
Primăria Municipiului Iaşi
44070 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Mihai Chirica
Viceprimar: Daniel Juravle
Viceprimar: Magdalena - Roxana Necula
Secretar General: Denisa Liliana Ionaşcu
Director general DEFPL: Carmen Cazuc
Cuvântul primarului
Iașul, pe drumul cel mai bun și în 2024!
De când am onoarea să conduc destinele acestui oraș, Iașul s-a schimbat continuu în bine. O demonstrează toți indicatorii economici și sociali, dar și numeroasele cuvinte frumoase la adresa Iașului venite atât din partea ieșenilor, cât și a celor care au vizitat Capitala Moldovei. Toată această dezvoltare nu ar fi fost posibilă fără apartenența României la Uniunea Europeană, Iașul beneficiind de consistente fonduri europene.
Un plus cert este reprezentat de faptul că instituțiile administrative locale – Primăria și Consiliul Județean - au colaborat permanent, iar acest lucru este demonstrat de faptul că, împreună, am reușit să facem pași concreți pentru o serie de proiecte fundamentale pentru orașul și județul nostru, precum modernizarea Aeroportului, extinderea transportului public la nivel metropolitan și să parcurgem etape importante pentru reabilitarea Filarmonicii și construirea unui nou sediu pentru Operă.
Deși 2024 se anunță a fi încă un an dificil din punct de vedere economic, marcat de criza financiară cu care se confruntă o mare parte din lume, generată de războiul din Ucraina, de conflictul din Orientul Apropiat, dar nu numai, administrația locală își va duce proiectele importante la bun sfârșit și va începe altele noi. Cu toate că vom traversa un an electoral complicat, în care vor fi organizate nu mai puțin de patru runde de alegeri, care vor fi caracterizate – sunt absolut sigur! -, de atacuri la persoană, de provocări și scandaluri, dar și de multe promisiuni fără acoperire, Primăria Municipiului Iași va rămâne aceeași instituție sobră preocupată doar de problemele orașului și ale comunității ieșene. Scopul nostru rămâne același: să facem din Iași un oraș cât mai modern, cât mai curat, cât mai dezvoltat. Suntem o Capitală Culturală, suntem o Capitală Spirituală, suntem o Capitală Istorică și devenim, cu fiecare an care trece, și o mare Capitală Economică. Pentru Iași, viitorul sună bine!
Cu fonduri europene și de la bugetul local vom continua și în acest an investiții importante, precum:
· Modernizarea transportului public (18 tramvaie și 25 de autobuze electrice noi).
· Modernizarea a 22 de corpuri de clădire ale unităților școlare, extinderea Liceului Teoretic „Miron Costin” și a Colegiului „Mihai Eminescu”, precum și consolidarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”.
· Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a tuturor unităților de învățământ preuniversitar.
· Construirea de locuințe pentru tineri (10 tronsoane cu 188 de unități locative).
· Vom finaliza consolidarea și reabilitarea Casei Berthelot, continuăm lucrările de modernizare a Parcului Teatrului Național și începem reabilitarea Pieței Unirii, a Monumentului Independenței, a statuii lui Ștefan cel Mare și a altor monumente. De asemenea, continuăm modernizarea Cinematografului Dacia și începem reconstruirea Cinematografului Tineretului.
· Începem o campanie de plantări de arbori pe albia râului Bahlui.
· Reluăm programul de modernizare a locurilor de joacă și am prevăzut în buget proiectarea a aproape 100 de astfel de spații.
Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca toate aceste atuuri să fie completate de o serie de investiții pe care municipalitatea, alături de autoritățile județene și centrale, le va demara, totul pentru un obiectiv primordial: creșterea calității vieții, astfel încât oamenii - ca și companiile - să fie motivați să rămână aici, în Iașul nostru iubit!
