Primăria Târgu-Ocna

46609 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Cristian Aurelian Ciubotaru 
​Viceprimar: George Pelin
Secretar General: Corina Văsoiu 
​Contabil: Ana Dichiseanu
Administrator Public: Tiberiu Palade 

imagine primar

Cuvântul primarului

Dragi cetățeni și stimați turiști,
Cu bucurie și mândrie vă adresez acest mesaj în calitate de primar al acestui oraș minunat.Orașul nostru nu este doar un loc pe harta, ci o comunitate unită, plină de istorie, tradiții și oameni harnici care îl fac să prospere zi de zi. Pentru cetățenii noștri, doresc să vă mulțumesc pentru implicarea și sprijinul acordat în dezvoltarea localității.
Prin efortul fiecaruia, reușim să construim un viitor mai bun, un oraș mai curat, mai modern și mai primitor.
Vă asigur ca administrația locală este dedicată îmbunățățirii calității vieții, dezvoltării infrastructurii și promovării valorilor noastre locale.
Pentru turiștii care ne calcă pragul, vă spunem un calduros “Bun venit!”.Aici veți descoperi un loc unde tradițiile se împletesc armonios cu modernitatea, unde frumusețea naturii și ospitalitatea oamenilor creează amintiri de neuitat.
Vă invit sa explorați străzile pline de istorie , să gustați din bucatele noastre tradiționale și să vă bucurați de evenimentele culturale și de peisajele care definesc acest colț de rai.
Fie că sunteți de-ai locului sau vizitatori, acest oraș vă aparține tuturor!
Împreună , putem face din el un loc și mai frumos, mai primitor și mai prosper.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate, bucurii și reusite!

Numele localităților aflate în administrație

Vâlcele, Poieni

Așezarea geografică

Orașul Târgu Ocna este situat în SV-ul județului Bacău , într-o zonă depresionară , la contactul dintre munți și dealuri , pe cursul mijlociu al râului Troțus , la iesirea acestuia din defileul de la Ciresoaia .
Se invecinează cu stațiunea turistică Slănic Moldova(SV) și comuna Dofteana (V) , Bârsanesti (N), Târgu Trotuș (E), Pârgărești (SE) și Oituz(S).
Localitatea se află la 51 km de Adjud și 100km de Ciceu , pe calea ferată , iar pe șosea, la 60 km de municipiului Bacău( reședinta județului, 13 km de municipiul Onești , 21 km de orașul Comănești și 18 km de orașul stațiune Slănic Moldova.
​Cel mai apropiat aeroport se află la Bacău.
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
Orasul Edineț / Republica Moldova
Comuna Milestii Mici/Republica Moldova
Orasul Ceadir Lunga /Republica Moldova
Orasul Cricova / Republica Moldova
Comuna Bubuieci/Chisinau /Republica Moldova
Sat Capaclia, Raionul Cantemir/Republica Moldova
Orașul Avangard / Regiunea Odessa / Ucraina
Orașul Reni / Regiunea Odessa / Ucraina
Orașul Gola Pristani / Regiunea Herson / Ucraina
Orașul Cetatea Albă / Regiunea Odessa / Ucraina
Orașul Zatoka / Regiunea Odessa / Ucraina
Orașul Calvignasco / Regiunea Milano / Italia
​Comuna Bubuieci/Municipiul Chisinau/Republica Moldova

  • Suprafață: 4890 ha
  • Intravilan: 707,44 ha
  • Extravilan: 4182,56 ha
  • Populație: 12743
  • Gospodării: 4164
  • Nr. locuințe: 5020
  • Nr. grădinițe: 7
  • Nr. școli: 3
  • Nr. licee: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Principala cale rutieră de acces către Târgu Ocna o reprezintă drumul național DN 12A, ce asigură legătura între municipiul Onești și municipiul Miercurea Ciuc, urmată de drumul național secundar DN 12B ce leagă orașul Slănic Moldova de Târgu Ocna, restul localităților fiind conectate prin drumul județean 116 ce leagă comunele Bârsănești, Pârgărești și Oituz.
    Există și o conexiune feroviară ce deservește orașul Târgu Ocna, respectiv calea ferată magistrală CFR 400/501 Sfântu Gheorghe-Siculeni-Adjud.
    Accesul către calea aeriană este asigurată în aproximativ o oră până la municipiul Bacău, unde există Aeroportul Internațional ‘’George Enescu’’

