
Adrian David, primar al orașului Avrig pentru al doilea mandat consecutiv, trasează în interviul acordat redacției Ghidul Primăriilor strategia de dezvoltare durabilă a oraşului pentru perioada 2021 – 2030, precum și proiectele implementate în zona digitalizării. Cele două produse digitale oferite comunității - Avansis Mobile și Avrig City App permit plata online a taxelor și impozitelor și facilitează comunicarea directă, în timp real, cu cetățenii (prin modulele de raportări incidente, prin modulele de anunțuri și informări privind evenimentele importante care au loc în oraș, defecțiuni, întreruperi de curent etc).
Interviu cu Primarul Orașului Avrig, Adrian David
Care sunt direcțiile de acțiune incluse în Strategia de dezvoltare durabilă a oraşului Avrig pentru perioada 2021 – 2030?
Ne dorim ca, în următorii zece ani, Avrigul să aibă un mediu economic creativ, dinamic și competitiv, să utilizeze resursele într-un mod integrat şi să ofere o dezvoltare sustenabilă a comunităţii. Vreau să impunem un model de administraţie transparentă și performantă, în parteneriat cu cetăţenii. Până în 2030 Avrigul trebuie să devină locul în care cultura, sportul şi tradiţia vor reprezenta factori esențiali în organizarea comunităţii, devenind motorul transformării sociale şi regenerării urbane. Strategia de dezvoltare durabilă a oraşului Avrig are ca obiectiv strategic general, dezvoltarea durabilă a orașului Avrig prin dezvoltarea mobilităţii urbane durabile, prin infrastructură avansată, prin dezvoltarea economiei circulare, management inteligent al deşeurilor, digitalizare și valorificarea inteligentă a resurselor naturale și umane.
Primăria Avrig este cunoscută pentru proiectele implementate cu fonduri europene. Ce proiecte noi vor fi derulate cu prioritate în Avrig până în anul 2024?
Primăriile au la dispoziție mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților. Programul Operațional Regional, de exemplu, este destul de diversificat și acoperă o plajă mare de investiții.
La ora actuală, noi avem în implementare trei proiecte pe fonduri europene. Cel mai mare dintre ele este „Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din localitatea Mârșa“, care este un proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Județean. Primăria orașului Avrig, în calitate de lider de proiect, va reabilita unitatea școlară din Mârșa (grădinița, școala generală, sala de sport și curtea interioară), iar Consiliul Județean va moderniza drumul de acces spre localitatea Mârșa prin lărgirea lui și construirea pistei de biciclete, pe ambele sensuri. Am făcut licitația publică pentru proiectare și execuție, probabil va dura 3-4 luni proiectarea, iar lucrările de modernizare vor începe cel mai probabil în luna martie.
Un alt proiect pe fonduri europene este o creșă, prima pe care o construim în orașul Avrig. Axa 10, pe care noi am aplicat, nu este o axă care să ne fie favorabilă, deoarece cota de cofinanțare aferentă orașului Avrig este de peste 65%. Finanțarea eligibilă conform ghidului de finanțare este de numai 7700 euro/beneficiar, iar o construcție care să respecte toate standardele și care să fie dotată cu tot ce este nevoie nu poate fi realizată cu această sumă. Lucrările au început în urmă cu câteva săptămâni iar termenul de finalizare a lucrărilor este iulie, 2023.
Cel de-al treilea proiect European vizează construirea unei grădinițe cu program normal, în incinta grădiniței cu program prelungit din cartierul Sticla. Va fi o grădiniță cu trei săli de clasă. Construcția este gata și se lucrează la finisaje și dotări. Din păcate, s-au înregistrat întârzieri din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții. Acest proiect este derulat în colaborare cu Ministerul Educației.
Ne-am propus să transformăm școlile aflate în subordinea Primăriei Avrig în “școli SMART”. În acest sens, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”, Școala Gimnazială și Liceul Tehnologic Mârșa au depus cereri de finanțare pentru a obține fonduri europene, pentru „îmbunătățirea infrastructurii TIC în domeniul e – educației”. Pentru două dintre școli, proiectele au fost aprobate și vizează achiziționarea a peste 1500 de tablete, peste 100 de laptopuri pentru cadrele didactice, peste 60 de table inteligente interactive, precum și echipamentele necesare pentru conectarea fiecărei săli de clasă la Internet și pentru asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea lecțiilor online.
În afară de proiectele aflate deja în faza de construcție sau în faza avansată de proiectare, ne străduim să avem și la sertar proiecte gata făcute, pe care să le depunem atunci când identificăm noi oportunități de finanțare.
Care sunt principalele provocări legate de infrastructură și ce proiecte aveți în această direcție?
