Primăria Tutova

35208 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Ion Corciovă
Viceprimar: Costel Puflea
Secretar General: Cristina Roxana Creţu 
Contabil: Denisa Olteanu

Numele localităților aflate în administrație

Tutova, Bădeana, Criveşti, Ciortolom, Coroi, Vizureni

Așezarea geografică

Comuna Tutova se află în partea de sud a judeţului Vaslui, la 50 km de oraşul Vaslui şi la 16 km de Bârlad şi este situată pe DN 24. Comuna este compusă din satele Tutova, Bădeana, Coroiu, Ciortolom, Vizureni şi Criveşti. Cele 6 sate componente ale comunei Tutova sunt amplasate relativ uniform în teritoriul administrativ, deservind fiecare o parte mică sau mai mare a teritoriului.
Comuna Tutova se învecinează cu următoarele comune:
- în partea de nord cu comunele Ciocani şi Iveşti
- la nord - est cu comuna Griviţa
- la nord - est cu comuna Griviţa
- la nord - vest cu comuna Pogoneşti

  • Suprafață: 5301 ha
  • Intravilan: 290,8019 ha
  • Extravilan: 3869,4175 ha
  • Populație: 3920
  • Gospodării: 492
  • Nr. locuințe: 2215
  • Nr. grădinițe: 4
  • Nr. școli: 6
  • Cum se ajunge in localitate

    Comuna Tutova se află în partea de sud a judeţului Vaslui, la 50 km de oraşul Vaslui şi la 16 km de Bârlad şi este situată pe DN 24.

    Activitati economice si specifice zonei

    În comuna Tutova, domeniile de activitate sunt cele legate de agricultură (cereale), legumicultură, pomicultură, viticultură şi creşterea animalelor, mică industrie (ateliere meşteşugăreşti), depozitare şi servicii aferente activităţilor agricole, prestări servicii, activităţi şi servicii comerciale, depozite materiale de construcţii.
    Firme reprezentative:
    SC SPECTRAL SRL
    SC VANBET SRL
    SC MARINTEX SRL
    Producători locali
    SC SPECTRAL SRL
    SC VANBET SRL
    SC MARINTEX SRL
    Produse locale:
    Preparate din carne, preparate din lapte de vaca, oaie, capra, produse de panificatie, etc.
    ​Meșteșugari:
    ​Prelucrarea lemnului, țesutul

    Evenimente

    Principalele evenimente locale organizate sunt:
    - 14 octombrie - Ziua localităţii Bădeana
    - 25 octombrie - Ziua satului Criveşti
    ​- 8 noiembrie - Ziua localităţii Tutova

    Specific zonal

    La nivelul comunei Tutova, suprafaţa agricolă ocupă o pondere de 81,2 % din total, ceea ce conferă agriculturii rolul predominant în economia zonei, în raport cu celelalte ramuri economice. Suprafaţa agricolă este utilizată în proporţie de 78 % ca teren arabil, 17.49 % ca păşuni şi fâneţe naturale, 0,96 % pentru cultura viţei de vie şi 3,53% pentru livezi. Din cele 31 întreprinderi ce activau în 2019 în sectorul primar al economiei naționale în comuna Tutova, 39% dintre acestea activau în domeniul zootehniei, iar 69% derulau activități specifice cultivării plantelor.
    O contribuţie importantă la dezvoltarea zootehniei în comuna Tutova o are suprafaţa de pășune existentă de 625 ha. Fermele sunt organizate în exploataţii familiale care au efective cuprinse între 1 și 50 capete bovine şi 100 şi 500 capete ovine, şi ferme cu efective mari de animale. Subvenţiile din agricultură au determinat un interes major, mai ales în rândul tinerilor care sunt atraşi din ce în ce mai mult de acest sector de activitate.
    Creşterea animalelor reprezintă o activitate adecvată zonei, această ocupaţie practicându-se preponderent în gospodăriile localnicilor. Efectivul de animale de la nivelul comunei Tutova cifra, în 2019, un număr de 16.103 de capete și 115 familii de albine.
    ​Legumicultura este o altă preocupare a locuitorilor din comuna Tutova. Se constată un interes din ce în ce mai mare pentru acest secto de activităţi, motivat de cerința oamenilor de a consuma legume cât mai naturale şi cât mai proaspete. Fiind amplasată în imediata vecinătate a Muncipiului Bârlad, într-o oarecare măsură este asigurată şi piaţa de desfacere. Viticultura este una din ocupaţiile care i-au preocupat dintotdeauna pe locuitorii comunei Tutova. Podgoriile sunt situate în sudul Podişului Moldovei, respectiv în sud - estul Colinelor Tutovei şi in nord-vestul colinelor Covurluiului, separate de culoarul văii Bârladului. Particularităţile bio-pedoclimatice sunt sugerate de amplasamentul teritoriului între paralelele de 46°07’ şi 46°27’ latitudine nordică, de o parte şi de alta a meridianului de 27°35 longitudine estică. Podgoria Colinele Tutovei se găseşte amplasată în judeţul Vaslui şi Galaţi. Suprafaţa de teren ocupată de viticultură este de 46 ha din care 8 ha sunt cultivate cu soiuri nobile: fetească regală, reasling, chasla. Suprafaţa ocupată de pomicultură este de 162 ha (meri, cireşi, pruni, vişini, caişi, piersici).

    Obiective turistice

    Structura etnico-religioasa a populației
    Comuna Tutova este o veche așezare moldovenească, atestată documentar din perioada orânduirii feudale, respectiv din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
    Comuna Tutova s-a format în urma împărţirii teritorial administrative la 6 iunie 1968 când are loc unificarea comunelor Dragalina şi Pochidia. Între anii 1845 – 1865 iau fiinţă satele Vizureni, Criveşti şi Ciortolom, pe moşiile boierilor, ca sate de clăcaşi. Despre satul Tutova, privind înfiinţarea acestuia, istoric se afirmă următoarele: prima aşezare omenească a fost un fel de han al boierului Costăchescu. Prin anul 1881 calea ferată ajunge lângă oraşul Bârlad şi în acest an se construieşte şi o gară provizorie. În anul 1910 se construieşte în locul vechii staţii cea prezentă. În anul 1916 negustorul Filimon Virgil deschide o cârciumă care îi dă posibilitatea să se îmbogăţească repede datorită traficului de mărfuri între Bârlad, Tecuci şi satele învecinate. Mai târziu apare alt afacerist Balaban Vasile care deschide tot o cârciumă. După primul şi al II-lea război mondial se stabilesc în jurul gării şi alte familii formându- se astfel satul Gara Tutova. Satul Coroi cel mai nou sat al comunei a luat fiinţă în anul 1936. Autorităţile de atunci au dat numele satului de I.C. Duca, nume ce nu a fost folosit – locuitorii dând satului denumirea de Coroi după numele dealului la poalele căruia este aşezat satul. Pe teritoriul comunei există 6 biserici construite în diferite perioade, de la cele foarte vechi, cum ar fi biserica din satul Ciortolom, până la construcții noi cum este biserica din Tutova. Confesiunea majoritară este cea ortodoxă pe stil nou, care reprezintă un procent de 98%.
    1. Biserica - TUTOVA (com. TUTOVA) Ctitorie: 1948, Tip: Biserică, Religie: ortodox, Localitate: TUTOVA, Comuna: TUTOVA, Judeţ: Vaslui, Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Huşilor, Mitropolie: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
    2. Biserica - BĂDEANA (com. TUTOVA) Ctitorie: 1950, Tip: Biserică, Religie: ortodox, Localitate: BĂDEANA, Comuna: TUTOVA, Judeţ: Vaslui, Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Huşilor, Mitropolie: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
    3. Biserica - CRIVEŞTI (com. TUTOVA) Ctitorie: 1948, Tip: Biserică, Religie: ortodox, Localitate: CRIVEŞTI, Comuna TUTOVA, Judet: Vaslui, Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Huşilor, Mitropolie: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
    4. Biserica - COROIU (com. TUTOVA) Ctitorie: 1970, Tip: Biserică, Religie: ortodox, Localitate: COROI, Comuna: TUTOVA Jud Vaslui, Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Huşilor, Mitropolie: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
    5. Biserica - BORODEŞTI (com. TUTOVA) Ctitorie: 1904, Tip: Biserică, Religie: ortodox, Localitate: BORODEŞTI, Comuna: TUTOVA judeţ: Vaslui, Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Huşilor, Mitropolie: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
    ​6. Biserica – CIORTOLOM (com. Tutova)

    Facilități oferite investitorilor

    Condiţiile geografice și climaterice deosebit de favorabile ale zonei au determinat locuitorii să practice o serie de activităţi predominant agricole cum ar fi: cultivarea plantelor şi creşterea animalelor.
    ​În comuna Tutova, domeniile de activitate sunt cele legate de agricultură (cereale), legumicultură, pomicultură, viticultură şi creşterea animalelor, mică industrie (ateliere meşteşugăreşti), depozitare şi servicii aferente activităţilor agricole, prestări servicii, activităţi şi servicii comerciale, depozite materiale de construcţii.

    Proiecte de investiții

    Infrastructură
    MODERNIZAREA DRUMURILOR SĂTEȘTI ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Aducerea drumurilor comunale, a drumurilor sătești, și a ulițelor din comună, în stare tehnică corespunzătoare, la parametri tehnici și de calitate impuse de reglementările în vigoare. Implementarea proiectului va contribui esențial la reînnoirea serviciilor oferite de infrastructura rutieră din comuna Tutova. Sunt necesare acțiuni de creare, extindere, reabilitare și modernizare a infrastructurii din mediul rural, astfel încât să se poată asigura o creștere economică a acestor zone și condiții de viață decente pentru populație
    MODERNIZAREA DRUMURILOR DE EXPLOATARE ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Sunt necesare acțiuni de creare, extindere, reabilitare și modernizare a infrastructurii din mediul rural, astfel încât să se poată asigura o creștere economică a acestor zone și condiții de viață decente pentru populație. Aducerea drumurilor de exploatare din comună, în stare tehnică corespunzătoare, la parametri tehnici și de calitate impuse de reglementările în vigoare. Implementarea proiectului va contribui esențial la reînnoirea serviciilor oferite de infrastructura rutieră din comună
    CONSTRUIRE, REABILITARE, MODERNIZARE ȘI EXTINDERE PODURI, PODEȚE ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Sunt necesare acțiuni de construire, extindere, reabilitare și modernizare a podurilor și podețelor din comună, astfel încât să se poată asigura condiții de viață decente pentru populație
    EXTINDERE SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ ÎN SATELE COROI, CRIVEȘTI ȘI CIORTOLOM
    ÎNFIINȚARE SISTEM CENTRALIZAT DE CANALIZARE SATELE CIORTOLOM, CRIVEȘTI ȘI VIZURENI
    EXTINDERE UTILITĂȚI ȘI MEDIU LA STANDARDE EUROPENE EXTINDERE REȚEA DE DISTRIBUȚIE GAZ METAN ÎN COMUNA TUTOVA
    LUCRĂRI DE REABILITARE A REȚELEI DE ILUMINAT PUBLIC ÎN COMUNĂ
    REALIZAREA DE ALEI PIETONALE ȘI PISTĂ PENTRU BICICLIȘTI ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Creşterea excesivă a traficului în ultimii ani impune luarea unor măsuri pentru sporirea capacităţii de circulaţie, a fluenţei şi a siguranţei rutiere. Prin proiect se dorește asigurarea accesului neîngrădit al locuitorilor și consumatorilor economici la infrastructura de bază. Se va realiza trotuare și unde nu există spațiu necesar se vor amenaja rigole. Creşterea excesivă a traficului în ultimii ani impune luarea unor măsuri pentru sporirea capacităţii de circulaţie, a fluenţei şi a siguranţei rutiere
    CONSTRUIRE SALĂ DE SPORT
    AMENAJAREA TERENURI DE SPORT ÎN SATELE TUTOVA ȘI BĂDEANA DESCRIEREA PROIECTULUI: Amenajare terenuri de sport în satele Tutova și Bădeana. Terenul va avea dimensiunile necesare pentru desfășurarea jocului de handbal, baschet și tenis, împrejmuire perimetrală a terenului cu stâlpi metalici și cu plasă și sistem de iluminat nocturn
    CONSTRUIREA UNUI COMPLEX TURISTIC ȘI DE AGREMENT ÎN COMUNĂ DESCRIEREA PROIECTULUI: Construirea unui complex turistic și de agrement. Realizare zonă de agrement / picnic ce cuprinde zona de relaxare, zone de servire a meselor și zona de utilități, toalete,
    CONSTRUIREA ZONA DE AGREMENT PENTRU PETRECEREA TIMPULUI LIBER ÎN REZERVAȚIA ”NATURA 2000”
    AMENAJAREA ȘI DOTAREA DE SPAȚII DE JOACĂ ȘI RECREERE PENTRU COPIII COMUNEI
    REALIZAREA SISTEMULUI DE SUPRAVEGHERE VIDEO PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI CETĂȚENILOR
    AMENAJARE PIAŢĂ AGROALIMENTARĂ ÎN COMUNA TUTOVA
    Mediu
    INTRODUCEREA SOLUȚIILOR ALTERNATIVE DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE DESCRIEREA PROIECTULUI: Autoritatea publică locală dorește introducerea soluțiilor alternative de producere a energiei electrice care să furnizeze comunei, stabilitate și extindere economică solidă. Dezvoltarea investițiilor locale presupune crearea unui climat care să atragă și investiții externe, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra comunității. Investiția constă în amplasarea unor grupuri de panouri fotovoltaice, care vor capta energia solară și o vor transforma în energie electrică. Pe lângă aceste panouri se va amplasa și un post de transformare.
