Primăria Mogoşeşti
37925 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Baraboi Ionel
Viceprimar: Bădărău Mihai
Secretar General: Anton Mariana
Contabil: Bîrlădeanu Mihaela
Cuvântul primarului
Numele localităților aflate în administrație
Budeşti, Mânjeşti, Hadâmbu, Mogoşeşti
Așezarea geografică
Teritoriul comunei Mogoșești este așezat în partea central-sudică a județului Iași, la intersecția paralelei de 47 grade latitudine nordică, cu meridianul de 27 grade și 30 minute longitudine estică.
Mediul geografic pe care îl cuprinde se afla la contactul reliefului mai înalt al Podişului Central Moldovenesc cu cel de joasă altitudine al Câmpiei Moldovei. Zona de interferenţa dintre cele doua forme de relief este cunoscută în literatura de specialitate sub numele de Coasta Iaşilor.
Comuna Mogoşeşti-Iaşi este compusă din satul de reşedinţă care-i dă şi numele, apoi din satele Hadâmbu, Mânjeşti, Budeşti. În partea estică a localităţii Mogoşeşti, în perioada ultimilor ani, pe vechile amplasamente proprietarii şi-au construit locuinţe şi a reapărut, de-a lungul şoselei Mogoşeşti-Iaşi, noua aşezare Şanta.
Din punct de vedere administrativ-teritorial, comuna se învecinează: la N-E cu comuna Miroslava, la N-V şi V cu comuna Voineşti, la S-V cu Mironeasa, la S cu Şcheia, la S-E cu Grajduri iar în partea de E cu comuna Ciurea.
Faţă de municipiul Iaşi, care este reşedinţa judeţului nostru, comuna Mogoşeşti se găseşte la sudul acestuia.Depărtarea până în Iaşi este de aproximativ 15 Km, legătura cu oraşul realizandu-se pe DJ 248, cu ramificaţie din Şanta spre Mogoşeşti pe DJ 248 C.
LOCALITĂȚILE ÎNFRĂȚITE
Comuna Răzeni, raionul Ialoveni, Republica Moldova Comuna Balatina, raionul Glodeni, Republica Moldova
Cum se ajunge in localitate
Transport local Iași-Șanta-Mogoșești-Budești-Mânjești- Hadâmbu, și retur
Autobuzele circulă din oră în oră, funcție de rutele stabilite de Firma de transport auto călători „ELAS” din Iași
Activitati economice si specifice zonei
Comerţ
Agricultură
Cultura plantelor
Creşterea animalelor
Producători locali:
Moroșanu Gheorghe – sat Hadâmbu
Puiu Dumitru Cristinel – sat Mogoșești
Produse locale:
Miere de albine
Evenimente
Ziua comunei Mogoșești-Iași
Zilele Școlii Mogoșești
Festivalul Socului
Festivalul Iei Toamna la Muzeul satului
Târg de mărțișoare
Obiective turistice
Rezervația „Stejarii seculari” – Hadâmbu
Muzeul satului – Mogoșești
Bisericirile creștin-ortodoxe din Șanta, Mogoșești-Frumoasa, Mogoșești-Galata, Budești, Mânjești, Hadâmbu
Facilități oferite investitorilor
Teren agricol
Forţă de muncă
Proiecte de investiții
Investiții
Având în vedere investițiilor în curs și implementarii altora noi vă rugăm să țineți cont de următoarele :
1) Lucrări în continuare :
- Aductiune Apă
- Alimentare cu gaze naturale
- Reabilitare Școala Manjesti
- Reabilitare Școala Hadambu 2
- Reabilitare , eficientizare și modernizare sistemului de iluminat Public
2) Lucrări Noi :
- Investiții PNRR
a) Înființarea sistemului de supraveghere
b) Dotare mobilier urban inteligent
- Modernizarea drumuri program Anghel Saligny
- Înființare spații de recreere în sat Mogoșești și sat Budești
Cetăţenii din UAT-urile Mogoşeşti şi Scânteia vor beneficia de reţele noi de apă şi canalizare datorită fondurilor europene 11 ianuarie 2023 Media
Astăzi,11 ianuarie 2023, s-a semnat, la sediul APAVITAL S.A., contractul aferent Lotului 1 din proiectul prin care se va extinde şi moderniza sistemul de apă şi canalizare din localităţile care formează UAT Mogoşeşti şi respectiv UAT Scânteia
Lucrările vor fi executate de către asocierea formată din TEOVAL&CO SRL, în calitate de lider şi ALROSEL PROJECT SRL și EKY-SAM S.R.L., în calitate de parteneri, împreună cu ELECTROCONSTRUCŢIA ELECON SA, în calitate de subcontractant. Acest lot face parte din contractul IS-CL 04 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași – axa 2 - Iași - Mogoșești - Scânteia din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 - 2020” derulat de către APAVITAL S.A. la nivelul judeţului Iaşi.
Prin acest contract, în localităţile Mogoşeşti şi Scânteia se vor construi conducte de aducţiune apă potabilă, staţii de pompare a apei și gospodării de apă.
Lucrările de modernizare vor duce la extinderea reţelei de alimentare cu apă şi la construcţia unei noi reţele de canalizare în localităţile Mogoşeşti, Mânjeşti şi Budeşti (UAT Mogoşeşti). Sistemul, astfel modernizat, va avea conducte noi de transport şi staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată. De asemenea, locuitorii din Scânteia, Boroşeşti şi Ciocârleşti (UAT Scânteia) vor avea acces, la finalizarea lucrărilor de construcţie din cadrul acestui contract, la reţele noi de alimentare cu apă şi de canalizare. Pe lângă înfiinţarea acestor reţele, se vor construi staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată.
Valoarea contractului este de 82.100.875,14 lei fără TVA. Contractul pentru Lotul 1 are o durată de execuție a lucrărilor de 25 luni şi o perioadă de notificare a defectelor/perioadă de garanție de 60 de luni.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020” are o valoare de 427.914.258 EUR (fără TVA) şi este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către APAVITAL S.A. Proiectul îşi propune să crească gradul de colectare şi epurare a apelor uzate urbane şi de alimentare cu apă potabilă în judeţul Iași.
Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Contact: ing. Răzvan Manolache, Responsabil cu furnizarea informaţiilor publice | Tel./Fax: 0232 215 410 | Email: contact@apavital.ro | Adresa: str. Mihai Costăchescu, nr. 6, Iași
3) Propuneri :
- Teren sport multifuncțional
- Creșă
- Padoc animale fără stăpîn