂCINENI, JUDEȚUL BUZĂU” – Dotarea bibliotecilor cu aparatură electronică 
9. „Înființare ecosistem antreprenorial în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
10. „Digitalizarea serviciilor publice la nivel local-Primăria orașului Sângeorz-Băi, platformă generare idei de dezvoltare a orașului”
11. „Centru de tineret pentru robotică cu scopul dezvoltării abilităților tehnice – Liceul Teoretic Solomon Haliță, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
12. „Dezvoltarea programului de tip Școală-după-Școală în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
13. „Protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimopniului și a ecoturismului/agroturismului  în stațiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
14. „Construire centru de îmbuteliere și valorificare apă minerală HEBE din stațiunea Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
15. „Construire grădiniță Cormaia, în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
16. “Construire piață agroalimentară în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
Impactul pe care l-au avut aceste investiții asupra orașului nostru, dar mai ales asupra comunității din Sângeorz-Băi a fost și este în continuare unul foarte bun și pozitiv. Lucrurile s-au schimbat, modul de lucru s-a schimbat, viziunea asupra viitorului orașului Sângeorz-Băi s-a schimbat. Pentru a reclădi moral o societate și pentru a-i reda încrederea în lideri este necesar ca aceștia să transforme vorbele în fapte, iar proiectele și absorbția de bani pentru dezvoltarea orașului Sângeorz-Băi vorbește de la sine. 

Care sunt principalele proiecte de investiții aflate încă în derulare în 2024?

Proiectele aflate în derulare în orașul Sângeorz-Băi sunt:
1. “Construire local Școala Gimnazială P+E cu 9 săli de clasă și anexe și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, strada Cormaia, județul Bistrița-Năsăud” – Asfaltare Străzi (lungime totală 5244 ml)
2. „Amenajare zonă de promenadă pe Valea Borcutului și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud: (Lungime totală străzi 3753 ml)
3. „Amenajare piste de biciclete, pod rutier peste râul Someșul Mare și asfaltare străzi în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” (lungime totală străzi 4.421 m)
4. “Construire bazin de înot acoperit în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”
5. Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud” – VILA 1
6. „Construire și dotare dispensar medical, str. Plopilor, orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud”


Care este valoarea fondurilor europene atrase în comunitate în cei 4 ani? Dar valoarea fondurilor guvernamentale?

Este de lăudat și de menționat faptul că proiectele de investiții din perioada de programare veche 2014-2020 , închise și recepționate, foarte puține aflate încă în implementare, s-au ridicat la o valoare de aproximativ 40 milioane euro. 
Proiectele noi, care urmează să fie derulate în următoarea perioadă se ridică la o valoarea totală de aproximativ 35 milioane de euro, pe lângă Centrul/Baza de Tratament  - care va fi una dintre cele mai mari sau poate cea mai mare și mai modernă bază de tratament din România, care se ridică la o valoare de aproximativ 40 milioane de euro, investiție cu șanse foarte mari de finanțare, proiectul fiind depus și aflat în evaluare la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. 

Cum arată realizările mandatului dumneavoastră în cifre (exemplu - km asfaltați, număr locuri de muncă, valoare șomaj, număr afaceri noi, număr instituții de învățământ sau culturale renovate sau construite, număr blocuri ANL, creșteri buget local, etc)?

Nr. km străzi asfaltate: aprox. 40 km
My image
Nr. km piste de biciclete: aproximativ 8 km
Nr. km piste de cicloturism: aproximativ 9 km
My image
Nr. km pistă downhill: aproximativ 1 km
Nr. instituții de învățământ renovate/construite: 6
My image

Dincolo de proiecte de investitii, ce alte inițiative sau evenimente au impactat comunitatea locală în cei 4 ani?

Evenimentele care s-au desfășurat de-a lungul anilor și care au creat istorie în orașul nostru, oraș-stațiune cu character rural pe de-o parte, păstrător de tradiție și obiceiuri, iar pe de altă parte un oraș modern, flexibil și adaptabil schimbărilor. Printre evenimentele de marcă - tip festival din orașul nostru menționez:
Sărbătoarea Sângeorzului – de Sfântul Gheorghe în fiecare an
Târgul Laptelui de Oi
Festivalul Regional Sărbătoarea Străbunilor din Ținutul Grăniceresc -ALESUL (primăvara)
Festivalului Regional Sărbătoarea Străbunilor din Ținutul Grăniceresc – Măsura Laptelui (toamna)
Clasicele zile ale orașului
Târgul de Crăciun Sângeorz-Băi
SYF (Sângeorz Youth Fest)
De asemenea, s-a inaugurat oficial Complexul Sportiv Sângeroz-Băi – eveniment la care au participat fotbaliști precum Pele-Gavril Balint, Lucian Sânmărtean, Miodrag Belodedici, Lăcătuș Mihai Marius, fiind momentul potrivit de a-l desemna ca cetățean de onoare pe dl Pele-Gavril Balint. 

Care au fost principalele provocări sau piedici birocratice cu care v-ați confruntat în timpul mandatului dumneavoastră de primar și cum ați gestionat aceste situații?

De-a lungul mandatului meu de primar am întâmpinat fel și fel de situații și spețe, mai ales pe partea de implementare propriu-zisă a proiectelor, uneori procedurile de aprobare și avizare, mai apoi derularea lucrărilor sunt greoaie, colaborarea cu toate părțile implicate câteodată dificilă, dar într-un final pentru toate problemele am identificat soluții, cu speranța că în timp toate aceste procedure se vor simplifica și vom apela tot mai mult la digitalizare și la beneficiile pe care le aduce. 
Pe lângă toate acestea, zi de zi administrația locală servește și susține comunitatea necondiționat, chiar dacă întâmpină impedimente birocratice și nu numai, le luăm ca pe o lecție și experiența de nereușită ne ajută mereu să izbăvim.

Care considerați că este principala lecție pe care ați învățat-o în timpului acestui mandat, lecție care ar putea fi utilă și altor primari?

Nu merg departe de domeniul privind dezvoltarea orașului, tocmai de aceea consider că cea mai bună lecție învățată în mandatul meu de primar și reprezentant legal în încercarea de a dezvolta comunitatea din toate punctele de vedere este aceea că nevoile cetățenilor primează în orice decizie pe care urmează să o iau ca și primar și că dezvoltarea orașului cu ajutrul fondurilor eruopene și nu numai este eficientă atunci când corespunde cu realitatea, cu nevoile oamenilor și ține cont de părerile lor, într-o măsură sau alta. Pe lângă cele menționate consider și că binele cu forța nu se poate face.  

Doriți să candidați din nou? Dacă da, care este viziunea pentru a continua dezvoltarea localității dumneavoastră?

Da, sunt din nou candidat la Primăria orașului Sângeorz-Băi și-mi doresc să continui proiectele începute și să am ocazia să le încep și pe cele propuse pe termen lung, alături de echipa mea. Îmi doresc în continuare îmbunătăţirea infrastructurii turistice, ce  are implicaţii directe în dezvoltarea socială și economică a orașului. Prin valorificarea optimă a capitalului natural şi cultural local, oraşul-staţiune Sângeorz-Băi va fi o staţiune activă şi atractivă indiferent de sezon. Stațiunea Sângeorz-Băi trebuie să reînvie cu ajutorul nostrum, iar eu consider că pot contribui la acest fapt prin implicarea și prezența mea în cadrul Primăriei orașului Sângeorz-Băi
My image

Dacă există aspecte suplimentare pe care doriți să le adăugați sau să le evidențiați în privința realizărilor și direcției viitoare, vă rugăm să le împărtășiți.

Administrația locală nu înseamnă doar servicii obișnuite de servire a cetățenilor, ci trebuie să însemne și dezvoltare, investire, accesare de fonduri europene, cee ace la Sângeorz-Băi se și întâmplă, cursul acestor investiții dorind a fi unul bun și fără prea multe obstacole
                                 My image