
Primăria Răstoliţa
36756 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Marius Ioan Lirca
Secretar General: Cristina Slama
Contabil: Nicoleta Leopold
Numele localităților aflate în administrație
Răstoliţa, Andreneasa, Iod, Gălăoaia, Borzia
Localităţii Înfrăţite:
UAT Comuna Răstolița are relații de prietenie cu orașul DE PANNE din Belgia
Așezarea geografică
Comuna Răstoliţa, atestată documentar în anul 1812, are o populație de 2073 locuitori și este situată în podişul Transilvaniei, la o altitudine de 530 m faţă de nivelul mării, la confluenţa munţilor Gurghiu si Călimani şi are în componenţă cinci sate: Răstoliţa, Gălăoaia, Andreneasa, Borzia şi Iod. Mureşul, principalul colector de apă în întregul bazin al Transilvaniei, străbate teritoriul comunei pe o lungime de 18 kilometri, de la Panduri, la limita cu localitatea Lunca Bradului, unde pătrunde în comună şi până în aval de Gălăoaia, la Stărinoasa, unde părăseşte comuna Răstoliţa. Principalii săi afluenţi sunt pârâul Răstoliţa, care izvorăşte din inima munţilor Călimani, pârâul Iodului şi pârâul Borzia, cu izvoare principale din Munţii Gurghiului, cum sunt pârâul Gălăoaia, pârâul Vişa, pârâul Porcu, pârâul Costeasa, pârâul Tomoroga, pârâul Costeasa Mică, pârâul Costeasa Mare, pârâul Andreneasa şi pârâul Cobor.
Comuna Răstolița, este situată într-un pitoresc cadru natural al spațiului Carpato – danubian, este mărginită de Munții Călimani și Munții Gurghiu, de o parte și alta a Văii Mureșului, fiind brăzdată de pâraie cu debite mici, dar variabile. Situată în interiorul arcului Carpatic, comuna Răstolița este favorizată de un relief armonios, care coboară în trepte de la est la vest, de la cei 2.100 m, pe care îl atinge creasta Călimanilor, pâna la lunca joasă a râului Mureș, unde altitudinea este de numai 600 m.
Comuna are o suprafaţă de 26.598 ha şi se învecinează cu următoarele comune:
- la nord : judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud;
- la sud: Comuna Gurghiu;
- la est: Comuna Lunca Bradului;
- la vest: Comunele Deda şi Vătava
Centrul de comună, satul Răstoliţa este situat în aval pe malul drept al râului Mureş, pe malul pârâului cu acelaşi nume.
Activitati economice si specifice zonei
Silvicultură
Exploatare forestieră
Prelucarea lemnului
Agricultură
Construcţii
Industria alimentară
Firme reprezentative:
Ocolul Silvic Răstolița
Agenți economici care desfășoară activitate de exploatare forestieră și prelucrarea lemnului
Pensiune turistică
Păstrăvărie
Amenajare hidroenergetică - Baraj Răstolița
Restaurante
Evenimente
În fiecare an, în luna iulie, au loc manifestări cultural artistice, cu ocazia Festivalului comunitatilor “Mureș – Călimani”, în cadrul cărora evoluează formații artisitice locale de amatori, concerte de muzică populară şi muzică folk autentice, manifestări folclorice autentice autohtone, expoziţii etnografice specifice zonei, organizarea de stâne turistice şi hanuri ţărăneşti, demonstraţii de măiestrie a meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor culinare, expoziţii de animale. Prima ediţie a Festivalului Comunităţilor Mureş-Călimani – 2005 a inaugurat şi a dat viaţă conceptului de sat alegoric transilvan, concentrând pe o suprafaţă de câteva hectare cele mai importante oferte şi resurse etnografice ale celor 6 comunităţi participante, într-o mare expoziţie a satului transilvan de pe Valea Mureşului. Pe lângă expoziţiile etnografice în aer liber şi demonstraţiile de măiestrie ale meşterilor populari, oferta festivalului a cuprins vizitarea stânelor turistice special amenajate, hanurile ţărăneşti organizate ca locuri de servire a mesei, exclusiv cu preparate tradiţionale, centrul de echitaţie pentru plimbări ecvestre, focuri de tabară şi focuri de artificii, spectacole folclorice cu artişti locali şi invitaţi, dar şi programul de seară destinat, în special, turiştilor din mediul urban, deschiderea pentru vizitatori a satului alegoric transilvan amenajat pe cele 10 ha ale platoului, în care comunităţile îşi vor concentra cele mai valoroase resurse tradiţionale, expunându-le într-o mare expoziţie a satului transilvan aflat în sărbătoare
Specific zonal
Silvicultură
Exploatare forestieră
Prelucarea lemnului
Obiective turistice
Biserica Veche – monument istoric sub nr. 3359 a fost construită în anul 1812 (deşi există motiv să credem că este mai veche cu cca 50 ani), construită din lemn, care în prezent este monument istoric şi se află în mijlocul cimitirului.