Anul acesta avem pentru dezvoltare 13 milioane de lei dintr-un buget total de 29 milioane de lei. În ceea ce privește bugetul propriu al Primăriei orașului Avrig, peste 50% din buget este alocat investițiilor. Avem un buget de dezvoltare rezonabil și, deși ne așteptam la un an de tranziție, cu investiții mai puține și mai mici ca valoare, la începutul acestui an, am reușit să facem un buget care să asigure buna funcționare și dezvoltarea orașului și în 2021. Avem câteva lucrări prioritare, pentru care am semnat contracte încă de anul trecut. Prima pe listă este modernizarea străzilor Prundu Mare și Eminescu, unde vorbim de un contract de peste 5 milioane de lei. Firma Geiger a realizat lucrările în proportie de 90%. Acest șantier va fi închis până la sfârșitul anului. De asemenea, la Bradu, firma de construcții Eurowagen face lucrări de modernizare a drumului de la Primăria Veche, care presupune lucrări de asfaltare, amenajare acces proprietăți și amenajare spatii verzi. Termenul de finalizare este de cinci luni. La sfârșitul lunii iunie, am predat 44 de garsoniere și apartamente ANL beneficiarilor care au primit repartiții. Fondurile pentru realizarea lucrărilor de construcție au fost asigurate de la bugetul de stat și au fost construite pe terenul pus la dispoziţie de Primăria Orașului Avrig, care asigură și utilităţile. De asemenea, am modernizat două parcuri, unul în orașul Avrig și unul în localitatea Mârșa și am făcut o extindere a sistemului de supraveghere video în Avrig, Bradu și Mârșa, pentru a spori siguranța cetățenilor din aceste localități. Am refăcut proiectul pentru Casa de Cultură din Avrig și l-am depus la CNI, suntem în process de reactualizare a indicatorilor tehnico –economici, conform noilor prețuri și sperăm să începem în cel mai scurt timp modernizarea Casei de Cultură, un proiect mult așteptat de toți avrigenii. Am făcut un DALI pentru eficiență energetică la Școala Gimnazială din Avrig, lucrăm la proiectul tehnic pentru strada Bisericii și la documentațiile și procedurile pentru asfaltarea Străzii Prundu Mic din Avrig. De asemenea, am reabilitat jumătate din localitatea Mârșa și pregătim documentația pentru ca, anul viitor, să continuăm lucrările de modernizare și a celeilalte jumătăți de localitate. Căutăm în permanență noi oportunități de finanțare. Așteptăm ghidurile noi deoarece, un proiect de interes pentru Avrig este o centură ocolitoare pentru devierea traficului greu din zona industrială Mârșa.
Ce proiecte din zona digitalizării ați implementat în Avrig? Cum vă propuneți să facilitați interacțiunea cetățeanului cu instituția primăriei?
Anul acesta, Primăria Orașului Avrig a ales o soluție inteligentă de digitalizare a serviciilor instituției și a implementat Avansis Mobile, o aplicație mobilă integrată, de gestionare a relației dintre Primărie și contribuabili. Prin aplicația Avansis Mobile, cetățenii din UAT Avrig pot plăti taxele și impozitele locale, amenzile și alte obligații fiscale. Aplicația poate fi utilizată de către toți cetățenii, de pe orice telefon cu sistem de operare Android sau IOS. De asemenea, de curând este funcțională aplicația Avrig City App, aplicaţia oficială a orașului Avrig și a localităților aparținătoare, care este un instrument util de planificare a unui sejur în Avrig și împrejurimi și oferă informaţii actualizate despre obiectivele turistice din zonă, restaurante și unități de cazare.Interfața aplicației este modernă, ușor de utilizat și combină mai multe funcționalități: cea de raportare din partea cetățenilor și cele care presupun informări oficiale, informații utilitare sau trimiterea de notificări din partea Primăriei. Avrig City App permite raportarea oricărui neajuns către administrația publică locală: gunoaie aruncate la întâmplare, spații verzi neîngrijite, gropi în asfalt, defecțiuni la sistemul de iluminat public, mașini parcate ilegal, copaci căzuți, construcții ilegale, cazuri sociale, etc. Nu ai nevoie de mai mult de două minute pentru a scrie și trimite un raport. De asemenea, cu ajutorul aplicației, poți descoperi cu ușurință punctele de interes aflate în imediata ta proximitate și poți vizualiza pe o hartă, unde se află cele mai apropiate bănci, baruri, restaurante, pensiuni, clinici, magazine sau puncte de prim ajutor. Aplicația Avrig City App vine cu un calendar cultural actualizat, cei interesați putând afla cu ușurință, informaţii privind locul de desfăşurare, locație sau modul de acces la orice eveniment local.
Pentru detalii despre proiectele Primăriei Avrig: primaria-avrig.ro
Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT