.png)
Într-o atmosferă încărcată de emoție și căldură, Ghidul Primăriilor a avut privilegiul să întâlnească echipa de conducere din spatele unei companii de prestigiu din domeniul arhitecturii și ingineriei - Alma Consulting din Focșani.
Compania a împlinit 32 de ani, iar povestea ei de succes poate servi ca un exemplu inspirațional pentru antreprenorii români care doresc să construiască afaceri solide și durabile, cu angajament pentru calitate și etică în afaceri. De asemenea, compania oferă un model inspirațional pentru tinerii români care doresc să aducă cunoștințele și experiența dobândite în străinătate înapoi în țară, contribuind astfel la dezvoltarea businessurilor autohtone.
Ing. Viorica Alexandru Manta, fondatoarea companiei, și Irina Alexandru, fiica sa și noul Director Executiv Alma Consulting, au împărtășit cu noi detalii din culisele acestei afaceri de familie, ne-au dezvăluit cu multă emoție trecutul, au vorbit cu pasiune despre prezent și despre planurile de viitor ale companiei.
Dincolo de cifre și de portofoliul impresionant de lucrări, Alma Consulting vorbește, prin reprezentanții săi, despre mândria de a fi inginer și arhitect, despre vocație și despre dragostea pentru inginerie și arhitectură, despre etica în afaceri, dar și despre echilibrul între inovație și menținerea valorilor tradiționale în cadrul unei afaceri de familie.
Interviu cu fondatoarea companiei Alma Consulting, Ing. Viorica Alexandru Manta și cu noul Director Executiv, Irina Alexandru
Traversați un moment important în cadrul companiei, în care se predă ștafeta generației mai tinere. Care este, pe scurt, povestea companiei?
Ing. Viorica Alexandru Manta: A trecut multă vreme de la înființarea companiei, dar îmi amintesc fiecare moment cu claritate. Am fondat Alma Consulting pe 22 ianuarie 1992, într-un context de instabilitate economică în România post-decembristă. La vremea respectivă, transferul de capital de la stat la privat a creat o atmosferă confuză și incertă în lumea afacerilor. Deși la acea vreme eram angajată la o companie importantă, am decis să înființez propria firmă, impulsionată și de solicitările venite din partea unor companii străine direct către mine. Avem 39 de ani și Irina nici nu se născuse când am început această călătorie.
Pas cu pas am reușit să dezvolt businessul și să recrutez profesioniști. Dacă la început am derulat proiecte doar în Municipiul Focșani, acum avem lucrări în toată țara, inclusiv proiecte internaționale, datorită Irinei.
Știm ce avem de făcut, avem cei mai buni specialiști (25 angajați și zeci de colaboratori), avem echipamente, dotări de ultimă generație – totul ca să generăm proiectele durabile, eficiente, estetice. Pentru că suntem exigenți și serioși.
Ce aspecte din educația și experiența personală considerați că v-au influențat cel mai mult modul în care ați gestionat afacerea?
Ing. Viorica Alexandru Manta: De profesie sunt inginer de construcții civile, dar cred că deschiderea mea către marea cultură a avut un impact semnificativ în gestionarea afacerii. În timp ce formarea mea tehnică reprezintă partea importantă a experienței mele profesionale, cealaltă jumătate constă în educația culturală (sunt o mare iubitoare de muzică clasică, de exemplu, cu o școală de muzică absolvită). Astăzi sunt convinsă că acestea sunt elementele fundamentale, alături de multă muncă, care m-au ajutat în evoluția businessului. Cred că mi-a și plăcut foarte mult zona de management, pentru că, alături de problemele curente, vezi evoluția celor din subordine, ceea ce-ți confirmă calitățile de leader. Am început să învăț administrație publică, am învățat să gestionez relații de toate tipurile și aceste experiențe au fost în beneficiul companiei și al clienților.
Acum ÎNSĂ, este momentul să predau ștafeta fiicei mele, Irina. Începând cu 1 februarie 2024 am rămas administratorul firmei și am numit-o Director Executiv pe Irina, eu urmând să mă mut în zona de execuție pentru o perioadă, dupa care mă voi retrage complet.
Să abordăm profilul tinerei antreprenoare la 30 de ani, cu studii la Oxford. Cum ați luat decizia de a reveni în România și de a vă implica în afacerea familiei?
Irina Alexandru: Am plecat la 18 ani pentru studii în Oxford, imediat după liceu. Am absolvit Facultatea de Economie, Business Internațional și Finanțe, după care am lucrat aproape 5 ani în 3 multinaționale în Londra. La 27 ani, adică 9 ani mai târziu, la insistențele, mamei, recunosc, m-am intors. Pe de altă parte, nu știu dacă aș fi fost dispusă să renunț la businessul cu care am crescut, să șterg cu buretele 27 de ani. Am simțit nevoia să mă întorc, să duc povestea mai departe și să o dezvolt.
V-ați alăturat echipei la 27 ani. Cum ați reușit să aplicați cunoștințele dobândite în timpul studiilor în businessul Alma Consulting?
