
Primăria Nadeş
20772 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Sînpetrean Alexandru Grigore
Viceprimar: Sur Traian Daniel
Secretar General: Suciu Diana
Contabil: Grunwald Robert Oliver

Numele localităților aflate în administrație
Nadeş, Ţigmandru, Măgheruş, Pipea
Așezarea geografică
Comuna Nadeş aparţine judeţului Mureş, are o suprafaţă de 6876 ha, din care suprafaţa intravilanului este de 285,88 ha.
Este situată în sudul judeţului Mureş şi este mărginită de următoarele comune: Bălăuşeri la vest şi nord, Albeşti şi Veţca la est, Municipiul Sighişoara şi comuna Daneş la sud.
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Zootehnie
Economia comunei Nadeş este caracterizată în prezent, ca de altfel a majorităţii comunelor, de procesul de tranziţie de la sistemul centralizat la economia de piaţă, având la bază o puternică descentralizare şi promovare a liberei iniţiative.
Principalele ramuri economice şi ponderea lor în economia comunei: industrie: 21%, agricultură, silvicultură şi exploatări forestiere: 42%, servicii: 37%.
Agricultura este prima ramură în economia comunei şi are o tradiţie îndelungată. Suprafaţa agricolă a comunei Nadeş este de 4447,19 ha şi reprezintă 64,6% din suprafaţa totală a comunei. Producţia agricolă se repartizează relativ echilibrat pe cele două componente, cultura vegetală şi creşterea animalelor.
Principalele culturi sunt: cerealele (orz, orzoaică, grâu, porumb, etc.), legume, fructe, viţă de vie. Zootehnia este reprezentată de crescătorii de ovine, porcine, bovine şi păsări.
Industria se caracterizează printr-o mică varietate a ramurilor producătoare, cu specializări de importanţă naţională: industria extractivă a gazului metan, industria de exploatare şi prelucrare a lemnului, industria de confecţii din textile, industria de prelucrări metalice.
Dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii este deosebit de importantă deoarece pe de o parte, în prezent este principala sursă de locuri de muncă, iar pe de altă parte prin intermediul lor se creează o cultură a competiţiei bazată pe flexibilitate şi productivitate.
Putem remarca câteva I.M.M.-uri înfiinţate, dar puţine dintre ele sunt cu o activitate notabilă, cele mai multe activând în domeniul comerţului.
Sectorul construcţiilor este caracterizat printr-un mic grad de privatizare, el manifestându-se mai mult în construcţiile de clădiri civile.
Tâmlărie metalică din inox
Confecţionare coliere sanitare
Obiective turistice
Biserica evanghelică Nadeş şi Ţigmandru
Biserica cetate Măgheruş
Casa parohială evanghelică din satul Nadeş
Facilități oferite investitorilor
Teren agricol şi teren intravilan pentru concesionare
Proiecte de investiții
1.„Canalizare menajeră cu staţie de epurare în Comuna Nadeş, alimentare cu apă potabilă în Comuna Nadeş, modernizare reţea stradală în localitatea Nadeş, reabilitare şi modernizare aşezământ cultural în localitatea Nadeş, Comuna Nadeş, Judeţul Mureş”,
2.“Pentru o viata mai buna in Comuna NADES” Obiectiv specific 4.1, Reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome, prin implementarea de masuri integrate care are ca rezultat asteptat un numar redus de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome. Axa prioritara 4. Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Programul Operational Capital Uman POCU 2014-2020.
3.”EFICIENTIZARE ENERGETICĂ ȘCOALA GIMNAZIALĂ NADEȘ” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, propritatea de investiții 3.1, operațiunea B, nr. apelului de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7 REGIUNI.