
Primăria Poiana Mare
40002 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar:Florin Dumitru
Viceprimar: Alin Ionuț Iordache
Secretar General :Delia Purcărin
Contabil: Vlădan Daniela
Cuvântul primarului
În calitate de primar al comunei Poiana Mare, adresez un sincer bun venit tuturor celor care aţi accesat acest site, în numele locuitorilor acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal. Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente. Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.
Numele localităților aflate în administrație
Poiana Mare, Tunarii Vechi, Tunarii Noi
Așezarea geografică
Comuna Poiana Mare este situată în sud-vestul județului Dolj, la o distanță de 14 km de cel mai apropiat oraș Calafat, la 14 km de fluviul Dunărea și la o distanță de 85 km de Municipiul Craiova.
Limitele localității
În partea de nord-vest, limita o constituie Municipiul Calafat, în partea de vest are ca vecin comuna Ciupercenii Noi, în partea de sud-vest are ca vecin comuna Desa. Limita sudică este reprezentată de fluviul Dunarea, în partea de est are ca vecin satul Piscu Vechi, în partea de nord-est are ca vecin satul Seaca de Câmp, în partea de nord are ca vecin satul Maglavit.
Relieful
Relieful comunei Poiana Mare reprezintă o îmbinare armonioasă între deal, șes, și porțiuni de luncă situate în apropierea fluviului Dunărea, caracterizează relieful comunei Poiana Mare.
Dealurile și văile sunt prezente pe întreaga suprafață. "Dealul Mare", situat la 1 km spre Desa, și "Măgura Tichirusului", situată în izlazul Văii Dunării, în partea sud-vestică, la 17 km de localitate, "Valea lui Dan", situată în sud-estul localității, la 1 km, și plantată cu pădure de salcam, și "Valea Moilii", aflată în partea de nord, la 2 km de localitate, ar fi cele mai reprezentative. Pădurea "Barba Alba", situată în partea de sud-vest a Poienii Mari, la o distanță de 5 km, reprezentând specii de salcâm și plop, și "Pădurea la cerbu", situată în sudul localității, și care este o pădure de salcâm, sunt principalele denumiri ale pădurilor din Poiana Mare.
Activitati economice si specifice zonei
Agricultura (cultura plantelor și creșterea animalelor)
Morărit și panificație
Prelucrarea lemnului
Confecții metalice
Alimentație publică
Service auto
Construcții
Firme reprezentative:
Dirmon Prest SRL
Opol Impex SRL
II Chelaru Constantin
IF Velcea Marius Iriland
IF Dobie Toader
II Epingeac Mircea
AF Stalea Petrisor Corola 2000 SRL
Delia Fast Food SRL
II Zavracu Violeta Mada si Amy SRL
Terqua SRL
Stress Impex SRL
AIEM Balpex SRL
II Gaina Mihaela Lavinia
KSK Logistic Construct SRL
Rescomt SRL
II Geamanu Alin Lina
Andre Srl
Producători locali:
Dirmon Prest SRL
Opol Impex SRL
II Chelaru Constantin
IF Velcea Marius Iriland
IF Dobie Toader
II Epingeac Mircea
AF Stalea Petrisor
II Gaina Mihaela Lavinia
Evenimente
Sărbătoarea Salcâmului - 15 mai
Ziua comunei Poiana Mare - 9-10 septembrie
Cumpăna dintre ani 31 decembrie
Specific zonal
Cultivarea cerealelor, plantelor tehnice și legumelor
Creșterea animalelor
Obiective turistice
Principala atracție turistică este PĂDUREA CIURUMELA – Poiana Mare (la 5 km de Poiana Mare, în trupul de pădure Piscu-Tunari, pe DN55 A Calafat – Bechet – Cernavodă, rezervație forestieră, reprezentând o veche pădure de salcâmi, apreciată pentru conținutul lemnos și pentru dimensiunile arborilor. Pădurea are o vechime de peste 100 de ani și se întinde pe o suprafață de 8 - 10 ha.
Istoric Pădurea Ciurumela sau Grădina Boierească, așa cum au mai denumit-o localnicii, este situată în partea de sud-vest a Olteniei, în județul Dolj, în aria majoră a luncii fluviului Dunărea, între comuna Poiana Mare, sat Tunarii Vechi și comuna Piscu Vechi, la distanța de 20 km de orașele Calafat și 85 km de Craiova.
Suprafața ocupată este de 10 ha, pe care s-a instalat activ salcamul - Robinia pseudacacia - specie exotică, originară din continentul nord american, statul Virginia și Kentuky - SUA; vegetează pe soluri nisipoase, evoluate, cu mult humus, cu apă freatică la adâncimea de 4-5 m și în compoziție pură, nesuportând în preajma sa alte specii.
Istoric, se știe că a luat ființă în jurul anilor 1880 - 1883, ca pepinieră de produs puieți, pentru fixarea nisipurilor zburătoare din zonă; acestea făceau imposibilă existența satelor și a oamenilor, din cauza navalei nisipului mișcat mai tot timpul de vânt, care le invada casele sau bordeele și le mai facea și imposibilă cultivarea lor pentru hrana de zi cu zi.
Se spune că Domnitorul Carol I, cu ocazia venirii la Poiana Mare, în anul 1877, al Războiului de Independență, cu scopul atacării armatei turcești cantonate peste Dunăre, la Widin și stabilirii Cartierului general al armatei în proprietatea prințului sârb Obrenovici, actualul parc al comunei, nu a mai putut suporta în acea primavară, când vânturile bat cu cea mai mare intensitate, spulberișurile de nisip și a dat ordin să se planteze terenurile nisipoase de aici. În urma diligentelor purtate, în anii următori a fost adus în zonă un inginer polonez Mitkiewici, ce s-a ocupat mult timp pentru stăpânirea invaziei nisipurilor prin plantarea unor intinse suprafețe cu puieți de salcâm.
După cultivarea mai mulți ani dearândul a suprafeței Ciurumelei, în scopul producerii de puieți și epuizării inevitabile a potențialului solului, pepiniera a fost abandonată, în urma sa dezvoltându-se un arboret, o pădure de salcâm, care a atins elemente dendrometrice, dimensiuni în înălțime deosebit de mari, 25-30 m, întrecând arboretele din țara de origine. Lucrul acesta a fost observat și de specialișii americani care au participat în anul 1934 la un Congres al agriculturii și silviculturii, la invitația autorităților și a marelui profesor silvicultor Marin Dracea, când unanim s-a apreciat că aici, în acest punct, salcâmul și-ar fi găsit a doua patrie. În timpul primului război mondial, într-unul din arborii de mari dimensiuni, armata ar fi instalat un observator din care se puteau vedea mișcările de trupe pe calea ferată Calafat - Craiova, în direcția Moțăței. Unul din asemenea exemplare se mai află și astăzi la fața locului, grav afectat de trecerea vremii.
În timp, arboretul de salcâm din Ciurumela s-a degradat fiziologic și în anii 1973 - 1975 a fost tăiat și defrișat, locul fiind luat de salcâm selectat și ameliorat genetic, superior, cu creșteri rapide și cu rectitudinea trunchiului asemanătoare speciilor de rășinoase, este vorba de o nouă denumire uzitata în rândul specialiștilor silvici de - Robinia pseudacacia var. "Oltenica"
Facilități oferite investitorilor
Acces la DN 55A, la drum județean CALAFAT-BECHET-CERNAVODĂ
Acces la podul DUNĂRE-CALAFAT-VIDIN
Telefonie
Rețea cablu
Forță de muncă
Oportunități:
Sol fertil pentru agricultură
Depozite de valorificare a legumelor în special tomate, ardei, castraveți și investiții în procesarea lor
Exploatarea materialului lemnos: păduri de salcâm caracteristic zonei de nisip
Amenajări piscicole: Lunca Dunării
Proiecte de investiții
Reabilitare și modernizare Târg săptămânal prin CNI
Asfaltarea străzilor prin Programul Național Anghel Saligny și AFIR
Reabilitarea termică a școlilor prin PNRR și ADR SV Oltenia
Iluminat public prin AFM
Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice
Construire stații de reîncărcare pentru vehicule electrice prin AFM
Construire parc fotovoltaic AFM
Reabilitare și modernizare sediu primărie prin CNI
Înființare sistem de distribuție a gazelor naturale prin Programul Național Anghel Saligny
Împădurire terenuri
Consolidare clădiri cu risc seismic ridicat