Așezarea geografică
Iașul este cel mai important municipiu din județul ononim, precum și din Regiunea de Nord-Est. Este situat de-a lungul râului Bahlui, fiind cunoscut de-a lungul timpului ca urbea celor şapte coline: Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium –Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu
Coordonate geografice: 47°9′44″N; 27°35′20″E
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
POITIERS (FRANŢA) - înfrăţire din 1969;
XI’AN (CHINA) - înfrăţire din 1994
MONTERREY (MEXIC) - înfrăţire din 1993
VINITA (UCRAINA) – protocol semnat din 1993
PADOVA (ITALIA) - înfrăţire din 1995
ISFAHAN (IRAN) – semnare protocol in 1999
SANT’ORESTE, FORANO, FILACCIANO, TORRITA TIBERINA, MORLUPO NAZZANO (ITALIA)– înfrăţire din 1999
ATHENS, GEORGIA (SUA - Pact de Amiciţie in 2001
PERISTERI (GRECIA) – semnarea protocolului de înfrăţire – 2002
VILLENEUVE D’ASCQ, FRANŢA - semnare Protocol de cooperare în 2003, semnare protocol de înfrăţire în 2006
JERIHON (PALESTINA) – semnare în 2003
VELIKO TARNOVO (BULGARIA) – semnare in 2006
ILIOUPOLIS (GRECIA) – semnare in 2007
CHISINAU, REPUBLICA MOLDOVA- semnat pe 24 ianuarie 2008
CERNĂUȚI, UCRAINA – semnat la Iași pe 14 octombrie 2012
UNGHENI, REPUBLICA MOLDOVA - semnat la Iași pe 14 octombrie 2016
SEVILLA, SPANIA – semnat la Sevilla, pe 23 noiembrie 2017
HOUSTON, TEXAS, SUA – Memorandum semnat la Houston, pe data de 14 martie 2018
HAIFA, ISRAEL – semnat la Haifa, in Israel, pe data de 15 aprilie 2018
KUTAISI, GEORGIA – 24 ianuarie 2019
ASHDOD, ISRAEL – 30 iunie 2019
CAHUL, REPUBLICA MOLDOVA – 27 martie 2021
HÎNCEȘTI, REPUBLICA MOLDOVA – 1 decembrie 2022
NETANYA, ISRAEL – 5 decembrie 2022
BĂLȚI, REPUBLICA MOLDOVA - 15 ianuarie 2023
HUE, VIETNAM – 10 februarie 2023
Cum se ajunge in localitate
Transport aerian: Aeroportul Internațional Iași este situat la 8 km față de centrul orașului
Transport feroviar: în imediata apropiere a centrului orașului
Transport rutier: DN 24 și DN 28
Activitati economice si specifice zonei
Dintre firmele înregistrate în Municipiul Iași, cea mai mare valoare a cifrei de afaceri în anul 2022 a fost înregistrată de ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS IAȘI SA (660.034.579 lei), topul fiind completat de AMAZON DEVELOPMENT CENTER (ROMANIA) SRL (616.776.705 lei) și de CONEX DISTRIBUTION SA (528.590.177 lei).
De asemenea, unul dintre cei mai importanți producători farmaceutici din România este Antibiotice SA Iași. De la Penicilina, primul produs fabricat în 1955, compania Antibiotice SA Iași a fabricat sute de substanțe farmaceutice. Astăzi, Antibiotice este unul din cei mai importanți producători români de medicamente generice, dezvoltând și producând medicamente generice de uz uman (157 de produse), medicamente veterinare și substanța activă Nistatina. Pentru Nistatină substanță activă, Antibiotice SA Iași deține primul loc între producătorii mondiali de profil. În România, compania ieșeană continuă să fie principalul producător de medicamente generice antiinfecțioase și un producător de medicamente competitive și accesibile în farmacii. Dezvoltarea continuă a fabricii ieșene și extinderea pe piețele externe au fost posibile prin investiții și implementarea standardelor de calitate, recunoscute internațional:
- Good Manufacturing Practice (EU-GMP)
- Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană (COS)
- Autorizația Food and Drug Administration (FDA)
Firme reprezentative:
IT&C şi CERCETARE-DEZVOLTARE: NESS ROMÂNIA SRL
SIGNANT HEALTH SRL
CENTRIC IT SOLUTIONS ROMANIA SRL
SERVICII:
Comerţul este unul dintre cele mai dinamice domenii, evoluând atât sub aspect cantitativ, cât și calitativ. Evoluția cererii a contribuit la apariția și dezvoltarea de mari centre comerciale și de magazine specializate: Metro Cash & Carry, Carrefour, Selgros, Profi, Lidl, Penny Market, Kaufland, Auchan, Dedeman, Brico Depot, Leroy Merlin, MatHaus, Mobexpert etc.
Grupul de firme IULIUS - singurul dezvoltator şi operator de proiecte multifuncţionale din România şi, totodată, cea mai mare companie cu capital 100% românesc care activează pe piaţa centrelor comerciale de tip mall din ţara noastră. IULIUS este membru al International Council of Shopping Centers New York.
Sectorul bancar s-a dezvoltat masiv şi s-au deschis numeroase sucursale şi agenţii ale unităţilor bancare B.R.D. Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, UniCredit Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank etc
Consultanță pentru afaceri și management: ATTRIUS DEVELOPMENTS SRL, IULIUS MANAGEMENT CENTER SRL, IULIUS REAL ESTATE SRL etc.
Activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center): CONDUENT BUSINESS SERVICES ROMANIA SRL, COVISIAN ROMANIA SRL, OPEN MIND-GRUPPO OM SRL
Inginerie și consultanță tehnică legate de acestea: ALTEN DELIVERY CENTER EASTERN EUROPE SRL, ARCADIS EXCELLENCE CENTER ROMANIA SA, QUARTZ MATRIX SRL etc.
Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client): NESS ROMÂNIA SRL, SIGNANT HEALTH SRL,CENTRIC IT SOLUTIONS ROMANIA SRL etc.
Consultanţă în tehnologia informaţiei: HARTE HANKS SRL, APPSBROKER SRL etc.
Alte activități de servicii privind tehnologia informației: SCC SERVICES ROMANIA SRL, FOCALITY SRL etc. CONSTRUCȚII: BUILD CORP SRL, CONEST SA etc.
INDUSTRIE:
Fabricarea produselor farmaceutice: ANTIBIOTICE SA, FITERMAN PHARMA SRL, IRCON SRL
Fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă: BRIKSTON CONSTRUCTION SOLUTIONS S.A
Fabricarea produselor din beton pentru construcții: ADN PREFABRICATE SRL, MARVIO SRL
Fabricarea produselor electronice de larg consum: ELECTRA SRL
Fabricarea altor mașini și utilaje de utilizare generală n.c.a.: OMCO România SRL
Evenimente
În fiecare an, municipalitatea organizează Sărbătorile Iaşului (coincid cu Sărbătoarea Sf. Parascheva), cu acţiuni de mare anvergură, ce acoperă toate domeniile de interes (cultural, ecumenic, economic, artistic, educaţional).
În ultimii ani, Iașul se remarcă prin găzduirea unor festivaluri de înaltă ținută culturală:
- Festivalul Internațional al Educației FIE
- Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri FILIT
- Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr FIPTI.
Se organizează anual si alte diverse evenimente culturale cu traditie:
- Târgul de ceramică populară Cucuteni 5000
- Festivalul Cătălina
- Târgul Meşterilor Populari, Librex
- Târgul Naţional de Carte
- Festivalul Liliacului
- Festudis -Festival studenţesc
- Expoziţii florale la Grădina Botanică (azalee, trandafiri, crizanteme)
- Trandafir de la Moldova - Festival Folcloric
- Datini şi obiceiuri de iarnă
- Târgul cadourilor de Crăciun
- Festivalul Internaţional de Teatru Euro Art Iaşi
- Festivalul Internaţional de Poezie "Grigore Vieru"
- Concursul Naţional de Proză "Mihail Sadoveanu"
- Festivalul de Teatru Studenţesc Ludic
- Noaptea Muzeelor
- Gala Operelor Naţionale etc.
Specific zonal
Municipiul Iași este polul de creștere al Regiunii Nord-Est și cel mai bine dezvoltat municipiu din regiune. Totodată, este motorul economic al judeţului Iași. Conform Breviarului Economic al Județului Iași, ediția 2022, elaborat de către Camera de Comerț și Industrie Iași, în Municipiul Iași erau înregistrate în anul 2021 un număr de 12.761 de firme active, reprezentând 63% din numărul total de companii active din județul Iași. Acestea au generat o cifră de afaceri de 4,95 miliarde euro, respectiv 66% din cifra de afaceri a județului Iași. În condițiile în care resursele naturale ale subsolului sunt mai puțin variate în cazul municipiului Iași, constând în special în argile și ape minerale (acestea din urmă cu valențe pentru consum și tratamente medicale), principala resursă a orașului o reprezintă calitatea forței de muncă. Conform studiului “Rethinking Lagging Regions”, lansat în 2018 de către Banca Mondială, Iașul are capacitatea de a propulsa economia Regiunii de Nord-Est și de a absorbi o mare parte din forța de muncă din zonele învecinate, atât din celelalte localități ale județului Iași, precum și din județele din Regiunea de Nord-Est și nu numai. Calitatea forței de muncă din Municipiul Iași a condus la dezvoltarea susținută a unor domenii care produc valoare adăugată mare, cum ar fi sectorul IT, consultanța, cercetarea, domeniul farmaceutic. „Universitățile din Iași aduc în oraș un flux constant de persoane tinere și bine educate, ceea ce are o importanță crucială într-un context de declin demografic și de îmbătrânire”, se arată în studiul menționat. De asemenea, tot experții Băncii Mondiale, în studiul „Orașe magnet – migrație și navetism în România”, lansat în 2017, afirmă că orașele cu o economie bazată mai mult pe servicii, cum este și cazul Iașului, atrag mai mulți migranți. „Sectorul serviciilor cu valoare adăugată mare poate susține mai ușor creșterea salariilor, antrenând majorări ale acestora și la nivelul celorlalte sectoare„. Important centru universitar, Iașul se numără printre cele mai atractive orașe pentru migranții care lucrează în sectoare de top: TIC și serviciile financiare, dar nu numai.
Obiective turistice
Municipiul Iași a câștigat competiția pentru Destinația Turistică a Anului 2022 la categoria City Break, în fața celorlalte două finaliste: Brașov și Târgoviște, în urma voturilor acordate pe platforma destinatiaanului.ro. Trei criterii au stat la baza jurizării: atractivitatea obiectivelor şi experienţelor turistice din destinaţie, implicarea comunităţii evidenţiată prin investiţii în infrastructură şi acţiuni de promovare realizate în ultimii doi ani şi puterea brandului de destinaţie. Odată cu câștigarea acestui titlu, Iașul va beneficia de promovare intensă drept o destinație perfectă pentru city break.
Elementul de bază al fondului turistic este turismul istoric şi cultural, reprezentat prin monumente, muzee de diferite profile, case memoriale, instituţii de cultură şi artă, specifice unei foste capitale.
Oraşul se situează pe primul loc în Moldova şi pe unul din primele locuri din ţară, în calitate de centru al culturii, ştiinţei şi artei.
Top atracții turistice în Iași
Palatul Culturii
http://palatulculturii.ro
Ridicat între 1906-1925, pe ruinele vechii Curți Domnești, și inaugurat la 11 octombrie 1925 de către Ferdinand de Hohenzollern, al doilea rege al României moderne, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei. Clădirea a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955, când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seama instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal “Moldova” Iași.
Catedrala Mitropolitană
http://mmb.ro
Planul bisericii a fost realizat de arhitecţii Johann și Gustav Freywald şi Bucher. Pictura catedralei a fost realizată de maestrul Gheorge Tăttărescu. Sfinţirea Catedralei a avut loc la 23 aprilie 1887. La eveniment au participat regele Carol I şi mitropolitul Iosif Naniescu. Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi
Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” este cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ridicată între anii 1637-1639. Actuala înfăţişare a mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare ale arhitectului Andre Lecomte de Nouy, desfășurate în perioada 1882-1904. S-a păstrat structura exterioară datorită căreia mănăstirea este unică în cadrul arhitecturii ecleziastice românești.