Irina Alexandru: Experiența mea din Anglia m-a învățat să fiu riguroasă și exigentă în munca mea, să am încredere în mine și să duc totul la bun sfârșit cu precizie. Acest mindset l-am adus cu mine acasă, în compania noastră.
Și am aplicat tot ce am învățat în business internațional, pentru că am venit cu un bagaj de cunoștințe solide în acest domeniu. Trăind printre străini câțiva ani, mi-a fost foarte ușor să abordez firme din alte părți ale lumii și să le aduc la aceeași masă pentru a lucra împreună. Am participat inclusiv la licitații internaționale împreună cu parteneri străini, care acum ne sunt prieteni.
Ing. Viorica Alexandru Manta: Mie, de exemplu, mi-ar fi fost imposibil să găsesc un partener extern care să vină cu mine într-o licitație internațională. Irina a plecat în Germania, din Germania în Croația și într-o viteză a găsit partenerul potrivit. Face o treabă excelentă și cu ajutorul ei, acum putem lucra oriunde în lume, împreună cu parteneri internaționali. Aceasta este un vis devenit realitate și aceasta este și strategia de dezvoltare pe termen lung pentru Alma Consulting.
Mergem mai departe și ajungem la profilul companiei și la Alma Consulting în cifre.
Ing. Viorica Alexandru Manta: Am închis anul trecut cu 5,2 milioane de lei, ceea ce ne situează din nou pe locul 1 în topul regional și pe pozițiile 35-40 la nivel național – ceea ce reprezintă un succes semnificativ în domeniu, având în vedere că majoritatea companiilor de top sunt multinaționale cu operațiuni în România.
Avem zeci de proiecte pe an, pe care le ducem la bun sfârsit, cu valori contractate între 100.000 lei și chiar peste un milion lei. În ceea ce privește competiția, suntem într-o poziție privilegiată. Nu avem rivali direcți în zonă, deoarece firmele cu mai mult de 2-3 angajați sunt rare. Acest lucru ne facilitează participarea la licitații, deoarece este ușor să demonstrăm că avem capacitatea și experiența necesare pentru proiecte de amploare. Suntem concentrați pe extindere, pe dezvoltare, pe inovare și suntem norocoși să lucrăm cu o echipă valoroasă și talentată.
Derulați puține contractele cu zona privată. În schimb, preferați să lucrați cu instituțiile statului. De ce?
Ing. Viorica Alexandru Manta: Am lucrat și lucrăm foarte mult și foarte bine cu instituțiile statului, deci cu bani publici. Și nu am făcut niciodată nici cea mai mică abatere de la lege. Ca o paranteză, îmi place teribil să citez o doamnă profesor universitar din București, care a spus: „Pe banii tăi faci ce vrei acasă, pe bani publici facem ce spune legea și normativele.” Nici n-aveam de gând să facem altfel, dar nu am exprimat niciodată așa de clar crezul nostru care ne guvernează acțiunile de peste 32 de ani.
Deontologia profesională este foarte importantă pentru noi. Această valoare s-a răspândit rapid în piață și clienții noștri au remarcat că, în urma colaborării cu noi, nu există situații în care să fie nevoiți să restituie bani la Curtea de Conturi sau să suporte penalități. Acest lucru a consolidat încrederea clienților și suntem hotărâți să păstrăm această încredere, care nu se dobândește ușor și pentru care am muncit cu seriozitate. Deci, da, preferăm să lucrăm cu instituțiile statului. Deși mai sunt momente în care au loc întârzieri cu plățile, facturile se plătesc întotdeauna.
Ce tipuri de proiecte realizați pentru instituțiile publice?
Ing. Viorica Alexandru Manta: Cea mai mare pondere în firmă o reprezintă echipa de clădiri, cei care proiectează clădiri de toate tipurile, de la o simplă hală, până la un monument istoric de valoare inestimabilă. Și sunt puține companii care se ocupă de monumente istorice pentru că sunt proiecte grele, care necesită cunoștințe temeinice și perseverenta. Avem în portofoliu multe clădiri noi, cămine culturale, școli, licee, clădiri administrative, sedii de primării, blocuri de locuințe sociale, zone de agrement cu terenuri de sport etc.
Apoi avem echipa hidro, care proiectează rețele de apă și canalizare. Chiar acum derulăm o lucrare gigant de apă și canalizare de 300 de km în zona limitrofa Buzăului.
Avem și echipa de drumuri, cu care am lucrat drumuri comunale, drumuri județene, drumuri europene. N-am lucrat până în prezent la autostrăzi sau drumuri naționale, dar pe de altă parte, să nu uităm că am avut în zona de munte terenuri ce au necesitat soluții foarte dificile.
Lucrăm de asemenea și planuri urbanistice zonale și chiar planuri urbanistice generale.
Avem și partea de consultanță pentru proiecte finanțate cu fonduri europene, care a apărut din necesitatea de a ne ajuta clienții să ducă la bun sfârsit proiecte diverse.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XI, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-11/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista