Primăria Săcăşeni
30451 VizualizăriPersoane din instituție
Primar: Balla Imre Ferenc
Viceprimar:
Secretar General:
Contabil: Viorica Sandrovicz
Cuvântul primarului
Comuna Săcășeni este compusă din două sate: Săcășeni și Chegea. Ca așezare Comuna Săcășeni datează din epoca neolitică, dovezi materiale fiind depuse la Muzeul Orășenesc Tășnad. Ca atestare documentară satul Săcășeni este din anul 1240, iar satul Chegea din anul 1205. De-alungul vremurilor, satele din comuna săcășeni au fost cunoscute sub mai multe denumiri :
- Săcășeni a fost cunoscut sub diferite denumiri ca: Zakacsi-1300; Zakacei-1414; Zaczy-1459; Szakaszi-1693. Comuna în perioada 1441-1533 a aparținut județului Crasna-Szolnok.
- Chegea a fost cunoscută sub următoarele denumiri: Tehe 1205-1235; Kege-1300; Kegye-1374; Kegie-1391. Au existat cinci sate Chegea după cum urmează: Chegea de Sus, Chegea de Mijloc, Chegea de Jos, Chegea Maghiară, Chegea de Subcetate-( pe vechiul amplasament al fostului cătun Huta Chegii- unde se găsesc urmele unei cetăți prefeudale cu două valuri din pământ- fost punct de vamă pe Drumul Sării, ce asigura legătura ântre Ocnele Dej cu Vestul Europei, cunoscând o înflorire economică apreciabilă, fiind sub comânduirea județului Szolnoc).
Ca urmare a formelor de relief deluroase, localitățile Chegii au fost prielnice creșterii animalelor: bovine, porcine și în special cabaline, existând prin secolul XVII-lea o herghelie important a Imperiului Austriac, locul fiind pastrat în amintirea locuitorilor sub denumirea de Csikos-Kert-grădina mânjilor.
De asemenea viile și pomicultura asigurau și asigură și acum, venituri însemnate prin vinurile și pălinca, care se produc și se valorifică pe piețe. Economia comunei era dezvoltată: creșterea animalelor, cultivarea pământului, prelucrarea lemnului, exploatarea pădurilor, fiind construită pe firul văii Checheț un sistem de cale ferată cu șine de lemn pe care se transportau lemnele din pădure la locul de prelucrare.
În 1813 un incendiu produce mari pagube materiale locuitorilor, fiind incendiată biserica, școala împreună cu toate documentele existente în localitate. În urma incendiilor, familia Bolonyi , în anul 1760, construiește Biserica Reformată, iar în anul 1886 locuitorii mai adaugă aripa sudică a bisericii. Pe lîngă pictura pe lemn din biserică se află un clopot cu următoarea inscripție în litere gotice: Santa Franciscora pro nobia. Secolul XX-lea este marcat de existența unor moșii și averi considerabile , batoze de treerat, utilaje agricole mai performante care au asigurat producții mari pentru perioada respectivă.
În ce privește turismul: mulți locuitori din localitățile învecinate vin pe raza comunei Săcășeni în locul denumit Valea Sărăuadului, zonă limitrofă a pădurii Heresteț și la fel pășunea Timișului din satul Chegea oferă un peisaj deosebit de frumos prin perii sălbatici existenți, izvoarele de apă potabilă,și o liniște caracteristică. Având pe raza comunei 4 baraje de atenuare a viiturilor, s-ar putea amenaja heleșteie pentru creșterea peștelui și aigurarea pescuitului
Numele localităților aflate în administrație
Chegea
Așezarea geografică
Comuna Săcășeni este situată la 66 km de reședința de județ, Satu Mare, pe DN1F în sud-vestul județului Satu Mare și în Nord-Vestul României
Activitati economice si specifice zonei
Cultivarea cerealelor, creșterea animalelor și activități horticole în special pomicultură
Firme Reprezentative:
SC Agromol SRL
SC Moș SRL
Evenimente
Balul strugurilor – care se organizează anual cu respectarea unor obiceiuri tradiționale
Balul cărții - organizat în luna februarie cu vânzări de cărți
Sărbătoarea Părului Pădureț - organizată anual la înflorirea perilor sălbatici
Obiective turistice
Biserica reformată Săcăşeni
Cetatea prefeudală Huta - Chegii
Facilități oferite investitorilor
Sprijinim orice inițiativă și suntem disponibili să analizăm doleanțele investitorilor
Facilități oferite de legislația în vigoare
Proiecte de investiții
Introducerea gazului în comună
Pietruirea drumurilor agricole
Proiecte realizate:
Alimentarea cu apă în localitățile Săcășeni și Chegea, realizarea rețelei de canalizare menajeră a localităților cu Stația de Epurare în localitatea Săcășeni
Modernizarea drumurilor și străzilor din comuna Săcășeni
Reabilitarea și dotarea Căminelor culturale din localitățile Săcășeni și Chegea
Ralizarea de fântâni arteziene