    Activitati economice si specifice zonei

    Exploatare sare, producție mobilier lemn, producție miere și produse apicole, fabricare produse de cofetărie/patiserie, prelucrare și conservare legume, confecționare articole de artizanat, fabricarea pâinii
    Firme reprezentative:
    Societatea Națională a Sării S.A. - Sucursala Salina Târgu Ocna– bază de tratament, exploatare sare
    PRODUCATORI LOCALI
    SC BACANIA ZUMZETE SRL - miere si produse apicole
    SC DANPROD SRL – producție mobilier
    SC STEBRAD SRL – producție mobilier
    II LUCACI ALIONA - articole de artizanat
    SC DINGOTRANS - productie mobilier
    SC DELOFRU SRL – prelucrare si conservare legume
    SC DISTIVIN SRL- distilare și vinificație-fabricarea vinului
    SC INOCENTA TRANS - fabricare produse de cofetarie, patiserie și pâine
    SC PANIMON SA - fabricarea pâinii
    SC DELIRIA CAKES SRL - fabricare produse de cofetărie, patiserie
    SC PRIETENIA GUSTULUI SRL - fabricare produse de cofetărie, patiserie
    SC AURUL OCNEI SRL- comert produse sare
    Produse locale:
    ​Sare, mobilier lemn, fabricarea pâinii, articole artizanat, etc.

    Evenimente

    Ianuarie 2025 - nașterea marelui poet Mihai Eminescu și ziua culturii naționale
    Ianuarie 2025 - mica unire - unirea principatelor române - moldova cu țara românească-tricolor călător
    Martie 2025- ziua internațională a femeii
    Mai- festivalul istoric și medieval
    Iunie 2025 – ziua internațională a copilului
    Iunie 2025 - înălțarea domnului – ziua eroilor Iunie - auto creativ tuning team & db drag racing românia romania- sound house Târgu Ocna
    August –zilele orașului stațiunii Târgu Ocna
    Octombrie 2025  — ziua internaţională a profesorului 
    Noiembrie 2025 – ziua vânătorilor de munte
    1 decembrie 2025– ziua națională a României
    ​31 decembrie 2025 – festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

    Specific zonal

    Baza de tratament Salina sucursala Târgu Ocna
    - oferă inedit, relaxare, sănătate, cunoastere și, nu în ultimul rând, tradiționala ospitalitate moldovenească. Imensitatea golurilor subterane, labirintul galeriilor de mii de metri, moderna bază de turism, îți creează impresia unui „oraș din adâncuri”. Aceste minunații: sarea – „aurul alb al pământului”- atât de necesară existenței noastre de zi cu zi, cât și picătura de sănătate și relaxare ce poate fi dobandită printr-o vizită în subteran, oferind cu generozitate semenilor noștri ce știu să prețuiască darul „sării în bucate”.
    Rezervația naturală SIT NATURA 2000
    - se află pe malul drept al râului Trotuş şi malul stâng al Slănicului, judeţul Bacău. Este o rezervaţie mixtă, de protecţie floristică,  faunistică și peisagistică. Rezervaţia se află între altitudini de 310 și 700 metri şi se întinde pe o suprafaţă de 210 hectare. Rezervaţia a fost înfiinţată pentru a proteja pădurile, formaţiunile ierboase dar şi tufişuri și stâncării.
    Rezervaţia naturală Măgura - Târgu Ocna
    - este una dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.
    Prin Hotărârea Guvernului nr. 1072 din 11 noiembrie 2013, oraşul Târgu Ocna este atestat ca și stațiune balneoclimatică.
    Declararea localității ca stațiune balneoclimatică are la bază factorii naturali terapeutici, precum cele 7 izvoare minerale. Aceste izvoare dispun de substanţe minerale, ştiinţific dovedite şi tradiţional recunoscute ca eficiențe terapeutice, de instalaţii specifice pentru cură şi de o organizare ce permite acordarea asistenţei medicale balneare în condiţii corespunzătoare. De asemenea, în definirea localității, SNS Salina SA – Sucursala Târgu Ocna și bioclimatul stațiunii conferă orașului Târgu Ocna premisele necesare dezvoltării celei mai importante stațiuni balneoclimatice din Regiunea Nord-Est.
    Izvoarele minerale
    - cu efecte benefice asupra sănătăţii şi Sanatoriul Salina, constituie elementele care au determinat funcţionarea localităţii ca staţiune de interes local încă din 1894, iar apoi, din 2002, ca staţiune de interes naţional.
    Cele 7 izvoare minerale din Târgu Ocna izvorăsc la poalele dealului Măgura, în Parcul Balnear Măgura şi sunt amenajate modern în apropierea Centrului Balnear. Analizele realizate de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – INRMFB au arătat că izvoarele minerale au conţinuturi mineralogice cuprinse între 4,139 -12,793 g/I şi prezintă interes terapeutic pentru cura internă şi externă.
    ​Tradiția unică a orașului stațiune constă în păstrarea obiceiurilor și datinilor străbune de iarnă –Dansul urșilor, dansul caprei, dansul măștilor.

    Obiective turistice

    Monumentele istorice ale orașului Târgu Ocna sunt adevarate documente în piatră, mărturii ale unei istorii multiseculare foarte zbuciumate.Distrus în epoci mai îndepărtate sau mai apropiate, mutilate profund în anii,,epocii de aur" comuniste, patrimoniul cultural al orașului mai păstrează încă multe monumente istorice de certă valoare. Chiar dacă, vechiul centru istoric a fost demolat, soartă pe care străvechiul Schit ,,Măgura" o împărtășise încă din 1964, totuși, orașul Târgu Ocna conservă un număr surprinzător de mare de monumente istorice, raportat la populația și întinderea sa teritorială, în comparație cu celelalte orașe ale judetului Bacău. In patrimoniul cultural actual al orașului putem include 27 așezăminte de cult (15 biserici ortodoxe, 4 biserici catolice( una dezafectată), o biserică arme­nească, o biserică penticostală, o biserică creștină după evanghelie și 5 capele ortodoxe). Dintre acestea, 4 sunt declarate monumente istorice (Răducanu, Cuvioasa Parascheva, Sf. Gheorghe și Sf. Nicolae), iar alte două cu oarecare valoare istorică (SfântaTreime, Sfinții Împărați), la care mai putem adăuga 11 monumente comemorative, circa 6 clădiri cu valoare arhitectonică și istorică și 5 plăci comemorative. Cea mai veche biserică, de pe teritoriul orașului, datează de pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, când, într-un document, din 18 ianuarie 1599, este amintit, printre altii, și popa Metodie din satul Ocna. În secolul al XVII-lea sunt construite bisericile Mănăstirilor,,Precista" (1662) și ,,Răducanu" (1694), iar la 1665 este menționat Schitul ,,Măgura Ocnei", care este, însă, mult mai vechi. În secolul al XIII-lea, care coincide cu o perioada de ascensiune economică a localității, au fost construite bisericile: ,,Sf.Nicolae" (1758), ,,Sf Gheorghe" (1761), ,,Sfinții Voievozi" (1737 sau 1777), o biserică armenească și reconstruită Biserica ,,Raducanu" (1763). În veacul al XIX-lea, s-au construit nu mai puțin de 7 biserici: ,,SfântaTreime" (in. 1810), în Gura Slănicului, ,,Sf. Joan Boteziitorul" (1815), în Geoseni, ,,Sfinții Împărați" (1824) și Biserica armenească ,,Sfânta Născătoare" (1825), în Văleni, ,,Sfinții Apostoli" (1832), biserica de lemn călătoare adusă la Vâlcele de la Mănăstirea Bogdana, ,,Schimbarea la Față" (1844) din Poieni și paraclisul închisorii, cu hramul ,,Sf. Grigore Teologul" (1856). S-au reconstruit bisericile,,Sfinții Voievozi" la 1849, ,,Precista" la 1860 și s-au ridicat, tot în veacul al XIX-lea, două sinagogi (1832 și 1890), care vor fi demolate după 1970. În oraşul Târgu Ocna mai pot fi pot fi amintite şi următoarele obiective turistice naturale care nu au fost valorificate încă la adevărata lor importanţă:
    PARCUL MĂGURA - este principalul parc al oraşului. Se află situat în partea de sud– vest a oraşului, la poalele muntelui cu aceeaşi denumire, flancat la sud de drumul DN 12B Târgu Ocna – Slănic Moldova, la nord de râul Trotuş, la vest de intersecţia DN 12A – DN 12B şi podul peste râul Trotuş, iar la est de râul Slănic. Este o zonă deosebit de pitorească şi cu posibilităţi de agrement deosebite. În Parcul Balnear Măgura sunt si două piscine în aer liber una pentru adulţi şi cealaltă pentru copii. Aici se află cele 7 izvoare cu ape minerale cu indicaţii terapeutice în afecţiunile: aparatului digestiv, hepatobiliare, căilor respiratorii, metabolice şi de nutriţie, rinichilor şi căilor urinare, neurologice periferice, post-traumatice, cardiovasculare, endocrine, ginecologice, profesionale, nevroze astenice, reumatisme degenerative. De asemenea, în parcul Măgura se află și Complexul Balnear Măgura și lacul sărat ”Lacul fără fund” sau ”Groapa Burlacu”. Izvoarele minerale – Parc Magura Cele şapte izvoare minerale din Târgu Ocna izvorăsc la poalele dealului Măgura, în Parcul Balnear Măgura şi sunt amenajate modern în apropierea Centrului Balnear. Prima amenajare a izvoarelor a fost realizată în anul 1888. IZVOARELE 1 – 6 Tipul de cură: externă Indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, afecţiuni musculo-articulare posttraumatice, afecţiuni ginecologice cronice, afecţiuni ale căilor respiratorii ORL (sub formă de aerosoli).
    IZVORUL NR. 7 Tipul de cură: internă Indicaţii terapeutice: enterocolite cronice nespecifice, dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale căilor biliare, constipaţie atonă.
    MUNTELE MĂGURA - domină oraşul spre SV şi este acoperit de mari păduri (fag şi carpen pe versantul nordic şi pâlcuri de mesteceni şi plantaţii de pini la poalele sale). Acesta constituie o atracţie turistică prin bogăţia fondului forestier, priveliștea pitorească și oportunităţile de amenajare în scop turistic. O importanta deosebita o are rezervaţia naturală SIT NATURA 2000 Măgura -Târgu Ocna care se află pe malul drept al râului Trotuş şi malul stâng al Slănicului, judeţul Bacău  este o rezervaţie mixtă, de protecţie floristică,  faunistică si peisagistică. Rezervaţia se află între altitudini de 310 si 700 metri şi se întinde pe o suprafaţă de 210 hectare. Rezervaţia a fost infiinţată pentru a proteja pădurile, formaţiunile ierboase dar şi tufişuri si stâncării. Rezervaţia naturală Măgura -Târgu Ocna este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi in apropiere. Oraşul Târgu Ocna se poate mândri si cu un număr mare de monumente istorice şi de cult. O parte dintre acestea sunt monumente istorice, iar altele au valoare istorică.
    Cele mai importante lăcașe de cult sunt:
    Mănăstirea Răducanu – Biserica Buna Vestire Fosta mănăstirea Răducanu – Buna Vestire, numită ulterior şi „Biserica Buna Vestire” sau „Răducanu”, a fost construită de marele logofăt Ion Buhuş şi un târgoveţ bogat, Pavăl, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, în oraşul Tg. Ocna. Biserica Răducanu este un monument reprezentativ pentru barocul târziu moldovenesc. Din cele doua clopote ale bisericii, cel mare, turnat în Sfântul Munte Athos, cu o inscripţie în limba greacă – din 10 noiembrie 1810 – este expus in fata bisericii. În exterior, lângă peretele sud-estic al bisericii, se gaseşte mormântul marelui om politic şi scriitor, Costache Negri – 1812-1876. Biserica Răducanu este singura biserică din Romania cu text francez în pisanie. Biserica a trecut şi printr-o perioadă mai dificilă aceasta fiind devastată de către atacurile turcilor în 1821, însă a fost repictată şi refăcută în 1830 odată cu catapeteasma. Sunt păstrate părţi din vechea incintă a bisericii, un zid de 5.20 metri prevăzut cu porţi de stejar, câteva construcţii anexe şi un turn cu gang boltit.
    Fosta Mănăstire Precista - Biserica “Adormirea Maicii Domnului “ Biserica “Adormirea Maicii Domnului “, fostă Mănăstire “Precista” a fost construită de marele vistier Gheorghe Ursache , pe la 1662, şi a fost inchinată Mănăstirii Ivir de la Muntele Athos în 1683. A fost înzestrată cu peste 74 de moşii in 9 ţinuturi ale Moldovei, cu mori, case si prăvălii de către unii domni şi mari boieri. Veniturile Mănăstirii “Precista” sunt consemnate în unele statistici din sec.al XIX-lea. Mănăstirea a trecut prin momente dificile datorită războaielor şi jafurilor făcute de trupe invadatoare: tătari, poloni, austrieci, turci. Până la secularizare, mănăstirea a fost condusă de 16 egumeni greci. Costache Negruzzi , cu prilejul unei vizite la Tg. Ocna in 1850, face o interesantă descriere a turnului “Precistei”: “Turnul e o zidire curioasă. El este pătrat, de o circunferinţă de 12 stânjeni şi de o înălţime de 5-6. Se cunoaşte că a fost zidit cu mult înainte de mănăstire şi că menirea lui n-a fost de a servi de clopotniţă. Gios are o încăpere mare , care a fost, cum se vede , magazie sau închisoare. Dinspre nord te sui pe o scăriţă la o înalţime de 15 palme şi între, într-o săliţă îngustă, unde cel dintâi lucru ce ţi se înfăţişează este spânzurătoarea!…..În dreapta acestui coridor este o uşiţa pe care te cobori …..într-o închisoare sub pământeana, fără lumină , fără aer şi de o adâncime grozavă…..”
    Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva
    Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva din Tg.Ocna este cea mai veche biserică de lemn şi a fost numită ulterior Biserica Domnească. Biserica a fost construită din bârne, pe malul drept al Vâlcicăi, pentru savgai. Tradiţia spune că biserica a fost refăcută pe locul alteia mai vechi care a ars. Biserica este pardosită cu dale de piatră iar pereţii căptuşiţi cu scândură cu nervuri care se grupează în cheia de boltă dublă. Remarcabil este iconostasul alcătuit din icoane de o mare frumuseţe, fiind renovate in anii 1789, 1800, 1810 si 1830. În prezent, biserica este folosită drept capelă mortuară, fiind poziţionată în mijlocul cimitirului parohiei, unde se odihnesc o serie de personalităţi de bază de altădată. Biserica de lemn Cuvioasa Parascheva din Tg. Ocna este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi in apropiere.
    Biserica de lemn Sf. Gheorghe
    A fost construită, după pomelnicul ctitorilor în 1752 de către monahul Ghenadie, ieromonahul Ioil şi alţi slujitori ai bisericii, cele mai multe surse indicând însă anul 1761, ca an al ridicării edificiului. Inscripţia pusă în pridvorul bisericii, cu ocazia reparării acesteia din anul 1924, menţionează şi alte intervenţii asupra monumentului. Iniţial, biserica a avut formă dreptunghiulară, abia în 1895 zidindu-se cele două abside laterale din cărămidă, în anul 1924 realizându-se un pridvor închis, deasupra căruia s-a înălţat clopotnita.
    Biserica Sf. Nicolae
    Biserica Sfântul Nicolae , situată in apropierea centrului oraşului a fost ridicată între anii 1758 şi 1772 de către preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruşeţ ( unul dintre ctitorii bisericilor “Sfânta Treime” din Doljeşti-Neamţ şi “Sfântul Spiridon” din Iaşi , boier cu dragoste de ţară şi cu mare credinţă , urmaş al domnitorului Antonie Ruşeţ si stramoş al doamnei Elena Cuza). În curtea bisericii se află Cimitirul cu Tunuri, unde sunt ingropaţi 69 de eroi morţi in Primul Razboi Mondial in luptele de la Cireşoaia şi Cosna, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul războiului.
    Mănăstirea Măgura Ocnei
    Mănăstirea Măgura Ocnei, cu obşte monahală de maici, se află în oraşul Tg.Ocna, judeţul Bacău. Biserica mănăstirii poartă hramul Inălţarea Domnului, sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Învierea Domnului. Schitul a avut în lunga sa existenţă trei biserici construite succesiv. Mănăstirea de maici din Măgura Ocnei a fost construită între 1750-1757. Autorităţile comuniste au demolat biserica în anul 1964 şi au amenajat aici un complex turistic. Ulterior, după căderea regimului comunist, mănăstirea a fost reinfiinţată iar biserica actuală a fost construită în perioada 1990-1993. Biserica mănăstirii este o construcţie masivă din cărămidă şi piatră , placată cu piatră în exterior , în formă de cruce. Altarul spaţios este luminat de o fereastră cu vitralii la est. Catapeteasma este din lemn de stejar frumos sculptat. Pictura bisericii este executată în tehnică frescă , iar icoanele în ulei. Faţadele exterioare au în partea superioară, sub cornişe, de jur împrejur, ocniţe pictate.
    Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”
    Biserica “ Sfintii Imparati Constantin si Elena “ a fost construita din piatra si caramida, in anul 1824. Ctitori sunt preotii Ioan Doroftei si Andrei Sechelaru care sunt reprezentati in tabloul votiv aflat pe peretele vestic al pronaosului . Este o biserica modesta , fara elemente notabile, importanta prin vechimea sa . In vecinatate este un cimitir al penitenciarului . Troita ridicata in urma cu cativa ani are o placa de bronz pe care sunt trecuti 55 de detinuti politici care au murit in aceasta inchisoare in timpul regimului comunist.  In perioada interbelica era considerata monument istoric.
    Mănăstirea Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare – Cireşoaia – Tg.Ocna
    Este singura mănăstire din Mitropolia Moldovei si Bucovinei închinată acestui sfânt. Mănăstirea a fost construită în anul 2000 la punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni, la o altitudine de 600 metri , înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mănăstirea Măgura Ocnei. Scopul pentru care a fost ridicată a fost acela de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia. De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Razboi Mondial.
    Biserica Sfanta Varvara
    Biserica Sfânta Varvara este bisericuţa ortodoxă din mina de sare „Trotuş”, din oraşul Tg. Ocna. Biserica a fost zidită şi amenajată în perioada aprilie-decembrie 1992. Acest locaş de rugăciune, ctitorit numai de minerii ce muncesc aici, se află asezată la o adâncime de 240 de metri, sub nivelul solului. Trecând prin intunericul galeriilor, minerii ajungeau in faţa icoanelor, de unde înalţau rugaciuni, spre ajutor şi ferirea de accidente. Rugăciunea minerilor, inalţată din inima pamântului, face din această mină un loc binecuvântat. Bisericuţa zidită aici, chiar cu preţul vieţii unora dintre muncitori, binecuvintează munca şi rugăciunea celor ce se nevoiesc în tăcere. Biserica Sfânta Varvara a fost sfinţită la data de 4 decembrie 1992 şi este deschisă în fiecare zi a anului, între orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiază aici doar în noaptea de Înviere, de sărbătoarea hramului – Sfânta Varvara, sau în situaţii speciale. Biserica Sfânta Varvara a rămas şi în prezent una dintre puţinele biserici din ţara noastră construite în saline, şi singura din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de metri. Aproape întregul „mobilier” al bisericii este lucrat în sarea muntelui. Astfel, aplicele pereţilor, marele candelabru, stranele, scaunul arhieresc şi alte obiecte de cult, fac un tot unitar cu locul în care sunt aşezate. Obiectele din sare au fost lucrate de către mâinile minerilor, iar catapeteasma, icoanele şi celelalte obiecte de cult au fost realizate prin contribuţia minei „Trotuş” şi a arhimandritului Epifanie Bulancea, de la Mănăstirea Măgura Ocnei. Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala şi pentru a asigura rezistenţa in timp. Biserica este destul de mare, puternic luminată, iar din interior nu lipseşte nici unul dintre elementele de arhitectură ortodoxă. Catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane, una dintre ele reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana spirituală şi ocrotitoarea minerilor.
    Salina Târgu Ocna
    Profilul principal îl constituie tratamentul afecţiunilor respiratorii cum ar fi bronşitele cronice, astm, sinuzite etc. Salina este situata la circa 2 km de oraș, în masivul de sare Vâlcele, la 240 m adâncime pe o suprafață de 13.000 mp și reprezintă, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat în terapia afecțiunilor respiratorii. Recunoașterea și utilizarea în scop terapeutic a mediului de salina, cu precădere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observații începând încă din secolul al XIX-lea. Salina oferă condiții optime pentru: relaxare, mișcare, tratarea afecțiunilor respiratorii, reculegere în lăcașul sfânt al bisericii ortodoxe „Sfânta Varvara” și cunoaștere în cadrul Muzeului sării.
    Monumentul Măgura Ocnei
    A fost ridicat în memoria a celor peste 14000 de ostaşi români căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918) pe frontul de la Oituz-Coşna-Cireşoaia. Este unic în ţară, atât prin amplasament (504 m altitudine) şi pe partea nord-estică a Muntelui Măgura, cât şi din punct de vedere architectural. Construirea Monumentului va începe în anul 1925, sub domnia regelui Ferdinand şi a reginei Maria, şi se va termina în anul 1928, sub domnia regelui Mihai şi a Înaltei regenţe domneşti. Lucrările pentru ridicarea acestui impunător edificiu au fost făcute de către soldaţii veterani, ramaşi în viaţă după aprigele lupte de la Oituz-Coşna-Cireşoaia. Fondurile necesare pentru această construcţie au fost adunate prin subscripţie publică de către Mihai Teodoru, iniţiatorul acestui proiect, sprijinit de arhitectul Constantin Ciogolea, fiu al oraşului stabilit la Bucureşti. Monumentul Eroilor cuprinde un parter şi două etaje, legate printr-o scară interioară circulară, are o înălţime de 22 m şi este în întregime ridicat din piatră cioplită şi formă de obuz. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, era păzit zi şi noapte de ostaşii din garnizoana oraşului. După război, Monumentul a fost lăsat în paragină, dar între anii 1972-1974, el va fi renovat şi deschis ca muzeu. La parter există o placă comemorativă depusă pe mormântul eroului necunoscut, descoperit în tranşeele încă vizibile de la Coşna, cu un text emoţionant: Ostaşi ce aţi căzut pentru ţară, Viteji ai credinţei, soldaţi, Oriunde în morminte voi staţi, Vă fie ţărâna uşoară! (Eroilor căzuţi în războiul 1916-1919).
    De asemenea , exista si o serie de monumente comemorative:
    1.Monumentul Eroilor Independentei 1877 – 1878
    2.Cimitirul Eroilor de pe platoul Ciresoaia
    3.Cimitirul Eroilor de la Biserica Sfantul Nicolae
    4.Cimitirul si osuarul de la Poieni
    5.Monumentul eroilor sovietici
    Un interes deosebit il constituie si cladirile si obiectivele cu valoare arhictonica și istorică:
    1. Administrația minei Salina -1911
    2. Scoala nr. 2. 1868 – actuală anexa a Colegiului C. Negri
    3. Statia C.F.R. Targu Ocna – 1884
    4. Statia C.F.R. Salina – 1905
    5. Palatul Primariei 1908-1912
    6. Macheta primei sonde de foraj mecanic – 1861
    7. Sanatoriul subteran de la Subteran 1972
    8. Casteșul pentru arestatii ocnelor 1856
    9. Troita fostilor detinuti politici

    Facilități oferite investitorilor

    Încurajarea și susținerea prestatorilor și producătorilor pentru diversificarea ofertei de servicii și produse locale
    Identificare produs local reprezentativ și integrarea lui în dezvoltarea unui simbol, LOGO, etichete locale de promovare la nivelul orasului
    Participarea la evenimente naționale și internaționale în principal cele dezvoltate în zonele urbane, în vederea dezvoltării de legături cu actorii relevanți și promotorii de turism, circuite, piețe de desfacere, aprovizionare reciprocă
    Amenajarea unor puncte de belvedere si/sau recreere în preajma obiectivelor reprezentative, bisericilor (bănci, mese, panouri de informare turistică, binoclu), cu punct de vânzare pentru băuturi răcoritoare și gustări, în special cu produse ale producătorilor/prestatorilor locali
    Acordarea de facilități, conform legilor în vigoare, investitorilor ce aleg să prelucreze/integreze materii prime locale și să implementeze conceptul de economie circular
    Susținerea activităților de promovare a produselor și serviciilor agenților economici locali

    Proiecte de investiții

    PROIECTE CU FONDURI GUVERNAMENTALE
    Modernizare infrastructură rutieră în orașul Târgu Ocna 5,6 km
    Modernizare sistem de iluminat public oraș Târgu Ocna- Etapa II
    Dotarea Orașului Târgu Ocna (Centrul Cultural Ion Talianu) cu bunuri privind valorificarea tradițiilor locale –GAL Valea Trotusului Masura 6/6B- proiect eligibil dupa evaluare urmeaza semnarea Contractului de finanțare
    Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul orașului Târgu Ocna –contract de finanțare semnat -studii topo și geo
    Achiziția de vehicule electrice pentru serviciul de transport public local și a stațiilor de încărcare necesare pentru funcționarea acestora în Slănic Moldova, județului Bacău –contract de finanțare semnat
    Dezvoltare sistem distribuție gaze naturale în orațul Târgu Ocna, județul Bacău, Programul Național de Investiții Anghel Saligny
    Construire și dotare centru multifuncțional tip creșă, oraș Târgu Ocna, județul Bacău
    Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în traansporturi: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice -AFM
    Dezvoltarea infrastructurii educaționale aferente Grădiniței Floare de Colț din orașul Târgu Ocna, județul Bacău
    Dezvoltarea infrastructurii educaționale prin construirea unui corp nou în cadrul Liceului Tehnologic Târgu Ocna, județul Bacău
    PROIECTE CU FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE
    Dezvoltarea modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadul Școlii nr.2 oraș Târgu Ocna –POR 2014-2020- lucrări finalizate
    Valorificare turistică și modernizare infrastructură specifică în stațiunea balneoclimatică Târgu Ocna-POR 2014-2020-în execuție
    Dotarea unităților școlare din orașul Târgu Ocna, județul Bacău, cu echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line și a indicatorilor tehnico-economici, prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, Acţiunea 2.3.3
    Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente TIC a unităților de învățământ preuniversitar din orașul Târgu Ocna, județul Bacău contract de finanțare semnat- achiziție dotări
    Construirea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor la nivelul orașului Târgu Ocna, județul Bacău

    PRIMĂRIA TÂRGU-OCNA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză

    Afaceri Locale

    ...

    DANPROD SRL