Colina Copou
Este o zonă turistică importantă a Iaşului, reunind o serie de obiective turistice reprezentative:
- Universitatea „Al. I. Cuza”, prima universitate din România, înfiinţată în 1860 de către domnitorul A. I. Cuza,
- Muzeul Universității „Al. I. Cuza” în cadrul căruia funcționează două secțiuni: Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic
- Prima Gradină Botanică din România, înfiinţată în 1856 de către medicul şi naturalistul Anastasie Fătu,
- Bojdeuca lui Creangă, primul muzeu literar din ţară, inaugurat în 1918
- Parcul Copou, amenajat în anul 1834 de către prinţul Mihail Sturdza
- Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” în clădirea care iniţial a adăpostit sediul Fundaţiei Regelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen.
Palatul Roznovanu - Primăria Municipiului Iaşi
Adresa: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.11, tel: 0232.267582
www.primaria-iasi.ro
Palatul Roznovanu este vechea reşedinţă a familiei Rosetti-Roznovanu. A fost inaugurată cu mare fast la 23 aprilie 1832 şi a devenit Primărie în anul 1894.
Mănăstirea Golia
Ctitorie a marelui logofăt Ioan Golia, sec al XVI-lea, biserica a fost refăcută la alte dimensiuni de voievodul Vasile Lupu între anii 1650-1653 şi terminată de fiul său, Ştefăniţă Vodă, în 1660. Turnul Goliei, cea mai veche construcție arhitecturală din Iaşul secolului al XVI-lea, are o înălţime de 30 de metri, 120 de trepte şi este unul dintre simbolurile oraşului.
Muzeul Unirii
www.palatulculturii.ro/muzeul-unirii
Are sediul într-o clădire înălțată la începutul sec. al XIX-lea. Palatul a servit ca reşedinţă domnitorului Al. I. Cuza. În anii 1917-1918, în timpul Primului Război Mondial, în această clădire a avut reşedinţa regele Ferdinand. Muzeul a fost deschis în 1959, când s-a sărbătorit centenarul Unirii Principatelor Române.
Muzeul Universității “Al. I. Cuza”
A fost inaugurat în anul 2011 și este organizat în două secțiuni: „Muzeul Civilizației Cucuteni” și „Muzeul Academic”. Muzeul Civilizației Cucuteni conține unele dintre cele mai valoroase piese descoperite în urma mai multor campanii arheologice, la care se adaugă exponate provenind din colecția "Fundația Cucuteni pentru Mileniul III". Muzeul Academic este organizat atât după criterii tematice, cât şi prin raportare la diversele etape istorice prin care a trecut învățământul superior ieşean.
Mănăstirea Cetăţuia
Construită de domnitorul Gheorghe Duca între 1669-1672 pe una dintre colinele ce împrejmuiesc Iaşul, Mănăstirea Cetăţuia este unică prin aceea că aici s-a păstrat întregul ansamblu de arhitectură monastică. În perioada interbelică a avut loc o restaurare la cererea istoricului Nicolae Iorga.
Facilități oferite investitorilor
Cadrul fiscal al relației dintre autoritățile locale și mediul de afaceri este strict definit de legislația națională. Impozitele şi taxele locale percepute la Iaşi sunt printre cele mai mici comparativ cu restul oraşelor de acelaşi rang, marea lor majoritate situându-se la limita minimă obligatorie stabilită prin lege, iar această politică fiscală va continua şi în anii următori.
Autoritatea locală dispune de o paletă largă de mecanisme prin care poate impulsiona dezvoltarea locală, cu impact direct sau indirect asupra mediului de afaceri: preocuparea constantă pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi a sistemului de transport public, a condiţiilor de desfăşurare a actului didactic, modernizarea sistemului sanitar, oferirea unui sprijin substanţial pentru activităţile culturale, promovarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber etc.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, document care reflectă viziunea comunității locale asupra dezvoltării economice și sociale a municipiului Iași și a Zonei Metropolitane Iași în perioada 2015-2030, cuprinde câteva obiective strategice:
- crearea unei economii competitive la nivel national, cu o identitate distinctă între cei 7 poli de creştere din România, susţinută de domeniile economice cheie consolidate şi de activităţi emergente/noi, inovatoare
- dezvoltarea unei baze economice solide şi diversificate dezvoltată partenerial şi coordonat prin sprijinirea domeniilor – cheie
- stimularea domeniului cercetării/ inovării prin cooperarea între mediul universitar, instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) şi sectorul productiv
- creșterea atractivității pentru investiții a teritoriului metropolitan, prin sprijinirea mediului local de afaceri și încurajarea relației de complementaritate între urban și rural
Proiecte de investiții
Fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional 2014 - 20217 au depășit pragul de un miliard de lei. Această performanță se traduce prin rezultate concrete care se văd și duc la creșterea calității vieții ieșenilor. O parte foarte importantă a acestor rezultate s-au concretizat în ultimii patru ani și, în special, în anii 2023 și 2024
O prioritate a municipalității în acest an va fi finalizarea proiectelor câștigate în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și care vor fi încheiate cu finanțare prin Programul Regional Nord-Est 2021 - 2027:
· Modernizarea campusului școlar tehnic al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”
· Oaza de verdeață din cartierul nostru
· Zona de agrement „C.A. Rosetti”
· Centrul multifuncțional (Centrul Municipal Socio-Educațional) Cicoarei
Prin Programul Regional Nord-Est 2021 – 2027 regiunii noastre îi este rezervată o sumă de 1,75 miliarde de euro, din care 132,8 milioane de euro doar pentru Municipiul Iași, sumă din care vor fi făcute investiții concrete pentru infrastructură, educație, locuințe, sănătate, digitalizare și servicii sociale.
În aceste condiții, o prioritate majoră a Primăriei va fi pregătirea proiectelor și depunerea acestora, pe măsurile ce liniile de finanțare vor fi disponibile.
De asemenea, din ultima parte a anului 2022 și, în special, în anii 2023 și 2024, Primăria a valorificat la maximum oportunitățile de finanțare oferite de Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală a proiectelor depuse de Primăria Municipiului Iași, la care se adaugă cele ale Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, pe diverse componente ale PNRR și aflate în diverse stadii, este de 225,64 milioane de euro! O mare parte a acestor proiecte sunt în faza de organizare a licitațiilor de achiziții sau de lucrări, astfel încât se vor regăsi și în bugetul local pentru acest an
Fondurile obținute prin PNRR sunt o oportunitate extraordinară pentru a face noi investiții:
· în modernizarea transportului public (18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri în valoare de 211 milioane de lei și, respectiv, 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă în valoare de 71 de milioane de lei)
· în proiecte de reabilitare termică și eficientizare energetică la unități de învățământ preuniversitar (15 unități școlare cu 22 de corpuri de clădire, extinderea altor două unități de învățământ) și la blocuri de locuințe (cinci blocuri, două clădiri și două cămine sociale)
· construirea de locuințe pentru tineri (șapte tronsoane cu 188 de unități locative, plus 45 de stații de încărcare electrică, în valoare de 73 de milioane de lei)
· dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 63 de unități de învățământ preuniversitar
· modernizarea Spitalului „Dr. C. Parhon”
· continuarea programului de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor
Toate aceste investiții cu fonduri europene sunt completate de numeroase investiții din bugetul local. În domeniul infrastructurii, Primăria Municipiului Iași susține un program de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale, precum și de reparații ale străzilor și trotuarelor, în care sunt incluse, în diverse stadii (contracte de lucrări în derulare, proiectate, în curs sau propuse pentru proiectare), în jur de 150 de străzi din toate zonele orașului. În prezent Primăria Municipiului Iași are încheiate contracte de lucrări, care sunt în derulare, pentru 41 de străzi, la care se adaugă Pasajul Socola, în valoare totală de circa 181 de milioane de lei!
Proiecte importante pe care intenționăm să le începem în acest an vizează construirea de pasaje supraterane în Podu Roș și pasaje subterane pe strada Anastasie Panu (în dreptul Palatului Culturii) și în zona Cotnari. De asemenea, nu trebuie să uităm câteva zeci de străzi aflate în programul de reparații curente susținut de Citadin SA. Continuăm modernizarea transportului public prin achiziția de noi tramvaie și autobuze electrice, începem construirea noului depou din Dacia, lucrăm la un proiect de extindere a liniilor de tramvai spre Complexul Era, Tomești și Holboca și unul de utilizare a liniilor de tren din interiorul orașului (trenul metropolitan). În domeniul educației, vom finaliza lucrările la noile săli de sport la Școlile Gimnaziale „Titu Maiorescu” și „Alexandru Vlahuță”. În premieră națională, construim bazine de înot la trei grădinițe.
Totodată, am realizat o școală modulară și continuăm consolidarea Colegiului Pedagogic și avem în vederea extinderea Școlilor Gimnaziale „Nicolae Iorga” și „Veronica Micle”. Un proiect care trebuie demarat vizează construire de creșe noi în Galata și Tudor Vladimirescu și vom înființa grupe de creșă în Bucium și Dacia.
Vom finaliza consolidarea și reabilitarea Casei Berthelot, continuăm lucrările de modernizare a Parcului Teatrului Național și începem reabilitarea Pieței Unirii, a Monumentului Independenței, a statuii lui Ștefan cel Mare și a altor monumente.
De asemenea, începem lucrările de reabilitare a Muzeului Copiilor (Casa Buicliu), continuăm modernizarea Cinematografului Dacia și începem reconstruirea Cinematografului Tineretului.
Printr-un parteneriat cu Consiliul Județean, continuăm lucrările de reabilitare a Filarmonicii și construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iași, în Copou.
Mai menționăm proiectele de modernizare a plajei Nicolina și realizarea unui centru spa, construirea unui Aqua Park în zona Moara de Vânt, campania de plantări de arbori pe albia râului Bahlui și lucrări de regularizare a râului Nicolina și pârâului Cacaina
Nu în cele din urmă, va fi reluat programul de modernizare a spațiilor de joacă, fiind prevăzută în buget proiectarea a aproape 120 astfel de obiective
Implementarea noilor tehnologii, în baza conceptului „smart city”, reprezintă o preocupare constantă a municipalității ieșene. Efortul de digitalizare a serviciilor publice, de modernizare a transportului public și transformarea acestuia într-unul verde, modern, inteligent, extinderea sistemului de supraveghere video în zone cu aglomerare urbană: piețe, esplanade, parcuri etc., sunt doar câteva exemple de investiții de tip smart pe care le-am implementat și pe care urmărim în continuare să le dezvoltăm.
Din această perspectivă, obiectivele noastre pentru acest an și pe termen mediu sunt ambițioase:
- implementarea conceptului „one city – one app”, urmărește integrarea tuturor aplicațiilor existente sub o singură interfață, într-o singură aplicație, permițându-le utilizatorilor să realizeze mai ușor sarcini pentru care ar folosi de obicei mai multe aplicații
- achiziția de mobilier urban smart. Practic, mobilierul pasiv existent în oraș va fi înlocuit cu mobilier activ, prin intermediul tehnologiei și inovației. Astfel, va crește gradul de conectivitate al cetățenilor din Iași, posibilitatea de obținerea de informații de către turiști sau cetățenii ce ne tranzitează localitatea
- implementarea sistemelor de avertizare și anti-coliziune pe mijlocele de transport public. Existența acestora va micșora riscul accidentelor, crescând siguranța în trafic, permițând mijloacelor de transport să funcționeze mai mult, să existe mai multe vehicule pe traseu și să scadă costurile cu reparațiile
Au fost enumerate doar câteva din proiectele la care se lucrează și în curs de implementare, acest efort fiind susținut din punct de vedere financiar de la bugetul local și din fonduri europene. Fondurile europene reprezintă motorul dezvoltării Iașului.
De aceea, prioritară rămâne finalizarea câtorva proiecte câștigate prin intermediul POR 2014 – 2020, depunerea unor proiecte noi pe POR NE 2021 – 2027 și continuarea și începerea proiectelor câștigate deja prin PNRR.
Știri
Afaceri Locale

ANA IRINA SRL
Vezi detalii

ZAMBESTE SRL
Vezi detalii

BSM OFFICE IASI SRL
Vezi detalii

TAAS CONSULTANCY SRL
Vezi detalii

SC NEW SMART SOLAR SRL
Vezi detalii

BESTHERMO SRL
Vezi detalii

QUARTZ MATRIX SRL
Vezi detalii

EMUS COM SRL
Vezi detalii