Primăria Ormeniş

11599 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: János Gergely
Viceprimar: Gheorghe Ciuhui
​Secretar General: Katalin Ábel
Contabil: Tünde Bódi 

Cuvântul primarului

Dragi cetățeni,
De la bun început am fost conștient că Administrația Locală are obligația să propună comunității programe pentru dezvoltarea zonei. În aceste condiții, de când mi-ați acordat încrederea dumneavoastră, încerc să fac tot ce îmi stă în putință să modernizez această comună și să o aduc la nivelul demn de a fi parte integrantă a Uniunii Europene.
În contextul unei analize ample s-a putut observa că factorul uman este elementul principal care urmărește identificarea oportunităților și tocmai de aceea vreau sa vă mulțumesc că m-ați sprijinit și m-ați ajutat de fiecare dată.
Fiind un locuitor al comunei, am înțeles că trebuie să cunosc mai bine posibilitățile de dezvoltare economico-socială ale localității unde locuiesc și unde îmi desfășor activitatea profesională. De aceea, pe baza analizei condițiilor geografice, sociale, culturale actuale, elaborăm o strategie de dezvoltare a comunei pe perioada 2021 - 2027.
În plus față de cele arătate, putem vorbi de necesitatea elaborării de noi proiecte prin accesarea de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și prin celelalte proiecte dedicate. Proiectele pe care le-am întreprins până acum și cele viitoare sunt făcute pentru a îmbunătăți viața locuitorilor comunei. Această strategie vizează o perioada de 7 ani și poate fi realizată prin voința dumneavoastră.
Vă reamintesc că scopul acestei strategii este de a demara proiectele prin care vom reuși să modernizăm comuna din care facem parte cu mândrie. Astfel, împreună ne vom bucura de o infrastructură stradală dezvoltată, vom putea îmbunătăți sistemul de furnizare a apei potabile, construi sistemul de canalizare și de furnizare a gazului natural, vom fi fericiți să vedem cum copiii sau nepoții noștri învață să lucreze cu tehnologia. În calitate de primar al comunei vă mulțumesc ca m-ați sprijinit până acum și am încredere totală că și de acum înainte vom forma o adevărată echipă și împreună vom sărbători finalizarea oricărui proiect evidențiat în strategia de dezvoltare locală.
​Adresăm pe această cale mulțumiri tuturor celor care prin efortul lor au contribuit la elaborarea acestei strategii, prin idei și opinii care au dus la identificarea problemelor și la stabilirea priorităților. Toți cei care s-au implicat activ în acest proces ne ajută și pe noi, administrația publică locală, să regândim prioritățile comunei, să ne înțelegem mai bine rolul și rostul în viața comunității noastre.

Așezarea geografică

Comuna Ormeniș se află la o altitudine de 426 m la confluența zonei numită Țara Bârsei cu zona Oltului mijlociu, despărțite de defileul Oltului între Racoș și Augustin.
Teritoriul comunei Ormeniș aparține culoarului depresionar al Oltului, care face parte din districtul natural al depresiunii intramontane a Țării Bârsei. În partea vestică, teritoriul comunei se suprapune peste versanții estici ai grupei centrale a Munților Perșani. Perimetrul comunei este delimitat de la est de lunca Oltului, la vest de Munții Perșani, la nord de limita cu județul Covasna și la sud de teritoriul administrativ al comunei Apața. Zona de luncă a culoarului Oltului prezintă aspectul unei câmpii largi, ușor fragmentată pe alocuri mlăștinoasă. Zona muntoasă se caracterizează prin altitudini reduse, cuprinse între 967 m (Muntele Negru) și 480 m.
​Este mărginită la vest și nord de Lunca Oltului care formează hotarul cu județul Covasna, la sud de teritoriul administrativ al comunei Apața și la vest de comuna Racoș. Comuna Ormeniș face parte din așezările românești din zona Rupea, păstrând caracteristicile acestora. Comuna Ormeniș este situată în partea de nord- vest a județului Brașov, la o distanță de 45 km de municipiul Brașov.
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
Comuna Ormeniș este înfrățită cu localitățile: Sajosenye din Ungaria în baza acordului de înfrățire, conform Hotărârii Consiliului local nr. 7 din 23 iunie 2006.
​Peder din Slovacia în baza acordului de înfrățire, conform Hotărârii Consiliului local nr. 14/ 28 mai 2013.

  • Suprafață: 3176,36 ha
  • Intravilan: 63,69 ha
  • Extravilan: 3112,67 ha
  • Populație: 2111
  • Gospodării: 669
  • Nr. locuințe: 570
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Din punct de vedere rutier, accesul în comună se realizează pe drumul național DN 131B.
    Pe raza teritorială a Comunei Ormeniș, județul Brașov, tranzitează magistrala feroviară 300 București – Curtici, cu linie dublă electrificată. Comuna dispune de o haltă CFR ”Ormeniș” în care staționează trenurile de călători, ceea ce reprezintă un avantaj deosebit pentru mobilitatea persoanelor – ex. posibilitatea de a face naveta la locul de muncă etc.

    Specific zonal

    Obiceiurile și tradițiile locale sunt preponderent cele împrumutate de la comunitățile de sași transilvăneni de-a lungul timpului, care au devenit sărbători tradiționale ale comunităților de români și maghiari în numeroase zone transilvănene. Aceste obiceiuri sunt: farșangul, balul strugurilor, ziua recoltei.

    Proiecte de investiții

    Reabilitare și modernizare sistem de distribuție apă
    Sisteme inteligente de mobilitate urbană verde
    Amenajare spații verzi și locuri de joacă
    Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei
    Dotarea Centrului social
    Dotarea bibliotecii cu echipament IT
    Reabilitare drumuri agricole
    Construire Casă mortuară
    Modernizare Iluminat public stradal
    Dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu mobilier și alte echipamente
    Amenajare spații verzi
    Reabilitare cămin cultural
    Reabilitare captare și aducțiune apă pentru sistemul communal de apă potabilă
    ​Reabilitare drumuri comunale (pietruire)

    Afaceri Locale