Biserica ortodoxă din satul Răstolița, cât și cea reformată din satul Iod, dispun de picturi si icoane foarte frumoase, fiind atât lăcașuri de cult, cât și obiective de vizitat.
Potențialul turistic deosebit al zonei va putea fi valorificat prin construirea unui camping, amenajarea unor locuințe private în scopul cazarii turistilor în cadrul turismului rural, precum si valorificarea din punct de vedere turistic și sportiv a suprafeței lacului de acumulare care se află în construcție în inima Munților Călimani.
Golurile alpine din Parcul Naţional "Călimani", privelişti deosebite văzute din Poiana Fantanel sau Poiana Compelor şi Scaunul Domnului, o atractie deosebita pentru comuna Răstolița, o reprezinta fauna cinegetica, iar pentru cei care doresc să petreacă un sejur în Răstoliţa, au posibilitatea de a pescui în apele de munte păstrăv, lipan sau lostriţă, iar pentru amatorii de vânătoare există posibilitatea de a vâna mistreţ, urs, lup, căprior sau să asculte deosebitul ritual al boncănitului sau rotitul cocoşului de munte.
Potentialul turisitic este dat de cadrul natural mirific, de o mare biodiversitate, apreciat atât pe plan intern cât și internațional.
În zona se practică cicloturismul, drumețiile montane, se organizează competiții de rafting pe râul Mureș, în special primavara.
Prin așezarea sa geografică, comuna Răstolița constituie o poartă de intrare în Parcul național “Călimani”, fiind străbătută de marcaje turistice.
Comuna Răstolița este parte componenta a Parcului Național “Călimani” și a Parcului Natural “Defileul Mureșului Superior Zona Stânceni - Deda”, făcând parte în același timp și din site- ul “Natura 2000”.
Facilități oferite investitorilor
Dezvoltarea agroturismului
Înfiinţarea unei fabrici de prelucrarea a lemnului
Dezvoltarea serviciilor
Realizarea unui centru de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi a plantelor medicinale
Înfiinţarea microfermelor zootehnice
Amenajarea unei pârtii de schi precum şi realizarea unei linii teleferice
Zonă montană deosebită
Deschiderea şi implicarea activă a administraţiei publice locale în procesul de reformă şi politică de dezvoltare economico-socială orientată spre atragerea investitorilor Urbea oferă un cadru optim dezvoltării afacerilor prin maleabilitatea şi flexibilitatea colectivului Primăriei
Proiecte de investiții
Canalizare menajeră și stație de epurare în Comuna Răstolița, județul Mureș
Reabilitarea drumurilor publice din Comuna Răstolița, județul Mureș
Construire Cămin Cultural în Comuna Răstoliţa
Reactualizare PUG în Comuna Răstolița
Reabilitare termică și eficientizare energetică dispensar uman, comuna Răstolița, județul Mureș
Achiziție mobilier urban inteligent în comuna Răstolița, județul Mureș
Achiziție UTV în Comuna Răstolița, județul Mureș
Reabilitare termică și eficientizare energetică Grădinița Răstolița
Dotarea cu mobilier și materiale didactice a școlii din comuna Răstolița, județul Mureș
Știri
PRIMĂRIA RĂSTOLIŢA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

Afaceri Locale

VOICA SRL
Vezi detalii