    ÎMPĂDURIREA TERENURILOR AGRICOLE DEGRADATE DIN COMUNA TUTOVA
    CONSTRUIRE – AMENAJARE PLATFORME DE GUNOI ÎN SATELE TUTOVA, BĂDEANA ȘI CRIVEȘTI DESCRIEREA PROIECTULUI: Investiția este oportuna în condițiile în care în toate tarile cu tradiție în creșterea animalelor are loc o redimensionare a capacității fermelor, orientarea fiind spre dezvoltarea fermelor mici si mijlocii. Avantajul funcționării fermelor zootehnice la aceste capacități este: - eliminarea problemelor ce ar putea apărea din punct de vedere al asigurării condițiilor sanitar - veterinare; - corelarea cantității de dejecții care rezultă de la ferme de capacități mici și mijlocii cu suprafețele de teren agricol proprietate sau folosit sub forma de chirie, concesiune colaborare, etc., pentru aplicarea acesteia în scopul fertilizării naturale
    Servicii sociale
    CONSTRUIRE SI DOTARE COMPLEX SOCIAL “SF. PARASCHEVA” TUTOVA
    REALIZAREA DE LOCUINȚE PROTEJATE ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Prin proiect se dorește construirea unui ansamblu de locuințe protejate, prin intermediul căruia persoanele aflate în dificultate / vulnerabile să beneficieze pe lângă serviciile de găzduire și masă și de activităţi care să le asigure valorificarea potențialului recuperativ și dezvoltarea, pe cât posibil a deprinderilor de viață independentă
    DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE PENTRU PERSOANELE VICTIME ALE VIOLENȚEI ÎN FAMILIE DESCRIEREA PROIECTULUI: Proiectul are drept scop construirea unui adăpost temporar pentru victimele violenței în familie. Inițiativa răspunde nevoilor cu care se confruntă femeile și copiii victime ale violenței domestice. Astfel, sunt avute în vedere atât problemele de natură socială care sunt asociate cu fenomenul violenței domestice, cât și aspectele psihologice și juridice. Serviciile oferite vor sprijini femeile asistate să înțeleagă situația abuzivă, să se adapteze la viața ”din afară”, să își recâștige respectul de sine și să își îmbunătățească relația cu copiii și cu familia extinsă
    CONSTRUIRE ȘI DOTARE DISPENSAR MEDICAL ÎN SATUL BĂDEANA DESCRIEREA PROIECTULUI: Proiectul are drept scop construirea unui dispensar medical în satul Bădeana. Inițiativa răspunde nevoilor cu care se confruntă comunitatea. Se rezolva problema deplasării locuitorilor satului care au nevoie de aceste servicii. Se asigură serviciile sanitare necesare pentru populația satului. Se crește nivelul de trai al locuitorilor
    Educație
    CONSTRUIRE, REABILITARE, MODERNIZARE ȘI DOTAREA ȘCOLILOR / GRĂDINIȚELOR DESCRIEREA PROIECTULUI: Se dorește: - Reabilitare și modernizare Școală cu clasele I-VIII Tutova; - Creșterea eficienței energetice a Grădinița cu Program Normal Tutova; - Construcție Grădiniță cu Program Prelungit în satul Tutova; - Dotare cu mobilier și cu material didactic a tuturor unităților de învățământ din comuna Tutova
    Cultură și arte
    CONSTRUIRE, REABILITARE ȘI MODERNIZARE CĂMINE CULTURALE ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Prin construirea/modernizarea căminelor culturale se dorește regenerarea mediului rural și a valorilor acestuia și creșterea consumului de cultură în rândul locuitorilor comunei. Scopul investiției este de a crea un complex de divertisment multifuncțional, oferind oportunități pentru activitățile ce se pot realiza la nivelul comunei Tutova.
    Se dorește: - Construire așezământ cultural în satele Tutova și Bădeana
    CONSTRUIRE, REABILITARE, MODERNIZARE BISERICI ÎN COMUNA TUTOVA DESCRIEREA PROIECTULUI: Prin realizarea acestui proiect se dorește crearea condițiilor adecvate desfășurării slujbelor, dezvoltarea vieții spirituale și sociale a comunei indiferent de religie sau cult. Se dorește reabilitarea și modernizarea Bisericilor din satele Bădeana, Ciortolom și Vizureni; - Construcție capele mortuare în comuna Tutova (satele Bădeana, Tutova și Crivești); - Construcție case de prăznuire în satul Tutova.
    Administrație publică
    PROGRAME DE FORMARE PROFESIONALĂ A FUNCȚIONARILOR PUBLICI DIN PRIMĂRIE DESCRIEREA PROIECTULUI: Prin proiect se dorește perfecționarea și formarea funcționarilor publici, angajați ai primăriei locale, prin participarea la programe de formare
    CONSTRUIRE SEDIU PRIMĂRIE DESCRIEREA PROIECTULUI: Vor fi efectuate lucrări de reabilitare a sediului primăriei în vederea reducerii consumului și valorificarea resurselor regenerabile de energie solară pentru producerea de energie electrică
    DOTAREA CU UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU SERVICIUL DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ ȘI DE SALUBRITATE DESCRIEREA PROIECTULUI: Dotarea cu utilaje și echipamente pentru serviciul de gospodărire comunală și salubritate. Se dorește achiziția: - unei vidanje; - a utilajelor de curățat, spălat partea carosabilă, parcuri; - unui buldoexcavator; - tractor dotat cu remorca; unei autospecială pompieri de lucru cu apă și spumă pentru intervenții ale SVSU.
    IMPLEMENTAREA SOLUȚIILOR DE TIP “COMUNĂ SMART” PENTRU CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII ȘI CONECTARE DESCRIEREA PROIECTULUI: Prin proiect se dorește implementarea de soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean, pentru îmbunătățirea calități vieții, pentru reducerea costurilor administrative sau pentru protejarea mediului înconjurător. Se dorește: - instalarea de automate de plată pentru taxe și impozite locale, astfel încât cetățeni să nu mai fie nevoiți să meargă la ghișeul primăriei; - implementarea unui sistem inteligent pentru iluminatul public; - să se asigure o parte din electricitatea necesară cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice; - susținerea și protejarea inteligentă a mediului înconjurător; - achiziția unui autoturism electric pentru a putea fi folosit în activitatea curentă; - îmbunătățirea site-ului, dezvoltarea unei aplicații de mobil - posibilitatea depunerilor de sesizări și reclamații online pentru o dezvoltare cât mai eficientă a actului administrativ; - dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor angajaților primăriei; - dotarea cu echipament IT&C în vederea îmbunătățirii actului administrativ; - implementarea unui proiect pentru realizarea unei școli smart în care copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaționale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii și părinții pot interacționa. Oferirea de soluții copiilor care, din motive medicale, lipsesc de la cursuri, aceștia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video
    ​Economie
    DEZVOLTAREA UNUI CENTRU DE SPRIJIN PENTRU AFACERI DESCRIEREA PROIECTULUI: Proiectul are ca scop diversificarea serviciilor de sprijin pentru antreprenorii locali având un prim obiectiv, acela de a facilita accesul acestora la informații privind surse de finanțare, oportunități de afacere
    DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR ANTREPRENORIALE PRIN OFERIREA DE ASISTENȚĂ ANTE- ȘI POST- INIȚIERE A UNEI AFACERI ȘI ACORDAREA DE MICRO-GRANTURI PENTRU PERSOANE DIN COMUNA TUTOVA, AFLATE ÎN RISC DE SĂRĂCIE ȘI EXCLUZIUNE SOCIALĂ DESCRIEREA PROIECTULUI: Ideea deschiderii unei afaceri în condițiile obținerii unei subvenții financiare este interesantă pentru majoritatea persoanelor chestionate în comunități. Măsuri propuse în domeniul Antreprenoriatului: curs competențe antreprenoriale; măsuri de consiliere ante-post înființare afacere; concurs de planuri de afacere; subvenționarea a planurilor de afacere; workshopuri pentru tinerii antreprenori – programe de finanțare, utilizare software, responsabilitate socială, încurajarea parteneriatelor între întreprinderile nou-create și organizații îndreptate spre profit și organizații non-profit; instruire pe teme privind dezvoltarea durabilă – Antreprenorul verde).

    Afaceri Locale