În acest număr al Revistei Ghidul Primăriilor, am ales să explorăm, în premieră, tehnologiile radiocomunicațiilor digitale, iar pentru a aduce în prim-plan avantajele pe care aceste tehnologii le pot oferi administrațiilor publice, am invitat un expert în domeniu – Dr. Ing. Luigi-Gabriel OBREJA, Senior Consultant la  Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații  și lector la Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnice București – să răspundă întrebărilor noastre și să explice de ce tehnologiile radiocomunicațiilor digitale oferă fiabilitate, rapiditate și securitate în transmisia informațiilor.

Cu o experiență profesională de peste 30 de ani, Dr. Ing. Luigi-Gabriel OBREJA este expert în domeniul radiocomunicațiilor și infrastructurilor de transport. Absolvent al Facultății de Transporturi, acesta a obținut titlul de doctor în Ingineria Transporturilor și a contribuit la formarea a peste 4.500 de ingineri în domeniul ingineriei electronice. Din 1999, face parte din echipa tehnică a Centrului pentru Servicii de Radiocomunicații, implicându-se în proiecte de importanță strategică, precum rețeaua națională de radiocomunicații digitale mobile în standard TETRA (platforma națională unică), rețeaua de transmisiuni permanente pentru utilizatorii din domeniul apărării naționale, o serie de sisteme bazate pe tehnologii avansate IT&C pentru utilizatori din domeniul transporturilor.

 

Interviu Ghidul Primăriilor cu Dr. Ing. Luigi-Gabriel OBREJA, Senior Consultant la Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, Lector universitar la Facultatea de Transporturi, Universitatea Politehnică București

 

My image

Foto: Dr. Ing. Luigi-Gabriel OBREJA, Senior Consultant la Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații și lector la Facultatea de Transporturi

 

Cum s-a dezvoltat Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații de-a lungul celor 30 de ani și ce contribuții semnificative a avut în domeniul radiocomunicațiilor digitale în România?

 

CSR este prezent pe piața românească de produse și servicii de radiocomunicații încă din anul 1994. În cei peste 30 de ani de activitate susținută în acest domeniu tehnologic, echipa de specialiști în domeniul radiocomunicațiilor a oferit utilizatorilor din sectorul guvernamental soluții de sisteme de radiocomunicații cu nivel ridicat de modernitate, bazate pe tehnologii avansate și în conformitate cu standardele și reglementările tehnice în vigoare în Europa. CSR este promotorul tehnologiilor digitale în domeniul radiocomunicațiilor digitale mobile și a contribuit la introducerea acestor tehnologii la nivelul rețelelor naționale destinate utilizatorilor din sectorul guvernamental, sprijinind tranziția etapizată de la tehnologiile analogice la cele digitale. Echipele noastre de specialiști au participat la procedurile de achiziție și semnarea contractelor de furnizare pentru sisteme integrate de tehnologia informației și comunicații destinate beneficiarilor din domeniul apărării naționale, domeniul poliției și al jandarmeriei, domeniul intervenției, gestiunii și rezolvării situațiilor de urgență, precum și domeniul transporturilor maritime, fluviale și aeriene.

 

Ce tipuri de soluții de sisteme și servicii poate oferi CSR clienților din sectorul guvernamental și industrial?

 

Pe baza parteneriatului dezvoltat cu un număr mare de furnizori de soluții avansate tehnologic, CSR poate răspunde într-un mod detaliat tuturor cerințelor utilizatorilor profesioniști din sectorul guvernamental și industrial, prin oferirea de soluții de sisteme de radiocomunicații digitale fixe și mobile, cu nivele de acoperire a serviciilor în teritoriu și capacități de trafic și procesare dimensionate în funcție de nevoile acestora. Echipa de specialiști CSR poate integra o gamă largă de soluții de tehnologia informației, precum și sisteme software de bază și pentru aplicații, fie existente pe piață, fie dezvoltate sau ajustate în funcție de specificul operațional al organizațiilor utilizatoare. De asemenea, CSR poate furniza toate serviciile necesare pe întregul ciclu de viață al unei rețele de radiocomunicații: consultanță inițială și documentare tehnică pentru studii de fezabilitate, proiectare de specialitate generală și de detaliu (inclusiv pentru lucrări de construcții-montaj aferente), întocmire documentații pentru avize și autorizații (inclusiv pentru obținerea licențelor de utilizare a spectrului radioelectric), selectarea furnizorilor și a soluțiilor tehnice, întreținerea pe durata termenului de garanție, dar și după expirarea acestuia, dezvoltarea dinamică evolutivă a soluțiilor aflate în exploatare și operare.

 

My image

 

Care sunt principalele beneficii pe care administrațiile publice le pot obține prin implementarea soluțiilor IT&C oferite de CSR, comparativ cu alte soluții disponibile pe piață?

 

Prin realizarea unor rețele private de radiocomunicații digitale, administrațiile publice sau companiile de stat pot obține scăderea pe termen lung a costurilor totale cu serviciile de comunicații, pe lângă alte avantaje precum: nivel ridicat de disponibilitate a serviciilor în situații speciale, în care rețelele publice de radiocomunicații s-ar afla în stare de congestie a traficului sau în stare de blocare; nivel ridicat de protecție a informației transmise, inclusiv prin criptare; acoperire cu servicii de radiocomunicații pentru voce și date în funcție de necesități, chiar și în zone în care rețelele publice nu oferă aceste servicii; tipuri de comunicații de voce specializate pentru organizații: apel de grup și apel de urgență, în afară de apelul individual tipic; niveluri diferite de prioritate a utilizatorilor, cu acces diferit la resursele de radiocomunicații; servicii de comunicații de voce de calitate audio extrem de ridicată; gamă largă de terminale de radiocomunicații și accesorii audio, care pot fi alese în funcție de specificul utilizatorilor și condițiile specifice ale mediului de lucru.

My image

 

Cum răspund soluțiile dezvoltate de CSR provo-cărilor actuale în materie de siguranță publică și națională sau comunicații critice?

 

Încă de la apariția primelor soluții de radiocomunicații digitale, CSR a fost prezent pe piața românească cu soluții de sistem complet digitale, care permit realizarea unei game largi de funcții specifice, ce răspund cerințelor speciale ale utilizatorilor din domeniul apărării naționale și siguranței publice. Aceste soluții au un nivel ridicat de complexitate, corespunzător portofoliului de servicii oferit, iar CSR este capabilă să furnizeze soluții integrate IT&C complet conforme cu cerințele utilizatorilor, prin cooperare cu partenerii și furnizorii săi din întreaga lume. Trebuie să subliniem că acești furnizori sunt selectați și certificați conform cerințelor în vigoare din domeniul apărării naționale din România. Prin aceste soluții integrate de sisteme IT&C, CSR vine în întâmpinarea utilizatorilor din domeniul guvernamental, dar și al organizațiilor din domeniul administrației publice centrale și locale. Considerăm că la nivelul unităților administrativ-teritoriale factorii de decizie pot iniția și dezvolta proiecte de realizare a unor rețele de radiocomunicații digitale publice locale, care să ofere toate serviciile de comunicații mobile pentru voce și date către toate organizațiile care participă la activitățile de administrație publică locală și de furnizare a serviciilor de utilitate publică către cetățenii care locuiesc în acele UAT-uri, fără a se mai baza pe servicii furnizate de operatori de comunicații din domeniul privat. Dezvoltarea unei astfel de rețele va permite și ocuparea locurilor de muncă prin atragerea de specialiști de pe piața de muncă locală, pentru întreținerea și operarea acestor rețele, precum și ridicarea continuă a nivelului profesional și tehnic al acestora. Efortul de digitalizare se adresează tuturor utilizatorilor de soluții IT&C și trebuie să răspundă strategiei producătorilor de prestigiu din domeniu, pentru a putea beneficia de sprijinul acestora pe o durată cât mai îndelungată de timp. Cât privește protecția și securizarea informației, în lumina evenimentelor din ce în ce mai frecvente de atacuri cibernetice, toți deținătorii de infrastructuri și sisteme de radiocomunicații publice sau private, dar și utilizatorii acestora, trebuie să fie preocupați de introducerea de soluții de protecție hardware și software, care să minimizeze efectul acestor atacuri asupra vieții cetățenilor.

My image

 

Cu ce tipuri de instituții publice colaborează CSR?

 

Putem menționa cooperarea pe termen lung dintre CSR și organizațiile guvernamentale. Soluțiile de sistem oferite de CSR au venit în întâmpinarea necesităților operaționale ale diferitelor organizații din cadrul acestor ministere din România și au răspuns cu funcționalități și caracteristici tehnico-operaționale conforme la toate cerințele acestora. Implementare sistemelor în cadrul proiectelor a fost realizată fără dificultăți, beneficiind de sprijinul specialiștilor ministerelor, atât din aparatul central, cât și din teritoriu. Soluțiile de sistem permit beneficiarilor să utilizeze o gamă largă de servicii de comunicații pentru voce și date, în conformitate cu toate procedurile operaționale interne, fără întreruperea și fără degradarea calității acestor servicii și prin asigurarea unui nivel ridicat de protecție a informației.


Interviu publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XIII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-13/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista